Pricerunner stämmer Google, anses ha prioriterat egna prisjämförelserna

Söker 22 miljarder kronor

Postat:
12:25 - 2022-02-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

Prisjämförelsetjänsten Pricerunner stämmer Google på nära 22 miljarder kronor hos Patent- och marknadsdomstolen i Stockholm. Pricerunner anser att Google brutit mot konkurrenslagstiftningen genom att prioritera sina egna prisjämförelser.

Enligt Pricerunner har detta inte bara skadat konkurrerande tjänster för prisjämförelser, utan även konsumenter. I sitt pressmeddelande skriver Pricerunner att priserna i Googles jämförelser i snitt är 12–14 procent högre än de som visas av andra tjänster. Uppgiften baseras på en analys av revisionsbyrån Grant Thornton.

År 2017 fastställde EU-kommissionen att Google brutit mot EU:s konkurrenslagstiftning genom att ge sina egna prisjämförelser förmåner i sökresultaten. Pricerunner menar att Google inte rättat sig efter EU-kommissionens beslut utan fortsatt ”missbruka sin dominerande ställning”.

Efter omfattande och noggranna förberedelser har vi idag stämt Google på närmare 22 miljarder kronor. Mikael Lindahl säger till SVT att stämningsbeloppet kan låta högt, men att det gäller för 14 år och i Sverige, Danmark och Storbritannien.

Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu.

– Mikael Lindahl, vd för PriceRunner