Motorola Moto G 3 [Unboxing]

Postat:
03:49 - 2015-09-18
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
29

Motorola lanserade under sensommaren tre stycken telefonmodeller: Moto X Play, Moto X Style och Moto G 3. Den sistnämnda är som namnet antyder den tredje telefonen i G-serien som kännetecknas av ett lågt pris i förhållande till specifikationer och byggkvalitet.

Årets upplaga av Moto G finns i två versioner; en med 8GB lagringsutrymme och 1GB RAM samt en med 16GB lagringsutrymme och 2GB RAM. Vi kommer inledningsvis att testa den förstnämnda och startar i vanlig ordning med en klassisk unboxing. I skrivande stund kostar 8GB/1GB-modellen ca 1 890 kr medan den kommande 16GB/2GB-modellen har ett pris på 2 390 kr.

I förpackningen

Innehållet i förpackningen är minst sagt sparsmakat. Vi finner ett styck USB-kabel och en kortare uppstartsguide men ingen AC-adapter, vilket är lite förvånande, samtidigt som det sannolikt inte utgör något större problem för de flesta. USB har i många år varit standard för smarta telefoner och vid det här laget har förmodligen det stora flertalet en extraladdare till övers. I nödfall går det förstås att även ladda via exempelvis datorn.

Telefonen är till större delen tillverkad av plast men känns förvånansvärt vridstyv när vi bänder enheten. Luren ligger bra i handen i och med det lätt välvda bakstycket som dessutom är texturerat/räfflat för utökad greppvänlighet.

En fördel med Motorolas enheter är att samtliga modeller omfattas av regelbundna och oftast snabba Android-uppdateringar. Mjukvaran påminner vidare om den som följer med Googles Nexus-enheter och innehåller nästan ingen så kallad bloatware. I en budgettelefon är det en viss fördel med ”vaniljversionen” av Android eftersom tillverkarskal i regel medför en något tyngre last. Moto G 2013 (1:a generationen) har dock dragits med vissa förseningar med bland annat uppdateringen från KitKat till Lollipop, men kör i dagsläget Android 5.1/Lollipop.

Specifikationer Motorola Moto G 2015
ReleasedatumHösten 2015
Processor1,4GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 410 64-bit
GrafikkretsAdreno 306
RAM-minne1GB
Inbyggt minne8GB / plats för minneskort
Skärm5" / HD - 720x1280 pixlar / 294PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 68,92 cm² / ~67% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera5MP
Vikt155g
Höjd, bredd, djup142,1 x 72,4 x 11,6mm
Batteri2470mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Nej
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIPX7
Övrig info3,5mm-jack. Säljs även med 2GB RAM och 16GB lagring.
Mer infoMer info om Motorola Moto G 2015 på Androidenheter.se

Skärmen mäter fem tum och IPS-panelen har en upplösning på 1280×720 pixlar (720p) vilket innebär en pixeltäthet på 294 ppi. Modellen vi testar har 1GB RAM (LPDDR3) samt 8GB inbyggt flashminne medan den lite dyrare varianten erbjuder en fördubbling av både RAM- och flashminne. I övrigt är enheterna identiska.

Telefonen drivs av Qualcomms Snapdragon 410-plattform som i sin tur bygger på fyra stycken ARM Cortex A53-kärnor med en klockfrekvens på 1,2GHz vardera tillsammans med grafikdelen Adreno 306. Kameran på telefonens baksida har en upplösning på 13MP och dubbla lysdioder medan selfiekameran har en upplösning på 5MP. WiFi-stödet är begränsat till 802.11 b/g/n vid 2,4GH. Minnet går att utöka genom en microSD-port som sitter under skalet blredvid microSIM-kortsplatsen och batteriet som inte är utbytbart har en kapacitet på 2470 mAh.

I sensorväg är det inte ovanligt att något saknas bland budgetenheterna och Moto G 2015 är inget undantag. Telefonen är inte utrustad med ett gyroskop men har däremot accelerometer samt kompass, ljussensor och närhetssensor.

Slutligen är en glädjande nyhet att årets upplaga av Moto G erhållit IP67-klassning vilket innebär att den är vattentät ned till en meters djup. Föregående generationer Moto G eller för den delen Moto E har inte varit vattentåliga.

moto_g_all_your_base

Moto Maker sätter lite färg på tillvaron – här i en ljuvlig kombination av limegrön och lila.

I bland annat USA, Tyskland och Storbritannien ger Motorola sina kunder tillgång till den fiffiga tjänsten ”Moto Maker”. Här kan man skräddarsy telefonerna efter tycke och smak genom att välja på en rad olika färgkombinationer. Tjänsten kostar inte extra såvida man inte också önskar ingravera bakstycket, vilket i USA varifrån exemplet ovan är hämtat innebär en merkostnad på fem dollar.