Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Google Nexus 6

Postat:
10:24 - 2014-12-05
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Det finns inget mer ikoniskt i Androidvärlden än Googles egna Nexus-telefoner. De är sällan storsäljare i stil med Samsungs allt som oftast förträffliga Galaxy S-serie, men de representerar i regel det senaste och bästa som Google, i samarbete med en utvald tillverkare, för stunden och inom en viss budgetram kan åstadkomma. Inte sällan till ett pris som är betydligt lägre än konkurrerande telefonmodeller med snarlik bestyckning.

Genom åren har vi sett en rad olika tillverkare slå sig samman med Google för att tillverka en Nexus-enhet. HTC, Samsung, Asus och LG har genom åren fått förtroendet, somliga mer än en gång, men när vi nu välkomnar den sjätte generationens Nexus-telefon är det Motorola, tidigare en del av Google men numera ägt av kinesiska Lenovo, som har fått äran.

Motorola har länge spelat en viktig roll vad gäller Androids utrullning. Inte minst genom den smått legendariska utrullningen av Motorola DROID (i Europa känd som ”Motorola Milestone”) som efter en framgångsrik och uppmärksammad reklamkampanj i USA blev den första androidtelefonen att bli en med dåtidens mått riktig storsäljare: DROID nådde en miljon sålda exemplar lika snabbt som första generationens iPhone.

Motorola blev även den första tillverkaren att, genom Motorola Xoom, lansera en Androidplatta med en tablet-specifik version av Android: 3.0 Honeycomb. Många ansåg att Xoom i princip var en Nexus-enhet då mjukvaran var mer eller mindre helt orörd och samarbetet med Google var mycket tätt, men en officiell Nexus-stämpel fick Xoom aldrig.

I den här recensionen sätter vi tänderna i Nexus 6 och som alltid kommer vi låta testenheten genomgå en lång rad tuffa prövningar bestående av en mängd syntetiska test (så kallade benchmarks) såväl som en lång mer verkliga världen-betonad testfas där vi kort och gott använder telefonen som vi alltid använder en telefon – men långt mer intensivt.

Vi hoppas att vi efter ett par veckors intensiv utvärdering här nedan kan svara på hur väl Motorola har lyckats med Nexus 6, och kanske hjälpa en och annan av er att avgöra om Nexus 6 är rätt telefon för just dig.

Specifikationer Motorola Nexus 6
ReleasedatumHösten 2014
Processor2,7GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 805
GrafikkretsAdreno 420
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32/64GB / ingen plats för minneskort
Skärm6" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 490PPI
SkärmtypAMOLED / 16:9 / 99,24 cm² / ~75,1% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera2MP
Vikt184g
Höjd, bredd, djup159,3 x 83 x 10mm
Batteri3220mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, Wi-FI 802.11ac 2x2 (MIMO)
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, halleffektsensor
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid24 / 330 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Nano-SIM. Främre stereohögtalare. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 3. Vattentålig. Trådlös laddning (Qi).
Mer infoMer info om Motorola Nexus 6 på Androidenheter.se

Nexus 6 har utrustats med det allra senaste i hårdvaruväg: en 5,96 tum stor AMOLED-skärm med Quad HD-upplösning (1440×2560 pixlar), Qualcomms fyrkärniga (4×2,7GHz Krait 450) monster Snapdragon 805 inklusive grafikkretsen Adreno 420 och 3 GB RAM. Vidare finner vi 32 eller 64 GB lagringsutrymme, ett QI-kompatibelt (trådlös laddningsstandard) icke utbytbart Li Po-batteri på 3 220 mAh, frontriktade stereohögtalare, en 13-megapixelkamera med en Sony-sensor av senaste snitt, en frontkamera på 2,1 megapixlar, den vanliga uppsättningen sensorer och trådlösa nätverksstöd av senaste standard.

Enhetens yttermått är 159,3 x 83 x 10,1 mm. Även om en tjocklek på 10,1 mm är i överkant med dagens mått mätt så är det bara centralt i huvudänden som telefonen är så tjock – den tunnar snabbt ut både mot sidorna (5 mm tjocka) och mot fotänden (7.5 mm tjock) och har ett genomsnittligt mått som uppskattningsvis ligger runt 7 mm. Vikten anges till 184 gram, vilket för en så pass stor telefon är en ganska låg vikt.

Som en liten bonus är Nexus 6 enligt Motorola även vattenresistent, men vi hittar inga officiella uppgifter om vilken IP-certifiering den har. Om någon alls – en telefon kan mycket väl vara vattenresistent utan att ha en IP-certifiering, om tillverkaren väljer att inte betala (gissningsvis dyrt) för certifieringen.

I kartongen

Något som genast slår oss är att kartongen inte alls liknar de Nexus-kartonger vi har vant oss vid de senaste åren. Där Nexus-serien de senaste åren har levererats med lite småtråkiga mellangrå kartonger leveraras Nexus 6 i en kritvit kartong med ett färgglatt mestadels rött inslag runt midjan. Kartongens lock har präglats med en mycket stor 6:a – det är alltså inte bara ett grafiskt tryck, utan siffran 6 är läckert försänkt, inpräglad, i locket. Snyggt, men kartongen är i övrigt ganska ordinär.

När vi lyfter av locket möts vi, som alltid, av telefonen i sig i ett fack allra högst upp. Telefonen är inslagen i skyddsplast för att skydda under transport, och tur är det då plastfilmen tycks ha både en och annan repa och några ”skrubbsår”. Utan plastfilmen misstänker vi att skärmen, även om den är av Gorilla Glass 3-typ, hade varit i dåligt skick redan vid leverans.

Då vi lyfter ur telefonen möts vi av en mindre röd kartong i vilken telefonens dokumentation samt ett metallstift för SIM-kortssläden återfinns. Nedan den röda kartongen finner vi USB-kabel samt laddadapter inslagna i plast, och det är också allt kartongen innehåller.

Vår kartong, ett amerikanskt exemplar, innehåller följande:

  • Google Motorola Nexus 6 (XT1103, 32GB, midnattsblå)
  • Laddadapter (svart, tre laddlägen: ”Standard: 5V 1.6A”, ”Turbo 1: 9V 1.6A” och ”Turbo 2: 12V 1.2A”)
  • USB-kabel (svart, ca 1 meter)
  • Metallstift för SIM-kortssläden
  • Snabbstartguide samt garantiinformation

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet är identiskt i alla kartonger. Beroende på återförsäljare, operatör och olika kampanjer kan innehållet variera en del, men då det handlar om en Nexus-enhet misstänker vi att innehållet är näst intill identiskt oavsett var man köper telefonen. Är innehållet av synnerligen stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar återförsäljaren innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Utseende är inget annat än en smaksak, men vi på redaktionen samt människor i vår närhet tycker om designen samt materialvalet och det allmänna kvalitetsintrycket. Storleken, den här telefonen är onekligen en bjässe, är utan undantag det första folk reagerar på. Bokstavligen alla vi frågar om ett kort utlåtande anser att Nexus 6 är för stor.

Även om Motorola har gjort ett hyggligt jobb med att minimera ramarna runt skärmen kan de inte trolla bort det faktumet att skärmen mäter 6 tum på diagonalen. De officiella yttermåtten anges vara 159,3 x 83 x 10,1 mm, och vikten är 184 gram.

Många reagerar nog på att 10,1 mm är larvigt tjockt för en modern telefon, men Nexus 6 är utformad på ett sådant vis att det bara är huvudändens mittpunkt som mäter hela 10,1 mm. Telefonen tunnar snabbt av ut mot sidorna (blott 5 mm tjocka) och mot fotändens mittpunkt (7,5 mm) och vi skulle uppskatta att den genomsnittliga tjockleken snarare ligger kring 7 mm. Telefonen är ingalunda 10 mm tjock över hela stycket och den känns heller aldrig speciellt tjock i handen, tvärtom upplevs den som tämligen tunn.

Storleksjämförelse

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Motorola Nexus 65.9683159.310.11843220
Samsung Note 45.778.6153.58.51763220
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z35.272146.57.31523100
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
iPhone 64.767138.16.91291810
Sony Xperia Z3 Compact4.664.9127.38.641292600

motorola-google-nexus-6-androidenheter_storleksjamforelse

Fronten domineras förstås av den stora skärmen. De flesta smarta telefonerna ser för det otränade ögat numera väldigt snarlika ut, och Nexus 6 är inget undantag även om den är betydligt större än de flesta konkurrenterna. Hörnen har rundats mjukt och ovan respektive nedan skärmen finner vi frontriktade stereohögtalare.

Telefonens baksida är till skillnad från fronten mer säregen och har en typisk Motorola-design. Det svarta (eller är det väldigt mörkt blått?) bakstycket är lätt rundat och har en gummiliknande ytbeläggning som gör att telefonen känns mjukare samt erbjuder ett bättre grepp. Centralt placerad i bakstyckets överdel sitter kameralinsen samt de dubbla LED-blixtarna. Mitt på bakstycket finner vi ”NEXUS” i rejält tilltagen text, samt Motorolas logo, inpräglat i krom.

Bakstyckets rundning i både sid- och höjdled innebär tyvärr att telefonen vaggar litegrann då vi trycker på skärmens ytterkanter, men framför allt retar det oss att telefonen roterar då vi sveper höger eller vänster i skärmens ovan- eller nederdel om våra fingertoppar är det minsta fuktiga och ”greppar” skärmens yta det minsta.

Vi och många med oss (hela 35 % av Swedroids läsare) använder regelbundet telefonen för mer avancerade saker än att kolla aviseringar och tid utan att plocka upp den, och även om det inte är en dealbreaker att telefonen vaggar och roterar så är det likväl frustrerande.

Runtom telefonens sidor löper en ram i vad som ser ut och känns som gråblåeloxerad aluminium (därav telefonens färg ”Midnattsblå”). Telefonen har en styvhet som imponerar. Vi lyckas inte framkalla något flex alls då vi vrider och bänder telefonen tämligen hårdhänt. Styvheten påminner en hel del om HTC:s One (både M7 och M8) även om telefonerna bortsett från detta är väldigt olika.

Allt som allt ger vi Nexus 6 snudd på full poäng vad gäller konstruktion, material och kvalitetskänsla. Vi hade önskat ett något flatare bakstycke för att undvika det förtretliga vaggandet och roterandet då telefonen används liggande på rygg på en bordsskiva, men utöver det har vi inget alls att anmärka på.

Knappsats, anslutningar och sensorer

motorola-google-nexus-6-knappar-01 motorola-google-nexus-6-top-01 motorola-google-nexus-6-fot-01
Nexus 6 saknar som väntat fysiska knappar på fronten då Android sedan länge har flyttat över standardknapparna till operativsystemets gränssnitt. Ovan samt nedan skärmen finner vi två högtalaröppningar för enhetens eminenta stereohögtalare. Till höger om den övre högtalaren återfinns den frontriktade kameralinsen och till vänster om högtalaren finner vi två näst intill osynliga sensorer: ljussensorn och närhetssensorn. Fronten saknar vidare alla former av företagslogotyper.

Telefonens vänstersida är helt slät och saknar såväl knappar som portar eller annat. På högersidan återfinner vi strömknappen placerad tämligen långt ner, så att tummen enkelt når den vid ett normalt högerhandsgrepp. Strax nedan strömknappen sitter volymknappen (+/-), även den placerad så att man enkelt kan nå den med tummen. Vänsterhandsgrepp är heller inget problem; med pekfinger eller långfinger når man med enkelhet båda knapparna.

Höga poäng utdelas för knapparnas känsla och utformning – de sticker ut rejält, vilket underlättar när man trevar i blindo, och de bjuder därtill på ett perfekt motstånd och tydlig ”klickskänsla”. Som grädde på moset har Motorola även gett strömknappen en sträv räfflad yta vilket ytterligare bidrar till att knappen är lätt att finna i blindo, även med fingervantar.

På huvudändens vänstra halva återfinns SIM-kortssläden snyggt infälld i telefonramen. Centralt placerad på huvudänden sitter 3,5mm-anslutningen för externa ljudenheter. I fotänden, mittplacerad, återfinns Micro-USB-porten (USB 2.0, SlimPort, USB Host). Minuspoäng för avsaknad av ett IR-öga. Vi har svårt att förstå resonemanget här, då ett IR-öga knappast kan kosta många kronor extra, men kan vara många kunder till stor nytta. Som vanligt med Nexus-telefoner saknas även en slot för lagringsminnesexpansion, så man får hålla till godo med de 32 eller 64 GB som telefonen levereras med, alternativt nyttja lämpliga molntjänster.

Utöver tidigare nämnda sensorer (ljus och närhet) har Nexus 6 även en gyrosensor, en accelerometer, en barometer samt en magnetometer (kompass). Till vårt stora förtret saknas en LED för meddelandeaviseringar. Eller snarare: det finns en LED, placerad precis i nederkant av den övre högtalaröppningen, men den är inte aktiverad i Android 5.0. Vidare har Nexus 6 som förväntat utrustats med två mikrofoner – en placerad på baksidans fotände och den andra precis bredvid den bakåtriktade kameralinsen.

Avsaknaden av en LED förklaras med att Google i Android 5.0 Lollipop har omarbetat hur meddelandeaviseringar fungerar, i något de kallar Ambient Display. De har helt enkelt flyttat aviseringar från att använda en liten diod till att nyttja telefonens skärm för en mer avancerad variant av en blinkande LED. I kapitlet Mjukvara går vi in lite djupare på detta, och varför det stör oss litegrann att LED-aviseringar saknas i Nexus 6.

Mottagning och datahastigheter

Via telefonsamtal imponerar Nexus 6, särskilt då vi använder högtalarfunktionen snarare än att hålla telefonen på ett mer traditionellt vis, mot örat. Ljudet är kristallklart och man upplever det mer som att man talar i en fast telefon än en mobiltelefon. Även i motpartens ände är ljudet av toppklass, men vid ett par tillfällen utomhus, i måttlig vind, har motparten påtalat ett lätt irriterande vindbrus. De dubbla mikrofonerna tycks inte helt framgångsrikt kunna filtrera bort vindbrus.

Mottagning och datahastigheter då? Vi har absolut ingenting att klaga på vad gäller mottagning och prestanda via såväl mobila nätverk som via Wi-Fi. Mottagningen via mobila nätverk överträffar med lätthet fjolårsmodeller som Nexus 5 och Samsung Galaxy S4, och slår även Galaxy S5. Även om det är svårt att uttala sig om sådana här saker, som beror på dagsform och yttre störningar och kan variera kraftigt, vill vi med viss försiktighet utse Nexus 6 till den nya klassledaren.

Gissningsvis beror Nexus 6 imponerande uppvisning på radiochippet i Qualcomms nya Snapdragon 805. Detsamma gäller datahastigheterna via LTE/4G, även om just datahastigheterna via mobilnätet därtill givetvis beror mycket på mobilnätets dagsform. Vi mäter upp strax under 60 Mbit/s ned och 8 Mbit/s upp via T-Mobiles amerikanska nätverk.

Via Wi-Fi imponerar Nexus 6 ännu mer. Då vi mäter upp maxhastigheterna via 802.11ac (5GHz) över vårt lokala nätverk landar vi på runt 220 Mbit/s ned och 200 Mbit/s upp. 240 Mbit/s vid nedladdning är med viss marginal det snabbaste vi någonsin har mätt upp här på Swedroid.

Ljudegenskaper

motorola-google-nexus-6-speaker-01
Numera har i princip alla flaggskeppstelefoner med Qualcomm under skalet samma, eller ett snarlikt, ljudchipp. Nexus 6 är inget undantag. Då mycket lite numera skiljer telefonerna åt vad ljudprestandan berör är det heller inget vi fördjupar oss i, utan vi konstaterar kort och gott efter någon timmes lyssnande på en rad olika ljudfiler av varierande art att Nexus 6 presterar som förväntat i våra testhörlurar (AKG K-420).

Vi på redaktionen är inga audiofiler och vi kan heller inte göra anspråk på att ha en förfinad hörsel som kan uppfatta ytterst subtila skillnader snarlika ljuduppspelningsenheter emellan, så om ni vet att ni ställer osedvanligt höga krav på ljudkvalitén rekommenderar vi helt enkelt att ni provlyssnar innan ett eventuellt köp.

Ljudet via de frontriktade stereohögtalarna är av mycket hög kvalité, med telefonhögtalarmått mätt. Såväl maxvolym som djup och klarhet imponerar och får fjolårsmodellen Nexus 5 och Samsung Galaxy S5 att blekna rejält. Vi föredrar till och med ljudet i Nexus 6 före HTC One M8, som även den har frontriktade stereohögtalare.

Vi mäter vid uppspelning av ett ljudspår i lossless audio (FLAC) upp maximalt 87 decibel 50 centimeter från högtalaröppningarna på Nexus 6.

Nexus 5 mäktar vid uppspelning av samma ljudspår med maximalt 78 decibel 50 centimeter från fotänden, där högtalaren är placerad, eller 75 decibel då vi mäter framifrån.

Samsung Galaxy S5 landar på 80 decibel blankt då vi mäter 50 centimeter från högtalaröppningen på baksidan, men om vi istället betraktar telefonen framifrån (som man i regel gör) sjunker ljudstyrkan kraftigt, till 73 decibel.

HTC One M8 når som mest 85 decibel. One M8 bjuder på de kanske klaraste ljudet av de testade modellerna, men har inte samma djup som Nexus 6.

Nexus 7 (2013) når 73 decibel 50 centimeter från fronten och 76 decibel från baksidans fotände där högtalarna är placerade.

Sämst i vårt lilla test, med god marginal, är Samsung Galaxy S4 Google Play Edition som 50 cm från telefonens front blott når 63 decibel. Mäter vi istället från högtalaröppningen på baksidan ökar maxvolymen till 66 decibel.

Decibeltabell

TelefondB 50cm från frontdB 50cm från högtalare
Motorola Nexus 68787
LG Nexus 57578
Samsung Galaxy S57380
Samsung Galaxy S4 GPE6366
HTC One M88585
Nexus 7 (2103)7376

GPS och positionering

Nexus 6 har under testfasen inte uppvisat några problem alls med positioneringen, vare sig vad gäller att snabbt ansluta mot satelliterna eller med precisionen. Tiden är sedan länge förbi då tillverkarna hade problem med GPS-/GLONASS-prestandan och vi upplever att det här delmomentet i våra recensioner förlorar allt mer relevans.

Vi kommer naturligtvis fortsätta testa positioneringsprestandan även i fortsättningen – men fokus ligger nu mest på att försäkra oss om att positioneringen fungerar som den skall – vilket den gör i Nexus 6 fall – och endast expandera det här delmomentet med mer ingående test i händelse av att vi stöter på allvarliga problem.

Bildskärmen och digitizern

motorola-google-nexus-6-bildskarm-01
Den Gorilla Glass 3-skyddade AMOLED-bildskärmen på 5,96 tum är kort sagt fantastisk. Färgerna är kraftfulla på typiskt AMOLED-vis. Kanske aningen överdrivna – även det på typiskt AMOLED-vis – men det är svårt att inte bli förtjust. Då vi jämför Nexus 6 sida vid sida med den erkänt neutralt realistiska AMOLED-skärmen i Samsung Galaxy S5 (i Cinema-läget) står det genast klart att Nexus 6 har betydligt rikare färger.

Vad man föredrar är en ren smaksak, men då vi ber människor i vår närhet att utse en favorit, vad färgåtergivning och bildkvalité berör, vinner Nexus 6 med 100 % av rösterna. Det tycks som att realistiska och neutrala färger som bättre matchar verkligheten upplevs som lite urvattnade bredvid en skärm med mättnaden rejält uppskruvad. Påpekas bör att Samsung Galaxy S5 har ett antal olika skärmlägen med varierande mättnad, så den som vill kan själv skruva upp färgernas livlighet.

Upplösningen är av så kallad Quad HD-typ, vilket motsvarar 1440×2560 pixlar, alltså samma upplösning som LG G3 och närmare 80 % fler pixlar än Samsung Galaxy S5. Pixeltätheten för Nexus 6 landar på tämligen höga 493 PPI, att jämföra med 432 PPI för Samsung Galaxy S5 och mycket höga 534 PPI för LG G3.

Vi har sedan ett par år i Android-telefoner nått en pixeldensitet som överstiger vad det mänskliga ögat kan uppfatta på avstånd större än ett par decimeter, och det spelar således ingen större roll om telefonen har 432 PPI som Galaxy S5 eller 534 PPI som LG G3. Alla tre har knivskarpa skärmar som utan vidare fyller våra behov.

Eftersom pixeltätheten har nått en nivå då det inte längre spelar någon större roll är det istället andra egenskaper som avgör vilken skärm som är bäst, eller vilken vi subjektivt upplever som bäst. Exempelvis färgåtergivning, som vi har talat om några stycken högre upp, betraktningsvinklar och svärta.

Betraktningsvinklarna i Nexus 6 är kort sagt fenomenala och, som väntat, fullkomligt mosar LCD-skärmen i LG G3. Samsung Galaxy S5 står sig betydligt bättre mot Nexus 6, men även här står Nexus 6 som vår klara segrare. Betraktningsvinklarna är klassledande – men vi tvingas här lägga in en brasklapp för Samsung Galaxy Note 4 som vi för tillfället dessvärre inte har tillgänglig för en jämförelse sida vid sida.

Svärtan är som väntat, då det är en AMOLED-skärm av senaste snitt, näst intill perfekt. Detta gäller även referenstelefonen Samsung Galaxy S5. I båda dessa telefoner är svart mer eller mindre nattsvart. LG G3, och dess LCD-skärm, får återigen se sig slagen med hästlängder. LCD-skärmar har genom åren blivit betydligt bättre vad gäller svärtan, men kan inte ens nästan uppvisa samma nattsvarta svärta som en AMOLED-skärm kan.

Ljusstyrkan är Nexus 6 kanske största svaghet, vad skärmen berör åtminstone. Vid maximal ljusstyrka når Nexus 6 blott 270 nits, vilket kan jämföras med 468 nits för Note 4 och hela 532 nits för Galaxy S5. LG G3 slår dock alla tre på fingrarna, med 570 nits. I fullt dagsljus är skillnaden i läsbarhet mellan 270 nits, som i Nexus 6, och 450+ som i nämnda konkurrenter, enorm.

Vi har efter dryga två veckors intensivt testande, till skillnad från somliga andra, inte sett spår av någon inbränning i skärmen. Inbränning är något som i synnerhet drabbar AMOLED-skärmar, och vi tror inte för en sekund att Nexus 6 är immun, men vi vill i alla fall lugna eventuellt oroliga Nexus 6-spekulanter med att säga att vårt exemplar hittills är opåverkat och att det inte tycks vara ett större problem i Nexus 6 än i exempelvis Samsung Galaxy S5 eller Galaxy Note 3, och inte ens nästan ett lika stort problem som i gamla Galaxy Nexus som var närmast hopplös.

Med ovanstående sagt så tycks det variera en del från exemplar till examplar, och därtill är det kraftigt beroende av ens personliga användande (ljusstyrka och appar), så om du vet med dig att du är osedvanligt känslig för inbränning så kanske inte Nexus 6 är telefonen för dig.

Pekskärmen, digitizern, är precis som skärmen i övrigt av allra högsta klass. Den oleofobiska (fettavstötande) ytbehandlingen gör telefonens skärm behagligt len och halkig och digitizern svarar utan tvekan, utan fördröjning och utan missar på 99 % av våra tryck och svep. Den sista procenten utgörs av skärmens märkliga ovilja att, då den ligger på rygg, på vissa underlag, svara på kommandon. Vi har sett det här beteendet i andra telefoner genom åren, men det här är första gången på ett par år vi har testat en telefon som har uppvisat det här beteendet.

Det är väldigt mycket vi tycker om med Nexus 6-skärmen, men den når på grund av den nästan skrattretande låga maximala ljusstyrkan inte upp till klassledaren Samsung Galaxy S5, och mest sannolikt heller inte till den direkta phabletkonkurrenten Samsung Galaxy Note 4.

Tvingas vi sätta en totalpoäng på Nexus 6-skärmen blir betyget 4/5, att jämföra med snudd på 5/5 för Samsung Galaxy S5. Nexus 6 har en jättebra skärm, men med den svaga ljusstyrkan även en rejäl akilleshäl.

Mjukvaran

motorola-google-nexus-6-lollipop-screenshot
Vårt USA-exemplar av Nexus 6 levereras förstås med Android 5.0 Lollipop under skalet. Direkt ur kartong var telefonen laddad med Android 5.0 med byggnummer LNX07M, men så fort vi anslöt till vårt Wi-Fi-nätverk dök en 167 MB stor uppdatering upp. Efter uppdatering ser vi att det fortfarande är Android 5.0, men att byggnumret nu är LRX21O vilket också blev den sista uppdateringen telefonen fick under testfasen.

Vi har tidigare tämligen uttömmande gått igenom de flesta nyheterna och ändringarna i Android 5.0 och vi kommer därför inte fördjupa oss här, men vi vill ändå nämna en del saker.

I Nexus 6 har hemskärmen till skillnad från exempelvis Nexus 4 och Nexus 5 fått ett rutnät på 5 x 5 celler. Det innebär alltså att man får plats med fem ikoner på bredd och fem på höjd (totalt 25 ikoner) per hemskärm, att jämföra med 4 x 4 och 16 totalt i exempelvis Nexus 4 och 5. Anledningen till detta är tvivelsutan den större skärmytan i Nexus 6 – att blott ha 4 x 4 ikoner skulle antingen göra ikonerna för stora, eller få dem att sitta för glest isär. ”Applikationsdockan” längst ner på skärmen har precis som förut plats för fyra ikoner, plus ikonen för att öppna applikationslistan.

Som vi som hastigast nämner i kapitlet Knappsats, anslutningar och sensorer saknas det en LED för aviseringar av nyinkomna meddelanden och dylikt. En LED finns visserligen i Nexus 6, men Google har valt att inaktivera den. Istället har de satsat på något de kallar Ambient Display, som är en förenklad variant av Motorolas Moto Display, i vilken aviseringar för nyinkomna meddelanden och liknande helt sonika visas på telefonens skärm.

I teorin låter detta som en smart lösning, men vi kan inte tänka oss att detta är lika energieffektivt som att låta en pytteliten LED blinka till en gång var femte sekund. Även om Nexus 6 har en AMOLED-skärm, vilka vi sedan tidigare vet använder mycket lite ström då de visar mörka gränssnitt, och skärmytan är till 90 % svart då den ”tänds” i fem sekunder var 30:e sekund så kan vi inte ens med god vilja tro att det är lika energieffektivt som en skarp liten LED.

Ett annat problem, potentiellt betydligt större, är att pekskärmen aktiveras samma sekund som skärmen tänds, och har du den i din byxficka med skärmen vänd in mot benet så kommer ofrivilliga skärmtryck som ett brev på posten. Detta kan leda till en rad problem: omedvetna ficksamtal, fick-SMS, videosamtal, batteridränering eller att fel PIN-kod/mönsterlås matas in om och om igen till dess att telefonen tror att någon obehörig försöker komma åt den och spärrar sig själv.

Nu påpekar någon säkert att man enkelt kan komma runt problemet genom att vända skärmen utåt istället. Förutom att det låter obehagligt likt Steve Jobs numera bevingade citat ”just avoid holding it in that way” som svar på iPhone 4:s antennproblem så ökar man risken för att spräcka skärmen om man råka stöta in i något. En bättre lösning vore att Google fixade problemet genom att inaktivera skärmen/pekskärmen då närhetssensorn ”känner” att telefonens skärm är täckt. Gissningsvis har Google redan tänkt på detta och gett Nexus 6 en liknande lösning, men uppenbarligen fungerar det inte alla gånger. Vi hoppas och tror att Google har en lösning redo inom kort.

Ytterligare ett problem med Ambient Display istället för en LED är att det i dagsljus och från avstånd och ur de vinklar som uppstår då telefonen ligger på ett bord, eller då man har telefonen i ögonvrån, är svårt att se att skärmen tänds var trettionde sekund. Inte ens med maximal ljusstyrka kan skärmen producera ett ens nästan lika skarpt, intensivt, ljus som en LED kan.

Ambient Display är i övrigt, ovanstående problem undantaget, en fantastisk funktion som vi redan efter några få dagars användande inte kan tänka oss att vara utan. Då vi tillfälligt växlar till vår Nexus 5, där vi i skrivande stund medvetet har valt att avstå från att uppdatera till Android 5.0 för att på ett smidigt sätt kunna jämföra Android 4.4.4 med 5.0, är saknaden av Lollipops nya aviseringar och Ambient Display stor.

Webbläsaren

Nexus 6 har förstås utrustats med Google Chrome som telefonens primära, och enda, förinstallerade webbläsare. Då Chrome är sig lik oavsett operativsystem och telefonmodell så är webbupplevelsen i princip identisk med alla andra telefoner med Chrome.

I Android 5.0 Lollipop finner vi dock snabbt en stor skillnad var gäller tabbhanteringen: istället för att ha en separat flikhantering i Chrome (en liten knapp till höger om adressfältet i Chrome) så är det i Lollipop sammanslaget med appväxlingsfunktionen (den lilla fyrkanten i nederkant på skärmen i Android 5.0). Android Lollipop gör alltså ingen skillnad på appar och på webbläsarfönster.

För den som föredrar det gamla systemet finns det fortfarande kvar i inställningarna för Chrome (Inställningar -> Sammanfoga flikar och appar -> Av/På).

Den nya appväxlingsfunktionen är för övrigt något av det allra läckraste med Android 5.0. Ett stort stort steg framåt jämfört med Android 4.4 och äldre. På Nexus 6 flyter det mjukt som smör och snabbt som vinden utan minsta mikrolagg eller några som helst fördröjningar oavsett hur många appar och fönster vi har i historiken. Vi finner det närmast hypnotiskt att skrolla genom den snygga 3D-animationen.

Webbläsaren är imponerande snabb i Nexus 6, tack vare den kraftfulla hårdvaran och möjligen även tack vare den väloptimerade Wi-Fi-kretsen som tycks vara god för hastigheter långt över fjolårsmodeller som Nexus 5 och LG G2. Även tyngre webbsidor som Aftonbladet.se laddar snabbt och skrollar mjukt som smör hela vägen från sidhuvud till sidfot. Faktum är att vi aldrig förr har upplevt en så här mjuk webbläsarupplevelse i en androidtelefon. Inte ens Samsung Galaxy Note 4, som har samma processorplattform under huven, kan matcha Nexus 6 vad gäller flytet vid skrollning.

Kameran

motorola-google-nexus-6-kamera-01 motorola-google-nexus-6-kamera-02
Nexus 6 har utrustats med en huvudkamera med en sensor på 13 megapixlar. Sensorn, kallad IMX 214, är av allra senaste snitt och tillverkas av Sony. CMOS-sensorn är på 1/3.06″ med Exmor RS för bättre mörkerprestanda och linsen har en bländare på f/2.0.

Runtom kameralinsen löper en tunn genomskinlig plastram i vilken två LED-blixtar har fällts in, en på vardera sidan om bländaröppningen. Placeringen av LED-blixtarna på vardera sidan om linsen kan i teorin till viss del avhjälpa den skarpa skuggan som annars ofta uppstår på ena sidan vid blixtfoto.

Maxupplösningen är vid stillbildsfoto i 4:3-format 13,0 megapixlar och vid 16:9-foto 9,7 megapixlar. Vid första uppstart av kameran får man välja om man primärt vill fota i 4:3 eller 16:9, men man kan enkelt i efterhand i kamerainställningarna ändra detta.

Maxupplösningen vid videoinspelning är UHD, det vill säga 4K-upplösning, eller 3840×2160 pixlar. Som standard är videokameran inställd på FullHD (1080p, 1920×1080 pixlar), och det finns även en lägre inställning för HD (720p, 1280×720 pixlar). Av någon obegriplig anledning har Motorola/Google valt att endast nyttja monoljud vid videoinspelning. Nexus 6 har som alla andra telefoner numera två mikrofoner, så stereoinspelning torde vara fullt möjlig.

Frontkameran är på 2 megapixlar är som alltid en betydligt mer blygsam historia och bjuder på blott de mest grundläggande funktionerna. Maxupplösning vid stillbildsfoto är 2,1 megapixlar i 16:9-format eller 1,2 megapixlar vid 4:3-format. Videoinspelning sker i FullHD (1080p, 1920×1080 pixlar) per standard, men även HD (720p, 1280×720 pixlar) samt SD (480p, 720×480 pixlar) finns att tillgå.

Kameramjukvaran

Kameramjukvaran är i princip oförändrad jämfört med föregående version av Android och vi kommer således inte fördjupa oss i det här kapitlet. Kameramjukvaran kan utföra de flesta grundläggande funktionerna, och lite därtill, men saknar en mängd av de fiffiga och användbara funktionerna som vi finner i exempelvis Sonys, LG:s, HTC:s och Samsungs egna kameramjukvaror.

Bland de mer ”avancerade” kamerafunktionerna i Android 5.0 Lollipop och Nexus 6 finner vi ett manuellt exponeringsläge, HDR-foto, dubbel videoinspelning (inspelning med huvudkamera och frontkamera samtidigt), tvåfingerszoom, ansiktsigenkänning och fotosfär.

Kameramjukvaran i Android är inte speciellt inspirerande, men den blir långsamt bättre.

Exempelbilder
Här uppmanas ni högerklicka och öppna bilderna i fullstorlek för att verkligen få en uppfattning om bildkvalitén.

Vårt exemplar av LG Google Nexus 5 uppdaterades till Android 5.0 inför kameratestet.

Nexus 6 vs. Nexus 5

motorola-google-nexus-6-recension-01 lg-google-nexus-5-n6-recension-01
motorola-google-nexus-6-recension-02 lg-google-nexus-5-n6-recension-02
motorola-google-nexus-6-recension-03 lg-google-nexus-5-n6-recension-03
motorola-google-nexus-6-recension-04 lg-google-nexus-5-n6-recension-04
motorola-google-nexus-6-recension-05 lg-google-nexus-5-n6-recension-05
motorola-google-nexus-6-recension-06 lg-google-nexus-5-n6-recension-06
motorola-google-nexus-6-recension-07 lg-google-nexus-5-n6-recension-07

Att Nexus 6 har fått en kamera som är betydligt bättre än föregångaren Nexus 5 står genast klart. Färgåtergivning och exponering/vitbalans är minst en klass bättre och detaljrikedomen är flera klasser bättre. Det senare, detaljrikedomen, är till stor del bättre på grund av den långt bättre kameralinsen. I bilder tagna med Nexus 5 ser vi att det blir en kraftig oskärpa i bildens ytterkanter, medan Nexus 6 bibehåller skärpan hela vägen ända ut i hörnen.

Nedan har vi klippt ut ett stycke från det övre högra hörnet av bild nummer fem (den röda och den grå bilen) från vardera telefonen, för att tydliggöra den i våra ögon enorma skillnaden i skärpa. Notera exempelvis skarvarna mellan tegelstenarna i den gula byggnaden i bakgrunden – Nexus 5 producerar en tämligen påtaglig oskärpa (som inte har någonting med fokuspunkten att göra, och mycket lite med antalet megapixlar att göra) – medan Nexus 6 bibehåller en imponerande skärpa hela vägen.

(Högerklicka och öppna i fullstorlek)
n6-vs-n5-jamforelse

Vi ser exempel på detta i bild efter bild, och inte bara i det övre högra hörnet utan längsmed alla ytterkanter och hörn. Därtill är färgåtergivningen i Nexus 6 närmare verkligheten, närmare vad vi ser med våra egna ögon. Vid motljusfoto är det återigen en enkel seger för Nexus 6, och detsamma gäller för foto i dunkla miljöer, där Nexus 6 producerar långt mer detalj och skärpa än föregångaren.

Vi låter er själva bilda en uppfattning utifrån bilderna här ovan, men kortfattat, utifrån vår uppfattning, har Nexus 6 inte bara en bra kamera för att vara en Nexus (som traditionellt har dåliga kameror) utan även en bra kamera ställt mot samtida konkurrenter. Inte den bästa, men ändå med beröm godkänd. En kamera vi faktiskt tycker om att använda och inte bara en nödfallskamera som tidigare generationer Nexus-lurar.

Videoexempel
Bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet.

Google Nexus 6

Google Nexus 5

Buggar och problem

Tiden med Nexus 6 har varit tämligen problemfri, men då enheten har pressats maximalt har vi stött på ett fåtal spontana omstarter. Om det beror på överhettning eller något annat vet vi inte. Vid ett normalt användande såsom filmtittande, spelande, telefonsamtal, webbsurf och så vidare har telefonen varit stabil som en klippa.

Värt att nämna som ett problem är att pekskärmen tycks förlora en del känslighet då den ligger på vissa typer av underlag. På en bordsskiva av trä fungerar pekskärmen perfekt, men då vi flyttar den till en bordsskiva med plast-/vinyllaminat så sjunker känsligheten aningen förbryllande markant och skärmen missar uppskattningsvis vart tredje tryck eller svep såvida man inte medvetet är övertydlig.

Ett för oss under testfasen ganska frekvent problem har varit så kallad ”pocket dialing” där skärmen av en eller annan anledning tänds då den ligger i byxfickan (avisering för nyinkommet meddelande exempelvis) varpå pekskärmen reagerar på ”kommandon” från vårt ben och både det ena och andra ofrivilliga kommandot kan utföras. Man kan enkelt vända telefonens skärm utåt, från benet, för att komma till rätta med detta, men vi vill ogärna göra det av rädsla för att krossa skärmen om vi råkar stöta ihop med något hårt. Detta är något vi förväntar oss att Google ganska snart löser med en mjukvaruuppdatering.

Slutligen vill vi påtala problemet med att, på grund av bakstyckets i båda led svängda bakstycke, använda telefonen då den ligger på en plan bordsskiva eller liknande. Att telefonen vaggar då vi trycker på skärmen längs med dess vänster- och högersida kan vi leva med – telefonen är hyggligt tung och därmed ganska stabil ändå – men att den roterar då vi sveper till höger eller vänster i skärmens övre eller nedre tredjedel frusterar oss tämligen mycket. Har man torra fingertoppar så glider de så pass lätt på skärmens yta att det inte är ett större problem så länge man ser till att svepa försiktigt, men med ens aningen fuktiga fingertoppar blir det väldigt lurigt.

Batteritiden

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800
Nexus 6 har utrustats med ett 3 220 mAh stort Li Po-batteri (Lithium Polymer). Detta är av en ren händelse exakt samma batteristorlek som den kanske närmaste konkurrenten Samsung Galaxy Note 4, men där Nexus 6 har ett Lithium Polymer-batteri har Galaxy Note 4 ett i telefonvärlden mer vanligt förekommande Lithium Ion-batteri.

Skillnaden dessa tu batterityper emellan är rent prestandamässigt liten, eller obefintlig, men Lithium Polymer kan till skillnad från Lithium Ion med relativ lätthet formas till i princip vilken form som helst. Detta innebär att ett batteri kan skräddarsys och bättre nyttja tillgängligt utrymme inuti en telefon. Därtill, då Lithium Polymer-batterier till skillnad från Lithium-Ion-batterier inte behöver ett extra skal, kan tillverkaren klämma in aningen mer batterikapacitet inom samma utrymme/volym.

I vårt videotest, där vi spelar upp ett videoklipp om och om igen till dess att telefonen stänger av sig själv då batteriet är tömt, imponerar Nexus 6 en hel del. Telefoner med AMOLED-skärmar presterar av hävd mycket väl vid uppspelning av video, och Nexus 6 är inget undantag. Vi mäter upp 818 minuters (13 timmar och 38 minuter) oavbruten videouppspelning, vilket med tanke på den gigantiska skärmen (5,96 tum) och den mycket höga upplösningen (1440×2560 pixlar) är tämligen imponerande.

Laddtiden, med den medföljande ”turboladdaren” i kombination med Qualcomm Quick Charge 2.0, är kort sagt fantastisk. Vi utför tre laddtest och mäter upp näst intill identiska resultat varje gång, där batteriet går från 25 till 50 % laddnivå på blott 18 minuter. Motorola och Google hävdar att man med den medföljande laddaren på 15 minuter kan få upp till 6 timmars extra batteritid, och vi tvivlar inte en sekund på det.

Laddning från tomt till fullt tar cirka en timme och 40 minuter, imponerande för ett batteri på hela 3 220 mAh. Vi noterar att laddhastigheten sjunker markant efter cirka 80 % batterinivå, detta sannolikt för att undvika att överladda batteriet, vilket kan skada batteriet eller till och med göra det obrukbart. Att ladda 75 % fullt, från tomt, går på under en timme. De sista 25 procentenheterna upp till fulladdat tar alltså mer än 40 minuter.

Vi känner en viss oro för att batterierna kan slitas ut betydligt snabbare om den nya snabbladdningstekniken används regelbundet. Hur bra mår batteriet i Nexus 6 efter att ha snabbladdats 365, eller fler, gånger på ett år? Att byta batteri i en telefon med inbyggt batteri är för de flesta, såvida man inte är äventyrlig och/eller händig nog att utföra arbetet själv, inte en direkt billig affär.

Nexus 6 levereras som grädde på moset med stöd för trådlös laddning, via QI-tekniken. Vi köpte en billig QI-laddare på Amazon och det hela fungerar utmärkt, även om man med just vår laddare måste placera telefonen på rätt plats på laddplattan för att det skall fungera, sannolikt på grund av Nexus 6 svängda bakstycke.

Laddtiden via QI är betydligt långsammare än via den medföljande USB-anslutna turboladdaren, men vi uppskattar att man via QI ändå kan nå 90 % laddning på cirka två timmar och 30 minuter, vilket får anses skapligt och ungefär i nivå med en vanlig USB-ansluten laddare på 5V 1.5A.

Spel, prestanda och grafer

Nexus 6 är som vi tidigare har nämnt utrustad med Qualcomms nya Snapdragon 805-krets. 805 är utrustad med den senaste generationens grafikkrets, Adreno 420, och prestandan är betydligt högre än i tidigare generations Adreno som vi finner i bland annat LG G3 och Samsung Galaxy S5.

Då vi testade LG G3, som har samma höga skärmupplösning (1440×2560 pixlar) som Nexus 6, konstaterade vi att grafikkretsen helt enkelt inte orkade med ordentligt i alla lägen. Det stora antalet pixlar resulterade i LG G3 i ett slags ”hackande” i tunga spel, och ibland upplevde vi även i LG-gränssnittet en relativt låg bildfrekvens under en sekund då och då.

I Nexus 6 är allt sådant som bortblåst. Androidgränssnittet är i princip utan undantag mjukt som smör och snabbt som blixten, webbläsaren skrollar mjukt även genom tunga webbsidor och inte ens de tyngsta spelen vi har testat har resulterat i en låg bildfrekvens. Vi betvivlar dock inte att det trots detta kan finnas ett och annat spel ute på marknaden som i vissa situationer får även Nexus 6 att knäa, men vi stötte aldrig på något sådant under testfasen.

Nexus 6 blir varm på bakstycket då den belastas, som i princip alla andra flaggskeppstelefoner, men inte så varm att den blir obehaglig att hålla eller så varm att vi är rädda att den skall överhetta. Som alla andra moderna chipp klockar Snapdragon 805 ner sig själv (sänker sin egen prestanda) då den noterar att temperaturen blir för hög.

Ovan nämnda temperaturstyrda strypning verkar dock inte vara en särskilt aggressiv i Snapdragon 805 / Nexus 6. Vi ser då vi kikar på testanalysen för Vellamo Metal att de fyra processorkärnornas maxhastighet 2,65 GHz tycks ha bibehållts nästan konstant då vi har utfört ett antal test på rad. Därtill har temperaturen under testet endast ökat med drygt nio grader, från 21 till 30 grader Celsius, enligt samma testanalys som läser av processorns egna temperaturgivare.

Kikar vi istället på Vellamo Browser ser vi en lite mer påtaglig strypning, främst i deltest 4 av de 15 segmenten, där de fyra processorkärnorna nästan uteslutande tycks ha körts i låga 300 MHz. Inte heller i Vellamo Browser-testet har processortemperaturen ökat speciellt mycket, utan landar på 31 grader.

Nedan följer en rad benchmarks där vi mäter enhetens syntetiska prestanda. Nexus 6 intar topplaceringen i inte mindre än åtta av tio av våra prestandatest. Nämnas bör att den störste konkurrenten Samsung Galaxy Note 4 i skrivande stund saknas i våra prestandagrafer, och då Note 4 är utrustad med samma processorplattform som Nexus 6 (Snapdragon 805) förväntar vi oss att den också kommer prestera likvärdigt, eller kanske till och med bättre om Samsung har lyckats optimera mjukvaran bättre än Motorola/Google.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Sony Xperia Z3C 720p (4.4)
122FPS
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z3 1080p (4.4)
111FPS
Sony Xperia Z2 1080p (4.4)
107FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy Note 4 QHD (4.4)
105FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
Motorola Nexus 6 1440p (5.0)
94FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG G3 QHD (4.4)
86FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

Slutsats

Vi kan efter våra veckor av intensivt testande inte göra annat än att imponeras av Googles senaste Nexus-telefon. Naturligtvis är det den bästa Nexus-telefonen hittills – den snabba chipputvecklingen gör på egen hand detta mer eller mindre ofrånkomligt – men Nexus 6 är mer än bara snabbare än föregångaren.

Utöver att Nexus 6 är mycket snabbare än Nexus 5 har den även en skärm som fullkomligt förintar den tämligen bleka upplevelsen som företrädaren bjöd på. Även pekskärmen är snabb, precis och responsiv och fingret glider glatt på den oleofobiska ytan utan att lämna mängder av kladd. Men: skärmens briljans till trots kommer nog de allra flesta, liksom oss på Swedroid-redaktionen, att anse att Nexus 6 helt enkelt är för stor.

Batteritiden imponerar, inte minst med tanke på den enorma skärmen, men den kan inte riktigt mäta sig med de allra bästa. Man får dock inte glömma bort att Nexus 6 utöver att ha en enorm skärm också har betydligt fler pixlar att skyffla runt än nästan alla konkurrenter, vilket gör batteritiden än mer imponerande. Som bonus levereras Nexus 6 med en så kallad ”turboladdare” som kan ladda från noll till 75 % på under en timme, samt stöd för trådlös Qi-laddning.

Den viktigaste enskilda komponenten, den imponerande hårdvaran till trots, är dock Android 5.0 Lollipop. Google ljuger inte när de säger att Lollipop är den största och viktigaste androidversionen hittills. Android känns plötsligt nytt, fräscht, snabbt och modernt och Google i samarbete med Motorola har verkligen lyckats viga samman hårdvaran med mjukvaran på ett imponerande vis. Oj vad snabb och följsam Nexus 6 känns.

Byggkvalité och design imponerar och vi är glada att Motorola valde lätt gummibehandlad plast för bakstycket, snarare än glas, högblank plast eller obehandlad plast. Noteras bör att vi endast har testat de ”Midnattsblå” exemplaren och de andra färgalternativen kan skilja sig åt vad gäller ytbehandling.

De frontriktade högtalarna, samtalskvalitén samt mottagning och datahastigheter är av allra högsta klass och vi kan inte dra oss till minnes att någon annan telefon vi har testat har presterat bättre. Att GPS:en (inklusive GLONASS) därtill är blixtsnabb och uppvisar hög precision gör inte saken sämre.

Vi hyllar här ovan Nexus 6 i punkt efter punkt, men det är även viktigt att i en recension påtala en telefons svagheter. Och telefonen har onekligen sina svagheter; i regel kretsar dessa svagheter kring den i övrigt så trevliga skärmen.

Först och främst är den maximala ljusstyrkan med moderna mått mätt näst intill skrattretande. Konkurrerande telefoner kan stoltsera med maximala ljusstyrkor som nästan är dubbelt så höga, i vissa fall till och med mer än dubbelt så höga. Den svaga ljusstyrkan må inte vara ett jätteproblem under en mörk svensk höst och vinter, men då sommaren nalkas och solen tittar fram är Nexus 6-skärmen mycket svårläst såvida man inte genast uppsöker närmaste skugga.

Ett annat, potentiellt stort, problem med Nexus 6-skärmen är de oroväckande rapporterna om inbränning. Detta är något som i olika utsträckning drabbar alla AMOLED-skärmar, så Nexus 6 är ingalunda ensam, men enligt tidiga rapporter tycks vissa exemplar av Nexus 6 drabbas värre än andra. Våra testexemplar har, lyckligtvis, under testperioden inte uppvisat några tendenser till inbränning. Ta i trä.

Kameran är ett rejält fall framåt jämfört med den trista kameran i Nexus 5, som i sin tur bara nätt och jämnt var bättre än kameran i Nexus 4. Äntligen upplever vi det som att en Nexus-telefon har fått en kamera man kan leva med. Den är ingalunda den bästa telefonkameran vi har testat, och Googles standardkameramjukvara är även fortsatt tämligen funktionsfattig, men vi trivs ändå med kameran och vi finner oss inte vilja välja en annan telefon varje gång vi anser fotografera litegrann.

Nexus 6 är alltså den med marginal bästa Nexus-telefonen hittills, och för första gången får vi också betala ett pris som matchar konkurrenternas prisnivåer. I skrivande stund kostar Nexus 6 i Sverige från cirka 6 000 kronor).

Nexus-enheter har i tidigare tappningar inte riktigt kunnat matcha de samtida flaggskeppen vad gäller hårdvaran, men de har alltid varit mycket prisvärda med ett pris som vida understiger konkurrenternas. Med Nexus 6 är detta inte längre fallet – både hårdvarubestyckning och prisnivå är i nivå med de andra tillverkarnas flaggskepp.

Den som hade förväntat sig en ny prisvärd Nexus-lur, med smidiga yttermått, känner sannolikt en stor besvikelse över den senaste nexusen och vi kan inte med gott samvete rekommendera Nexus 6 till er. Men, om ni inte ser prislappen som ett stort problem och om ni tycker om telefoner med gigantiska skärmar så är Nexus 6 en alldeles fantastisk telefon med ett oerhört imponerande helhetsintryck.

Vid sidan om den av oss hittills otestade och i dagsläget närmare tusen kronor dyrare Samsung Galaxy Note 4 håller vi Nexus 6 som den bästa telefonen på marknaden, oavsett storlek och trots den ljussvaga skärmen. Vi på Swedroid rekommenderar Nexus 6 varmt och utan tvekan.

swedroid-rekommenderar-motorola-google-nexus-6

Mest kommenterat

  1. Google Assistant och rutiner fungerar nu i Sverige
  2. Nya Motorola Moto G Plus erbjuder 5G för 3990 kronor
  3. Specifikationerna för OnePlus Nord enligt rykten
  4. Ryktesbilder på OnePlus Nord visar hålstanskamera
  5. Ingen Androidversion har nått fler enheter på fem månader än Android 10
  6. LG:s nya gränssnitt Velvet UI kommer släppas för äldre telefoner

Mest läst

  1. Google Assistant och rutiner fungerar nu i Sverige
  2. Använder du ROM eller rootåtkomst?
  3. Specifikationerna för OnePlus Nord enligt rykten
  4. Samsung tycks ha råkat publicera bilder på Galaxy Note 20
  5. Tips: Ersätt Play Store-ikonen med ”Mina appar”
  6. Startmenyn i Windows 10 kommer få ny design

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du ROM eller rootåtkomst?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey