Hög tid för Google att släppa fristående väderapp [Opinion]

Postat:
09:42 - 2023-12-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

Så gott som varenda tillverkare erbjuder en egen väderapp som följer med från början och är inbakad i systemet. Apple, Samsung, Xiaomi, Oneplus… Till och med små uppstickare likt Nothing. Det är standard. Iphones har haft en väderapp sedan starten 2007.

Apple ansåg rentav att det är så pass viktigt att erbjuda bra prognoser att den populära väderappen Dark Sky förvärvades våren 2020. Google erbjuder förvisso också väderprognoser, men prognoserna är del av Google-appen och kan vara onödigt krångliga att nå.

Tricket för att skapa en genväg på hemskärmen till prognoserna känner endast ett fåtal till och är inte användarvänligt. Den typen av genväg stödjer heller inte Androids ikonteman. Alla vill inte ha en väderwidget på hemskärmen för att nå prognoserna den vägen. På Pixel-telefoner visar den fasta widgeten ”at a glance”-ofta vädret, men det är ökänt svårt att nå väderprognoserna genom ”at a glance” – kalendern öppnas ofta istället.

Nu när Googles väderprognoser nyligen har förbättrats och fått en mer modern design och optimerats för stora skärmar (plattor och foldables) är det hög tid för Google att släppa en fristående väderapp i Play Store. För all del råder det knappast brist på väderappar i Play Store. Men vi ger redan Google platsåtkomst. Varför ge ännu ett företag tillgång till vår position och relaterad data?

En annan fördel är att en fristående väderapp skulle kunna uppdateras separat, utan att Google-appen behöver ändras. Kom igen, Google: ge oss en modern, fristående väderapp för alla Androidenheter.