Qualcomms kamerachef diskuterar framtiden för smartphonefoto – bättre än systemkameror inom fem år?

Postat:
11:37 - 2022-09-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

Qualcomms kamerachef Judd Heape har i en intervju diskuterat framtiden för fotografi med mobiler. Redan idag har stora framsteg gjorts genom så kallad beräkningsfotografi, där Google hittills legat i framkant.

Artificiell intelligens och algoritmer används för att skapa ett bättre fotografi än vad själva kamerahårdvaran klarar av. Enligt Heape kommer AI spela en ännu större roll för mobilfoto framöver.

Heape menar att koden bättre kommer förstå motivet och inse skillnaden mellan motivets alla olika små delar. Pixlarna för de separata delarna kommer anpassas i realtid, även för videoinspelning, och inte genom efterbearbetning.

I intervjun nämner Heape fyra olika steg av AI för foto. Första steget är att koden inser ett specifikt objekt i scenen. Andra är att AI automatiskt kontrollerar fokus, vitbalans och exponering, medan tredje delen är att koden förstår bildens olika delar och element.

Fjärde steget enligt Heape är att AI bearbetar precis hela fotografiet. Heape förställer sig att vi exempelvis kan säga åt kameran att vi vill att bilden ska se ut som ett specifikt foto från National Geographic. AI-motorn anpassar därefter färgerna, texturen, vitbalansen och allt annat för att matcha mallen (vilket mer låter som ett avancerat filter).

Sony ska tidigare i år ha sagt att stillbilder från mobiler kommer ha högre bildkvalitet än systemkameror inom fem år. Även Heape tror att smartphonekameror kommer närma sig systemkameror, tack vare beräkningsfotografi.

Han hävdar att bearbetningen i ”en Snapdragon” är tio gånger bättre än vad som finns i de största och vassaste kamerorna från Nikon och Canon. Att telefoner kan bearbeta fotografier långt bortom vad som är möjligt i en systemkamera ger mobiler en fördel enligt Heape, trots mindre sensorstorlekar.

Vidare läsning: Hur dagens fotografi avviker från verkligheten