Rapport: Romantiska chattbottar är integritetsmardrömmar

Postat:
12:06 - 2024-02-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Stora chattbottar likt ChatGPT, Copilot och Gemini påpekar att användare inte ska dela privata eller känsliga uppgifter i konversationerna. Enligt en rapport från Mozilla är det extra viktigt att inte dela privata uppgifter med de romantiska chattbottar som blivit allt vanligare.

Mozilla har upptäckt en mängd säkerhets- och integritetsproblem med dessa AI-flickvänner och AI-pojkvänner eller digitala samtalspartners. Apparna som undersökts har sammanlagt över 100 miljoner nedladdningar i Play Store. Chattbottarna samlar enligt Mozilla in en stor mängd data och använder spårare som kan skicka information till Facebook med flera och till företag i Kina och Ryssland.

Rapporten hävdar att apparna dessutom tillåter osäkra lösenord och inte är tillräckligt öppna med vilka företag som egentligen äger apparna och vilka AI-modeller som driver dem. En av chattbottarna skickade ut 23 354 spårare på bara en minut. Mozilla påpekar att alla dessa spårare inte nödvändigtvis är av ondo, men det är ovanligt många då de flesta appar bara skickade ut några hundra.

De som använder den här typen av appar uppmanas att vidta försiktighetsåtgärder, av Mozilla.