Officiella specifikationerna för Microsoft Surface Duo

Postat:
12:18 - 2020-08-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
16

Microsofts har återigen satsat på mobilhårdvara genom den nischade Surface Duo med två separata paneler. Telefonen blir tillgänglig 10 september i USA för 1399 dollar. Utan hänsyn till faktorer annat än växelkursen motsvarar det idag 12 200 kronor.

Specifikationerna var länge ett frågetecken men har nu släppts. Enheten erbjuder två separata 5,6-tums OLED-skärmar med 1350 x 1800 pixlar och bildförhållandet 4:3. Tillsammans kan de bilda en arbetsyta på 8,1” (med glapp i mitten) med 1800 x 2700 pixlar och bildförhållandet 3:2.

Surface Duo har fått fjolårets Qualcomm Snapdragon 855, 6GB RAM och 256GB lagring. 5G saknas och stöds inte ens av chippet. Avsaknaden av NFC är ett större frågetecken, då det inte ska finnas några tekniska hinder. Enheten har två batterier, ett på varje sida, vilka tillsammans ger kapaciteten 3577mAh. Det framstår i klenaste laget då enskärmade mobiler idag ofta har 4000 – 4500mAh.

Microsoft säger dock att batteriet ska räcka en hel dag och ge upp till 15,5 timmars videouppspelning och 27 timmars taltid. Duo har en ensam kamera med 11MP, bländaren f2,0 och ett särskilt läge för dunkla miljöer. Den erbjuder zoom upp till 7x. Sensorn används både som huvudkamera och frontkamera. Optisk bildstabilisering saknas. Konstruktionen är ovanligt tunn och mäter blott 4,8 millimeter på djupet i utfällt läge, vilket gör att den blir förvånansvärt tunn hopfälld.

Upplägget liknar att ha en PC med flera monitorer och är tänkt att öka produktiviteten. Alla Androidappar fungerar som vanligt och kan köras på endera panelen. För att dra fördel av formatet behöver appar dock anpassas. Företaget har skapat ett API för ändamålet vilket även kommer bli fritt för andra tillverkare att använda.

Microsoft har anpassat vissa av de egna apparna som Office och OneDrive för att utnyttja de två skärmarna. Mjukvaran försöker även automatiskt utnyttja formatet på bästa vis. Om användaren trycker på en länk på ena skärmen öppnas den exempelvis på den andra, så att innehållet på första panelen förblir intakt.

Vi vet i skrivande stund inte i vilka regioner Microsoft planerar att släppa Surface Duo, men det vore ingen överraskning om företaget väljer att fokusera på ett fåtal marknader.