Hands-on med Galaxy Z Fold 4 – främsta nyheterna

Postat:
19:10 - 2022-08-10
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
4

Det har snart gått tre år sedan Samsung introducerade den första modellen i Fold-serien som i sin tur avlösts av ytterligare två modeller, vilket innebär att det nu blivit dags för den fjärde generationen Fold.

Precis som bland de traditionella flaggskeppen verkar vi ha nått en punkt där de större förändringarna äger rum under skalet snarare än till det yttre, även om smärre justeringar och viss finslipning alltjämt fortsätter även till det yttre.

I denna hands-on fokuserar vi på några av de främsta nyheterna i fjärde generationen Fold, som innefattar bland annat ett mer energieffektivt chipp, uppdaterade paneler och inte minst en uppgraderad kamera samt ett par övriga nyheter.

Design och byggkvalitet

Galaxy Fold 4 skiljer sig inte nämnvärt åt från Fold 3 vad berör gångjärn och den mekaniska aspekten. Telefonen upplevs i utfällt såväl som hopvikt läge som lika vridstyv som sin föregångare och överlag håller konstruktionen, givet att det handlar om en vikbar telefon, hög klass. Vi anar inga missljud när vi hanterar enheten och i utfällt såväl som i hopfällt läge rör sig eller glappar inte telefonens två halvor medan vi använder telefonen.

Stryktåligheten är enligt Samsung förbättrad dels genom att glaset som täcker den yttre panelen samt telefonens bakstycke uppdaterats från Gorilla Glass Victus till den snäppet nyare och mer stryktåligare Victus+. Även ramen har enligt Samsung förstärkts för att bättre stå emot fall.

Lås- och fingeravtrycksavläsaren sitter monterad på högersidan tillsammans med volymknappen, vilket är samma placering som tidigare. Knapparna erbjuder i vårt tycke lagom motstånd och ger ifrån sig ett fullt godkänt klickljud. Det är ingen överraskning att Samsung fortsätter med en kapacitiv läsare monterad på sidan av telefonen då det i annat fall blivit besvärligt att låsa upp den utan att använda dubbla optiska eller ultraljudbaserade fingeravtrycksavläsare.

Bland Swedroids redaktionsmedlemmar är uppfattningen att kapacitiv läsare fortfarande – med marginal – har bäst precision och prestanda i jämförelse med den optiska eller ultraljudbaserade varianten, varför vi betraktar det som positivt att Samsung valt att hålla kvar vid den kapacitiva läsaren. Därtill anses kapacitiva läsare rent allmänt vara mycket svårare att lura – det vill säga erbjuder mycket högre säkerhet – än de optiska motsvarigheterna.

SIM-släden som är placerad på telefonens vänstersida har plats för två stycken nano-SIM och internt har telefonen stöd för ett eSIM.

Designen bjuder inte på någon större överraskning i jämförelse med föregångaren, även om färgalternativ och kombinationer i vanlig ordning skiljer sig åt mellan generationerna. Det finns dock en mer påtaglig förändring vad berör formatet, vilket skarpögda läsare kanske kan avgöra baserat på bilderna ovan. Höjd- och breddförhållandet har förändrats en aning i jämförelse med Fold 3, vilket vi går närmare in på i kapitlet nedan som kretsar kring displayen.

YttermåttFold 4Fold 3
Uppvikt130,1 x 155,1 x 6,3mm128,1 x 158,2 x 6,4mm
Hopvikt67,1 x 155,1 x 15,8mm67,1 x 158,2 x 14,4 mm
Vikt263 gram271 gram
Batterikapacitet4400 mAh4400 mAh

Fold 4 väger 8 gram mindre än Fold 3 trots att batterikapaciteten är oförändrad från 4 400 mAh. I uppvikt läge mäter Fold 4 130,1 mm på bredden medan Fold 3 mäter 128,1 mm. Ramen runtom skärmen har samtidigt blivit något tunnare i Fold 4, vilket också förklarar varför höjd- och breddförhållandet skiljer sig åt (21.6:18 mot tidigare 11.2:9)

I jämförelse med Fold 3 har Fold 4 däremot blivit lite större på djupet. Mätt över gångjärnet har djupet vuxit från 14,4 mm till 15,88 mm. Vi antar att detta beror på att Samsung behövt lite mer utrymme för att rymma den nya telefotomodulen som erbjuder utökad brännvidd i jämförelse med föregångaren.

Display – mindre ram och bredare panel

Samsung har vidareutvecklat panelen som verkar bygga på en senare generation LTPO-teknik eftersom uppdateringsfrekvensen numera sträcker sig från blott 1 Hz upp till 120 Hz, vilket kan jämföras med lägstafrekvensen om 10 Hz för den tidigare generationen LTPO-panelen Fold 3 är bestyckad med. En lägre uppdateringsfrekvens vid visning av statiskt material innebär i regel en något lägre energiförbrukning.

I motsats till den utfällbara panelen så har den yttre panelen inte stöd för lägre frekvenser än 48 Hz, men har precis som den vikbara huvudskärmen stöd för en maximal uppdateringsfrekvens upp till 120 Hz. Även i Fold 3 hade den yttre panelen stöd för upp till 120 Hz.

SkärmFold 4Fold 3
Vikbar panel7,6", 2176 x 1812, 21.6:187,6", 2208 x 1768, 22.5:18
Yttre panel6,2", 2316 x 904, 23.1:96.2", 2268 x 832, 24.5:9

Det uppdaterade höjd- och breddförhållandet som omfattar den yttre såväl som den utfällbara panelen innebär att upplösningen förändrats i viss grad. Den utfällbara panelen mäter fortfarande 7,6″, men har nu en upplösning om 2176 x 1812 pixlar jämfört med 2208 x 1768 pixlar för Fold 3. Ytterpanelen som mäter 6,2″ har i sin tur en upplösning om 2316 x 904 pixlar mot tidigare 2268 x 832 pixlar.

Den ofrånkomliga vecket i displayen som går hand i hand med vikbara paneler, i alla fall för närvarande, är i stort sett lika påtagligt som tidigare. Det är mindre uppenbart rakt framifrån medan det blir mer uttalat beroende på betraktningsvinkeln samt omgivningsljus och vad som visas på panelen.

Vad gäller tålighet nämner Samsung inget om utökat repskydd och filmen som täcker AMOLED-panelen upplevs och ser ut som den i föregångaren. Enligt Samsung har stryktåligheten dock förbättras genom att strukturen på de olika lager som täcker panelen förändrats för att göra panelen mer stöttålig.

Kameran under displayen

Utöver en något tunnare ram och ett uppdaterat höjd- och breddförhållande så har Samsung även förbättrat inbäddningen av kameran som sitter monterad undertill den utvikbara displayen genom en ny pixelmatris, vilket gör den mindre påtaglig än tidigare. Precis som med vecket kan vi konstatera att både omgivande ljus, vad som visas på panelen och betraktningsvinklar spelar in kring hur synlig kameramodulen är.

På bild framstår det som kameran är något tydligare än vad vi upplever det som i person. I bland annat spel, där uppmärksamheten i regel är fäst till mitten av panelen, upplever vi kameran som relativt anonym och tänker ibland inte alls på att den finns där. Allra tydligast blir modulen mot en vit bakgrund med panelen inställd på låg ljusintensitet.

Kamera – lånar uppsättningen från S22/S22+

Till en av de större uppgraderingarna i Fold 4 hör kamerauppsättningen. Primärkameran eller vidvinkeln är identisk med den i S22/S22+ och bygger på en 50MP-sensor (f/1.8), vilket även gäller för telefoto-modulen som erbjuder 3x optisk zoom tillsammans med en sensorn om 10MP (f/2.4). Bägge moduler har stöd för OIS. Ultravidvinkeln ser ut att vara av samma modell som tidigare med en sensor om 12MP (f/2.2).

KameraFold 4Fold 3
Vidvinkel50 MP, f/1.8, OIS, 1.0μm, 24mm12 MP, f/1.8, OIS, 1.8µm, 26mm
Ultravidvinkel12 MP, f/2.2, 1.12μm, 123 ̊12 MP, f/2.2, 1.12µm, 123˚
Telefoto10MP, f/2.4, OIS, 1.0μm, 3x optisk zoom, 67mm12 MP, f/2.4, OIS, 1.0µm, 2x optisk zoom, 52mm
Under display: 4MP, f/1.8, 2.0μm4MP, f/1.8, 2.0μm
Yttre kamera10MP, f/2.2, 1.22μm, 85 ̊10 MP, f/2.2, 1.22µm

Mjukvara / Android 12L – bättre multitasking

Android 13 är fortfarande inte redo för skarp lansering varför det är givet att telefonen kommer med Android 12. Samsung har valt att använda Android 12L som är en vidareutveckling av Android 12 optimerad för foldables. Föredömligt nog kan vi konstatera att telefonen kör juli månad säkerhetspatch, vilket vi tycker är fullt godkänt då augusti månads patch kom ut för enbart 5 dagar sedan.

Samsungs uppdateringspolicy innebär att Galaxy Z Fold 4 och även Z Flip 4 för den delen kommer att få OS-uppdateringar under fyra års tid framöver och säkerhetsuppdateringar under fem års tid framöver. Det innebär att Samsung utlovar längre support än vad Google själva gör för sin Pixel 6-serie.

I den senaste versionen av One UI har Samsung förbättrat multitaskingen och erbjuder stöd för flera av de nyheter som ingår i Android 12L. Det är bland annat möjligt att kopiera text och bilder mellan fönster i Google-appar som exempelvis Chrome samt Gmail.. Även Microsofts appar, exempelvis Outlook samt Office-paketet, har stöd för utökad multitasking med stöd för dra-och-släpp.

Specifikationer – Snapdragon 8+ Gen 1

Inte olikt föregående generation har Samsung valt att än en gång satsa på Qualcomms chipp framför den egenutvecklade Exynos-plattformen. Bland Swedroids medlemmar har det varit blandade omdömen kring Qualcomms såväl som Samsungs 5nm-baserade plattformar, där en betydande andel upplevt chippen som tämligen energihungriga med en hög värmeutveckling och i vissa fall aggressiv throttling till följd.

Snapdragon 8+ Gen 1 som i motsats till SD888 och SD 8 Gen 1 tillverkas av TSMC framför Samsung har visat sig medföra en tämligen stor förbättring vad gäller prestanda i relation till värmeutveckling för att tillhöra samma generation chipp, vilket bör avspeglas positivt i batteritiden. Trots det är vi besvikna över att Samsung inte passat på att utöka batterikapaciteten (4 400 mAh) något, särskilt som telefonen vuxit en aning på djupet. Det kan tilläggas att Z Flip 4 fått utökad batterikapacitet från 3 200 mAh till 3700 mAh i jämförelse.

Även om Samsung specificerar snabbladdningen till 25W, vilket är identiskt med Fold 3, så kan Z Fold 4 ladda upp till 50% inom loppet av 30 minuter medan Fold 3 enbart når omkring 33% inom samma tidsintervall. Samsung erbjuder även stöd för trådlös laddning (15W) och som vanligt går det att använda telefonen för att trådlöst ladda tex hörlurar och andra tillbehör med stöd för Qi-standarden.

Telefonen erbjuder 12GB LPDDR5 RAM och finns att tillgå med antingen 256- eller 512GB UFS 3.1-minne.

Första intrycken

Efter en kortare tid med Fold 4 kan vi försiktigt konstatera att Samsung förbättrat enheten på flera välkomna punkter. Den förmodligen största uppgraderingen är i vårt tycke skiftet från Snapadragon 888 till Snapdragon 8 Plus Gen 1 vilket tillsammans med en uppdatera LTPO-panel med stöd för 1-120 Hz åtminstone på pappret borgar för både bättre prestanda tillsammans med utökad batteritid.

Kamerabestyckningen som är hämtad från  S22/S22+-serien tillsammans med det kraftfullare chippet bör leda till klart bättre kamerabilder än tidigare.

Lovande

 • Uppgraderad kamera med utökad telezoom
 • Snapdragon 8+ Gen 1
 • Mindre påtaglig frontkamera (utfällbara panelen)
 • Trivsammare höjd- och breddförhållande
 • Stöd för 1-120 Hz för den utvikbara panelen
 • Lägre vikt
 • Hög byggkvalitet
 • 5 år säkerhetsuppdateringar, 4 år OS-uppdateringar
 • S-pen-stöd

Att tänka på

 • Högt pris (19 990 kr)
 • Vecket är lika uttalat som tidigare
 • Relativt långsam snabbladdning
 • Batterikapaciteten har ej utökats
 • Vuxit på djupet med 1mm
 • S-pen medföljer inte som för S22 Ultra
 • Vikbara skärmar är av naturen mer känsliga för skador, repor och nagelfåror