Recension:Vi testar Google Nexus Player – Android återvänder till vardagsrummet

Postat:
19:26 - 2014-12-03
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
64

Google har gjort flera satsningar på vardagsrummet med minst sagt varierande framgång. Numera nedlagda plattformen Google TV kom hösten 2010 och fick ingen påtaglig genomslagskraft. Största floppen är mediaspelaren Nexus Q vilken lanserades sommaren 2012 och som det egentligen aldrig blev något av.

Allas vår Chromecast, den trojanska hästen som blir alltmer kraftfull, har däremot nått framgångar under det dryga året enheten funnits på marknaden. I stort sett alla har en TV och Google ger inte upp i första taget. I samband med att Android 5.0 presenterades i mitten av oktober lanserades mediaenheten Nexus Player, med hårdvara från Asus. Manicken kör Lollipop-baserade Android TV, som är Googles operativsystem för elektronik som kopplas till stora skärmar.

nexus-player-och-co

Den svarta, cirkelformade konstruktionen innehåller en fyrkärnig 1,8GHz-processor från Intel, HDMI-ut, 1GB RAM, 8GB lagring, Bluetooth 4.1, micro-USB 2.0 och Wi-Fi 802.11ac 2×2 (MIMO). Högsta upplösning är 1080p@60Hz och tyvärr saknas stöd för HDMI passthrough för DTS- samt DD-ljud till en hemmabioreceiver. Enheten mäter 120 x 120 x 20 millimeter och väger 235 gram.

Under vårt test av Nexus Player slogs vi av hur enkelt och okomplicerat Android TV är – vad du ser är vad du får. Vårt test blir således just av det enklare slaget, då inte inte finns överdrivet många faktorer att ta hänsyn till. Nexus Player har inte lanserats i Sverige än och Asus i Norden vet i nuläget inte när enheten kommer släppas här officiellt, eller vad priset blir. Eventuellt Sverigesläpp sker dock inte i år.

SpecifikationerASUS/Google Nexus Player
OSAndroid TV 5.0 / Lollipop
SoCIntel Atom Z3560
CPU4x1,8GHz (X86)
GPUPower VR Series 6 G6400 (154 GFLOPS)
RAM1GB
Lagringsutrymme8GB (saknar minneskortläsare)
Kommunikation802.11ac 2x2 (MIMO), Bluetooth 4.1, USB OTG Ethernet stöds
USB1 x microUSB (OTG-kompatibel)
FjärrkontrollBluetooth, 2 x AAA-batterier
HDMI/UpplösningHDMI 1.4, 720p - 1080p@60Hz (Automatisk inställning, ej manuellt justerbart)
HDMI pass throughN/A
StrömEnhetsspecifik AC-adapter, 18W
Mått (BxHxD)120 x 120 x 20mm
Vikt40g
BootloaderUpplåst
ÖvrigtFjärren har mikrofon för Google röstkommandon

I kartongen

asus-google-nexus-player-swedroid-1

Förpackningen är vit med ett orange band som håller fast kartongens två delar. Vi finner naturligtvis Nexus Player i lådan, men även en fjärrkontroll, två stycken AAA-batterier, en snabbstartsguide, garanti- och säkerhetsinformation samt en strömsladd av amerikansk typ (vi har använt adapter).

Ett krav för att använda Nexus Player är en TV eller projektor med HDMI, en HDMI-kabel, samt ett Wi-Fi-nätverk. Vi har även köpt till spelkontrollen som har en liknande förpackning. Utöver kontrollen innehåller kartongen två batterier, så spelare kan komma igång direkt.

asus-google-nexus-player-swedroid-2

Installationen

asus-google-nexus-player-swedroid-01

När vi startade Nexus Player första gången frågade systemet efter språk. Svenska finns för närvarande inte som alternativ, så vi valde amerikansk engelska. Därefter ber Android TV dig att välja Wi-Fi-nätverk.

När vi kopplat upp oss laddade Nexus Player hem en systemuppdatering till Android 5.0, som gick förhållandevis snabbt att installera. I nästa steg frågade Android TV om appar och spel får känna av vår fysiska plats.

Därefter loggade vi in med vårt Google-konto, genom att använda vår smartphone som redan är inloggad på samma konto och uppkopplad mot samma Wi-Fi-nätverk. När du besöker adressen Android.com/TV och knappar in koden som visas på teven loggas du in automatiskt.

nexus-player-installation-1nexus-player-installation-2

Android TV–gränssnittet

asus-google-nexus-player-swedroid-02asus-google-nexus-player-swedroid-03asus-google-nexus-player-swedroid-04

Android TV har ett föredömligt enkelt och lättnavigerat gränssnitt, som flyter bra på Nexus Player. Högst upp visas en horisontell lista med förslag på innehåll från Play Store och YouTube, som filmer, serier och videoklipp. När du markerar en titel ändras bakgrundsbilden dynamiskt.

Du kan bläddra i alla riktningar i gränssnittet med fjärrkontrollen, eller med spelkontrollen om den köpts till. Under förslagen på innehåll visas en lista med de applikationer du installerat. Från början finns YouTube, Play Store, Play Games, Play Music och Play Movies & TV. Nästa lista innehåller alla spel och allra längst ner visas länkar för inställningar och Wi-Fi.

nexus-player-ui

Det är i stort sett hela grundgränssnittet för Android TV. I vår mening behöver det inte vara mer avancerat än så och gränssnittet känns optimerat för TV-apparater och större skärmar, som sig bör. Bland inställningarna finns alternativ för bland annat nätverk, Google Cast, appar, skärmsläckare (Daydream), tid & datum, språk, röstsökningar och tangentbord.

asus-google-nexus-player-swedroid-05asus-google-nexus-player-swedroid-06

Röstsökningar

asus-google-nexus-player-swedroid-10

Röstsökningar, i nuläget endast på engelska, spelar en central roll i Android TV. Förutsatt att du inte har något emot att prata engelska med din TV fungerar det hela utmärkt – en praktisk och användbar funktion.

Fjärrkontrollen har en knapp för röstsökningar högst upp. Ett tryck på knappen startar en röstsökning utifrån rådande kontext, i stort sett var du än är i gränssnittet. Det går exempelvis att få upp information om de flesta filmer, skådespelare och regissörer genom röstsökningar från huvudmenyn – en slags IMDb i mer grundläggande format.

asus-google-nexus-player-swedroid-13asus-google-nexus-player-swedroid-14asus-google-nexus-player-swedroid-11

Du kan säga åt systemet att visa ”90-talets bästa filmer”, eller ”Oscar-vinnare från 2006”. I skrivande stund är dock denna informationsdatabas begränsad till just information. Det går att visa trailers för filmer på IMDb, men inte att spela upp själva filmerna. Google siktar på att kunna lista alla sätt du kan se filmer och serier på i sökgränssnittet längre fram.

Sökningar fungerar dock naturligtvis även inuti appar, som exempelvis Movies & TV och Netflix, och då går det även titta på material från sökresultaten.

asus-google-nexus-player-swedroid-12

Appar

nexus-player-appar

Play Store för Android TV ser inte alls ut som vanliga butiken utan har fem kategorier: Entertainment Apps, Music Apps, TV Remote Games, Casual for Gamepads och Action for Gamepads.

Just nu är det tyvärr riktigt skralt med appar, särskilt för oss i Sverige. Netflix finns och likaså Plex for Plex Pass (kräver prenumeration). HBO Nordic finns inte, ej heller Spotify, SVT Play eller andra populära strömningsapplikationer. Även Chrome saknas och Android TV har ingen webbläsare överhuvudtaget. Vi tar nästan för givet att Chrome kommer längre fram, då det känns som en lustig miss från Google.

asus-google-nexus-player-swedroid-07

Det går att installera Androidappar manuellt i APK-format, även om det är relativt krångligt. Dessa appar är inte heller optimerade för Android TV och fungerar nödvändigtvis inte med fjärrkontrollen. Gränssnittet blir i regel samma som visas på surfplattor.

Populäraste metoden att installera APK-filer tycks vara skicka ES File Explorer från Play Store på webben till Nexus Player. Utvecklaren har lyckats lista sig som kompatibel med enheten. Filutforskaren behöver öppnas via inställningarna, då den inte visas i vanliga menyn. Därefter kan APK-filer placeras på ett USB-minne, som sedan kopplas till micro-USB-porten på Nexus Player via adapter. Med hjälp av ES File Explorer kan sedan dessa appar installeras manuellt.

Google Cast

nexus-player-google-cast

Det du kan göra med en Chromecast kan du göra med en Nexus Player – rakt av. Enheten har fullt stöd för Google Cast och fungerar alltså precis som en Chromecast, utöver övriga funktioner.

Fördelen gentemot Chromecast är att du kan skicka material från en platta eller smartphone och sedan slippa använda dessa enheter som fjärrkontroll och istället utnyttja fjärrkontrollen för Nexus Player.

Vi testade framgångsrikt funktionen med appar som SVT Play Beta, YouTube och Netflix.

Spel

asus-google-nexus-player-swedroid-09

Nexus Player är tillsammans med Nvidia Shield Tablet i vår mening bästa sättet att spela Androidspel på TV-apparater hittills, vilket å andra sidan inte säger särskilt mycket. Till skillnad mot Ouya kan spelare ladda hem spel de redan köpt, utan att behöva betala en extra gång. Spelen laddas hem direkt från Play Store. Google Play Games är inbyggt i systemet med allt vad det innebär, som stöd för multiplayer, topplistor och achievements.

Såtillvida utvecklaren införlivat funktionaliteten kan du dessutom fortsätta spela på Nexus Player precis där du slutade på mobila enheten, genom att dina framsteg sparas i molnet. Detta fungerade utmärkt för oss i de flesta fall.

Utbudet av spel är dock i nuläget ganska begränsat, även om det finns fler spel än appar. Google granskar nämligen varje enskild titel, för att garantera att allt fungerar som det ska. Vissa spel kan spelas med fjärrkontrollen, medan andra kräver att spelkontrollen köps till.

Vad som gör Nexus Player till ett mer kompetent system för Androidspel än Ouya är i vår mening att du slipper en tredjepartsbutik, gränssnittet är betydligt bättre och likaså spelkontrollen. Plattformen har dessutom större potential på lång sikt, med jätten Google i ryggen.

Några av de spel vi testat är Double Dragon Trilogy, Reaper, Final Fantasy III, Leo’s Fortune och Castle of Illusion. Samtidigt kvarstår faktum att detta i grunden är mobilspel (förutom gamla konsolportar). Spel för Android blir förstås allt mer avancerade och det finns många roliga och fantasirika titlar, men vi ser ingen anledning att spela spel på Nexus Player om du samtidigt har en PlayStation eller Xbox.

Spelkontrollen

nexus-player-kontroll

Hur en spelkontroll upplevs är ofta högst individuellt. Vi vet exempelvis de som föredrar PlayStation 4-kontrollen framför den för Xbox One, medan vi skulle välja Xbox One-kontrollen alla dagar i veckan.

Rent utseende- och layoutmässigt har kontrollen för Nexus Player mer gemensamt med Xbox One-kontrollen än den för PS4. Microsoft investerade 100 miljoner dollar på att ta fram kontrollen för Xbox One och gick igenom 200 prototyper.

Nexus Player-kontrollen är inte lika behaglig att hålla i och känns inte lika ergonomisk i våra händer. Det avancerade vibrationssystemet i Xbox One-kontrollen är naturligtvis heller inte närvarande. Samtidigt blev vi positivt överraskade av kontrollen, som är bättre än vi förväntat oss.

asus-google-nexus-player-swedroid-8asus-google-nexus-player-swedroid-7

Kontrollen har ett styrkors, två parallella analoga spakar (går att trycka ner), fyra actionknappar, två avtryckare, två axelknappar, en tillbakaknapp, en hemknapp och en strömknapp. Placeringen av axelknapparna är en smula avig för oss och styrkorset känns lite sladdrigt. Kontentan: Förvänta dig inte en spelkontroll i världsklass, utan snarare en hyfsad kontroll som trots allt fungerar som den ska.

Det bör tilläggas att vi hittills inte stött på något spel som utnyttjar hälften av dessa knappar, då de flesta titlar är av det enklare slaget. Angående latens och eventuellt fördröjningar är det inget vi stört oss nämnvärt på förutom ibland, då det känts som spel inte alltid svarat helt felfritt på våra knapptryckningar.

Fjärrkontrollen

nexus-player-fjarrkontroll-2

Medföljande fjärrkontrollen är svart och har ett runt styrkors samt fyra separata knappar: röstsökning, tillbaka, spela upp/pausa, samt en knapp för att återvända till huvudmenyn. Styrkorset låter användare navigera i fyra riktningar och i mitten sitter en knapp för att bekräfta menyval.

Fjärrkontrollen är förhållandevis lätt, har legat bra i våra händer och har inte utgjort något irritationsmoment. Utöver navigering i gränssnittet kan fjärrkontrollen även användas tillsammans med vissa spel, som listas i en egen kategori i butiken.

asus-google-nexus-player-swedroid-17

Buggar

Systemet hängde sig en gång i ett 30-tal sekunder, för att sedan börja svara på tryck igen. Vissa produktsidor i Play Store har även tagit orimligt lång tid att öppna emellanåt. Vi har då fått gå tillbaka och prova igen.

I övrigt har vi inte stött på några buggar eller problem i gränssnittet.

Omvägar och krumbukter

Nexus Player är tänkt att köra appar och spel som installerats genom inbyggda butiken och strömma material över Wi-Fi. Många frågor i vår förhandstitt av enheten handlar om funktionalitet som inte finns inbyggd.

Vi har fått intrycket att Nexus Player fungerar bäst när den gör vad den är tänkt att göra, via appar som installerats från Play Store för Android TV. De som vill använda Nexus Player som mediacenter kan installera Plex for Plex Pass (kräver prenumeration). Appen har ett särskilt gränssnitt för Android TV och verkar fungera bra.

Som vi nämnde i avsnittet om appar kan APK-filer installeras manuellt med blandat resultat, för de som är beredda att pyssla och vet hur man gör. Det finns stöd för USB-ethernet-adapter och vissa användare har lyckats ansluta extern lagring med hjälp av USB OTG. Tangentbord eller även mus kan även anslutas.

Google Nexus Player erbjuder i dagsläget ingen möjlighet att justera vare sig upplösning, bildfrekvens eller färgprofil via kontrollpanelen. Det innebär att det exempelvis inte går att synkronisera bildskärmens uppdateringsfrekvens med videomaterial. Android TV befinner sig dock i ett tidigt stadium och det är därför möjligt att funktionaliteten kommer med en framtida uppdatering.

Slutsats

asus-google-nexus-player-swedroid-4

Nexus Player är en blandad kompott. Vi är förtjusta i gränssnittet för Android TV, som är snyggt, snabbt, smidigt och intuitivt. De inbyggda röstsökningarna genomförs via fjärrkontrollen och fungerar lika bra som på Androidmobiler (men bara på engelska i skrivande stund).

Sökningarna är kontextuella utifrån rådande app. Android TV kan exempelvis visa information om ett stort antal filmer, skådespelare och regissörer och svara på frågor som ”visa filmer med Robert De Niro och Al Pacino”.

Vi anser att Nexus Player är bästa lösningen hittills, tillsammans med Nvidia Shield Tablet, för att spela Androidspel på TV. Titlar du redan köpt får du även för Nexus Player och det finns stöd för Play Games, med multiplayer, topplistor och achievements. De som köper till spelkontrollen får inte en kontroll i världsklass, men den är bättre än vi förväntat oss och duger för ändamålet.

Till de negativa aspekterna hör ett i nuläget skralt utbud av spel, ett ännu fattigare applikationsutbud och avsaknad av webbläsare. Lagringsutrymmet på 8GB är även snålt, särskilt med tanke på att vissa spel tar flera GB i anspråk.

nexus-player-fjarrkontroll

För de som vill utöka apputbudet på egen hand går det att installera appar manuellt i APK-format med varierande resultat. Andra begränsningar går också att ta sig runt i viss mån, som att koppla in en USB-ethernet-adapter och ansluta extern lagring med hjälp av USB OTG. Tangentbord eller även mus kan anslutas, även om fjärrkontrollen nog är att föredra.

Google har dock inte designat Nexus Player för alla dessa ändamål och vi kan inte gå i god för hur pass bra det fungerar i samtliga fall. För de som är ute efter en avancerad HTPC-lösning finns bättre alternativ.

Om du har en konsol, särskilt i senaste generationen, finns i vår mening ingen anledning att skaffa en Nexus Player annat än för att stilla nyfikenheten eller om du verkligen gillar Android TV. Chromecast-ägare får samma funktionalitet som tidigare i kombination med en Androidbaserad spelkonsol, möjligheten att köra appar och söka efter information som bonus.

Eftersom vi inte vet vad Nexus Player kommer kosta kan vi inte säga hur prisvärd enheten är. För rätt pris kan Nexus Player bli ett trevligt tillskott för de som vill göra sin TV smartare och inte redan har ett mediacenter hemma.

Användare får ett tjusigt och lättanvänt gränssnitt med röstsökningar (på engelska) och full tillgång till Play Stores utbud av serier, filmer och musik. De får även ett sätt att spela upp Netflix direkt från teven, samt en Androidbaserad spelkonsol med i nuläget knapert utbud av spel.

Just nu saknas appar för alla svenska strömningstjänster. Om fler utvecklare och mediaföretag hoppar på Android TV-tåget kan det bli ett vasst alternativ för de som vill få en smartare dumburk, men i nuläget är det främst ett system för entusiaster. Även om Nexus Player inte känns som en helt färdig produkt ser vi potential i plattformen. Precis som Chromecast kan möjligheterna med Android TV växa i takt med att systemet förbättras och applikationsutbudet blir större.

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!