Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Har Androiduppdateringar blivit tråkiga?

Postat:
12:19 - 2020-02-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
För mobilentusiaster kan en större systemuppdatering i bästa fall bli en liten teknikjulafton. De många funktioner och förbättringar som har gått att läsa om blir till sist tillgängliga. När en större uppdatering släpps kan det nästan kännas som att få en ny telefon, tack vare alla nyheter.
Så var det i vilket fall förr. Det hände mycket mer i början då Android inte alls var ett lika välpolerat eller utvecklat system. Google hade heller ingen direkt plan angående designspråket, då gränssnittet kunde växla hej vilt mellan Androidversioner, till synes baserat på utvecklarnas infall.

Först i och med Android 5.0 Lollipop hösten 2014 och ”Material Design” fick plattformen ett ordentligt designspråk, med regler för gränssnitt och estetik. Google kallade Lollipop för ”det största Androidsläppet någonsin”. Sedan dess har det inte hänt lika mycket i en enskild Androidversion.

Även tillverkarna kunde förr om åren göra ganska drastiska förändringar, och förbättringar, i sina system mellan versionerna. Det händer för all del fortfarande som när Samsung först släppte One UI, men det är mindre vanligt.

En annan skillnad förr om åren jämfört med idag är att nästan alla Androidanvändare hade samma telefon, för det fanns inte många modeller att välja mellan. Våren 2010 satt exempelvis de flesta Androidentusiaster med en HTC Desire, Hero eller Magic. En uppdatering till en ny Androidversion kunde bli lite av en folkfest på teknikforum.

Idag har Android nått så långt att det ibland knappt går att se någon yttre skillnad mellan versionerna. Varje ny årlig version innehåller förvisso många stora och påtagliga förbättringar, men överlag brukar det mesta vara sig likt. I höstas var ett systemomfattande mörkt tema och gestnavigering egentligen de enda riktigt stora nyheterna – och båda funktionerna fanns redan i många av tillverkarnas egna gränssnitt.

Hur känner ni inför uppdateringar idag – var de mer spännande förr eller ser ni fortfarande fram emot att testa nya systemversioner?

Mest kommenterat

 1. Vilken telefon gav dig senast wow-känslor?
 2. Swish kommer till Huaweis appbutik AppGallery
 3. Rykte: Pressbilder på OnePlus 8 Pro tillsammans med specifikationer
 4. DxOMark testar Huawei P40 Pro
 5. OnePlus kommer implementera stöd för ständigt aktiv panel
 6. Pressbilder på OnePlus 8 visar färggranna bakstycken

Mest läst

 1. Vilken telefon gav dig senast wow-känslor?
 2. Specifikationerna för OnePlus 8 och OnePlus 8 Pro enligt senaste ryktet
 3. Xiaomi lanserar toppmodellen Redmi K30 Pro
 4. YouTube sänker standardkvaliteten till 480p
 5. Swish kommer till Huaweis appbutik AppGallery
 6. Specifikationerna för Huawei P40 och P40 Pro läcker ut innan tillkännagivandet

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken skärmstorlek föredrar du (se bild)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey