Parrot visar vägen – med Android

Postat:
10:35 - 2013-04-30
Skribent:
| Andreas B
Kommentarer:
26

Parrot_AsteroidSmart_insitu_39_Home

Parrot lanserade redan 2011 en Android-baserad bilstereo, kallad Asteroid. Nu vankas Sverigelansering av version 2.0 som har navigation i fokus och tre GPS-enheter av olika format finns att välja på. Swedroid gick på förhandsvisning av de nya produkterna och tog en närmare titt.

Asteroid började alltså sin bana som operativsystem i bilstereos. Den produkten kallas numera Asteroid Classic har ska inom kort uppgraderas till 2.0 för att få stöd för Parrots nya appbutik, ”Asteroid Market”.

De tre navigatorerna heter Asteroid Mini, Asteroid Tablet samt Asteroid Smart och skiljer sig i skärmstorlek, utseende och anslutningsmöjligheter. Stöd för internetuppkoppling via USB-dongle eller bluetooth-tethering finns på samtliga och är för de flesta navigationsmjukvaror ett måste. De två dyrare, Tablet och Smart, har dock stöd för wifi vilket möjliggör uppkoppling via telefon.

Asteroid kan även paras med din smartphone över bluetooth för att synka kontakter och hantera inkommande eller utgående samtal. Två telefoner kan paras samtidigt vilket möjliggör att du kan ha två pågående samtal och växla emellan dessa.

Röststyrning är en annan funktion som kan användas för att ringa upp kontakter eller söka efter musik. Det är dock inte möjligt att använda röststyrningen med navigationsapparna, något som konkurrerande bilnavigatorer klarar. De navigationsappar som finn att tillgå för tillfället är gratisalternativet Waze samt betalappen iGo Navigation (som är inkluderad i Asteroid Smart).

Appbutiken är regionstyrd och för Sverige finns vid lansering omkring 20 appar tillgängliga, varav de flesta gratis. Precis som med vanliga Google Play är det fritt fram för utvecklare att skapa tredjepartsappar och publicera i Asteroid Market.

Parrot_Asteroid_Mini_insitu_01_Home

Asteroid Mini heter den minsta och billigaste. Skärmen är 3,2 tum stor enheten väger cirka 60 gram. Inuti sitter en Cortex A8 processor på 800 megahertz. Den underliggande versionen av Android är 1.5. Utöver skärmenheten och fjärrkontrollen medföljer en låda kallad ”ebox” som alla kablar ansluts till, som förslagsvis placeras under instrumentbrädan för att hålla interiören kabelfri. 2800 kronor är det rekommenderade priset.

 

 

 

 

 

 

 

Parrot_Asteroid_Tablet_insitu_01_Home

Asteroid Tablet är mellanalternativet som har många likheter med Mini. Denna har dock wifi vilket gör det möjligt att utöver bluetooth-tethering även ansluta via en wifi hotspot. Skärmen är på 5 tum med multitouch och riktpriset på denna är 4000 kronor.

 

 

 

 

 

 

 

Parrot_Asteroid_Smart_06_Home

Asteroid Smart är den tyngsta pjäsen av de tre. Till skillnad från de andra två är denna tänkt att byggas in i instrumentbrädan (2-DIN format), i och med det har den ingen extern kopplingslåda utan samtliga anslutningar sitter på baksidan. På denna körs Android 2.3 och processorn är en Texas Instruments OMAP 3630 på 800 megahertz. Multitouch skärmen är 6,2 tum stor med en upplösning på 800×480 pixlar.

Navigationsmjukvaran iGo finns på plats från start och GPS-modulen sitter externt med anslutning via sladd. Om bilen har back-kamera kan den anslutas till Smart för att visa kamerabilden på skärmen. 6200 kronor är Parrots rekommenderade pris på Asteroid Smart.

I en värld där allt fler funktioner som tidigare var separata produkter byggs in i smartphones är Parrot våghalsiga som går mot trenden. Bilnavigatorer är en av de produkter som lidit mest när kartmjukvaran i smartphones duger åt de flesta konsumenter. Då det är förhållandevis lätt att koppla sin smartphone till bilens ljudsystem känns inte heller Asteroids inbyggda musikuppspelning som något unikt. Huruvida Parrot är på rätt spår återstår att se.