Måste allt kallas AI nuförtiden?

Postat:
12:06 - 2024-01-30
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
8

Dagens modebegrepp i teknikbranschen – AI – används hej vilt till höger och vänster av teknikföretagen. Google stoltserade flitigt med ”AI” vid lanseringen av Pixel 8 och hade devisen: ”It’s AI, and that’s kind of our thing”.

Microsoft Edge kallas numera för en ”AI browser” i Play Store. Qualcomm underströk artificiell intelligens för Snapdragon 8 Gen 3 och Samsung har introducerat Galaxy AI. Om samlingsnamnet används för ofta riskerar begreppet att bli uttjatat och urvattnat.

It’s AI, and that’s kind of our thing

Google insåg tidigt vikten av artificiell intelligens och förvärvade Deepmind för ganska exakt tio år sedan. Sökjätten har i årtal påpekat när företaget använt maskininlärning och neuronnät för nya funktioner och tjänster, vilket de gjort flitigt. Google har exempelvis använt neuronnät i Translate sedan 2016. Tangentbordet Swiftkey började utnyttja maskininlärning och neuronnät 2015 för att erbjuda bättre autokorrigering.

Men Translate kallades inte för en AI-översättare och Swiftkey kallades inte för ett AI-tangentbord. Google-assistenten har inte kallats för en AI-assistent och sökmotorn har inte kallats för en AI-sökmotor, fastän relaterade tekniker används bakom kulisserna. Idag ser det annorlunda ut.

Skiftet kom efter att ChatGPT slog igenom med dunder och brak i slutet av 2022 och nådde 100 miljoner användare på rekordtid. Artificiell intelligens blev plötsligt i ropet och började användas som ett samlingsnamn för de bakomliggande teknikerna. Därefter inledde Microsoft och Google med flera ett race för att inte hamna på efterkälken gällande ”AI”. Tekniken kräver sådana resurser att Samsung behövde ta hjälp av Google för de nya funktionerna i Galaxy S24-serien, vilka baseras på Googles språkmodell Gemini eller är rena Google-finesser, likt bakgrundsbilderna och ”Circle to Search”.

Kanske den enda teknikjätten som hittills inte försökt surfa på hajpvågen genom att säga ”AI” är Apple. Under förra årets WWDC nämnde Apple inte begreppet alls utan använde istället mer korrekta termer som maskininlärning.

Själva tekniken är här för att stanna men tror ni teknikföretagen kommer sluta skylta med ”AI” efterhand?