Google tvingas betala 32,5 miljoner dollar till Sonos efter patentdispyt

Postat:
10:02 - 2023-05-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Google måste betala 32,5 miljoner dollar till Sonos, drygt 351 miljoner svenska kronor, efter att en jury i San Francisco ansåg att Googles smarthögtalare inkräktat på ett av Sonos patent. Summan baseras på antalet sålda exemplar: 2,3 dollar per såld högtalare.

Dispyten mellan de två företagen inleddes 2020 när Sonos påstod att Google inkräktat på patent som berör uppspelning av samma ljud på flera olika högtalare samtidigt. Google säger i en kommentar till senaste domen att det är en ”väldigt smal dispyt om några väldigt specifika finesser som sällan används” samt att företaget alltid utvecklat teknik självständigt.

Google ansågs bara ha inkräktat på ett av de sex patenten Sonos tagit upp i domstolen. Domaren gav kritik till både Sonos och Google och sa att fallet var en ”symbol för det värsta med patentstämningar”.

Sonos har vunnit i domstol mot Google tidigare, vilket ledde till att funktionaliteten i Googles smarthögtalare och smartskärmar begränsades i början av 2022. Google motstämde Sonos förra sommaren.

Ett skrivfel i rubriken har korrigerats