Lenovo har skapat en genomskinlig laptop

Postat:
13:45 - 2024-02-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Genomskinliga skärmar är något vi främst sett i sciencefiction, även om det redan förekommit flera exempel i verkligheten likt Sony Ericsson Xperia Pureness från 2009. Lenovo har tagit fasta på idén och skapat något så ovanligt som en genomskinlig laptop.

Konceptet ”Thinkbook Transparent Display” har visats upp under Mobile World Congress i Barcelona. Laptoppen har en genomskinlig 17,3-tumsskärrm med micro-LED-teknik och 720p. Enligt Lenovo skulle upplösningen bara blivit 480p om de utnyttjat OLED istället för micro-LED. Panelen kan erbjuda upp till 55 procents genomskinlighet när pixlarna stängs av.

När pixlarna tänds blir panelen allt mindre genomskinlig tills den inte går att se igenom alls, med en ljusstyrka på 1000 nits och ett tak på 3000 nits. Vad ska då en genomskinlig skärm vara bra för, annat än att det ser häftigt och futuristiskt ut?

Ett användningsområde vore hos exempelvis läkare, på hotell eller i butiker, då skärmens innehåll kan vändas och istället visas på baksidan om kunden behöver se något. Lenovo föreställer sig även att digitala konstnärer och arkitekter kan utnyttja tekniken för att rita, eftersom det går att se vad som finns bakom panelen.

Laptoppen har inget traditionellt tangentbord då andra halvan är en pekkänslig yta. Utöver att visa tangentbord kan den delen även användas för att rita och skissa. Thinkbook Transparent Display är bara ett fungerande koncept och Lenovo har i dagsläget inga planer på att massproducera enheten.