Recension:Qnap TS-269L nätverkslagring [Test]

Postat:
23:27 - 2012-09-30
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
18

Tillverkare: Qnap
Modell: Qnap TS-269L
Operativsystem: Embedded Linux
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 3200 kronor inklusive moms
Hemsida/specifikationer: Qnap, Qnap

Inledning

I takt med att vi samlar på oss allt mer media i digitalt format samt att fler och fler telefoner kommer utan möjlighet att uppdateras med minneskort ökar behovet av att kunna lagra datan på ett sätt så att vi kan komma åt det både hemma och på språng. Visst kan vi använda oss av molntjänster som DropBox eller GDrive men ibland är det skönare att veta att du har datan lagrad på ett närmare håll där du inte behöver oroa dig för att tjänsten läggs ner eller något säkerhetshål läcker dina filer.

I detta test testar vi en nätverksansluten hårddisk, även kallat NAS (Networked Attached Storage), från Qnap, TS-269 L, som utöver den rena lagringsytan även erbjuder flera trevliga funktioner för Android-ägare inklusive stöd för ditt eget privata ”moln” samt möjligheten att installera Plex-server.

Qnap är ett företag som gjorts sig känd för sina lagringslösningar. De har en bred produktportfölj med NAS:ar för alla prisnivåer och behov. NAS:en vi testar idag är inte en av deras billigare modeller utan kostar runt 3500 kronor. Anledningen är att hårdvaran i NAS:en är kraftfullare än vad vi hittar i de billigare varianterna.

ProcessorIntel® Atom™ 1.86 GHz Dual-core Processor
RAM1GB RAM (Uppgraderbart till 3GB)
Flashminne512 MB DOM
Hårddiskar2 x 3.5” eller 2.5” SATA 3Gb/s hårddisk eller ssd. Obs, NAS:en säljs utan diskar
Hårddiskutrymme2 platser, "hot-swapable"
Nätverk2 x Gigabit RJ-45 Ethernet
Portar2 x USB 3.0 port (Baksidan: 2)
3 x USB 2.0 port (Fram: 1; Baksidan: 2)
Stödjer USB-skrivare, USB-stickor, USB WLAN, USB Hubb, USB UPS etc.
1 x eSATA port (Baksidan)
Storlek150 (H) x 102 (W) x 216 (D) mm
Ljudnivåutan hårddiskar: 33.3 dB
Stand by: 33.7 dB
Under gång: 34.2 dB
(med 2 x 1TB HDD installerade)
StrömförbrukningSleep mode: 16W
Under gång:25W
Power-off (i WOL läge): 1W
(med 2 x 1TB HDD installerade)
FilsystemIntern hårddisk: EXT3, EXT4
Extern hårddisk: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Medan de billigare NAS:arna ofta använder sig av processorer från Marvell så kommer Qnap TS-269L istället med en vanlig tvåkärnig Intel Atom-processor på 1.86 GHz. Till det får vi 1 GB ram som kan utökas till hela 3 GB ram. En fördel med den snabbare processorn är förutom bättre prestanda även att vi får stöd för applikationer som Plesk Media Server (mer om det senare). Det finns utrymme för 2 stycken interna diskar, både 2.5-tum och 3.5-tum och räcker inte det går det att ansluta externa hårddiskar antingen via en eSata-anlutning på baksidan eller två usb3.0 och två usb2.0-anslutningar. Två nätverksportar tar hand om nätverkstrafiken och NAS:en stödjer att ställa in så att viss typ av trafik, t ex Bittorrent, går via den ena porten medan annan trafik går via den andra, allt för att se till att minimera flaskhalsar.

Hårdvaran

Qnap TS-269L stödjer två hårddiskar vilket gör den relativt kompakt. Byggkvalitén är hög och det märks att detta inte är en av deras billigare produkter. Hårddiskarna kan stoppas in/tas ut under gång (hot-swap).

Även om det sitter en usb2.0-anslutning på framsidan så är det på baksidan majoriteten av anslutningar sitter. Förutom två gigabit-ethernet-portar så hittar vi två usb3.0, två usb2.0 och en eSata-anslutning. Det sitter även en hdmi-kontakt här men enligt Qnap är den endast till för service-ärenden. En fläkt tar hand om att kyla ner enheten och ljudnivån kan karakteriseras som “halv-hög”. Det är inte den tystaste NAS:en vi testat men inte heller den mest högljudda.

 

Det är väldigt enkelt att installera och byta hårddiskar och eftersom Qnap TS-269L stödjer hot-swap så går det att göra under tiden enheten är på. Det finns skruvhål för ssd-diskar eller mindre 2.5”-diskar men tanken är ju att en NAS ska främst erbjuda mycket lagringsutrymme så vi har svårt att i dagsläget se någon större anledning att sätta in dyra ssd-diskar.

Mjukvaran

Qnap är uppe i version 3 av sin mjukvara och har arbetat för att göra den mer lättanvänd och intuitiv. Det känns trots detta fortfarande som man inte riktigt kan bestämma sig vilket typ av gränssnitt man vill ha. När du går till inloggningssidan möts du av ett Coverflow-insprierat gränssnitt där du kan välja att logga in till administrationsgränsnittet eller ansluta till någon av multimediatjänsterna men när du sen går vidare till administrationen så möts du istället av ett mer traditionellt gränssnitt.

  

Att beskriva allt som denna NAS stödjer skulle ta många sidor så här kommer en lista och lite bilder på en del av den funktionalitet som finns.

NätverkTCP/IP (IPv4 & IPv6: Dual Stack)
Dual Gigabit NICs with Jumbo Frame
Failover
Multi-IP Settings
Port Trunking/NIC Teaming (Modes: Balance-rr, Active Backup, Balance XOR, Broadcast, IEEE 802.3ad/Link Aggregation, Balance-tlb and Balance-alb)
Service Binding based on Network Interfaces
Virtual LAN (VLAN)
DHCP Client, DHCP Server
Protocols: CIFS/SMB, AFP (v3.3), NFS(v3), FTP, FTPS, SFTP, TFTP, HTTP(S), Telnet, SSH, iSCSI, SNMP, SMTP, and SMSC
UPnP & Bonjour Discovery
USB Wi-Fi Adapter Support
SäkerhetskopieringReal-time Remote Replication (RTRR)
Works as Both RTRR Server & Client with Bandwith Control
Real-time & Scheduled Backup
Encryption, Compression, File Filter, and Transfer Rate Limitation
Block-level Remote Replication
Works as Both Rsync Server & Client with Bandwidth Control
Encrypted Replication between QNAP NAS Servers
USB One Touch Backup (Import/Export)
Desktop Backup by QNAP NetBak Replicator for Windows
Apple Time Machine Support with Backup Management
Data Backup to Multiple External Storage Devices
Data Backup to Cloud Storage (Amazon S3, ElephantDrive, and Symform)
SäkerhetIP Filter and Policy-based Automatic IP Blocking
Network Access Protection with Auto-blocking: SSH, Telnet, HTTP(S), FTP, CIFS/SMB, AFP
Encrypted Access: HTTPS, FTP with SSL/TLS (Explicit), SSH/SFTP (admin only), Encrypted Remote Replication between QNAP NAS Servers (Rsync over SSH)
CIFS Host Access Control for Shared Folders
Antivirus Protection
FIPS 140-2 Validated AES 256-bit Volume-based Data Encryption*
AES 256-bit External Drive Encryption*
Importable SSL Certificate
Instant Alert via E-mail, SMS, Instant Messaging (Windows Live), Beep, and LCD Panel
DiskSingle Disk, JBOD, RAID 0, 1
Online RAID Capacity Expansion & Online RAID Level Migration
Bad Block Scan & Hard Drive S.M.A.R.T.
RAID Recovery
Bitmap Support
iSCSI (IP SAN)iSCSI Target
Multi-LUNs per Target
Up to 256 Targets/LUNs Combined
Supports LUN Mapping & Masking
Online LUN Capacity Expansion
Supports SPC-3 Persistent Reservation
Supports MPIO & MC/S
iSCSI LUN Backup, One-time Snapshot, and Restore
iSCSI Connection and Management by QNAP Finder (Windows)
Virtual Disk Drive (via iSCSI Initiator)
Stack Chaining Master
Max No. of Virtual Disk Drives: 8
VirtualiseringSupports VMware vSphere
Supports Citrix XenServer
Supports Windows Server 2008 R2 Hyper-V & Failover Clustering
AnvändareMax No. of Users: 4,096
Max No. of User Groups: 512
Max No. of Network Shares: 512
Batch Users Creation
Import/Export Users
User Quota Management
Subfolder Permissions Support for CIFS/SMB, AFP, FTP and Web File Manager
DomänMicrosoft Active Directory (AD)
LDAP Server
LDAP Client
Domain Users Login via CIFS/SMB, AFP, FTP, and Web File Manager
ServrarFile Server, FTP Server, Backup Server, Web Server, MySQL Server, Print Server, Syslog Server, RADIUS Server, TFTP Server with PXE Booting
VPN Server, iTunes Server, DLNA Media Server, Multimedia Station, Surveillance Station Pro (1 fri kameralicens ingår), Antivirus,Photo Station, Music Station, Download Station

  

  

Qnap TS-269L marknadsförs som en NAS för mindre företag och det innebär att det är fyllt med funktioner, många som vi som privatpersoner troligtvis inte kommer används, t ex iSCSI-stöd eller stöd för Active Directory. Funktionalitet som är värd att nämnas är till exempel stöd för Samba, NFS och AFP (Apple). Även om det finns två nätverksportar så kan vi även stoppa i en usb-wifi-sticka, vi testade med Asus N13, och därigenom få tre olika vägar in till NAS:en. Tillsammans med stödet för att låta olika delar av NAS:en använda endast vissa uppkopplingar så kan vi till exempel endast låta dig komma åt administrationsgränsnittet via det trådlösa nätverket medan bittorrent kör på ethernet 1 och resterande tjänster använder sig av ethernet 2. Naturligtvis stöds både Raid 0 och Raid 1 liksom möjligheten att behandla diskarna som separata diskar eller som en enda stor disk (JBOD). Det finns även ett väl utbyggt stöd för användarhantering, både lokalt, via LDAP eller via Active Directory.

Kort sagt är det egentligen inget vi saknar i funktionalitet utan Qnap TS-269L är helt enkelt en väldigt funktionsrik NAS. Gränssnittet kan testas live på denna länk (användarnamn och lösenord är qnap).

Inbyggda applikationer

Med servern får vi flera applikationer för att hantera media: photostation (för foton), musicstation (för musik) och multimedia station (hanterar video, musik och foton). Photostation fungerar relativt bra även i webbläsaren även om det är irriterande att Qnap inte kan se till att den är responsiv så att den skalar om fint även i mindre skärmar. Även på en Nexus 7 i liggande läge så vill den scrolla lite i sidläge. Både Musicstation och Multimediastation kräver flash vilket gör dem mindre användbara, särskilt när fler och fler uppdaterar till Jelly Bean. Musicstation är i sig inte alls dum då den till exempel även tillåter streaming från andra servrar och från radio. Multimediastation försöker att skapa ett gränssnitt för alla typer av filer men lyckas inte speciellt bra.

Musicstation gör det enklare att hantera musikbiblioteket

Den övergripande känslan med dessa tre program är att de spretar väldigt mycket åt olika håll. Varför inte istället skapa en bra html5-baserad applikation som kombinerar det bästa från respektive program? Twonkymedia har hand om tjänsten som DNLA-strömmare och det går utmärkt att använda sig av ett program som Skifta för att ansluta sig till servern och strömma media.

I övrigt hittar vi allt från webserver, iTunes-server, mySQL-databas, vpn-server och många fler förinstallerade applikationer hos Qnap TS-269L.

Övriga Applikationer

Qnap TS-269L stödjer även separata applikationer som kan installeras i efterskott.

Är du till exempel inte nöjd med filhanteraren som skickas med så är det bara att byta ut den mot AjaXplorer som använder sig av mer ajax. Vill du dela med dig av din musik till världen eller åtminstone dina Facebook-vänner? Installera DJ Station som låter dig skapa din helt egna radiokanal. Det finns många trevliga program att installera och flera är definitivt användbara för Android-ägare. Låt oss ta en titt på ett par.

Plex Media Server

De flesta känner säkert till Plex som är ett program som bygger på XBMC i grunden. Plex har kommit en lång väg sedan de grenade av sig från XBMC och är idag en väldigt kompetent media server som till exempel ser till att samla in all information som du behöver om din film eller tv-program. En av fördelarna med att NAS:en använder sig av en vanlig Intel Atom-processor är att det finns en Plex-server-variant som kan installeras. I grunden är det samma server som vi kan installerad på till exempel Windows eller Mac förutom att Flash- och Silverlightuppspelning inte stöds.

Så hur fungerar det med till exempel en Nexus 7 eller en Galaxy Nexus? Riktigt bra eftersom vi normalt slipper att koda om materialet som ska spelas upp. Även när vi behöver koda om material så klarar NAS:en av det utan att gå på knäna.

GoogleDriveSync

Med tanke på att vi i nästa avsnitt kommer titta på hur man kan sätta upp ett eget privat moln så kan det ses lite udda att vi rekommenderar applikationen GoogleDriveSync. Faktum är att om du ändå vill använda en molntjänst så är det inget fel om den kan synka till din privata NAS utan att du behöver ha någon dator igång. Denna applikation gör just detta och du kan till exempel ställa in hur ofta synkroniseringen ska ske och om det ska vara en envägs eller tvåvägs synkronisering.

Det privata molnet

Om du nu inte vill dela med dig av dina filer till någon annan så finns det stöd för att sätta upp ett privat moln istället. Funktionen går under namnet MyCloudNas.

MyCloudNAS består av flera delar. Först och främst får du välja ett namn för din server som används tillsammans med någon av de domännamn som Qnap erbjuder i sin dynamiska DNS-tjänst: mycloudnas.com, myqnapnas.com eller qcloudnas.com. Har du en någorlunda modern router kan NAS:en själv ställa in alla portar via uPNP men annars finns det information om vilka portar som ska öppnas för de olika tjänsterna. Sist men inte minst bestämmer vi vilka tjänster som ska visas på vår MyCloudNAS-sida, vilka som ska vara publika och vilka som ska vara privata. Efter detta så är det bara att surfa in till www.mycloudnas.com och skriva in vårt valda namn och logga in.

MyCloudNAS ger dig möjlighet att skapa en privat molnlösning

Siten fungerar godkänt i en telefon eller surfplatta men vi kan inte låta bli att undra när Qnap kommer få ändan ur vagnen och uppdatera siten med en responsiv design så att den fungerar optimalt oavsett vilken enhet vi använder för att komma åt den. Endast standard-applikationerna visas så om du till exempel installerat Plex Server så kommer du inte kunna komma åt den här. Som standard så syns alla applikationer för alla som listar ut ditt inloggningsnamn men det går även att låsa applikationer till specifika användare eller att sätta ett lösenord på dem.  Respektive länk öppnar sen programmet på din NAS så i grunden är MyCloudNAS endast ett sätt att samla ihop de vanligaste applikationerna och göra dem lättåtkomliga via webben.

Android-appar

Qnap har flera program i Google Play som låter dig administrera och komma åt din NAS. Har du satt upp ett domännamn hos någon DynDNS-tjänst eller använder dig av MyCloudNAS är det lätt att ansluta till din lokala NAS även när du är utanför nätverket.

   

  

QManager låter dig administrera din NAS via telefonen. Tyvärr så saknas de flesta inställningarna men vi kan åtminstone enkelt sätta på/stänga av enskilda funktioner och dessutom hålla koll på hur NAS:en mår. Med tanke på att webbgränssnittet fungerar bra i en telefon eller surfplatta så känns behovet av QManager inte så stort.

  

QFile låter dig enkelt hantera filer på din NAS. gränssnittet är enkelt och funktionellt och låter dig både ladda upp och ner filer samt dela filer med andra. Tillsammans med MyCloudNAS så ser denna app till att vi enkelt kan ladda över alla filer vi vill lagra i vårt “privata moln”. Det hade däremot varit trevligt med något sorts stöd för automatisk synkning. Tyvärr noterade vi att programmet inte stöds på Nexus 7.

  

  

QMobile låter dig enkelt komma åt bilder, musik och film på din NAS. För musik och bilder fungerar det bra även om det inte finns mycket vi kan göra mer än lyssna på eller se på bilder. Vi kan till exempel inte skapa en spellista. Filmuppspelning är desto sämre. Ett fåtal format stöds och de som inte stöds visas inte ens upp. Inte heller detta program stöds av Nexus 7.

Prestanda

Ytterligare en fördel med att ha en lite kraftfullare processor i sin NAS är att man kommer närmare att utnyttja den fulla bandbredden i en Gigabit-ethernet-port. Det finns allt för många exempel där enheten ståtar med Gigabit-stöd men hårdvaran inte orkar pumpa trafiken snabbt nog. Vi testade att skriva och läsa en stor fil (+10 GB) och hamnade på runt 110 MB/s i läsprestanda och runt 90-95 MB/s i skrivprestanda (1 disk).

Sammanfattning

Det märks att Qnap är ett företag som har lång vana att bygga nätverksdiskar. Qnap TS-269L är proppfull med bra funktioner och är det något man saknar så är det ofta bara att installera en annan applikation. MyCloudNAS är i sig trevligt men vi skulle gärna se ett bättre gränssnitt samt uppdaterade Android-appar som dels fungerar för alla enheter (d v s även Nexus 7) och, främst för QMobile, ett mycket bättre filstöd. Vi är inte heller helt imponerade av det stretande gränssnittet mellan de inkluderade programmen Photo-,Music- och Multimedia Station. År 2012 borde vi kunna slippa Flash-baserade gränssnitt. Fixa till bra HTML5-baserade gränssnitt så kommer behovet av specifika appar minska.

Priset är relativt högt, särskilt som diskar inte ingår, och det går att få tag i billigare NAS:ar även från Qnap. Fördelen med Qnap TS-269L är dock att den kommer med en x86-baserad processor som ger oss ännu bättre applikationsstöd inklusive stödet för Plex samt att prestandan är högre än de ARM-baserade NAS:arna. Har du råd rekommenderar vi att ändå lägga upp lite mer för x86-stödet, särskilt om du vill använda NAS:en som bas för din media-samling.