Nvidia presenterar Tegra X1 och Drive CX/PX [CES 2015]

Postat:
11:24 - 2015-01-05
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
16

Som väntat presenterade Nvidia efterföljaren till Tegra K1 på sin presskonferens på CES 2015 i Las Vegas. Medan Tegra K1 baserades på Kepler-arkitekturen så baseras Tegra X1 på Maxwell-arkitekturen och det är ett riktigt kraftpaket.

Processor-delen av paketet använder sig av 4 stycken ARM Cortex 57-kärnor plus fyra stycken ARM Cortex A53-kärnor i en så kallad big.LITTLE-konfiguration där de förstnämnda används när prestanda krävs medan de sistnämnda tar över när belastningen är låg och man vill spara på batteriet.

TEGRA X1
GPU NVIDIA Maxwell 256-core GPU
DX-12, OpenGL 4.4, NVIDIA CUDA®, OpenGL ES 3.1, and AEP
CPU 8 CPU-core, 64-bit ARM® CPU
4x A57 2MB L2; 4x A53 512KB L2
VIDEO H.265, VP9 4K 60 fps Video
4k H.265, 4k VP9, 4k H.264
POWER 20 nm SOC – TSMC
Isolated Power Rails, Fourth-Generation Cluster Switching
DISPLAY 4K x 2K @60 Hz, 1080p @120 Hz
HDMI 2.0 60 fps, HDCP 2.2

GPU-delen baseras på Maxwell-arkitekturen och kommer med hela 256 CUDA-kärnor. Minnesbandbredden är nu 25.6 GB/s jämfört med 14.9 GB7s hos Tegra K1 då LPDDR4-minne på 1600 GHz används. Beroende på applikationen så kan Tegra X1 vara dubbelt så snabb som Tegra K1, något som Engadgets första hands-on och tester visar stämmer. . För att understryka detta och det faktum att vi nu har en ”teraflop”-GPu för mobila enheter visade man upp Unreal Engine 4-demot ”Elemental” som visserligen inte flöt perfekt men ändå visar hur långt vi har kommit när det gäller att få konsol-grafik på våra mobila enheter. Och glöm inte att detta gjordes med ett mobil-chip som drog en bråkdel av ström vad till exempel en PC eller en konsol behöver för att spela upp demot.

Vi bör se produkter med Tegra X1 under första halvåret och chansen är god för att vi borde se en Nvidia Shield Tablet 2 med detta chip senare i år.

Mer information hittar du hos Nvidia.

drivvecxpx

I övrigt handlade Nvidia’s presskonferens mycket om deras push in i bilar. Det är egentligen inget nytt då de visat upp koncept och pratat om Tegra i bilar de senaste 2-3 åren hos CES men nu presenterade man en ny plattform, Drive CX och Drive PX, som är tänkt att revolutionera hur instrumentbrädan ser ut i bilar samt ge bilen mer möjligheter för att utföra uppgifter själv. I grunden handlar det om ett system, Drive PX, med 2 stycken Tegra X1-chip och stöd för att koppla in upp till 12 kameror. Det är navet i hela konceptet och ska ge beräkningskraften för att till exempel kunna urskilja cyklister, gående och olika bilar för att ge dig rätt information på den uppdaterade instrumentbrädan eller kanske till och med själv ta beslut (bromsa om en gående går ut framför bilen). Drive CX å andra sidan hanterar presentationen på instrumentbrädan. Just den höga beräkningskraften hos Drive PX gör att Nvidia även pratar om att systemet passar i helt självkörande bilar.

Än så länge så vet vi inte om något bilföretag kommer sätta in Drive PX och Drive CX i sina bilar så när du eventuellt kommer kunna köpa en bil med detta system står skrivet i stjärnorna men häftig ser det ut.

Pressrelease: Drive PX/CX