Recension:Test av Samsung Galaxy Tab 10.1

Postat:
01:55 - 2011-08-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
91
Tillverkare: Samsung
Modell: Galaxy GT-P7500 Tab 10.1 (16 GB, 3G)
Operativsystem: Android 3.1/Honeycomb
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 5 000 kronor inklusive moms
Hemsida/specifikationer: Samsung (engelska), GSMArena

Introduktion
Samsung var med Galaxy Tab under hösten 2010 först av alla större tillverkare att släppa en androidtablet värd namnet. Även om androidversionen som plattan byggde på, 2.2/FroYo, av Google aldrig var ämnad att användas som ett tablet-OS så löste Samsung detta genom att själva utföra en hel del modifieringar av Android genom det egenutvecklade gränssnittet TouchWiz, vilka gjorde att Android bättre nyttjade den större och mer högupplösta skärmen. Många betraktade dock Galaxy Tab som mer av en hybrid mellan en smartphone och en tablet än som en riktig tablet.

Med Galaxy Tab 10.1 så tar dock Samsung steget in i den riktiga androidtabletvärlden, och de gör det med en enhet som bygger på mer eller mindre exakt samma hårdvaruplattform som konkurrenterna som har hunnit finnas på marknaden ett par månader redan; Asus Transformer, Acer Iconia och Motorola Xoom.

Hårdvaruplattformen är Nvidias Tegra 2, som består av en dubbelkärning processor på 2×1 GHz och en kompetent grafikkrets kallad GeForce ULP (Ultra-Low Power). Vidare har alla enheter utrustats med samma RAM-mängd, 1 GB, samt skärmar i samma storlek och med samma upplösning, 10.1 tum och 1280×800 pixlar (WXGA).

Hårdvarumässigt så är alltså alla dessa enheter mycket lika varandra vilket gör att man kanske anar att de kommer vara väldigt lika även i praktiken. I det här testet kommer vi i vanlig ordning låta enheten genomgå en rad hårda test – både syntetiska och praktiska sådana – för att förhoppningsvis kunna svara på vad det är som skiljer Tab 10.1 från rivalerna och vad som talar för att den är mer värd era surt förvärvade kronor än vad konkurrenterna är.

I kartongen

I kartongen, som är mestadels är vit och förmedlar en godkänd kvalitetskänsla, så finner vi i vanlig ordning själva enheten snyggt presenterad i ett eget fack längst upp. I utrymmet under det översta facket så finner vi tillbehör och dokumentation och kartongen innehåller allt som allt följande:

* Samsung Galaxy Tab 10.1 16GB 3G
* Trådburet stereoheadset av ”in ear”-typ, med svarsknapp
* Tre par öronpluggar till headsetet: Large, Medium och Small
* Laddadapter med USB-port, 5V 2A
* USB-kabel (USB On-The-Go)
* Snabbstartguide
* Presentkoder där man bland annat får:
  > Dagens Nyheter, Sydsvenskan och Dagens Industri gratis i tre veckor
  > Tre nummer av Sköna Hem, Allt om Mat, StyleBy, Mama och YourLife
  > TV4 Play Premium fritt i tre månader
  > Två långfilmer på SF Anytime

Som vanligt med kartonginnehållet så kan det variera beroende på återförsäljare och mobiloperatör, så vi kan inte garantera att ni hittar exakt samma saker i era kartonger. Skarpa ögon noterar att det saknas både batteri och microSD-kort, men detta beror förstås på att både batteriet (7000 mAh) och lagringsminnet (16 GB) är inbyggt.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Utseendemässigt så har Samsung lyckats bra – åtminstone enligt det dussintalet personer i vår närhet som vi har visat upp Galaxy Tab 10.1 för. Alla dessa, utan undantag, föredrar designmässigt Tab 10.1 före både Acer Iconia och Asus Transformer. Fronten domineras förstås av skärmen och en heltäckande glasskiva, och bakstycket i högblank plast – i vårt fall vitfärgad – håller god kvalité och passform.

Tunnheten – Tab 10.1 är endast 8.6 millimeter tjock – är kanske det som främst fångar vår uppmärksamhet och bidrar till vår förtjusning, men det innebär samtidigt att enheten inte är riktigt lika rigid som exempelvis Acer Iconia och dess metallskal. Att enheten flexar och böjer sig litegrann innebär dock inte att den knarrar och knakar speciellt mycket – enheten är i det närmaste knäpptyst, till skillnad från framför allt Asus Transformer som mer än gärna både knakar och knarrar.

Vi kan dock konstatera att om man trycker precis på Samsung-loggan på baksidan så hör man ett knäppande läte som vi tror beror på en dubbelhäftande invändig klisterlapp som fastnar då bakstycket trycks in och som lossnar med ett knäpp då man släpper. Om detta bara gäller vår enhet eller alla enheter kan vi dock inte svara på.

Tack vare den lägre vikten och på grund av att enheten är tunnare än alla andra i dagsläget tillgängliga honeycombkonkurrenter så får Galaxy Tab 10.1 genast ett visst försprång rent fysiskt. Den lägre vikten och de avskalade millimeterna gör mycket stor skillnad då man handskas med enheten och vi upplever att vi kan hålla den med en hand noterbart längre stunder innan utmattade muskler gör att vi tvingas byta grepp. Högblank plast kan dock skapa grepproblem under varma dagar med svettiga fingertoppar, något som aldrig blir ett problem med exempelvis Transformer och dess sträva bakstycke.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer
Då Tab 10.1 är en Honeycomb-tablet så saknas de traditionella knapparna som vi har blivit vana vid på androidtelefoner. Knapparna för Hem, Meny, Tillbaka och Sök finner man i Honeycomb som en del av operativsystemets gränssnitt – inte som externa knappar på enhetens front. Vad detta innebär är förstås att Tab 10.1 har en helt slät front som domineras av den 10.1 tum stora skärmen bakom en heltäckande glasskiva.

Till vänster på enhetens huvudände, sett ur landskapsläge, sitter såväl ström- som volymknappen och längre till höger finner vi 3.5mm-uttaget för hörlurar samt luckan för SIM-kortet. Det saknas en knapp för rotationslås, med vilken man låser skärmrotationen, men detta kan istället ställas in i mjukvaruinställningarna. Vi hade utan tvivel föredragit en knapp för detta, för snabb åtkomst, men det är i sammanhanget inget jätteproblem.

Enhetens vänster- och högersida samt fotänden är helt släta vad knappar anbelangar, men på vänster- respektive högersidorna finner vi stereohögtalarna snyggt infällda i den silverfärgade plastramen och i fotänden finner vi anslutningsporten, vilken agerar såväl laddningsport som anslutningsport för uppkoppling mot exempelvis dator eller dockningsstation.

På enhetens baksida finner vi centrerat i överkant (sett ur landskapsläge) kameralinsen samt LED-blixten och förutom en samsunglogga i mitten och lite enhetsinfo i nederkant så är baksidan helt slät.

Avsaknaden av såväl USB-portar och en microSD-slot för minnesexpansion är något som är svårt att missa, och bortse från. I Samsungs iver att bygga enheten så lätt och så tunn som möjligt så verkar de ha valt bort detta, ett beslut som vi inte är helt nöjda med. Någon kanske menar att 16 GB lagringsminne räcker gott och väl, men det är bara strax över 13 GB kvar för lagring då operativsystemet har tagit sitt, och då tablets tack vare skärmstorleken inbjuder till TV- och filmtittande betydligt mer än en telefon så samlar man lätt på sig betydligt mer videofiler vilka snabbt fyller upp lagringsminnet.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Vår testversion av Tab 10.1, GT-P7500, kommer utöver den sedvanliga Wi-Fi-uppkopplingen även utrustad med en plats för ett SIM-kort och därmed 3G/HSxPA-uppkoppling. Vi har förvisso under testperioden till 95% befunnit oss i kontors- eller hemmiljö där vi nästan uteslutande har brukat oss av Wi-Fi-uppkoppling, men då vi har varit ute på vift så har vi kunnat konstatera att 3G-uppkopplingen har fungerat precis som förväntat. En liten egenhet som vi fann lite obehaglig var dock hur mycket kraft det krävdes för att få SIM-kortet på plats, innan det ”klickade” och låstes på plats istället för att bara fjädra ut igen. Våra naglar räckte inte till, utan vi fick ta till en glasspinne för att kunna trycka in kortet tillräckligt djupt och med tillräcklig kraft. Detta kan dock mycket väl vara en egenhet endast med vårt låneexemplar, men är värt att nämna likväl.

Vid mätningar så har Tab 10.1 som på pappret är kapabel till hastigheter upp till 21 Mbit/s ner och 5.76 Mbit/s upp som förväntat inte haft några som helst problem med att få ut max av vårt HSxPA-abonnemang (6 Mbit/s ner och 2 Mbit/s upp) och vi har heller ej upplevt några problem med mottagningen, vilken tvärtom har varit mycket god.

Via Wi-Fi så presterar Tab 10.1 precis som konkurrenterna Acer Iconia och Asus Transformer, vilket förstås inte är så konstigt då alla tre bygger på samma SoC (”System on a Chip”) och därmed har mycket snarlik prestanda. Vi mäter upp samma bandbreddstak vid överföringar via Wi-Fi: 40 Mbit/s exakt. Då vi granskar överföringsgrafen så ser vi att grafen är såpass jämn för alla tre enheterna, nästan helt slät vid 40 Mbit/s, att vi med hög säkerhet kan påstå att det är en av Nvidia medvetet implementerad bandbreddsbegränsning, gissningsvis för att hålla belastningen och därmed värmeutvecklingen nere. Utan strypningen är vi helt övertygade om att hastigheterna skulle kunna vara betydligt högre.

Mottagningen via Wi-Fi har varit väldigt stabil, till skillnad från Acer Iconia (med Android 3.0.1 och sedermera 3.1) som vi främst har matchat Tab 10.1 mot. Vi har inte noterat några nedkopplingar alls från det lokala Wi-Fi-nätverket under våra veckor med enheten, utöver när vi har testat räckvidden – vilken har visat sig vara riktigt bra.

Då vi tar en enhet i vardera hand och sakta går längre och längre bort från vår Wi-Fi-router så håller Tab 10.1 signalen närmare 15 meter längre bort än Iconian som knappt ens klarar 20 meter. Noteras bör att det är en hel del hinder i form av tjocka väggar som effektivt hindrar signalen från att nå fram och under ideala förhållanden med fri sikt så är räckvidden även för Iconian betydligt större än 20 ynka meter.

Ljudkvalitén i de yttre högtalarna är hygglig, vi upplever ljudet som mer distinkt och mindre burkigt än Acer Iconia, men den maximala ljudvolymen är en besvikelse även om den är bättre än Asus Transformer. Under varma sommardagar då vår luftkonditionering är igång i bakgrunden så kan det ofta bli svårt att uppfatta röster i exempelvis en TV-serie, till och med på maxvolym. Acer Iconia presterar en maxvolym som vi upplever som närmare dubbelt så hög och som inte på långa vägar överröstas av vår luftkonditionering. Headset/hörlurar är med Tab 10.1 i det närmaste ett tvång i bullriga miljöer.

De medföljande hörlurarna (med tre par öronpluggar av olika storlek) håller en godkänd nivå för att vara något som skickas med i kartongen, men om man har lite större krav tvingas man i vanlig ordning köpa egna lurar – gärna lättdrivna sådana. Vi har förstås även testat att koppla upp ett par trådlösa bluetoothlurar (Sony Ericsson MW600) mot Tab 10.1, vilket har fungerat helt utan bekymmer och med god ljudkvalité och rimlig räckvidd.

Även om Tab 10.1 har utrustats med 3G/HSxPA-kompatibilitet och en SIM-slot så saknas stöd för röstsamtal, så om man avser ringa med enheten så får man söka sig till applikationer som Skype eller Fring och ringa via datauppkopplingen. Vi hade förstås hoppats på att det skulle gå att ringa med enheten – en tablet bör enligt vår åsikt kunna göra allt som en smartphone kan – men så är alltså inte fallet, till skillnad från föregångaren Galaxy Tab. Någon kanske nu påpekar att man inte behöver röstsamtal via mobilnätet då det går utmärkt att ringa till alla telefoner även med exempelvis tidigare nämnda Skype, men vad man då glömmer är att långt ifrån alla bor i eller alltid befinner sig i städer. En stor del av Sveriges befolkning bor och befinner sig på platser där mobildata ej finns tillgänglig, men GSM-signal finns. Vidare finns det många som helt enkelt inte vill betala för ett dataabonnemang av olika skäl.

GPS och positionering

Då vi mäter upp GPS:en så använder vi oss i vanlig ordning av den av Google utvecklade appen MyTracks, vilken samlar in koordinaterna som enhetens GPS rapporterar, presenterar dem på en karta och spelar in rutten. Vi använder här endast enhetens GPS – utan stöd från mobil positionering via mobilmaster eller Wi-Fi. I det här testet har vi valt att matcha Samsung Galaxy Tab 10.1 mot HTC:s första androidtablet Flyer. Båda enheterna låste utan stöd av mobil positionering mot satelliterna mycket snabbt, under 30 sekunder, vilket är mer än välgodkänt.

I bilden ovan kan vi se resultatet av vår rutt, vilken under första halvan går genom stadsmiljö bestående av en park med skymmande träd och andra halvan längs med byggnader som effektivt skymmer den fria sikten mot satelliterna – en tuff miljö för en GPS, kort sagt. Röd linje visar Tab 10.1 vilken presterar en mycket fin och exakt rutt med endast ett fåtal avvikelser. Blå rutt visar HTC Flyers inspelade rutt, och som ni kan se så är resultatet mycket dåligt. Vi kunde i vår recension av HTC Desire S se exakt samma beteende, fast inte riktigt lika extremt som Flyer uppvisar här ovan. HTC skickade oss ett nytt exemplar av Desire S, vilket presterade betydligt bättre, så vi misstänker att vi även med Flyer kommer tvingas göra detsamma inför vår kommande recension.

Bildskärmen och digitizern

Bildskärmen tillverkas av Samsung själva och är av typen Super-PLS (”Plane to Line Switching”) vilket är en till stora delar ny skärmteknik som enligt Samsung själva inte bara är 10% ljusstarkare än IPS-skärmar utan även kan erbjuda betraktningsvinklar som sägs vara upp till dubbelt så bra som vanliga IPS-skärmar. Efter stt vi har spenderat en hel del med Tab10.1 så kan vi konstatera att även om inte betraktningsvinklarna är fullt dubbelt så bra som exempelvis skärmen på Asus Transformer så slår PLS-skärmen på 10.1 med lätthet Transformern (och därmed även Acer Iconia), såväl vad gäller betraktningsvinklar och ljusstyrka som färgåtergivning. Skärmen i Tab 10.1 håller kort sagt en mycket hög bildkvalité.

Skärmstorleken och upplösningen, 10.1″ och WXGA (1280×800 pixlar) är mer eller mindre honeycombstandard för närvarande och det maximala färgdjupet uppges vara 16 miljoner nyanser, vilket vi inte ser några skäl till att tvivla på – färgerna är djupa och vi ser ingen tendens till så kallad ”banding”.

Då vi betraktar skärmen i kraftiga vinklar rakt nedifrån, rakt ovanifrån, från höger och vänster så bibehåller skärmen läsbarhet och kontrast på en nivå som vi aldrig tidigare har sett på en LCD-skärm på en bärbar androidenhet, men den kan inte matcha kontrasterna, svärtan och vinklarna som AMOLED-skärmar erbjuder. Vi noterar dock att skärmen snabbt tappar sina fina egenskaper om vi istället betraktar skärmen ur sneda betraktningsvinklar, det vill säga diagonalt från hörn till hörn. Ur dessa vinklar så försvinner läsbarenheten snabbt även sett från relativt moderata vinklar, men vi kan inte påstå att detta är något som kommer ställa till med några reella problem – vem betraktar skärmen i 45 graders vinkel, från hörn till hörn?

Att Samsung har gjort Tab 10.1 så tunn som den är innebär att de ligger på gränsen för vad tekniken tillåter, åtminstone vad gäller masstillverkning. Toleranserna mycket små, vilket kan skapa problem. I Samsungs fall så har vi läst en hel del om problem med att skärmen på många enheter uppvisar något som har kommit att liknas vid newtonringar. För somliga framträder dessa ringar permanent, för andra endast då skärmen blir varm och för andra framträder de endast då skärmen är varm och man applicerar ett visst tryck på skärmen med ett finger.

För oss, med vårt exemplar, så har det handlat om det senare – ibland då vi har använt tableten flitigt så kan vi framkalla detta fenomen då vi trycker halvhårt mitt på skärmen. Så snart vi avlägsnar fingret så försvinner ringarna helt och hållet inom en sekund eller två. Enligt forumtrådar på bland annat vårt eget forum så har vi sett problemet diskuteras, och vi kan konstatera att Samsung och återförsäljarna för närvarande verkar hantera detta uppenbara garantiärende väl, utan att krångla, men att det kan leda till långa väntetider om de väljer att reparera snarare än att ge kunden ett nytt exemplar. Hur vanligt förekommande problemet är vet vi inte, men att det är ett problem på vissa enheter står utom allt tvivel. Vi har även kunnat läsa om att skärmglaset glappar eller lossnar i hörnen på somliga enheter, men detta är inget som vi har märkt av på vårt testexemplar – inget glappande och inga lösa hörn.

Vad gäller läsbarhet och kontrast utomhus så tar Tab 10.1 med lätthet hem matchen då vi jämför med Acer Iconia, som vi vet sedan tidigare presterar likvärdigt med Asus Transformer. PLS-skärmen på 10.1 visar återigen framfötterna och vi har bland annat på Anandtech kunnat läsa att mätsiffrorna bekräftar detta – Tab 10.1 presterar en maximal ljusstyrka som är hela 34% högre än Asus Transformer och en kontrast som även den är aningen bättre. Betydligt högre läsbarhet utomhus och i andra ljusstarka miljöer, helt enkelt.

Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, håller i vanlig Samsung-ordning hög klass, och vi mäter precis som konkurrenterna Iconia och Transformer upp upp till 10 samtidiga tryckpunkter. Uppdateringsfrekvensen på 60 Hz (dina fingerrörelser spåras 60 ggr per sekund) håller även den god klass. Vi har dock noterat en viss okänslighet i skärmens nederkant, vilket ibland har gjort det svårt att exempelvis sätta fingret på en så kallad progress bar i exempelvis videospelare för att ”spola” framåt eller bakåt i ett videoklipp. Problemet är inte stort, men då vi frekvent har växlat mellan Tab 10.1 och Acer Iconia så har kan vi med bestämdhet konstatera att vårt exemplar av 10.1 lider av en aningen sämre känslighet i skärmens nederkant.

Mjukvaran


Samsung Galaxy Tab 10.1 har utrustats med Android Honeycomb (3.1), precis som konkurrenterna Iconia, Xoom och Transformer, men där konkurrenterna kör en närmast helt standarbetonad version av Android Honeycomb med endast smärre grafiska modifieringar och en del egenutvecklade appar och widgetar så har Samsung gått lite längre. I Samsungs TouchWiz-gränssnitt för tablets så kan vi hitta en del godsaker som konkurrenterna saknar, som snabbåtkomst till vanliga funktioner och en smidig funktion för att ta skärmdumpar.



Det första man lägger märke till är att det i mitten av statusfältet i skärmens nederkant finns en liten pil vilken vid ett tryck exponerar en docka med sex stycken samsungutvecklade appar: en kalkylator, ett anteckningsblock, en kalender, en världsklocka, en aktivitetshanterare och en musikspelare. Detta låter kanske inte som något speciellt, men det unika med dessa appar är att de inte körs i fullskärmsläge som androidappar normalt sett gör, utan i små fönster som man kan placera ut var man vill på skärmen (till skillnad från widgetar inte bara på hemskärmarna) – precis som på en vanlig dator. På så vis kan du exempelvis se på ett videoklipp med YouTube-appen och samtidigt ha anteckningsblocket uppe för att göra noteringar, eller ha ett maildokument uppe och samtidigt ha kalkylatorn framme för att snabbt kunna göra beräkningar. Bra för produktiviteten, helt enkelt.

Olyckligtvis är det bara ett begränsat antal appar och det är bara Samsungs egna appar som fungerar på det viset – man kan inte lägga in tredjepartsappar i dockan och köra dem i fönsterläge.

Vi ser vidare att snabbmenyn i statusfältet, vid klockan, är utbyggt och innehåller betydligt fler ”switchar” än Android Honeycomb i basutförande. Vi erbjuds snygg och lättnavigerad snabbåtkomst till saker som Bluetooth, vibration/ljud, GPS och så vidare – mycket bra. Samsung har ändrat systemfonten till en egen font, men vi kan inte påstå att det vare sig är snyggare eller mer lättläst – det är bara annorlunda. Samsung har i statusfältet, till höger om navigationsknapparna, även lagt till en knapp för att ta skärmdumpar. Ett tryck och skärmdumpen sparas automatiskt till det inbyggda lagringsminnet (mappen ”ScreenCapture”) – smidigt och bra.


Som alla andra tillverkare så skickar Samsung med ett antal appar och widgetar för saker som väder, musik och filhantering. Vi går inte in djupare på detta då det inte på något vis skiljer sig från vad konkurrenterna erbjuder – det handlar bara om basfunktioner och den som ställer lite högre krav laddar med fördel ner bättre tredjepartsalternativ på Android Market. Musikspelaren, som ni ser ovan, håller dock ganska hög klass och är värd att lyfta fram.

Mediastödet, främst vad gäller video, är relativt stort. Tab 10.1 sväljer såväl avi/xvid som avi/divx och mkv/x264, men avkodningen sker i de allra flesta fall via mjukvara vilket innebär att även om den medföljande videospelaren sväljer de flesta formaten så är den i regel inte kraftfull nog för att spela upp högupplöst material. I och med Android 3.1 så finns det dock betydligt bättre möjligheter för appar att nyttja hårdvaran för avkodning av video, men stödet är fortfarande väldigt opålitligt och begränsat.

En del HD-klipp fungerar via tredjepartsspelare som Dice Player och VPlayer, men vi har ännu inte lyckats få ett enda mkv/x264-klipp kodat i high-profilen att spela felfritt på någon av våra Tegra 2-enheter med Android 3.1 (Tab 10.1, Acer Iconia och Asus Transformer). HD-klipp i baseline-kodning fungerar i regel bättre, men även här blir det ofta problem med låg bildfrekvens och grafikartefakter. Nvidias Tegra 2-SoC är helt enkelt inte speciellt väl lämpad för just detta (ännu?).

Galaxy Tab 10.1 erbjuder, via anslutningsporten i enhetens fotände, även uppkoppling mot TV-apparater eller datorskärmar för den som vill se på videoklipp eller bilder på en betydligt större skärm. Då Samsung inte skickar med en kabel/adapter (30-pin -> HDMI) för detta så har vi olyckligtvis inte haft möjlighet att testa själva, men vi betvivlar inte att det fungerar som tänkt då det inte är en speciellt invecklad funktion. Samsung själva uppger att Tab 10.1 har stöd för HDMI-anslutningar upp till 1080p (1920×1080 pixlar).

Samsung har även ändrat gränssnittet i androidinställningarna, och där vanliga Android Honeycomb är mörk/svart så är Tab 10.1 vit och luftig. Vad man föredrar är förstås främst en smaksak, men rent spontant så upplever vi det som att det ljusa gränssnittet i Tab 10.1 känns lite mer professionellt och ”vuxet”. Samsung har i vanlig ordning i TouchWiz även lagt till en så kallad ”bounce”-effekt i skrollbara element till skillnad från vanliga Android som istället för att studsa bjuder på en glödande effekt i listans under- eller överkant då man når listans slut. Vilket man föredrar är återigen en smaksak, men Samsungs variant är betydligt tydligare än den diskreta glödeffekten i standard-Android.

Samsung har i Tab 10.1 även lagt in en funktion för trådlösa uppdateringar av operativsystemet, vilket förstås är mycket välkommet, men det kräver att man registrerar ett konto hos Samsung. Varför Samsung har valt den lösningen istället för HTC:s smidigare lösning är för oss en gåta, men visst – den fungerar och är i vårt tycke betydligt bättre än att behöva krångla med datorn, mjukvara till datorn och USB-kabel.

Lösningen med att knyta enheten till ett Samsung-konto ställer dock till problem då man vill fabriksåterställa sin enhet; man tvingas innan fabriksåterställningen påbörjas ange sitt Samsung-lösenord och om man har glömt bort detta så är det tvärstopp. Ingen dialog/funktion för att skicka ut/återställa lösenordet via e-post erbjuds, utan man skickas bara tillbaka ut till androidinställningarna där man förbryllat kliar sig i huvudet. Vidare krävs det (oss veterligen – vi kunde inte fabriksåterställa vår enhet utan att koppla upp oss först) att man har en internetanslutning, vilken krävs för att verifiera lösenordet online, vilket innebär att om du exempelvis är ute i sommarstugan utan internet och enheten börjar krångla så kan det bli svårt att återställa enheten på normalt vis.

Webbläsaren skiljer sig inte mycket från Androids standardwebbläsare, men Samsung har ändrat lite här och var rent grafiskt. Där Androids webbläsare i basutförande är mörkt grå så är Samsungs ljus och luftig. Samsung har även ändrat bokmärkeshanteringen och webbläsarhistoriken, men det rör sig främst om grafiska ändringar snarare än nya funktioner. Även i webbläsaren finner vi samma ”bounce”-effekt som i listmenyer, men effekten är här inte helt mjuk utan upplevs som ganska hackig.

Vi noterar att Samsungs aningen modifierade webbläsare känns tyngre och trögare än i Acer Iconia och detta beror delvis på att den skrollar långsammare. En lång webbsida som i Android Honeycombs standardwebbläsare kräver tre eller fyra svep för att nå botten kan i Tab kräva uppåt tio svep. Det är förstås en smaksak vad man föredrar, snabb eller långsam skroll, men trögheten visar sig även på så vis att flytet (”FPS:en”) vid skrollning är klart lägre. Vi vet inte riktigt vad detta beror på, men ändringarna som Samsung har gjort i webbläsaren verkar ha gått ut över prestandan.

Kameran

Kameran i Galaxy Tab 10.1 är på beskedliga 3 megapixlar och kan leverera videoinspelningar i upp till 720p (1280×720 pixlar i 30 bilder per sekund). Såväl autofokus som tap-to-focus (peka på skärmen för att fokusera på valfri punkt) erbjuds, och förstås även en liten LED-blixt/-lampa vilken underlättar då man fotograferar i mörka miljöer. På fronten finner vi en kamera på 2 megapixlar för videosamtal. I vanlig ordning håller den frontriktade kameran betydligt lägre kvalité, en hel del brus och dålig färgåtergivning, men vi vill nog påstå att den i alla fall är klart bättre än motsvarande kamera i Iconia och Transformer.

Kameramjukvaran är ganska simpel men erbjuder det mesta vad gäller grundläggande funktioner som olika fokuslägen, bildmanipulering, filter, exponering och så vidare. Vidare medföljer även ett bildredigeringsprogram i vilket du kan utföra enklare arbeten som beskäring och rotering av bilder. Bruksmjukvara som gör sitt jobb väl, men inget för den som har stora krav på fotografering. Pluspoäng för att kameran startar snabbt, fokuserar snabbt och tar bilder snabbt, utan lång fördröjning.

Samsung Galaxy Tab 10.1


httpvh://www.youtube.com/watch?v=SWP7cAKAEa8

HTC Flyer


httpvh://www.youtube.com/watch?v=b0P4_7l_wfY

Buggar och problem
Tab 10.1 har i stort fungerat utan problem, men ett och annat mindre problem och udda beteende har vi ändå noterat. Det kanske mest frustrerande problemet har varit att vi ideligen, via Wi-Fi-uppkoppling, har tappat kontakten med Googles servrar. Detta har skapat stor frustration inte minst då vi har talat med vänner via Google Talk. Plötsligt slutar meddelanden vi skickar gå fram men man får sällan något meddelande som meddelar detta förrän långt senare då uppkopplingen mot Googles servrar bryts helt, vilket innebär att ett stort antal skickade meddelanden har gått förlorade. Även om man kan se sina skickade meddelanden i konversationsfönstret så finns det ingen möjlighet att kopiera texten och skicka om, varför man efter att anslutningen har återetablerats tvingas skriva om alla meddelanden manuellt.

Vi har förstås testat exakt samma scenario med Acer Iconia, samma plats, Google-konto och Wi-Fi-uppkoppling, utan några som helst problem. För säkerhets skull har vi även bytt kanal på Wi-Fi-routern, utan framgång. Vi vet inte om det här är ett problem i Android 3.1 som Tab 10.1 kör (vår Iconia har fortfarande 3.0.1) eller om det är ett problem med hårdvaran eller om Samsung har ändrat något i Talk-klienten, men problemet är likväl ett faktum.

Vidare finner vi en del missar i översättning och termer, som när man tar ur SIM-kortet och möts av meddelandet ”SIM-kortet har tagits bort. Starta om telefonen” eller Samsungs medföljande task manager (aktivitetshanterare) som aningen tveksamt har översatts till ”Uppgiftshanteraren”.

Batteritiden
Batteritiden har under vår tid med enheten varit god och matchar ganska väl konkurrenterna. Asus Transformer med tillhörande tangentbordsdocka är förstås i en klass för sig då tangentbordsdockan även innehåller ett batteri vilket fördubblar den totala kapaciteten. Jämfört med Transformer utan dockan och med Iconian så är Galaxy Tab 10.1 minst lika bra – om inte aningen bättre. Vid oavbrutet normalt användande (spel, video, webbsurf, chattande, mailande o.s.v.) så räcker batteriet utan problem hela dagen, men om man verkligen låter enheten slita med skärmen på full ljusstyrka och 100% belastning på båda processorkärnorna och grafikdelen så kan man gissningsvis utan problem tömma batteriet på under sex timmar. Vid normalt till sparsamt användande så är det inget problem att klara flera dygn, och vid riktigt sparsamt användande mestadels i standby utan datauppkoppling så kan batteriladdningen stå sig långt över en vecka.

Systeminformation

Spel, prestanda och grafer
Spelprestandan i Tab 10.1 finner vi som väntat inga som helst fel på, då vi sedan tidigare vet att Nvidias Tegra 2 med GeForce-grafik är tillräckligt kraftfull för hart när alla spel på Android market. Även om Tegra 2 i artificiella prestandatest inte kan matcha den regerande mästaren, Samsungs Exynos, så är prestandan god nog för det mesta i spelväg. Vi har testat de vanligaste spelen på Android Market och inget har varit något som helst problem för Tab 10.1.

Tack vare en mycket trevlig skärm med fin färgåtergivning, skärpa och svarstid så ser spelen precis så bra ut som bara är möjligt, och tack vare en digitizer (”pekskärm”) av god kvalité så förhöjs känslan ytterligare. Vi vill dock lägga in en brasklapp för känsligheten i skärmens nederkant (landskapsläge) som då och då kan brista aningen. Vi vet inte om detta var ett fel med vårt låneexemplar bara eller om det är ett problem som fler enheter dras med, men det måste ändå för er konsumenters skull nämnas.

Den allmänna prestandan i OS:et, i Androids gränssnitt, är ungefär i nivå med Android Honeycomb i standardutförande. Samsungs egna gränssnitt TouchWiz har inte påverkat detta annat än i webbläsaren vilken vi upplever som aningen trögare och hackigare vid rendering och skrollning. En ovetenskaplig renderingsmatch mellan Tab 10.1 och Acer Iconia bekräftar att Iconian renderar aftonbladet.se (fullversionen, Flash inaktiverat) i snitt fem sekunder snabbare över en handfull testköringar via Wi-Fi med enheterna sida vid sida.

Sammanfattning
Samsungs första honeycombtablet Galaxy Tab 10.1 är en framgång. Rent fysiskt imponerar enheten långt mycket mer än de konkurrerande honeycombenheterna, då den inte bara är betydligt lättare utan även är mycket tunnare. Detta gör att tableten är en fröjd att handskas med, inte minst på grund av den lägre vikten. Rent utseendemässigt så råder det heller inga större tvivel om att folk i vår närhet föredrar Tab 10.1 före såväl Asus Transformer och Acer Iconia. Rent fysiskt så har Samsung helt enkelt lyckats väldigt väl.

Skärmen, av PLS-typ, håller en mycket hög kvalité vad gäller bild, svarstid, betraktningsvinklar och ljusstyrka. Dagens honeycombkonkurrenter ligger här i lä. Skärmen har dock visat sig vara ett mynt med två sidor – bildkvalitén och skärmens övriga egenskaper är som konstaterat bra, men Samsung verkar i sin iver att bygga en så tunn enhet som möjligt ha lagt sig lite för nära gränsen för vad som i massproduktion är möjligt. Vi har läst om en hel del problem med skärmar som uppvisar konstiga fenomen som beskrivs som ”newtonringar” och andra harrapporterat att skärmglaset lossnar eller glappar i hörnen. Vårt testexemplar uppvisar dessa newtonringar om vi då enheten är varm trycker med fingret mitt på skärmen aningen hårdare än vad man normalt sett gör.

Flytet och den allmänna prestandan är nästan precis vad vi hade förväntat oss – Tab 10.1 bygger trots allt på exakt samma hårdvaruplattform som konkurrenterna och Samsung har inte gjort något för att vare sig förbättra eller försämra detta – webbläsaren undantaget, som känns lite trögare än hos konkurrenterna. Tack vare Samsungs TouchWiz-gränssnitt, som dock är blygsamt implementerat i Tab 10.1, så bjuds användaren på en del smarta och genomtänkta lösningar, som snabbåtkomst till exempelvis Bluetooth, GPS och ljud/vibration via enhetens ”quicksettings”-meny som nås då man pekar på klockan i systemfältet nere till höger. Samsung bjuder även på en trevlig musikspelare och en videospelare med mjukvarustöd för ett stort antal olika videoformat. Observera dock att det i regel handlar om mjukvarustöd, inte hårdvaruacceleration, vilket innebär att HD-video i allmänhet inte fungerar.

Kameran på 3 megapixlar håller för att vara tablets godkänd kvalité även om vi noterar att den är väldigt känslig för rörelse – det gäller att hålla enheten väldigt still för att undvika oskärpa. Färgåtergivningen vid fotografering är bra, men vid videoinspelning så upplever vi att färgerna blir ganska urvattnade. Skärpan vid videoinspelning (max 720p) är det dock inga större fel på, utan matchar våra förväntningar ganska väl. Ljudupptagningen är godkänd, men en del sus och brus fångas in.

Avsaknaden av en expansionsslot för ett SD-kort blir snabbt påtaglig. 16 GB, varav strax över 13 GB är tillgängligt för både appinstallationer och lagring, är i minsta laget för en tablet. Vi fyllde snabbt upp lagringsminnet och önskade att vi hade kunnat expandera det med ett externt SD-kort på 16 eller 32 GB. Avsaknaden av USB-portar omöjliggör även möjligheten att koppla till extern lagringsmedia.

Plus för att enheten har en slot för ett SIM-kort vilket möjliggör en mobil datauppkoppling via 3G/HSxPA (mas 21 Mbit/s ner och 5.76 Mbit/s upp), men olyckligtvis är den bara avsedd för data – inte röstsamtal. Man kan för all del numera ringa via datauppkopplingen via applikationer som Skype, men detta kräver att man dels har ett dataabonnemang och dels att man befinner sig på en plats där datauppkopplingen är snabb och stabil nog.

Om vi nu summerar allt vi har lärt oss om Galaxy Tab 10.1, hur står den sig då mot konkurrenterna? Svaret är att den står sig mycket väl, men det är som väntat mycket små skillnader vad gäller rent praktiskt användande av enheten. Skulle vi ställas inför ett val där priset inte spelar någon roll mellan Galaxy Tab 10.1, Acer Iconia, Asus Transformer och Motorola Xoom så skulle vårt val trots dess brister med avsaknad av minnesexpansion, USB-port och ett krånglande skärmglas falla på Tab 10.1, helt enkelt tack vare dess fysiska attribut och finfina skärm som kort sagt har vunnit våra hjärtan.

Samsung Galaxy Tab 10.1 är lämplig för dig som:
* Vill ha en smidig androidtablet med lägsta möjliga vikt och tjocklek
* Vill ha Samsungs egenutvecklade gränssnitt TouchWiz hellre än Honeycomb i standardutförande
* Lägger stor vikt vid design och detaljer

Samsung Galaxy Tab 10.1 är inte lämplig för dig som:
* Vill kunna ansluta USB-enheter och/eller expandera lagringsminnet
* Vill undvika barnsjukdomar och krångel med skärmglaset
* Är priskänslig – det finns billigare konkurrenter med högre utrustningsnivå

 

Andra tablets med liknande prestanda och utrustningsnivå:

Lägsta pris på Asus Transformer 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Acer Iconia A500 32GB på Prisjakt just nu: