Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Hemskärmsappen Action Launcher Pro – fem månader senare

Postat:
13:02 - 2013-05-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

I mitten av december förra året kikade vi på en vid den tidpunkten helt ny hemskärmsersättare som heter Action Launcher Pro. Appen var inte riktigt redo för rampljuset när den släpptes men har sakta men säkert blivit allt bättre under de knappt fem månader som passerat. Här kommer en ny titt på Action Launcher Pro – vad har hänt sedan första releasen och är appen kanske till sist redo att bli din mobils center?

Först och främst går vi igenom grunderna igen. Action Launcher Pros främsta kännetecken är att alla appar ligger i en vertikal meny längs vänstra sidan av skärmen istället för i en separat applikationslåda. Genom att svepa från vänstra ytterkanten av skärmen visas menyn oavsett vilken hemskärm man för tillfället har framme. Det finns ett bokstavsindex som gör att användare snabbt kan hitta rätt app. Det här fungerar riktigt smidigt, särskilt på skärmar under fem tum, och det går i regel fortare att öppna appar tack vare sidomenyn. 

action-launcher-pro-1action-launcher-pro-2

En finess vi föreslog redan när ALP var i stängd beta och som borde varit med från början är att appar och widgetar ska kunna dras direkt från den här sidomenyn. Tidigare var det ologiskt och onödigt krångligt att placera ut genvägar. Action Launcher Pro uppdaterades senast idag och nu går det äntligen att dra både appar och widgetar direkt från sidomenyn till hemskärmarna.

En annan nyhet sedan initiala releasen är något utvecklaren kallar för ”Covers”. De fungerar ungefär som Nova Launchers svepgester över enskilda ikoner. Genom att skapa en mapp, öppna mappen, trycka på de tre prickarna för att öppna menyn, välja ”Make cover” och sedan trycka på den app du vill göra till ”omslag” kan mappen därefter fungera som både mapp och vanlig genväg. Det låter säkert en smula krångligt, men genom att svepa uppåt över ikonen öppnas mappen – annars fungerar mappen som en vanlig ikon.

Vi har sparat det bästa och mest intressanta till sist: Shutters (kräver Jelly Bean). Det är en halvt revolutionerande finess som låter användare öppna en applikations tillhörande widget genom att svepa uppåt över dess ikon. Utvecklaren Chris Lacy har förklarat att han gillar widgetar men inte nödvändigtvis att ha dem på hemskärmen. Genom Shutters får vi det bästa av två världar: en vanlig, ren genväg med en lättillgänglig widget för ökad funktionalitet.

action-launcher-pro-3action-launcher-pro-5action-launcher-pro-4

Widgeten visas i en liten popup-ruta men fungerar annars som vanligt. Du kan exempelvis svepa över Galleri-ikonen för att börja bläddra igenom ett visst album utan att lämna hemskärmen, svepa över musikappen för att visa uppspelningskontroller, svepa över Google+ för att börja bläddra igenom inlägg i en viss cirkel, och så vidare. Det känns trevligt att inte behöva lämna hemskärmen i onödan utan att för den sakens skull ha en widget framme. Det ger i alla fall känslan av ett bättre arbetsflöde.

Action Launcher Pro har fortfarande inte hälften av de finesser och inställningar som vissa andra hemskärmsersättare erbjuder. För många alternativ och funktioner kan dock nästan bli en nackdel, som i den smått förvirrande TSF Shell. Chris Lacys app är som husmanskonst – kanske inte överdrivet avancerat eller spännande men det håller i längden.

Det finns små detaljer att haka upp sig på och som kunde ha gjorts bättre i Action Launcher Pro, men det går att förlåta Chris Lacy för de snedstegen eftersom han presenterat regelbundna uppdateringar och en hel del nytänkande. Appen har blivit markant bättre sedan starten och för de som var tveksamma förut men ändå gillade konceptet kan det nu vara idé att ge Action Launcher Pro en chans. Verktyget kostar 25kr i Play Store.

Aktuellt

Vilken mobiltillverkare tror du kommer utmärka sig mest i år?

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 2. Det här är förmodligen inte LG G8
 3. Vilken tillverkare tror du kommer sticka ut mest under 2019?
 4. SwiftKey skryter med hur snabbt deras tangentbord blivit
 5. Kan det här vara Samsung Galaxy S10 i ett skal?
 6. Samsung berättar mer om sin flexibla mobil, kallar det för en ”ny era”

Mest läst

 1. Google har slutat tillverka Chromecast Audio
 2. Samsung börjar uppdatera Galaxy S9 och S9 Plus till Pie i Sverige
 3. Swedbank och Sparbankerna lanserar betaltjänst med stöd för kontaktlösa betalningar
 4. Kan det här verkligen vara OnePlus 7?
 5. Rykten om Samsung Galaxy S10 X: sex kameror, 5G och en 1TB lagring
 6. Krav på pant för mobiltelefoner i sakpolitisk överenskommelse mellan S, C, L och MP

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkare tror du kommer sticka ut mest under 2019?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey