Nvidia stämmer Samsung och Qualcomm

Postat:
11:47 - 2014-09-05
Skribent:
Björn E
Kommentarer:
31

Vi börjar tyvärr bli ganska vana vid patent-bråk när det gäller mobilvärlden och nu är det dags igen. Denna gång är det Nvidia som valt att stämma både Samsung och Qualcomm för patentintrång inom GPU-teknik.

Detta är första gången i Nvidia’s 21-åriga historia som företaget stämmer andra företag och företaget säger sig ha försökt nå licens-avtal med både Samsung och Qualcomm en längre tid utan någon framgång. Målet med denna stämning är Qualcomm-processorer med Adreno-grafikchip och Samsungs olika produkter som använder ARM Mali eller Imagination PowerVR GPU. I grunden de flesta av Samsungs senaste produkter påverkas och Nvidia vill också stoppa import av dessa till USA.

Enligt Nvidia var Samsungs svar till dem att detta främst är ett problem för leverantören, d v s Qualcomm, ARM och Imagination. Med tanke på att fler tillverkare använder dessa produkter, t ex Apple och Sony,  är frågan om dessa redan betalar en licens till Nvidia eller om detta bara är ett första skott i en större kampanj.

Nvidia’s blogginlägg om stämningen.
Stämningen till domstolen
Stämningen till ITC
– Patent:

  1. Transform, lighting and rasterization system embodied on a single semiconductor platform
  2. Single semiconductor graphics platform system and method with skinning, swizzling and masking capabilities
  3. Programmable graphics processor for multithreaded execution of programs
  4. Method and apparatus for multithreaded processing of data in a programmable graphics processor
  5. Rendering pipeline
  6. System, method and article of manufacture for a programmable vertex processing model with instruction set
  7. System, method and article of manufacture for shadow mapping

Det är naturligtvis svårt för oss som lekmän att sätta oss in i vem som har rätt eller fel i detta läge. PowerVR har till exempel funnits länge med egna patent och Adreno-CPU byggdes från gamla ATI Radeon. Samtidigt är Nvidia inte det typiska patenttrollet då företaget utan tvekan har en stor utvecklingsavdelning (och lagt över 9 miljarder dollar på R&D sedan 1993) och tillsammans med bland annat ATI/AMD är en av de mest tongivande företagen inom GPU-teknik de senaste 20 åren. Det som kanske är mest förvånande med denna stämning är att Nvidia valt att gå direkt på Samsung istället för att fokusera på Qualcomm, ARM och Imagination, de som i grunden gör de GPU-chip som bör använda teknik som inkräktar på patenten.