Rapport: Spotify kommer få inbyggd funktion för att modifiera låtar

Postat:
17:43 - 2024-04-12
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
7

Att modifiera musik – bland annat genom att halvera eller öka uppspelningshastigheten – är vanligt på sociala nätverk likt Tiktok. Ett populärt exempel är Rihannas låt Desperado med långsammare tempo och pålagt reverb.

Enligt Wall Street Journal kommer Spotify börja erbjuda dylik inbyggd musikmanipulering till betalande prenumeranter. Källan nämner att uppspelningshastigheten kommer kunna ändras och att Spotify kommer erbjuda så kallade mashups och annan redigering. Ändringarna kommer gå att spara så att användaren kan fortsätta lyssna på den manipulerade låten.

Vissa av musikverktygen på Spotify förväntas bli tillgängliga för alla prenumeranter, medan de mer avancerade kommer kräva en dyrare prenumeration vilken även ger tillgång till förlustfritt ljud. Förra året hade 38 procent av låtarna på Tiktok ändrad hastighet eller tonhöjd, enligt en analys av Pex.

Ibland ändras hastigheten och tonhöjden på låtar för att undvika att musiken identifieras automatiskt av tjänsten musiken delats till. På grund av detta kan de som har upphovsrätten gå miste om royaltyintäkter. På Spotify sägs de manipulerade versionerna istället vara knutna till originalet, så att artisten fortsätter få intäkter av uppspelningarna. Den ändrade musiken kommer vara bunden till Spotify och kan inte delas till andra tjänster.