HTC One stoppas i Holländsk domstol

Postat:
23:04 - 2013-04-22
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
47

HTC har det inte lätt just nu. Visserligen är intresset för HTC One väldigt stort men man har haft stora problem med att få ut telefonerna i affärerna och dagens beslut i en Holländsk domstol kommer inte göra det lättare. Nokia bad domstolen att tillfälligt stoppa all försäljning av HTC One på grund av att de anser att telefonen använder sig av två dubbel-membran mikrofoner som använder samma teknologi skapad av Nokia och byggd av ST Electronics. Domstolen bestämde sig idag att hålla med och tillfälligt stoppa all försäljning av HTC One.

Till skillnad från de vanliga patent-bråken så verkar det handla om något mer handfast problem här. Nokia har utvecklat ett system där de har två mikrofoner som var och en använder sig av två membran för att bättre kunna ta upp olika typer av ljud och sortera bort ljud du inte vill ha. Denna lösning har byggts av ST Electronics exklusivt för Nokia.  HTC One använder sig av en liknande lösning, något som HTC själva pratat om (se denna artikel hos Androidcentral) och även dessa chip byggs av … ST Electronics.

Enligt Nokia har ST Electronics brutit NDA-kontrakt och använt sig av Nokia’s teknik när de byggt chippen åt HTC. Enligt bilder hos Engadget så använder sig till och med chippen av liknande beteckningar hos Nokia Lumia 720 och HTC One, ett tecken på att det verkligen handlar om samma eller nästan samma chip.

Det är naturligtvis omöjligt för oss lekmän att veta om det är sant och om i så fall HTC visste om detta. Vi kan dock räkna med att ST Electronics inom kort kan förvänta sig stämningar från både Nokia och HTC om det visar sig att de valde att ”låna” Nokia’s teknik när de byggde HTC’s chip.

HTC’s svar på detta domslut är kort:

HTC is disappointed in the decision. We are considering whether it will have any impact on our business and we will explore alternative solutions immediately.

Om det visar sig att mikrofon-lösningen använder sig av  teknik som Nokia uppfunnit så har HTC egentligen endast två alternativ: antingen licensiera tekniken från Nokia (om Nokia vill det) eller byta ut denna komponent. Oavsett vad som händer så blir det intressant att se vad som händer den närmaste tiden och om detta nu innebär att HTC måste stoppa lanseringen i andra länder än Holland.

HTC har egentligen inte råd att få sin lansering stoppad eller försenad med tanke på att Samsung Galaxy S4 snart kommer släppas så vi kan räkna med att det arbetas hårt i HTC’s högkvarter att hitta en snabb lösning. Frågan är vad den lösningen blir.