Mer om apparkiveringen i Android 15 som frigör utrymme

Postat:
11:15 - 2024-03-17
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:

Förra våren uppmanade Google utvecklare att börja stödja en ny funktion för automatisk arkivering av appar. Finessen frigör lagringsutrymme för användare genom att arkivera appar som inte har använts under en längre tid.

Nu har Mishaal Rahman lyckats aktivera apparkiveringen, vilken förväntas bli en inbyggd del av Android 15 istället för en funktion i Play Store. Rahman provade att arkivera Uber-appen som då gick från att ta upp 387MB till bara 17,64MB – en minskning med drygt 95 procent.

Användare kommer kunna arkivera appar manuellt via appens vanliga informationssida bland inställningarna, samt välja att låta systemet arkivera appar automatiskt. Vad är då fördelen mot att helt enkelt bara radera appen?

När en app arkiveras ligger ikonen kvar i applådan och på hemskärmen. När användaren trycker på ikonen installeras den kompletta appen igen. All användardata finns kvar och inloggningen är intakt. Appen kan med andra ord startas i exakt samma skick som tidigare, vilket gör att arkiveringen passar för appar vi vill ha kvar men som används väldigt sällan.