Har Google tagit bildmanipuleringen ett steg för långt i Pixel 8?

Vad är ett foto?

Postat:
19:40 - 2023-10-09
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

De avancerade bildmanipuleringsfunktionerna i Pixel 8 och Pixel 8 Pro har fått flera att höja på ögonbrynen, känna en viss olust och undra ”vad är ett fotografi?”. The Verge nämner en ”vad är ett foto-apokalyps” medan 9to5Google undrar om den så kallade magiska editorn gör folk obekväma.

Googles bildmanipulering har även fått Youtube-kanaler som Marques Brownlee och Dave2D att ifrågasätta vad ett fotografi egentligen är idag och undra om Google gått ett steg för långt. Dave2D:s invändning är att resultatet inte är verkligt och inte längre visar något som faktiskt hänt.

Pixel 8 och Pixel 8 Pro kan bland annat byta ut himlen, ta bort skuggor, radera eller maskera objekt, flytta objekt och personer till andra platser i bilden, ändra storlek på objekt och personer, samt byta ut människors ansiktsuttryck (något Brownlee skämtsamt kallade ”Frankenstein-foton”).

Photoshop släpptes för över 30 år sedan men det är än idag mer av ett proffsverktyg. Redan innan datorer hamnade i varje hem och den digitala kamerarevolutionen förekom bildmanipulering av olika typer. Även den typen av fotoförändring krävde dock förkunskaper.

Bildfilter har funnits ända sedan de smarta telefonernas barndom. Filtrens popularitet ledde en period till att etiketten ”#nofilter” flitigt användes på sociala nätverk för att signalera en ökad autenticitet. Men vad vi ser idag genom generativ AI är något annat än beräknande fotografi, eller att bara justera färger, ljus, kontraster, skuggor, vitbalans och färgmättnad i efterhand.

AI-funktionerna kan ändra fotografier till något annat än vad de flesta hittills anser att ett fotografi är. Och framförallt är finesserna nu väldigt enkelt tillgängliga direkt där de allra flesta fotograferar: i mobiltelefoner. Kommer ”#noAI” i framtiden bli en modern motsvarighet till ”#nofilter”?

En intressant aspekt som uppdagats av The Verge är att bilder som manipulerats med Googles AI innehåller särskild metadata. Denna metadata bygger på riktlinjerna från International Press Telecommunications Council (IPTC) för att ange att ett fotografi har ändrats genom generativ AI.

Men uppgifterna tas sannolikt bort av meddelandetjänster och sociala nätverk där bilder oftast delas. Oavsett om denna metadata finns kvar eller ej kommer den inte ses av några annat än av de som letar, om inte appar automatiskt börjar märka AI-bilder med en särskild etikett.

Hur ser ni på den nya vågen av bildmanipulering genom generativ AI?

Processor: 3GHz nona-core
Plattform: Tensor G3
RAM: 8GB
Skärm: 6,2" / FHD+ / 424PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP

Processor: 3GHz nona-core
Plattform: Tensor G3
RAM: 12GB
Skärm: 6,7" / QHD+ / 490PPI
Skärmtyp: OLED
Kamera: 50MP