Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Microsoft tar sig an Chrome OS genom Windows 11 SE

Postat:
11:30 - 2021-11-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Chromebooks har nått stora framgångar i skolor, inte minst i USA. Microsoft har hittills inte erbjudit något handfast alternativ. Företaget har nu introducerat en utmanare i form av Windows 11 SE och laptoppen Surface Laptop SE.
Båda är specifikt avsedda för elever och skolor. Windows 11 SE kommer bara köras på billigare bärbara datorer. Systemet riktar sig med andra ord inte till konsumenter. Microsoft har under 18 månader samlat feedback från lärare och studenter om befintliga budgetlaptops med Windows.

Windows 11 SE erbjuder inte Microsoft Store. Istället kan utvalda tredjepartsappar installeras av administratörer. Systemet är alltså mer inlåst, för att minska risken för vad elever kan göra (och ställa till med).

I övrigt är det mesta sig likt från vanliga Windows 11, bortsett från vissa justeringar som att widget-skärmen tagits bort, då den ansågs potentiellt distraherande. En annan anpassning är att webbläsaren Edge stödjer Chrome-insticksprogram, då dessa används flitigt i många amerikanska skolor.

Tillverkare som Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo och Positivo kommer skapa laptops med Windows 11 SE under de kommande månaderna. Microsoft erbjuder även ett eget alternativ i form av Surface Laptop SE med ett pris på 249 dollar. Datorn har hårdvara som en Intel Celeron-processor, 4GB arbetsminne, 64GB lagring och en 11,6-tumsskärm med 1366 x 768 pixlar.

Microsoft hade tidigare en slags smutskastningskampanj mot Google, kring 2013–2014, sannolikt för att de såg Chrome OS som ett hot mot Windows. Vissa riktade sig specifikt mot Chromebooks. Nu är strategin snarare att försöka konkurrera, även om konkurrensen i det här fallet gäller specifikt Chrome OS i utbildningsmiljöer.

Mest kommenterat

 1. Hur strömmar du främst video på TV?
 2. Svagt första år för Amazon på svenska marknaden
 3. 15 smartphonegimmicks genom åren
 4. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år
 5. Oppo Reno 7 Pro har aviseringslampa kring kameramodulen
 6. Rykte: Apple kommer släppa påkostat headset för AR och VR nästa höst

Mest läst

 1. Har OnePlus förlorat del av sin identitet?
 2. MIUI har nu över 500 miljoner användare
 3. Fyndtips (v47): Black Week har startat
 4. Swedroids fyndtipsfredag: Black Friday (v47)
 5. Rykte: Motorola blir först ut med Samsungs 200MP-kamera, därefter Xiaomi
 6. Från Galaxy S2 till S21 – så här mycket har hänt på tio år

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur strömmar du främst video på TV?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om