Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Har Androiduppdateringar blivit tråkiga?

Postat:
12:19 - 2020-02-17
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
För mobilentusiaster kan en större systemuppdatering i bästa fall bli en liten teknikjulafton. De många funktioner och förbättringar som har gått att läsa om blir till sist tillgängliga. När en större uppdatering släpps kan det nästan kännas som att få en ny telefon, tack vare alla nyheter.
Så var det i vilket fall förr. Det hände mycket mer i början då Android inte alls var ett lika välpolerat eller utvecklat system. Google hade heller ingen direkt plan angående designspråket, då gränssnittet kunde växla hej vilt mellan Androidversioner, till synes baserat på utvecklarnas infall.

Först i och med Android 5.0 Lollipop hösten 2014 och ”Material Design” fick plattformen ett ordentligt designspråk, med regler för gränssnitt och estetik. Google kallade Lollipop för ”det största Androidsläppet någonsin”. Sedan dess har det inte hänt lika mycket i en enskild Androidversion.

Även tillverkarna kunde förr om åren göra ganska drastiska förändringar, och förbättringar, i sina system mellan versionerna. Det händer för all del fortfarande som när Samsung först släppte One UI, men det är mindre vanligt.

En annan skillnad förr om åren jämfört med idag är att nästan alla Androidanvändare hade samma telefon, för det fanns inte många modeller att välja mellan. Våren 2010 satt exempelvis de flesta Androidentusiaster med en HTC Desire, Hero eller Magic. En uppdatering till en ny Androidversion kunde bli lite av en folkfest på teknikforum.

Idag har Android nått så långt att det ibland knappt går att se någon yttre skillnad mellan versionerna. Varje ny årlig version innehåller förvisso många stora och påtagliga förbättringar, men överlag brukar det mesta vara sig likt. I höstas var ett systemomfattande mörkt tema och gestnavigering egentligen de enda riktigt stora nyheterna – och båda funktionerna fanns redan i många av tillverkarnas egna gränssnitt.

Hur känner ni inför uppdateringar idag – var de mer spännande förr eller ser ni fortfarande fram emot att testa nya systemversioner?

Mest kommenterat

 1. Vilket system kör din surfplatta?
 2. Skärmdumpar visar Windows 11 [Off topic]
 3. Huawei får inte delta i utbyggnaden av Sveriges 5G-nät
 4. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 5. Idag är det svensk säljstart för OnePlus Nord CE 5G
 6. TicWatch E3 erbjuder Snapdragon Wear 4100 för 210 euro

Mest läst

 1. Skärmdumpar visar Windows 11
 2. Så här kan du förbättra integriteten för ditt Google-konto
 3. Vilket system kör din surfplatta?
 4. TicWatch E3 erbjuder Snapdragon Wear 4100 för 210 euro
 5. Idag är det svensk säljstart för OnePlus Nord CE 5G
 6. Motorola introducerar stryktåliga telefonen Defy

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket system kör din surfplatta?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om