Övertygad efter en vecka med Niagara Launcher

Postat:
11:40 - 2024-04-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
27

Tyska Niagara Launcher har senaste åren blivit en av de mest populära och inte minst även en av de högst betygsatta hemskärmsersättarna för Android. Appen har 4,8 stjärnor av fem i medelbetyg, vilket är särskilt imponerande då snittet baseras på över 90 000 röster.

Niagara recenserades för fyra år sedan men blev inte långvarig på telefonen. Eftersom Niagara innebär ett helt nytt upplägg än vad vi är vana vid kan gränssnittet kännas ovant och lite klaustrofobiskt i början (trots den avskalade och öppna designen), just för att layouten inte är som den alltid varit: ett rutnät med appar vilka nås genom muskelminne.

Efter att ha givit Niagara Launcher en ärlig chans har vi dock bytt launcher och blivit övertygade: inte övertygade att detta nödvändigtvis är en bättre hemskärm för alla (det klassiska rutnätet har fortsatt i år efter år av en anledning) men övertygade att Niagara erbjuder ett utmärkt alternativ när man väl vant sig.

Upplägget i korthet:

  • En anpassningsbar inbyggd widget visas högst upp.
  • Widgeten kan flyttas så att den ligger längre ned eller högre upp.
  • Utvalda favoritappar ligger i en vertikal lista till vänster.
  • Apparnas genvägar nås genom att svepa till höger över ikonerna.
  • Långtryck på en app i listan visar inställningar för appen.
  • Istället för en traditionell applåda visar Niagara ett alfabet längst till höger.
  • Vill du öppna exempelvis Chrome; tryck bara på ”C” i alfabetet och därefter på Chrome.
  • Niagara stödjer även vanliga widgetar som kan placeras ut högst upp.
  • Mappar kan skapas och de hamnar då i listan med appar.
  • En valfri programmerbar Niagara-knapp nere till höger kan användas för att starta appar och utföra kommandon genom svep och tryck; exempelvis svep för att starta Google-sökning och tryck för att starta systemets digitala assistent.

Alfabetet utgör ett mer praktiskt alternativ till applådan. Listan kan även göra att appar går att starta snabbare än appar på en vanlig hemskärm. Låt säga att du har två hemskärmar i Pixel Launcher eller One UI Home och att en app ligger i en mapp på den andra sidan. Då behöver du byta sida, öppna mappen och slutligen trycka på appens ikon: det vill säga tre interaktioner med skärmen.

Genom alfabetet i Niagara kan nästan vilken app som helst nås genom bara två tryck: du trycker på första bokstaven i appens namn och sedan på appen. När man väl fått in snitsen är detta ett snabbt och smidigt sätt att starta applikationer på. De som vill ha en ännu mer avskalad design kan välja att dölja alfabetet så att det inte listas på skärmen, men då blir det svårt att direkt hoppa till en bokstav.

Niagara har överlag en mängd anpassningsmöjligheter. Statusfältet kan döljas, fonten kan bytas ut, ikonernas storlek och form kan ändras, namnen för apparna på hemskärmen kan döljas, och så vidare. Pro-versionen erbjuder dessutom inbyggda ikonpaket vilka ändrar utseendet på samtliga appar, samt fler bonusfinesser.

Utvecklaren tillhandahåller en gratisversion men Pro-versionen har idag tyvärr ett avskräckande högt pris på 299 kronor, för de som inte vill prenumerera och ha en återkommande kostnad. Om Niagara används dag efter dag, år efter år blir dock 299 kronor inte mycket för en app i längden, även om vi tror utvecklaren hade kunnat tjäna på ett lägre pris.