Kinesiska tillverkare anklagas för skattefusk i Indien

Postat:
12:27 - 2022-07-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

En rad kinesiska smartphonetillverkare har anklagats för skattefusk av indiska myndigheter sedan våren. Det hela började när Huaweis indiska kontor genomsöktes av myndigheter i februari.

I maj beslagtogs motsvarande 725 miljoner dollar från Xiaomis bankkonton, då tillverkaren anklagades för att ha hänskjutit höga royaltyavgifter till andra parter. Xiaomi Indien menade att allt gått rätt till.

Nu i början av juli beslagtogs motsvarande 58 miljoner dollar av Vivos tillgångar i Indien samtidigt som 119 bankkonton togs över, efter att företaget anklagats för pengatvätt. Indiska myndigheter påstod att Vivo via skalbolag skickat över nära åtta miljarder dollar till Kina, med syftet att kunna deklarera förlust i Indien och slippa betala skatt.

Vivos kommenterade att de hoppas att utredningarna görs ”i en sant rättvis och icke-diskriminerande affärsmiljö”. Senaste kinesiska tillverkaren att hamna i indiskt blåsväder är Oppo, som i mitten av månaden anklagades för att ha undvikit tullavgifter. Indiska myndigheter vill ha 551 miljoner dollar av Oppo.

Allt detta har fått kinesiska tillverkaren Honor att dra tillbaka sin personal från Indien. Lokala partners ska istället representera Honor på indiska marknaden. Honor-chefen säger att tillverkaren ska ha en ”väldigt säker approach” i Indien. Till skillnad mot Xiaomi, Vivo och Oppo har dock Honor hittills inte varit föremål för några formella indiska utredningar.