Hur gammal är din primära telefon? [Summering]

Postat:
06:35 - 2022-03-19
Skribent:
| Hugo
Kommentarer:
29

Vi frågade förra veckan er läsare hur gammal er nuvarande primära telefon är, för att bilda oss en uppfattning om vi – som vi misstänker – i allmänhet behåller våra smarta telefoner längre nu än förut.

Ett allt högre pris kombinerat med att tillverkarna numera utlovar uppdateringar och säkerhetsuppdateringar i åtminstone två till tre år gör att det är lättare att behålla våra telefoner längre, och väger vi dessutom in att vi numera får tämligen kraftfull hårdvara då vi köper ett flaggskepp så känns en modern telefon betydligt mer framtidssäkrad än en smart telefon från förr.

Betänker vi vidare att det numera inte händer särskilt mycket på telefonfronten från ett år till nästa så är det helt enkelt inte alltid värt utgiften att köpa nytt, så länge man tar väl hand om sin telefon.

Senast vi ställde samma fråga var 2015, då det visade sig att strax under en fjärdedel (24%) av er hade en telefon som var två år gammal eller äldre. Nu finner vi i undersökningen från förra veckan att samma siffra är fyra av tio (40%), vilket som förväntat bekräftar det som alla nog redan misstänkte: vi behåller överlag våra telefoner ganska mycket längre nu än vad vi gjorde för sju år sedan.

Nu är det nästan lika många av er, strax över 22%, som har en telefon som är över tre år gammal som andelen som hade en telefon som var över två år gammal 2015.

Vi kan även se att andelen som har en telefon som är mindre än ett år gammal har dalat från 37% 2015 till 32% i år. Detta är en betydligt mindre ändring än andelen som behåller telefonen mer än två år, vilket antyder att det trots skenande priser och mindre motivation att uppgradera till den senaste modellen varje år fortfarande finns gott om entusiaster med tillmötesgående plånböcker bland er läsare.

År 2015 kostade ett flaggskepp i regel mellan 6 000 och 8 000 kronor, medan ett flaggskepp idag tenderar att kosta mellan 10 000 och 14 000 kronor.

Tag som exempel Samsungs absoluta toppmodell ur S-serien år 2015: Galaxy S6 Edge Plus, som hade ett rekpris om 7 990 kronor för basmodellen med 4GB RAM och 32GB lagring. I år har Samsungs toppmodell ur S-serien, Galaxy S22 Ultra, ett rekpris på 13 990 kronor för basmodellen med 8GB RAM och 128GB lagring.

Man får av uppenbara skäl väldigt mycket mer i en toppmodell idag än vad man fick för sju år sedan, och väger vi in faktumet att prislappen också är väldigt mycket större så är det ingalunda en slump att vi behåller telefonerna längre.

Något som dock nämnas bör är att Swedroid är en sajt som tenderar att attrahera ertt stort antal teknikentusiaster och att resultatet i den här undersökningen därmed sannolikt inte är helt representativt för Sveriges befolkning som helhet.

Även om över fyra av tio av er besökare har en telefon som är äldre än två år så misstänker vi att den siffran är ännu högre bland befolkningen i stort, bland de som inte brinner för teknik på samma vis som många av er gör.

Oavsett vilket, tror ni att det här är en trend som kommer hålla i sig, och att över hälften av Swedroids läsare om några år kommer ha en telefon som är minst två år gammal? Vi misstänker att så är fallet.