Nu när många telefoner har likvärdig hårdvara är mjukvaran viktigare än tidigare [Opinion]

Postat:
15:11 - 2023-07-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
65

Även om smartphones fortfarande kan sticka ut i mängden genom hårdvaran har vi nått en så pass hög standard att skillnaden i användarupplevelse mellan generationer blivit minimal och ofta knappt ens är märkbar. Telefoner för runt 4500 kronor och uppåt erbjuder hög prestanda vid vardaglig användning, med snabb multikörning, rappa appstarter, samt silkeslena animationer tack vare 120Hz.

Att skillnaden mellan generationer minskat kan bli särskilt påtagligt för Iphones, vilka ofta har en nästintill identisk design som den föregående modellen. Iphone 14 har dessutom samma chipp som Iphone 13. Användarupplevelsen är så gott som helt oförändrad. Tekniken rör sig fortfarande framåt men den har börjat plana ut.

Fler har samtidigt kvar sina mobiler längre, vilket är bra för både plånboken och miljön. Smartphones har därmed för många blivit en mer långsiktig investering. Eftersom hårdvaran börjat spela mindre roll har mjukvara fått större vikt. Om vi använder en telefon år efter år är det extra viktigt att mjukvaran är kompetent och att vi trivs med den. Behovet av uppdateringar ökar, så mjukvaran förblir aktuell och säker och att telefonen får mervärde genom nya finesser.

Få skulle sannolikt köpa en PC för runt 10 000 kronor som bara uppdaterades i några år och därefter övergavs. Mobilen är för många den dator som används mest. Smartphones har genererat mer webbtrafik än PC ända sedan hösten 2016. Flera tillverkare har lyckligtvis blivit bättre på att uppdatera sina telefoner senaste åren. Samsung sticker ut genom en särskilt lång uppdateringsperiod vilken även gäller för flera modeller i mellansegmentet.

Många telefoner får dock fortfarande bara två nya Androidversioner. Tillverkare likt Sony och Asus erbjuder dessutom endast två stora OS-uppdateringar även för flaggskeppen. Hur viktiga anser ni mjukvaran och uppdateringarna är vid valet av ny telefon?