Fairphone 5 har lanserats – kan få upp till tio års säkerhetsuppdateringar

Postat:
12:13 - 2023-08-30
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
25
Fairphone 5

Det nederländska företaget Fairphone har idag presenterat Fairphone 5. I vanlig ordning står hållbarhet i fokus och den här gången har tillverkaren gått ett extra steg vad gäller stödet för uppdateringar. Enheten kommer enligt pressmeddelandet att få fem stycken OS-uppdateringar och åtta års säkerhetsuppdateringar, men det stannar inte där, utan Fairphone vill gå ännu längre än så med en ambition om att fortsätta med säkerhetsuppdateringar fram till 2033.

Fairphone 5 är utrustad med en 6,64″ stor OLED-display (90 Hz) med en upplösning på 1 224 x 2 770 pixlar, 8GB RAM, 256GB lagringsutrymme (expanderbart till 2TB med microSD-kort), Gorilla Glass 5 och ett batteri om 4 200 mAh. Telefonen saknar stöd för trådlös laddning men erbjuder upp till 30W snabbladdning via USB-PD.

Under skalet finner vi Qualcomms Snapdragon 778G-chipp, vilket är ett betydligt kraftfullare chipp än Snapdragon 750G som satt i föregångaren.

Enligt Fairphone håller batteriet för 1000 laddcykler innan det behöver bytas ut, vilket skall motsvara tre års användning för genomsnittsanvändaren. Batteriet är enkelt att byta och precis som tidigare är det likaså enkelt att reparera telefonen eftersom den har en modulär design, och så gott som samtliga delar går att beställa från Fairphones hemsida. Den modulära designen gör det också möjligt för användaren att uppgradera enskilda komponenter, exempelvis kameran.

Fairphone 5 har två stycken kameror på bakstycket. Primärkameran bygger på Sonys 50MP-sensor IMX800 (ƒ/1,88) med OIS medan ultravidvinkeln bygger på IMX858 som likaså erbjuder 50MP (ƒ/2,2) men saknar OIS. I fronten av telefonen sitter en vidvinkelkamera med 50MP upplösning.

Telefonen lanseras med Android 13 vilket innebär att den kommer fortsätta få uppdateringar fram till och med Android 18 om Google fortsätter att släppa en ny OS-version årligen. Enheten har stöd för dual SIM (nano-SIM+eSIM), dubbla högtalare, IP55-klassning, sidmonterad fingeravtrycksavläsare (kapacitiv) och stöd för WiFi 6E. För användare som vill testa andra operativsystem har Fairphone gjort det enkelt att installera ett sekundärt OS vid sidan om Android.

Fairphone 5 kommer att finnas tillgänglig i Norden från och med 16 oktober på Fairphones webbplats samt hos en rad nordiska återförsäljare, inklusive Elgiganten och Proshop, till det rekommenderade priset 699 euro. Telefonen går att förbeställa på Fairphones webbplats från och med idag och finns att tillgå i tre färger: Matte Black, Sky Blue, Transparent Edition.