Under torsdagen den 16 november presenterade den numera väletablerade uppstickaren OnePlus under ett stort event i New York företagets höstflaggskepp 5T.
I likhet med fjolårets 3T är 5T en vidareutveckling av modellen OnePlus lanserade under försommaren, där OnePlus har haft lite mer tid att putsa sin produkt och utöka funktionaliteten och åtgärda en del problem eller brister som företrädaren drogs med.
Vi har haft ett drygt dygn på oss att leka med vårt av OnePlus utlånade recensionsexemplar och vill dela med oss av våra allra första intryck och synpunkter.
Kartongen är mer eller mindre helt identisk med företrädaren 5, med enda undantaget för ett litet ”T” på kartongens sida. I övrigt är allt identiskt: kartongens form, färger och tryck såväl som dess innehåll – med själva telefonen som det naturliga undantaget.
I handen fortsätter likheterna och OnePlus 5T känns nästan exakt som företrädaren när vi håller den i handen, men med en lite högre vikt. Bakstycket är som tidigare av lättmetall och telefonen känns ganska tunn tack vare det lätt svängda bakstycket som mot långsidorna får en mer påtalad böj. Aluminiumbakstycket samt ramen har anodiserats svart, och detta är också den till synes i dagsläget enda tillgängliga färgen.
Den betydande skillnaden mellan 5 och 5T blir genast uppenbar då skärmen tänds och man ser att 5T har fått en mer utdragen skärm av 18:9-format. Telefonens yttermått är med 156,1 x 75 x 7,3 millimeter nästan identiska med föregångaren, blott 1,9 millimeter högre och 0,9 millimeter bredare, men OnePlus har trots det gjort plats för en 6 tum stor skärm. Detta ger ett skärm till yta-förhållande på fina 80,5 %, att jämföra med 73 % för föregångaren.
Vikten anger OnePlus vara 162 gram, men våra båda kalibrerade brevvågar säger 168 gram, vilket är 16 gram mer än företrädaren OnePlus 5. Batteristorleken har förblivit densamma, 3 300 mAh, och OnePlus skickar som alltid med en Dash-laddare, i det här fallet och precis som för 5 på upp till 5V och 4A, eller 20W.
Skärmen på 6 tum är av AMOLED-typ och har en upplösning på 1 080 x 2 160 pixlar, även kallat FHD+, i en så kallad Pentile-matris, vilket i kombination med skärmstorlek och bildförhållande innebär att pixeltätheten är exakt densamma som i föregångaren 5, det vill säga strax över 400 PPI. Vi är på det stora hela ok med den upplösningen, men vi kan se en viss pixlighet på en dryg halv armlängds avstånd och närmare, vilket vi vet att somliga konsumenter med osedvanligt skarp syn inte alls tycker om.
I övrigt tycks skärmen vara en liten men noterbar uppgradering jämfört med skärmen i 5. Färgerna upplevs som lite klarare, i synnerhet ur vinklar, och den maximala ljusstyrkan tycks vara snäppet högre även om den inte är strålande. Svärta och kontraster är likvärdiga. Pekskärmen svarar snabbt på våra pek och svep, men inte riktigt lika snabbt som Googles Pixel 2-duo. Frågan på mångas läppar är nu säkerligen om även 5T har samma ”gelé-effekt” på skärmen som OnePlus 5 har vid skrollning på exempelvis en webbsida. Svaret är kort sagt nej, ingen gelé-effekt. OnePlus tycks ha lärt av misstaget med OnePlus 5 och inte monterat skärmen inverterad, vilket resulterade i en liten ”jelly gate” under försommaren.
Till mångas glädje har OnePlus 5T fått behålla 3,5-millimeterporten – OnePlus har i dagsläget alltså inte hoppat på trenden att avlägsna audioporten – men den har också fått behålla en fotändeplacerad monohögtalare vilket vi är mindre nöjda med.
Telefonen är utrustad med Qualcomms Snapdragon 835 och 6 eller 8 GB RAM beroende på modell, precis som företrädaren, och upplevs därmed också precis lika rapp och följsam som OnePlus 5. Detta innebär vidare att den vid sidan om Googles i gränssnittet silkeslena Pixel 2-duo är den allra mest responsiva och följsamma Androidtelefonen på marknaden. Pekskärmen undantagen, vilken som vi nämner ovan har en aningen högre svarstid än Googles telefoner. Snabb är även fingeravtrycksläsaren från Fingerprint Cards som numera är placerad på bakstycket då det inte längre finns plats för en fingeravtrycksläsare på fronten.
Nytt för 5T är även ansiktsupplåsning i stil med Apples iPhone X, och vi är förbluffade över hur bra det faktiskt fungerar även i praktiken. Programmeringen tar inte mer än cirka tre sekunder och när det hela väl är inprogrammerat så sker upplåsningen på bråkdelen av en sekund i de allra flesta fall. Till skillnad från Apples lösning måste man dock i 5T först trycka en gång på strömknappen för att komma till låsskärmen innan ansiktsupplåsningen aktiveras.
Hur hög säkerhet OnePlus ansiktsupplåsning har är kan vi inte svara på, tvillingar kan med säkerhet lura systemet precis som de kan i iPhone X, men då OnePlus 5T även har en fingeravtrycksläsare med dokumenterat hög (dock ej felfri) säkerhet så bjuds vi på det bästa från två världar till skillnad från iPhone X som inte har en fingeravtrycksläsare.
Kameran är precis som förut av dubbelkameratyp med en huvudkamera på 16 megapixlar och en lins på f/1,7 och en sensor på 20 megapixlar och även den med optik på f/1,7.
Som synes har OnePlus alltså valt att till skillnad från i 5 inte använda 20-megapixelsensorn för förlustfri telefoto (zoom) med f/2,6-optik utan avser istället att använda 20-megapixelsensorn för att förbättra mörkerprestandan genom att slå samman sensorpixlarna i grupperingar om 2×2 och därmed i teorin öka ljusupptagningsförmågan. Precis som i 5 saknas även i 5T optisk bildstabilisering, men vi finner som förut en skapligt välfungerande elektronisk bildstabilisering.
Kamerabilder
Alla bilder tagna med kameramjukvarans grundinställningar, undantaget den sista bilden där vi aktiverade porträttläget med så kallad ”bokeh”-funktion och oskarp bakgrund.
Ett ordentligt kameratest i vår kommande recension får avgöra om OnePlus 5T kan bjuda på bättre mörkerprestanda i den här nya konfigurationen där telefotokameran har förvandlats till en mörkerkamera. I det fåtalet bilder vi hittills ar hunnit ta, i dagsljus, kan vi som väntat inte se någon som helst skillnad i bildkvalitet mellan 5 och 5T. Bilderna håller i dagsljus ganska hög kvalitet, om än inte riktigt i nivå med de allra bästa då ljuskontrasthanteringen har vissa brister.
Även i 5T saknas ett officiellt vattenskydd i form av en IP-klassning, vilket är tråkigt, och som förut saknas också stöd för trådlös laddning, precis som alla andra telefoner med ett omslutande lättmetallchassi.
Vad som däremot inte är tråkigt är att prislappen trots skärmuppgraderingen, den tillkomna ansiktsupplåsningen och en (påstådd) bättre mörkerkamera nästan är exakt densamma som förut.
Telefonen säljs i två olika hårdvarukonfigurationer: instegsmodellen med 6 GB RAM och 64 GB lagring kostar 4 999 kronor, hisnande 4 kronor mer än företrädaren, och toppmodellen med 8 GB RAM och 128 GB lagring kostar 5 599 kronor, 104 kronor mer än företrädaren. I dagsläget tycks telefonen, oavsett konfiguration, endast marknadsföras i färgen ”Midnight Black”, det vill säga svart.
Officiell säljstart uppges ske om en vecka, den 21 november i OnePlus officiella butik, med de första leveranserna kort därefter.
Vi är efter vårt dryga dygn med OnePlus 5T positivt inställda och vi upplever att 5T definitivt bjuder på ett reellt mervärde jämfört med företrädaren 5, inte minst då prisbilden är näst intill oförändrad. Vi återkommer med vår fullskaliga recension av telefonen inom kort.