Microsoft tillkännager nästa generationens Bing som drivs av ChatGPT

Postat:
20:02 - 2023-02-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
7

Microsoft har under kvällen tillkännagivit nästa generationens Bing som drivs av samma typ av artificiella intelligens som chattbotten ChatGPT. Bing använder en uppgraderad och mer kraftfull variant av tekniken än OpenAI.

Enligt Microsoft kommer kombinationen av sökmotorn nya Bing och en uppdaterad version av webbläsaren Edge erbjuda en helt ny upplevelse för att surfa på webben och hitta information online. Microsoft menar att introduktionen av en pratande AI kommer innebära ett paradigmskifte för sökmotorer.

Användare kan ställa frågor via ett textfält och få direkta svar. Språkmodellen som används kallas ”Prometheus Model” och den ger mer aktuella svar än ChatGPT och tillhandahåller dessutom kommentarer till svaren.

På ett vis är det ens egna fantasi som sätter gränsen för vad chattbotten kan användas till. Microsoft gav flera exempel, som att be Bing att skapa en komplett femdagars resplan för valfri destination. I de fallen Prometheus inte kan ge ett direkt svar försöker den tillhandahålla nyttig relaterad information.

Att Google helt plötsligt tillkännagav Bard igår kväll, innan det planerade evenemanget i morgon, kan ses som ett försök av Google att hinna före Microsoft. Om chattbottar och språkmodeller kommer ersätta vanliga internetsökningar för de flesta får tiden utvisa.

Teknikjättarna har flera problem att övervinna. ChatGPT har exempelvis haft en tendens att ibland bara hitta på saker och presentera felaktigheter som fakta. Tekniken kan även vara partisk på olika vis.

Microsoft skriver att de genomför ett begränsat test av nya Bing med start idag. Vi ser inget nytt på Bing.com men de som är intresserade ska kunna ställa sig i en väntelista.