HTCs egna gränssnitt Sense såg vi första gången i Android-tappning på enheten HTC Hero som kom till Sverige i slutet av sommaren 2009, och sedan dess har tillverkarens interface gått igenom flera stadier. I och med HTC Desire tog Sense ett kliv framåt, och likaså när HTC Desire HD släpptes i höstas då bland annat teman, HTC Hub, HTCSense.com och en samling nya appar och widgetar introducerades.
Genom att installera Sense 3.0-baserat firmware på en HTC Desire har Swedroid lyckats ta sig en liten förhandstitt på gränssnittet, som exempelvis HTC Sensation kommer köra. Några av de största nyheterna i senaste Sense är den omarbetade låsskärmen, ett par extra tjänster/appar samt mer ögongodis i form av animationer. Om animationerna kan kort sägas att de faktiskt gör telefonen lite roligare att använda. Effekterna är helt enkelt fler och snyggare, även om de omtalade väderanimationerna (som är sammanfattade i videon nedan) inte gick att testa på HTC Desire.
httpvh://www.youtube.com/watch?v=tpTxdLcy7fY
Man får exempelvis se en liten karusellanimation när man öppnar låsskärmen, och det visas en läcker övergångseffekt när man växlar mellan hemskärmarna – lite i stil med LauncherPro eller ADWLauncher. Utöver en samling extra widgetar, bjuder för övrigt nya launchern på looping – det vill säga att skärmarna går runt i en karusell utan början eller slut. Mycket ser helt enkelt lite bättre och mer modernt ut i senaste Sense.
Låsskärmen har som tidigare nämnts blivit rejält omarbetad, och den går i Sense 3.0 att anpassa genom olika teman, och den kan visa information i realtid som väderrapporter, statusuppdateringar från sociala nätverk, eller ens senaste foton. Man får även välja fyra genvägar till de appar man använder mest, som sedan kan startas direkt från låsskärmen.
Varför inte bara öppna låsskärmen och sedan starta appen man vill åt, kan man kanske undra? Jo, förutsatt att genvägen till appen ifråga ligger på ens första hemskärm, tjänar man minst en fingerrörelse genom nya låsskärmen. Istället för att först öppna låsskärmen och sedan starta appen, öppnar man skärmen och startar appen i en och samma rörelse. Det är knappast revolutionerande, men kan faktiskt vara rätt praktiskt – särskilt i längden.
För att kompensera avsaknaden av optisk trackpad har det virtuella tangentbordet piltangenter i alla riktningar, något som är ett välbehövligt tillskott vid textredigering och ibland något utav ett måste när trackpad saknas. Taiwanesiska tillverkarens egna gestbaserade tangentbord HTC Trace fungerade för övrigt inte särskilt bra alls i kombination med svenska språket, men då Trace testades på en inofficiell port av betafirmware ska man nog inte lägga alltför stor vikt vid det. Dock kommer sannolikt Trace inte att fungera lika bra som exempelvis gestbaserade tangentbordet SlideIT som finns i Market.
Detta är långt ifrån en ingående recension av Sense 3.0, utan bara en liten provisorisk förhandstitt i väntan på HTC Sensation. HTCs nya interface gav dock ett gott intryck, och ska man nu överhuvudtaget ha ett skräddarsytt Android-gränssnitt, torde Sense vara det bästa valet.