Google berättar om Androids framfart och framtid under Google I/O

Här är största Androidsläppet någonsin

Postat:
19:14 - 2014-06-25
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
57

Google I/O pågår för fullt och under inledande anförandet har företaget berättat om Androids framtid och framfart. Sundar Pichai meddelade att det i år kommer levereras en miljard Androidtelefoner sammanlagt och plattformen har idag över en miljard aktiva användare. Dessa användare kollar mobilen sammanlagt 100 miljarder gånger varje dag.

Pichai menar att Androidplattor vuxit markant. Android har idag 62 % av den globala marknaden för surfplattor och 42 % av de som tittar på YouTube från surfplattor kör Android. En annan uppgift Pichai nämnde i sitt anförande är att appinstallationer ökat med 236 % i år.

android-l-io-bild-1

Google nöjer sig inte med en miljard användare utan vill nå fler människor. Android One är ett initiativ att lansera billiga smartphones i länder där utvecklingen inte nått lika långt. Sökjätten visade upp en enhet som kör original-Android och får automatiska uppdateringar direkt från Google, precis som Nexus- och Google Play-enheterna. Det är en telefon för under 100 dollar med 4,5-tumsskärm, FM-radio, minneskortsplats och stöd för dubbla SIM-kort. Enheten kommer inledningsvis släppas i Indien.

Ny design i Android L

android-l-io-bild-4

Efter Pichai kom Androids designchef Matias Duarte in på scenen och pratade om Materialdesign – ”Material Design”. Det är en av grunderna i Android L. Inspirationen kommer från papper och bläck, med objekt som ändrar form dynamiskt. Duarte menar att det är en radikal ny design och ett nytt sätt att se på gränssnitt.

Utvecklare kommer kunna ange upphöjelsevärden för objekt, med realistiska ljuskällor och perspektiv som beräknas i realtid. Det finns ett stöd för paletter som automatiskt hämtar färg från bilder och smälter in färgerna i gränssnittet. Duarte pratade om en konsekvent rytm och karaktär.

google-l-design

Appar kan visa specifik tryckfeedback, med fler detaljer och och sömlösa animationer som utvecklare kan anpassa. Tanken är att objekt ska röra sig mer som de gör i verkligheten och ge en naturligare användarupplevelse.

Duarte nämnde även en dynamisk design som fungerar på alla typer av enheter. Roboto-fonten har bland annat uppdaterats så den passar på TV-apparater, mobiler, plattor och smartklockor – en design för alla typer av skärmar och enheter. Google anammar starka färger och ett mer öppet och luftigt interface. Företagets egna appar kommer få ny design som följer riktlinjerna.

Duarte diskuterade Polymer, som gör att webbutvecklare kan skapa appar med animationer i 60fps som också har en ”Materialdesign”.

Mer avancerade aviseringar – ny låsskärm

android-l-io-bild-5

En annan nyhet är kraftigt förbättrade aviseringar. Meddelanden kommer visas på låsskärmen där de går att interagera med, svara på och avfärda. Användaren behöver därför inte lämna låsskärmen för att se vad som hänt och markera meddelanden som lästa. De viktigaste aviseringarna visas överst i ett slags automatiskt rankingsystem.

Det går att dubbeltrycka på en avisering på låsskärmen för att öppna appen som skickade den. Google berättade även om en annan ny typ av avisering som visas ovanpå skärmen i helskärmsappar. Om du är inne i en app visas en interaktiv ruta ovanpå gränssnittet för viktiga aviseringar som exempelvis samtal.

Låsskärmen blir betydligt mer intelligent i och med Android L. Användare som utnyttjar någon form av säkerhet får ofta låsa upp skärmen i onödan. I hemmet är det till exempel mindre viktigt att behöva låsa upp mobilen när den varit inaktiv en tid och även när du bär telefonen på dig.

För att spara användare tid innehåller Android L en ny typ av personlig upplåsning. Android kan exempelvis känna av ifall mobilen befinner sig i en säker miljö. Du kan ange att en fysisk plats eller en Bluetooth-enhet ska agera nyckel. Om du exempelvis är hemma behöver du inte ange ditt skärmlås och heller inte om du har en smartklocka, då mobilen känner av detta. Google pratade även om att Android ska kunna känna igen din unika röst.

Android får även en ny slags multikörning där Chrome-flikar visas bland de aktiva apparna – mer om det senare.

google-l-design-3

ART blir standard och stöd för 64-bit

android-l-art

Ryktena stämde och i Android L kommer ART bli standard, vilket är ett annat sätt att kompilera applikationer. Inget mer Dalvik, med andra ord. Kontentan är betydligt snabbare appstarter, mindre minnesanvändning och längre batteritid.

Android L har även komplett stöd för 64-bitar och är helt anpassat för tekniken. Plattformen kommer få starkare grafikprestanda.

art-prestanda
art-pauser

Mycket mer…

Vi har bara skrapat på ytan av vad nästa Androidversionen kommer erbjuda – Android L har över 5000 nya API-anrop. Det här är bara en första sammanfattning och vi återkommer med mer information. Några andra nyheter som avslutningsvis kan nämnas är ett batterispararläge som sägs kunna ge Nexus 5 cirka 90 minuter extra batteritid. L Developer Preview släpps för utvecklare i morgon.