Google kan ta sitt förnuft till fånga och flytta ned adressfältet i Chrome

Postat:
10:54 - 2023-08-24
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

Alla stora webbläsare för mobiler, inklusive Safari, erbjuder sedan flera år tillbaka adressfält och menyer längst ned på skärmen där de är enklast att nå. Antingen ligger adressfältet längst ned som standard eller så får användare välja position.

Google har dock envisats med att placera både adressfält och menyer högst upp där de är allra svårast att nå med bara en hand. När alla flikar stängs har Google dessutom valt att lägga knappen för ny flik där den är krångligast att nå med tummen för högerhänta: högst upp i vänstra hörnet.

Oavsett var man personligen tycker adressfältet hör hemma är det vid det här laget dumt av Google att inte erbjuda ett alternativ att flytta ned menyn, då det är standard i IOS och i andra webbläsare. Google var rentav tidigt ute med en nedre meny som såg ut att bli standard, men menyn övergavs för att vissa användare blev ”förvirrade och desorienterade” – något som sannolikt snabbt hade gått över efter en kort omställningsperiod.

Nu kan Google dock till sist vara på väg att ta sitt förnuft till fånga, då en testversion av Chrome för IOS låter användare flytta ned adressfältet. Den nedre menyn finns dock hittills bara i IOS-appen så det finns en risk att Androidanvändare blir utan nyheten.

När Chrome hade nedre meny