Google lanserar VPN-tjänst med krypterad trafik

Postat:
11:25 - 2020-10-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
27

Google har tillkännagivit en VPN-tjänst som ingår för de som betalar för ökat lagringsutrymme i företagets tjänster. Prenumerationen kallas sedan ett par år tillbaka för Google One och Google ser ut att vilja erbjuda mer än lagring på sikt.

Ett tag kunde Google One-kunder ta mer kompletta backups i Android och nu finns som sagt även en VPN. Google ser främst tjänsten som en säkerhetsåtgärd vilken exempelvis kan komma väl till pass i offentliga och osäkra Wi-Fi-nätverk.

Företaget skriver att all trafik krypteras genom det virtuella privata nätverket, oavsett vilken app eller webbläsare användaren utnyttjar. Många använder även en VPN för att komma åt innehåll på webben som inte är tillgängligt i landet de befinner sig i.

Det finns dock två hakar: VPN-tjänsten är endast tillgänglig för de som betalar för 2TB, vilket i Sverige kostar 99 kronor i månaden eller 999 kronor om året. Inte oväntat är VPN-tunneln dessutom bara tillgänglig i USA inlednings.

Google skriver att tjänsten kommer släppas i ”fler länder” under de kommande månaderna. Kompatibiliteten ska samtidigt utökas från endast Android i dagsläget till att även inkludera IOS, Windows och Mac.