Rapport: Google och Samsung tog fram Wear OS 3 i hemlighet, övriga tillverkare visste inget

Postat:
11:57 - 2021-11-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
4

Googles operativsystem för smartklockor, Wear OS, hade stagnerat. När Google tillkännagav Wear OS 3 i samarbete med Samsung tidigare i år sågs det som en ny era för plattformen och ett välbehövligt lyft.

Wear OS hade även mycket att vinna på att jätten Samsung återvände till systemet, efter att i åratal använt egna alternativet Tizen för smartklockor. Google visade sig dock snabbt ha skapat en soppa genom Wear OS 3, då Samsung av allt att döma har exklusiv tillgång till systemet.

I juli blev det känt att befintliga Wear OS-klockor inte kommer uppdateras förrän under andra halvan 2022. Nya Wear OS-klockor från andra tillverkare under hösten lanseras dessutom med den äldre versionen, något som inverkat negativt på recensioner. Mjukvaran är i stort sett oförändrad sedan 2019.

Exakt hur länge Samsungs exklusiva tillgång till Wear OS 3 varar återstår att se. Enligt en rapport från Android Central arbetade Google och Samsung på Wear OS 3 i hemlighet. Övriga samarbetspartners, som Mobvoi och Fossil, ska inte ha fått reda på den nya plattformen förrän under Googles offentliga presentation för konsumenter.

Samsung Galaxy Watch 4 har överlag ansetts vara den bästa smartklockan för Androidanvändare, särskilt för de med Samsung-telefon. Google tycks dock ha lyft fram Samsung på bekostnad av övriga alternativ på marknaden, vilket kan anses beklagligt – både för tillverkarna och för de användare som får vänta på förbättringarna.