Googles nya smartphonestrategi inte fördelaktig för alla

Postat:
16:41 - 2016-10-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Googles satsade under en period på att fler skulle få tillgång till ett oanpassat Android. Smaken varierar, men vissa användare föredrar Googles vision av hur Android ska fungera och se ut och vill få uppdateringar direkt från sökjätten.
Nexus-enheter har varit ett konstant alternativ ända sedan början av 2010 då Nexus One släpptes. Sommaren 2013 lanserade Google därtill en satsning kallad ”Google Play Edition” i USA. Populära flaggskepp såldes i två versioner: en med tillverkarens egna mjukvara och en med samma system som på Nexus-telefoner.

htc_one_google_play_edition

På så vis kunde entusiaster få både den hård- och mjukvara de föredrar. Några exempel på ”Google Play Editions” är HTC One, Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z Ultra och HTC One M8. Satsningen gick i graven i början av 2015.

På hösten samma år släppte Google för första gången två Nexus-telefoner samtidigt: Huawei Nexus 6P och LG Nexus 5X. De som ville kunde få ”vanilla” i ett mindre och lite billigare format, eller i ett större och något mer kraftfullt och kostsamt paket. Det fanns i vilket fall två valmöjligheter.

huawei-nexus-6p-lg-nexus-5x-google-2

Spola fram till hösten 2016 och vi har i Norden inte ett enda nytt alternativ för de som vill köra senaste Android i ett oförändrat format. Nexus-serien har lagts ned och Google har istället presenterat två telefoner i eget namn vilka av allt att döma kommer få en begränsad lansering – i alla fall inledningsvis.

Google Play Editions avvecklades, likaså Nexus-serien och det går inget vidare för Android One. Detta är inget problem för de som ändå föredrar, eller inte har något emot, de olika tillverkarnas gränssnitt. För Nexus-fans och anhängare av AOSP i Norden är det dock svårt att inte se Pixel som en försämring, helt enkelt för att vi inte verkar kunna köpa enheten.

I och med Pixel har Google tagit full kontroll över sin smartphonevision – både gällande mjukvaran och hårdvaran. På sikt kan det innebära fördelar gentemot Nexus-serien och i bästa fall rör det sig om en smärre fördröjning innan Pixel-telefonerna kommer hit. Hade de lanserats här direkt vore skillnaden i praktiken inte särskilt stor mot i fjol, annat än att priset hade gått upp ett snäpp.

Hur ser ni på Googles val att släppa helt egna smartphones och på nedläggningen av Nexus-serien? Kommer Pixel-serien bli mer attraktiv än Nexus med tiden eller var det bättre förr?

Mest kommenterat

 1. USA har en annan meddelande-marknad än övriga världen
 2. Ge oss USB-C för allt [Opinion]
 3. Samsung uppdaterar fler telefoner till Android 12
 4. OnePlus 6 och 6T har nått slutstationen för uppdateringar
 5. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 6. Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Mest läst

 1. NetOnNet börjar hyra ut hemelektronik
 2. Samsung uppdaterar fler telefoner till Android 12
 3. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 4. Hela Galaxy Tab S8-serien avslöjas – påkostade plattor från Samsung
 5. Ge oss USB-C för allt
 6. USA har en annan meddelande-marknad än övriga världen

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om