Första intrycken: Samsung Galaxy S20, S20+ och S20 Ultra

Postat:
21:02 - 2020-02-11
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
119

Samsung har utökat produktportföljen med inte mindre än tre nya telefonmodeller som samtliga ingår i den populära S-serien. Till de nya modellerna hör Galaxy S20, Galaxy S20+ samt flaggskeppet i serien Galaxy S20 Ultra.

I samband med lanseringen gavs Swedroid möjlighet att provköra de tre modellerna och vi har under ett par timmar stiftat oss en första bekantskap med nykomlingarna för att här lämna ett första omdöme. På grund av ett mycket snävt schema med begränsad tid med demoexemplaren har vi i den här artikeln främst fokuserat på toppmodellen Galaxy S20 Ultra. De tre modellerna delar en betydande majoritet av sina egenskaper med varandra.

Flaggskeppet – S20 Ultra – är dock ensam om att erbjuda 4x optisk zoom samt den högupplösta 108 MP-sensorn som kan kan producera urskiljbara motiv med upp till 100x förstoring.

Specifikationer

Konstruktion och design

I jämförelse med S10-serien erbjuder samtliga S20-varianter endast en ensam frontkamera med likartad centrerad placering som i den i höstas lanserade Note 10. I likhet med Note 10 har Samsung gjort kamerahålet i bildskärmen mindre än i fjolårets S10, vilket gör den en smula mindre framträdande.

Glaset som täcker fronten samt bakstycket kommer i vanlig ordning från brittiska Corning. I fronten används Corning Gorilla Glass 6 medan vi ännu inte fått bekräftat om det är samma typ av glas som täcker bakstycket eller ej.

Materialval, konstruktion och design skiljer sig inte nämnvärt mycket från S10-serien, utan vi upplever de tu serierna som mycket likartade – vilket är ett mycket bra betyg för S20-serien. Även formspråket är likt och vi upplever också att nykomlingarna känns likartade i handen. Ett problem som är mindre uttalat i år är fingeravtrycken då ingen enhets bakstycke är spegelblankt på samma vis som exempelvis Note 10.

Byggkvaliteten är som alltid med Samsungs topptelefoner hög och konstruktionen ger ett gediget intryck. Trots att S20 Ultra är högre än exempelvis Note 10 är telefonen vridstyv och avger inte till missljud eller flex när vi testar att böja telefonen med en inte obetydlig kraft. Då vi tämligen bryskt skakar på telefonen kan vi förnimma ett vagt skallrande, något som gäller alla telefoner på marknaden med en eller flera kameror med optisk bildstabilisering.


SIM-kortplats såväl som MicroSD-kortplats sitter i toppen för S20, S20+ samt S20 Ultra. Ingen av modellerna är utrustad med någon 3,5 mm-utgång, utan man får nöja sig med USB C-uttaget i foten av telefonen i kombination med en adapter om man vill koppla in sina 3,5 mm-lurar.


Kameramodulen upptar en förhållandevis stor del av bakstycket på S20 Ultra, speciellt i jämförelse med Samsungs tidigare modeller. En förklaring till detta är delvis det maffiga telezoom-objektivet som erbjuder 4x optisk förstoring eller 10x hybridzoom, men även den till ytan större 108 MP-sensorn kräver mer utrymme och har därmed också bidragit till den större kameramodulen.


Kameramodulen är inte bara stor på bredden och höjden utan sticker ut mer än vanligt från bakstycket med omkring 1,5-2 mm. För de övriga två modellerna är skillnaden mindre och i linje med S10-serien, det vill säga cirka 1-1,5 mm.

Bildskärmen


Samsung har försett samtliga modeller i S20-serien med en ny generation HDR10 Plus-certifierad AMOLED-panel som erbjuder WQHD+-upplösning (3200×1440 px) med pentile-matris.

Ultra som har störst bildyta med en panel som mäter 6,9″ har en pixeldensitet om 511 PPI mot 525 PPI för S20+. Minstingen Galaxy S20 har i sin tur en pixeldensitet om 563 PPI till följd av den mindre skärmytan och är därmed skarpast av gänget. Standardinställningen för upplösning i telefonens bildskärmsinställningar tycks dock precis som i flertalet Galaxy S-generationer före S20 vara FHD+, eller 1080p, sannolikt för att spara batteriförbrukning och göra telefonen en smula mer följsam.


Den enskilt största nyheten i årets upplaga av S-serien är i vår mening att AMOLED-panelen har stöd för en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Trots att panelen har stöd för 120 Hz är standardinställningen 60 Hz, vilket innebär att det är upp till användaren att manuellt aktivera 120 Hz för att dra nytta av panelens fulla potential.

Olyckligtvis tycks det i dagsläget vara som så att man inte kan köra full skärmupplösning (1440p) och 120 Hz samtidigt, utan man tvingas välja antingen full upplösning eller full uppdateringsfrekvens. Mycket tråkigt om detta visar sig vara bestående och något vi hoppas Samsung ändrar på inför butikspremiären eller åtminstone i en kommande mjukvaruuppdatering.

Anledningen till att 60 Hz är grundinställningen är att 120 Hz förbrukar noterbart mer batteri och Samsung lämnar det således upp till användaren att bestämma om ett ytterst följsamt gränssnitt är av större vikt än batteritiden. Vårt kommande stortest får utvisa hur mycket mer batteri 120 Hz-läget, som vi hittills är mycket förtjusta i (med undantaget att vi begränsas till 1080p), förbrukar.

Även frekvensen med vilken digitizern (pekskärmen) registrerar våra pek, svep och gester har ökat från tidigare 120 Hz till det dubbla, 240 Hz. En uppdateringsfrekvens om 240 Hz innebär mindre fördröjning och snabbare respons vid interaktion med objekt på skärmen.

Siffror på ett specifikationsblad är en sak men vi kan konstatera att pekskärmen upplevs responsiv och svarar oerhört kvickt även vid praktiskt användande när vi exempelvis testar att skriva på tangentbordet. Vibrationsmotorn ger oss också ett positivt första intryck med en snabb och bestämd respons, även om det initialt inte känns som en riktigt lika snabb taktil feedback som i värste konkurrenten iPhone, eller som i Googles Pixel 4.

Att skrolla i exempelvis webbläsaren och bland menyer samt växla mellan hemskärmar vid 120 Hz erbjuder en väsentligt förbättrad användarupplevelse, men trots de goda förutsättningarna i form av en kraftfull SoC med LPDDR5-minne anar vi en viss tendens till mikrolagg vid några få tillfällen. Enligt Samsung körde dock inte demotelefonerna releasefärdig mjukvara, varför vi har all anledning att återkomma till denna punkt i vår djupare recension av enheterna.

Fingeravtrycksläsaren


Samsung har försett samtliga telefoner i S20-serien med en sensor som bygger på samma teknik som sensorn i S10 samt Note 10. Det vill säga en ultraljudbaserad fingeravtrycksavläsare placerad bakom bildskärmen i bildskärmens nederdel. Om denna sensor är av samma generation som sensorn i S10/Note 10 eller om den skiljer sig åt har vi vid tillfället för den här artikeln inte fått klarhet i och Samsung har vid publiceringen ännu inte återkommit med ett svar.

Vi kan dock konstatera att vi inte upplever någon förbättring i S20 Ultra då vi använder Galaxy Note 10 samt S10+ som referensenheter. Prestanda liksom noggrannhet var efter ett dussin upplåsningar jämförbar, men då vi endast haft begränsad tid med telefonen är även detta en punkt vi får lov återkomma till.

I samband med inläsning av fingeravtryck får vi upp ett dialogfönster som varnar för att använda en skyddsfilm, eftersom detta kan påverka precisionen, vilket är samma skärm som syns vid inläsning med S10-serien samt Note 10. På den punkten är det därmed ingen skillnad från tidigare, vilket möjligen kan avskräcka en och annan köpare.

I jämförelse påverkas en optisk läsare inte nämnvärt av en skyddsfilm, eller kräver en särskild skyddsfilm för ändamålet. En optisk läsare erbjuder samtidigt markant lägre säkerhet då den endast läser av i 2D, kort sagt tar ett tvådimensionellt foto, av fingeravtrycket snarare än att som en ultraljudsläsare, samt en traditionell kapacitiv läsare, även mäta djup, det vill säga de små topparna och dalarna som våra fingeravtryck består av.

eSIM och 5G


Samtliga modeller som säljs i Sverige är 5G Ready och fullt bakåtkompatibla med LTE/4G. Endast S20 finns att tillgå i en variant med uteslutande LTE-stöd.

Det är än så länge oklart när de svenska operatörerna står redo att öppna sina respektive 5G-nät, men det kommer åtminstone att dröja till och med oktober eftersom PTS först då kommer hålla en auktion om utrymme i 3,5 GHz-bandet.

Samtliga telefoner i S20-serien har även stöd för eSIM. Telefonerna är också samtliga dual-SIM-kompatibla vilket gör det möjligt att parallellt använda dubbla abonnemang. Man kan dock inte kombinera två fysiska SIM-kort med ett eSIM-kort för en trippel-SIM-telefon, utan man får får välja valfri kombination av dubbla abonnemang; två fysiska SIM-kort eller ett fysiskt och ett eSIM.

Kameran


Utöver storleken ligger den förmodligen största skillnaden mellan S20/S20+ samt Ultra i kamerakonfigurationen. Det är endast S20 Ultra som erbjuder 108 MP-sensorn som används för primärkameran/vidvinkeln, medan S20/S20+ får nöja sig med en 12 MP-sensor för samma ändamål.

S20 Ultra kamerauppsättning: 

  • Ultravidvinkel: 12 MP, 1,4 um, F2.2
  • Vidvinkel: 108 MP, 0,8 um, F1.8, OIS
  • Telefoto: 48 MP, 0,8 um, F1.8, OIS
  • ToF-sensor
  • Frontkamera: 40 MP, 0,7 um (10 mp, 1,4 um), F2.2

S20/20+ Kamerauppsättning 

  • Ultravidvinkel: 12 MP, 1,8 um, OIS
  • Vidvinkel: 12 MP, 1,4 um, F2.2
  • Telefoto: 64 MP, 0,8 um, F1.8, OIS
  • ToF-sensor (Endast S20+)
  • Frontkamera: 10 MP, 1,22 um, F 2.2


108 MP-sensorn används inte för att ta bilder med 108 MP upplösning, utan precis som med quad bayer-sensorerna som blev populära med introduktionen av de första 48MP-kamerorna, där pixlar i kluster om fyra samverkar genom att bland annat tillåta parallell exponering så fungerar 108 MP efter samma princip.


Genom att utnyttja en större sensor och genom att kombinera pixlar om nio i varje kluster – så kallad Nona-binning – bör det vara möjligt att utöka med ännu en exponeringsnivå, vilket i sin tur kan resultera i ett större och mer nyanserat dynamiskt omfång än tidigare.

Med hjälp av pixel binning och att glappet mellan pixlarna minimerats menar Samsung att ljuskänsligheten motsvarar vad en konventionell modern CMOS-sensor med ett vanligt bayerfilter producerar vid en pixelstorlek om 2,4 um. Det talar för lovande mörkeregenskaper, men tyvärr hade vi inte möjlighet att testa detta på plats.

Vi tittade däremot närmare på det dynamiska omfånget genom att ta några bilder i motljus och fick intrycket av att bilderna har en mindre artificiell ton än tidigare. Dessvärre tilläts vi inte vid tillfället spara våra bilder för att visa er läsare, då demotelefonernas mjukvara ännu inte är helt redo för butikslansering och att en del optimering och putsning av kameramjukvaran och dess bildbehandling återstår.

Vid 10x hybridzoom noterar vi ingen större försämring även om det är svårt att avgöra utan möjlighet att granska bilden på en stor skärm och jämföra mot en referensenhet. Återigen vill vi påpeka att vi inte tilläts spara bilderna vi tog med S20, så vi kan dessvärre inte visa er resultaten annat än i form av bilder tagna på telefonens skärm. Vi återkommer förstås till detta i vår kommande recension.

Vid 30x hybridzoom noterar vi att det kräver en stadig hand för att få till en skarp bild. Resultatet ser dock vid en första anblick lovande ut. Kombinationen av Samsungs 10x hybridzoom där 4x optisk zoom samverkar med den högupplösta sensorn som Samsung menar drar nytta av AI kan inte konkurrera med en optisk zoom.

Vid 100x ”space zoom”, som S20 Ultra är ensam om att erbjuda, är ett stativ att föredra. Motivet går som den sista bilden bilden i serien ovan visar att urskilja och för att exempelvis bilda sig en uppfattning om objekt på större avstånd fyller space zoom en funktion.


Både S20, S20+ samt S20 Ultra klarar av att spela in video med en upplösning på upp till 8K eller 33MP.

Mjukvara


Samsung har inte gjort några större förändringar i tillverkarskalet One UI i och med lanseringen av S20-serien, utan telefonerna kommer som väntat med Android 10 samt version 2.1 av One UI, som redan finns tillgängligt för en rad andra modeller.

Samsung reserverar omkring 26-27 GB för system- och appar. Från uppstart används omkring 5 GB av systemminnet (RAM) och efter att vi testat telefonen på ett begränsat vis en stund håller sig också minnesförbrukningen mellan 5-6 GB.


Telefonerna som Samsung visade upp körde föredömligt nog Googles senaste säkerhetspatch (februari).

Galaxy S20 Plus


Galaxy S20+ och S20 är frånsett storleken närmast identiska, men då S20 saknar ToF-sensorn avslöjar kameramodulen vilken enhet det handlar om.

Galaxy S20


För den som söker en mindre telefon lämpar sig Galaxy S20 bäst.

Storleksjämförelse

Galaxy S20 | S20+ | S20 Ultra.

Pris och tillgänglighet

(rekommenderade priser)
• Galaxy S20 (4G): 9 990 SEK i färgerna Cosmic Grey, Cloud Blue, Cloud Pink
• Galaxy S20 (5G Ready): 10 990 SEK i färgerna Cosmic Grey, Cloud Blue, Cloud Pink
• Galaxy S20+ (5G Ready): 11 990 SEK i färgerna Cosmic Grey, Cosmic Black
• Galaxy S20 Ultra (5G Ready): 14 990 SEK i färgerna Cosmic Grey, Cosmic Black

Säljstart är planerad den 13 mars för samtliga S20-modeller samt för de nya trådlösa hörlurarna Galaxy Buds+ som har fått en rekommenderad prislapp på 1 790 SEK i färgerna svart, vit och blå.

Styrkor Galaxy S20-serien 

  • Hög byggkvalitet
  • 120 Hz AMOLED-panel 
  • WQHD+-upplösning
  • Väl tilltagen batterikapacitet: 4000 mAh, 4500 mAh, 5000 mAh
  • Nytt systemchipp / Exynos 990 (7 nm) med LPDDR5
  • Mer ergonomisk placering av fingeravtrycksavläsaren i jämförelse med S10
  • Full uppsättning primärkameror i alla modeller: Vidvinkel, ultravidvinkel, telezoom
  • Lovande kameraprestanda med nya kamerasensorer och optik 
    • Videoinspelning upp till 8K @ 30 FPS (16 MP)
  • MicroSD-kortläsare i samtliga modeller
  • Erbjuder snabbladdning upp till 45W (PD 3.0)
  • Körde vid testtillfället senaste säkerhetspatchen från Google 
  • IP68-klassning för samtliga modeller

Svagheter Galaxy S20-serien 

  • Kan i dagsläget ej kombinera full upplösning (1440p) med full uppdateringsfrekvens (120 Hz), man tvingas välja ena eller andra
  • Priset: Från 9 990 kr – 14 990 kr 
  • Endast S20 Ultra erbjuder 108 MP-sensorn 
  • Saknar 3,5 mm-hörlursjack
  • Fingeravtrycksläsaren: Använder sannolikt samma generation ultraljudchipp som S10/S10+ och Note 10
  • Saknar funktion för säker ansiktsupplåsning
  • Bixby talar fortfarande inte svenska
  • Funktionen för att aktivera Bixby via låsknappen går inte att koppla till Google Assistant utan omvägar