Höljet består delvis av aluminium och klockan har fått samma typ av särpräglade sidoknapp som exempelvis Xperia Z. Ett annat steg i ledet att locka till sig en mer stilmedveten publik är möjligheten att köpa klockan med metallarmband. Genom att Sony använt 24mm-standarden kan kunder byta ut armbandet mot vilken kompatibel motsvarighet som helst, vilket vidare gör att SmartWatch 2 kan se ut mer som ett vanligt armbandsur.
Vi har naturligtvis ingen aning om slutresultatet och hur prylen är att använda i praktiken, men förhoppningsvis råder SmartWatch 2 bot på tre av våra främsta invändningar mot föregångaren: taskig läsbarhet utomhus i solljus, svårnavigerad pekskärm och emellanåt krånglig anslutning till telefon. Skärmens innehåll sägs gå lättare att ta del av i solljus tack vare att den är transflektiv – den har dessutom utökats från 1,3 till 1,6 tum. Den ökade ytan bör göra gränssnittet mer lättnavigerat. Knapparna under skärmen gör i bästa fall även att det blir lättare att kontrollera klockan.
Till skillnad mot den första Sony SmartWatch har uppföljaren stöd för NFC. Ifall alternativet är påslaget på den NFC-utrustade telefonen ska det således gå att koppla klockan till mobilen genom att bara låta enheterna snudda vid varandra. SmartWatch 2 kommer få en global release i september. Sony-folket var osäkra på priset, men vi skulle inte bli förvånade ifall klockan inledningsvis kommer gå på mellan 1500-2000kr i Sverige.
Vi riktar nu istället blicken mot telefonen Xperia Z Ultra. Den är stor. Riktigt stor – rentav nästan så stor man överhuvudtaget kan göra en telefon utan att det blir en surfplatta. Begreppet är något luddigt. Enligt en definition är en phablet en mobil enhet med en skärm mellan 5 – 6,9 tum. En surfplatta med telefonfunktionalitet och en phablet är alltså två olika saker, även om vissa säkert skulle kalla Xperia Z Ultra för en liten surfplatta. Sony benämner i alla fall Xperia Z Ultra som ”världens största Full HD-smartphone” och det är nog också så vi ser den – som en gigantisk mobil.
Om första intrycket bestod av enhetens storlek var den följande reflektionen hur tunn konstruktionen är. Telefonen har närmare bestämt en profil på blott 6,5 millimeter. Xperia Z Ultra väger inte helt oväntat en hel del: 212 gram. En titt på topplistan för vikt på Androidenheter.se visar att Ultra är den tyngsta Androidmobilen hittills. En mindre telefon hade känts som en tegelsten med den vikten men enhetens storlek gjorde att Ultra upplevdes naturlig i handen och inte verkade anmärkningsvärt tung.
Enhetens bakstycke är tillverkat av glas, precis som för ordinarie Xperia Z, medan kanterna består av aluminium. Ultra kändes gedigen, även om det är för tidigt att ge några definitiva besked om byggkvalitén. Sony talade mycket om hur de satsat på att förbättra skärmen genom tekniker med tjusiga namn som Triluminos och X-Reality. Färgerna ska ha blivit klarare och skärmen ska bjuda på bättre kontrast, skärpa och betraktningsvinklar än tidigare. X-Reality, som även finns för tillverkarens TV-apparater, används specifikt för att ge lågupplöst material som exempelvis videor en annan lyster. Tekniken bygger helt enkelt på med fler pixlar när det anses fördelaktigt.
Sony är en tillverkare som emellanåt fått kritik för att ha legat en hårdvarugeneration efter när det gäller mobilchipp. Företaget verkar vara fullt medvetet om kritiken från vissa specifikationsfantaster och poängterade att Xperia Z Ultra kör Qualcomms allra snabbaste chipp: Snapdragon 800 med 2,2GHz klockfrekvens och fyra kärnor. Gränssnittet kändes riktigt rappt när vi bläddrade runt i det. På mjukvarufronten finner vi för övrigt Android 4.2.2 tillsammans med Sonys egna tillägg. Just Xperia Z Ultra har fått egna funktioner för att exempelvis utnyttja stödet för pekpennor, och faktiskt även för vanliga pennor förutsatt att spetsen inte är för smal.
Xperia Z Ultra har precis som flera av Sonys telefoner en IP-certifiering som gör enheten vatten- och dammtålig. En detalj som är värd att nämna är att hörlursjacket i Ultra inte har en flik som måste tas bort och sättas dit, samtidigt som den lyckas vara vattentålig. Sony berättade att Xperia Z Ultra kommer släppas redan nästa månad i vissa marknader, medan Sverige får vänta till ”efter sommaren”. Enheten förväntas få svensk release under årets tredje kvartal, alltså någon gång innan oktober.
Avslutningsvis fick vi även kika på Bluetooth-tillbehöret SBH52 Smart Handset. Manicken ska fungera tillsammans med de flesta Androidmobiler, men kanske särskilt i just fallet Xperia Z Ultra låter den användare svara på samtal lättare. Låt säga att Xperia Z Ultra ligger i en väska och det ringer. Genom SBH52 slipper du plocka upp bamsetelefonen och kan prata i SBH52 som om det vore en minitelefon, utan att behöva stoppa i hörlurar.
Tillbehöret kan ansluta till mobiler via NFC och har eget hörlursjack. Det har även en display, en vattentålig konstruktion och inbyggd högtalare som kan ge ifrån sig förhållandevis starkt ljud. Vi återkommer naturligtvis med recensioner av denna trio produkter så fort tillfälle ges.
Aktuellt

Android på Prisjakt
OnePlus 9 Pro
OnePlus Nord
OnePlus 8 Pro
Huawei P30 Pro
Samsung Galaxy S10 Plus
Honor View 20
OnePlus 6T
Google Pixel 3 XL
Sony Xperia XZ3
Populära ämnen
Mest kommenterat
Mest läst
- Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
- Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
- Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
- Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter
- Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6
- Samsung presenterar sin ”mest kraftfulla Galaxy” om två veckor
Visa topplistan
Undersökningar

Undersökningar
- Vilken Androidversion har din telefon?
- Hur skickar du främst meddelanden med din smartphone?
- Vad använder du digitala assistenter till?
- De sex största Androidtillverkarna på Swedroid
- Vilket märke har din Androidtelefon – utvecklingen genom åren
- Använder du smartklocka eller aktivitetsarmband?
- Hur skyddar du din smartphone?
- Vad tycker du om designen i Android 12?
- Visa alla undersökningar
Allt om
Sweclockers RSS
- Snabbtitt: Tre moderkort med Intel Z590 från Asus, Gigabyte och MSI
- Jobb: Vill du bli Samsungs mobilexpert i SweClockers forum?
- TSMC: "Kretsbristen håller i sig inpå år 2022"
- EU vill se hårdare reglering av artificiell intelligens
- Quiz: Svensk datorhistoria
- Spelmotorn Unity får stöd för Nvidia DLSS
- Huawei: "Vi lanserar 6G år 2030 – 50 gånger snabbare än 5G"