Microsoft tar sig an Chrome OS genom Windows 11 SE

Postat:
11:30 - 2021-11-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Chromebooks har nått stora framgångar i skolor, inte minst i USA. Microsoft har hittills inte erbjudit något handfast alternativ. Företaget har nu introducerat en utmanare i form av Windows 11 SE och laptoppen Surface Laptop SE.
Båda är specifikt avsedda för elever och skolor. Windows 11 SE kommer bara köras på billigare bärbara datorer. Systemet riktar sig med andra ord inte till konsumenter. Microsoft har under 18 månader samlat feedback från lärare och studenter om befintliga budgetlaptops med Windows.

Windows 11 SE erbjuder inte Microsoft Store. Istället kan utvalda tredjepartsappar installeras av administratörer. Systemet är alltså mer inlåst, för att minska risken för vad elever kan göra (och ställa till med).

I övrigt är det mesta sig likt från vanliga Windows 11, bortsett från vissa justeringar som att widget-skärmen tagits bort, då den ansågs potentiellt distraherande. En annan anpassning är att webbläsaren Edge stödjer Chrome-insticksprogram, då dessa används flitigt i många amerikanska skolor.

Tillverkare som Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo och Positivo kommer skapa laptops med Windows 11 SE under de kommande månaderna. Microsoft erbjuder även ett eget alternativ i form av Surface Laptop SE med ett pris på 249 dollar. Datorn har hårdvara som en Intel Celeron-processor, 4GB arbetsminne, 64GB lagring och en 11,6-tumsskärm med 1366 x 768 pixlar.

Microsoft hade tidigare en slags smutskastningskampanj mot Google, kring 2013–2014, sannolikt för att de såg Chrome OS som ett hot mot Windows. Vissa riktade sig specifikt mot Chromebooks. Nu är strategin snarare att försöka konkurrera, även om konkurrensen i det här fallet gäller specifikt Chrome OS i utbildningsmiljöer.

Mest kommenterat

 1. Vilken färg har din telefon?
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
 4. Rapport: 869 000 appar i Play Store har inte uppdaterats på minst två år
 5. Spotify vill att företag ska ge anställda abonnemang som förmån
 6. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C

Mest läst

 1. Google Pixel 6a kostar 459 euro i Europa
 2. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C
 3. Moto G82 erbjuder OLED, 1080p, 120Hz och 5000mAh för €330
 4. Google Pixel Watch kan få fyra år gammalt chipp
 5. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 6. Inte ens Googles nya hörlurar Pixel Buds Pro släpps i Sverige

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken färg har din mobil (bakstycket, inte skal eller skin)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om