Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Samsung Galaxy Note II [Recension]

Postat:
14:40 - 2012-11-19
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Tillverkare: Samsung
Modell: Galaxy Note II N7100 (3G-/3.5G-versionen)
Operativsystem: Android Jelly Bean/4.1 med Samsung TouchWiz Nature UX
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från cirka 5 000 kronor
Webbsajt/Specifikationer: Samsung, Androidenheter
Diskutera: Galaxy Note II i Swedroids forum

Introduktion

Samsungs Galaxy Note II är uppföljaren till den mot alla odds mäkta populära Galaxy Note som kom ut på den svenska marknaden i slutet av förra året. Vi säger ”mot alla odds” eftersom skärmstorleken på 5,3 tum tänjde på gränserna för vad som är praktiskt användbart. Trots en storlek som få trodde på hade enheten efter blott nio månader sålts i över 10 miljoner exemplar världen över – en ny klass telefoner var född.

Nu kanske någon, helt korrekt, påpekar att Samsung ingalunda var först med en telefon i femtumsklassen. Femtummaren Dell Streak lanserades exempelvis över ett år tidigare, men det var först med Note som femtumsklassen fick sitt genomslag.

När Note II nu lanseras har skärmen vuxit ytterligare, från 5,3 till 5,5 tum, samtidigt som bildförhållandet gått från 16:10 till det mer standardiserade 16:9; vilket innebär att Samsung trots de 0,2 tummen extra kunnat göra enheten några millimeter smalare – men den har även blivit några millimeter längre. På djupet har några tiondels millimeter skalats av, till 9,4 millimeter. Vikten anges av Samsung till 182 gram, men vår köksvåg säger 179 gram med fulladdat batteri och välfyllt minneskort.

Under skalet finner vi en fyrkärnig plattform tillverkad av Samsung själva, kallad Exynos 4412 Quad, med en processorhastighet på 4 x 1,6 GHz. Vidare finner vi den kompetenta men åldrande grafikkretsen Mali-400MP som vi är väl bekanta med vid det här laget, samt hela 2 GB RAM. En bakgrundsbelyst kamerasensor på 8 megapixlar och ett dedikerat kamerachip ger enheten en på pappret snabb och kompetent kamera.

Även om storleken är det som vid en första anblick gör att Note II sticker ut från mängden så är det mesta av intresse dolt under ytan, vilket specifiktionslistan nedan avslöjar.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsSamsung Galaxy Note II
Measurements
(H x W x D)
80.5 x 151 x 9.4 mm
Weight182 grams
Screen / resolution5.5 inch, 16 million colors, 720p (720x1280 pixels, ~267 PPI)
Panel typeHD Super AMOLED
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points)
System-on-a-chipSamsung Exynos 4412 Quad
CPU32 nm quad core ARM Cortex-A9 processor @ 4 x 1.6 GHz
GPUMali-400 MP (4 cores)
RAM2048 MB
Internal storage (NAND)16/32/64 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery3 100 mAh, Li-Ion, replaceable
Primary camera8 megapixels, autofocus, LED flash, geo-tagging, face recognition, HDR. 1080p (1920x1080 pixels) video recording @ 30FPS, video light, inmage stabilization
Secondary camera1.9 megapixels, 720p video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0, MHL), Micro-SD (up to 64 GB)
ButtonsFront: Home button (physical), Menu and Back (capacitive)
Left side: Volume rocker
Right side: Power button
Network / CommunicationHSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot; Bluetooth v4.0 with A2DP, LE, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.1.1 (Jelly Bean) with Samsung TouchWiz "Nature UX" UI
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA, AVI, XVID, DIVX
In storesEarly October 2012 (in Sweden).
CDON.se: [Titanium Gray], [Ceramic White]
MiscellaneousAvailable in "Ceramic White" and "Titanium Gray"

Vi har redan nämnt Exynos-plattformen med tillhörande grafikkrets, RAM-mängden samt kameran, men ett axplock av de kanske mer intressanta specifikationerna visar bland annat en skärm med 720p-upplösning (720×1280 pixlar). Detta är faktiskt färre pixlar än i ”gamla” Note och således kan framstå som sämre, men skenet bedrar. Tack vare ett annorlunda subpixelmönster levererar Note II en bättre bildkvalité och skärpa än ”gamla” Note och dess PenTile-matris.

Batteristorleken har även fått sig en knuff i rätt riktning – från 2 500 mAh i första Note till hela 3 100 mAh i Note II ger en batteritid som på pappret är – och rent subjektivt upplevs som – noterbart bättre. Vi finner vidare Android 4.1 Jelly Bean parad med Samsungs nya TouchWiz ”Nature UX” UI som vi för första gången såg i det mindre syskonet Galaxy S III. Samsung har vidareutvecklat gränssnittet en aning samt skickat med ett antal skräddarsydda appar för att bättre nyttja såväl den större skärmstorleken som den tillhörande pennan.

Specifikationer i all ära – de kan vara mycket behagliga att gotta sig i – men de säger sällan hela sanningen. Hur fungerar Note II i verkliga livet, vid normal användning, tung användning, som mediaenhet? Hur står sig batteriet och hur presterar skärmen i fullt dagsljus? Får telefonen verkligen plats i byxfickan, och tar det inte lång tid att ladda det enorma batteriet? Dessa frågor och fler därtill hoppas vi kunna svara på i den här recensionen. En recension där vi som vanligt utsätter enheten för en rad hårda test – såväl syntetiska som praktiska sådana.

I kartongen

     
Galaxy Note II levereras i en samsungtypisk mestadels vit kartong som är robust och tämligen kvalitativ. Vi uppskattar alltid när tillverkaren lagt ner lite extra tid och möda på att ge slutkunden en trevlig upplevelse redan från första stund, även om en kartong givetvis inte har någon rent praktisk betydelse i övrigt.

I kartongen, då locket lyfts av, finner vi som vanligt telefonen i sig i ett fack allra längst upp. Nedan detta finns övrigt kartonginnehåll hyggligt välpaketerat i egna små fack. Innehållet i vår kartong är som följer:

* Samsung Galaxy Note II N7100 16GB (Titanium Gray, 3G-/3.5G-versionen)
* Batteri (3 100 mAh, Li-Ion)
* Batteriladdare (5V 2.0A, vit)
* USB-kabel (ca 1 meter, vit)
* Trådburet headset (svarsknapp, volymknapp, vitt, in ear-typ)
* Tre par öronpluggar av olika storlekar för ovan nämnda headset
* Diverse dokumentation / snabbstartguide

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet i kartonger från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår kartong. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

     
Precis som sitt mindre syskon Galaxy S III upplevs design och formgivning av Note II till en början som aningen slätstruken. Det är mjukt rundade linjer och släta övergångar mellan chassidelarna och det är inga designelement som sticker ut och genast fångar blicken. Kanske kan det ses som lite tråkigt av många, medan andra kanske ser det som en fördel.

När man väl håller enheten i handen så ser – eller känner – man dock genast Samsungs tanke med formgivningen: trots sin storlek ligger Note II mycket bra i handen; mjukt och bekvämt och inga hårda och onaturliga kanter. Detta anknyter till filosofin som Samsung har arbetat efter då de har byggt sin senaste generation telefoner; naturen. Telefonen skall anpassa sig efter människan, inte tvärtom. Det kan ses som aningen pretentiöst, men det råder ingen tvekan om att telefonen tack vare detta är behaglig att hålla i.

Materialval och ytbehanding är dock inte riktigt lika kul. Plast så långt ögat kan nå, med högblank lack, innebär att en och annan i vår omgivning som vi har låtit testa telefonen har haft invändningar mot kvalitetskänslan. Att den högblanka lacken dessutom är superhal, inte minst nu i höstrusket då många använder fingervantar, är även det en nackdel som har påtalats. Man tappar ogärna en enhet som kostar 5-6000 kronor i backen.

Byggkvalitén är i övrigt mycket god, med en finfin passform mellan chassidelarna och ett bakstycke som sluter helt tätt mot ramen utan att glappa eller ge upphov till knarr eller knak. Ett minus dock för bakstyckets skörhet – det är mycket tunt och då det inte sitter förankrat i telefonen upplevs det som bräckligt. Böjer man det bara aningen för mycket kan färgen spricka, vilket en bekant bittert fick erfara. Trots den högblanka lacken så har vi ännu inte sett tillstymmelse till några repor, så ytbehandlingen är sannolikt väldigt hård, men att det kommer bli repor med tiden råder det inga tvivel om (om man inte använder skin eller fodral).

Enhetes storlek är, även om företrädaren sålde i stora volymer, en så kallad ”dealbreaker” för många. Även om Note II är aningen smalare och tunnare än föregångaren så är den samtidigt längre, och slutresultatet är en telefon som känns precis lika stor som den är. Det här formatet, av somliga kallad ”phablet” (korsning av phone och tablet), är helt enkelt inte rätt för alla.

En vanligt förekommande fråga kring en telefons storlek är om enheten går ner i fickan – och det gör den utan problem, i de allra flesta fickorna. Problemet är snarare att det kan bli svårt att sitta ner med telefonen i byxfickan om byxorna är tighta. Detta är kanske inte en telefon för dig med nätta händer och tighta byxfickor.

Även om byggkvalitén och passformen överlag är god blir det ett minuspoäng för passformen på styluspennans huvudände som inte alls verkar passa in i telefonens kromade ram. När vi drar fingertopparna över telefonens ram, där pennan sitter, står det genast klart att det inte är en jämn och fin övergång. Detta känns aningen märkligt på en så dyr enhet och här lyckades Samsung betydligt bättre med företrädaren Note. Pennan sitter dock, trots den aningen dåliga passformen, väl och glappar inte det minsta.

Storleksjämförelse

EnhetSkärm (tum) BreddHöjdDjupStörsta djupViktBatterikapacitet (mAh)
Samsung Galaxy Note II5.580.5151.19.49.61803 100
Samsung Galaxy S III4.870.6136.68.68.61332100
Google Nexus 44.768.7133.99.19.11392100
HTC One X4.769.9134.48.98.91301800
Sony Xperia S4.364.2128.17.310.61441750
Samsung Galaxy Nexus4.6567.94135.58.949.911351750
Samsung Galaxy Note5.382.95146.859.6510.051782500
Motorola RAZR4.368.9130.77.110.551271780
Samsung Galaxy S464.2122.49.9121181500
Samsung Galaxy S II4.366.1125.38.4910.41161650
SE xperia arc4.2631258.710.71171500
HTC Sensation4.365.4126.111.311.31481520
Google Nexus S463123.910.8814.61291500

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring


     
Som på de flesta telefoner numera domineras fronten av telefonen av skärmen, nedan vilken vi endast finner en ensam fysisk knapp – Hem-knappen – vilken vid långtryck även fungerar som ”Senast använda appar”-knapp. På vardera sida om Hem-knappen återfinns till vänster Meny-knappen och till höger Tillbaka-knappen – båda av så kallad kapacitiv typ, det vill säga ”touchknappar”.

Ovan skärmen sitter högtalaren för telefonsamtal, notifierings-LED:en, kameralinsen för den frontriktade kameran samt ljussensorn och närhetssensorn. På telefonens vänstersida sitter volymknappen (+/-) och på rakt motsatt sida – till vårt förtret parallellt med volymknappen – strömknappen. På grund av att volymknappen och strömknappen sitter på rakt motsatt sida kommer vi ofta åt knapparna av misstag då vi tar spjärn med fingrarna på motsatt sida. Vi – liksom merparten av Swedroids läsare – föredrar strömknappen placerad på enhetens huvudände istället. En fördel med att ha strömknappen placerad på sidan är dock att man når den utan att behöva sträcka sig ända upp till toppen av den långa enheten.

Volymknappen är lätt att treva sig fram till i blindo och erbjuder lagom stort motstånd och en tydlig klick-känsla då vi trycker på den. Detsamma kan tyvärr inte sägas om strömknappen som är alldeles för mjuk och därmed ytterligare ökar antalet oavsiktliga skärmtändningar och -släckningar.

I telefonens fotände finner vi Micro-USB-porten (v2.0, MHL-kompatibel), en liten perforering för samtalsmikrofonen samt den medföljande styluspennan instucken i den kromade ramen. I huvudänden finner vi 3.5mm-utgången för hörlurar samt en sekundär mikrofon. I nederkant av telefonens baksida sitter den externa högtalaren och för att komma åt Micro-SIM-kortshållaren samt Micro-SD-platsen måste bakstycket avlägsnas. Minneskortet, upp till 64 GB, kan lyckligtvis och till skillnad från SIM-kortet nås utan att batteriet först avlägsnas.

  

En stor del av nyheterna kretsar kring den medföljande pennan – Samsung S-pen.  Höjden (112mm) liksom diametern (8mm) har blivit större och pennspetsen både fjädrar mer och är mjukare.  Vidare har tryckkänsligheten ökats från tidigare 256 nivåer till 1024 stycken. Formen på pennan har ändrats från att vara rund till den numera triangulära formen vi ser i bilderna ovan.

Den förändrade formen gör pennan mer greppvänlig och den något mjukare pennspetsen bidrar till en mer naturlig upplevelse. Det är fortfarande en bit kvar i jämförelse med den äkta varan, men förbättringarna tar pennan ett par kliv närmare en välfungerande övergång till den digitala världen.

Mottagning och datahastigheter

Samsung galaxy Note II finns tillgänglig i dels en 3G-version och dels en LTE-version (4G).  3G-versionen hanterar upp till 24 Mbit/s i nedladdningshastighet och upp till 5,76 Mbit/s i uppladdningshastighet medan LTE-versionen hanterar 42 Mbit/s respektive 5,76MBit/s. Till skillnad från Galaxy S III som numera också finns att tillgå med LTE-stöd har modemet i Note II stöd för samtliga av de frekvensband som används i Sverige – således finns endast en LTE-modell att välja på.

Vidare finns stöd för 802.11a/b/g/n via både 2.4- och 5 GHz-bandet samt Bluetooth 4.0 med APT-x-stöd. Sistnämnda innebär högre ljudkvalitet i Bluetooth-kompatibla ljudenheter med stöd för APT-x-standarden.

Chassit är som sagt till större delen konstruerat av plast, vilket är gynnsamt för radiodelen då plast till skillnad från metall i regel inte skärmar signalen i någon större utsträckning.  Signalstyrkan motsvarar vad vi erfar att både Galaxy S III och HTC One X presterar under likartade förutsättningar. Jämför vi med Galaxy Nexus är resultatet till det bättre och telefonen presterar ofta en eller ett par dBm mer. LTE-versionen har vi inte haft möjlighet att testa, men vi vore förvånade om det skiljer sig på den punkten eftersom den har samma chassi och antenn.

Håller vi för telefonens antenn – vad som på nätet ibland kallas för ”grip of death” – sjunker i vanlig ordning signalstyrkan, men telefonen tappar aldrig mottagningen helt och hållet. Det är däremot möjligt att åstadkomma i miljöer med riktigt dåliga signalförhållanden, vilket också tillhör det normala. Vi hittar med andra ord inga tecken som tyder på att enheten skulle lida av några problem vad gäller radiodelen och signalkvalitén.

Modemet presterar som utlovat över 3G-nätet och när vi testar WiFi-delen når vi en maximal uppladdnings- och nedladdningshastighet på 45 Mbit/s respektive 25 Mbit/s över 802.11n via 5 GHz-bandet mot vår referensrouter (ASUS RT-N66U) vid nedladdning från en lokal FTP-server med FTP-klienten AndFTPpro. Håller vi oss till 2.4 GHz-bandet hamnar hastigheten på närmare 30 Mbit/s respektive 25 Mbit/s. Resultatet är riktigt bra i jämförelse med Tegra 3-utrustade HTC One X som i samma test ger 30 Mbit/s vid mottagning och ca 20 Mbit/s vid sändning. Om vi jämför med Galaxy S III (3G) skiljer resultet endast marginellt och vi tar därför för givet att samma WiFi-chip används.

I jämförelse med Tegra 3-baserade One X blir Galaxy Note II inte heller lika varm vid dataöverföring trots högre hastigheter. Detta förklaras rimligen av att Tegra 3 bygger på 40nm tillverkningsteknik medan Samsungs Exynos 4 Quad-plattform bygger på 32nm. En trevlig detalj i och med de höga hastigheterna är att vi problemfritt kan strömma flertalet av våra videoklipp i 1080p (MKV/h.264) från en Windows 7-klient via SMB genom ES file Explorer så länge bithastigheten inte överstiger ~20-25 Mbit/s.

Ljudegenskaper

Samtalskvalitén är bra, men inte riktigt i klass med Xperia S eller HTC One X vad gäller högtalaren. Mikrofonen är lagom känslig och fångar inte upp ovanliga mängder störningar från utandningsljud eller ljud från chassit om vi exempelvis byter grepp. Vidare går det under samtal att välja mellan ett par olika equalizer-profiler för att förändra ljudbilden.

Samtalsskärmen med tillhörande inställningsalternativ

Funktionen för att filtrera bort bakgrundsoväsen – active noise control – fungerar i stort sett likadant som bland toppmodellerna från Sony och HTC. Det är exempelvis möjligt att stå bara någon meter från en dammsugare som går på hög effekt utan att motparten upplever ljudet som påträngande. Menyvalet för att starta/stänga av funktionen finns inte i inställningsmenyn, utan är bökigt nog placerad i menyn för pågående samtal.

Samsung Galaxy Note II  främre högtalare ~2 cm från inspelningskällan (Skype-samtal)

Samsung Galaxy Note främre högtalare ~1 cm från inspelningskällan (Skype-samtal)

Högtalaren i fronten presterar en något lägre volym än Galaxy Note och ger samtidigt upphov till fler missljud vid ljudvolymen inställd på max. Vi konstaterar också att högtalargallret är mindre än på föregångaren, vilket kan tyda på ett något nättare högtalarelement.

Samsung Galaxy Note II bakre högtalare ~30 cm från inspelningskällan

Samsung Galaxy Note bakre högtalare ~30 cm från inspelningskällan

Den bakre högtalaren ljuder däremot högre än vad Galaxy Note gör. Vid högsta volym upplever vi inte att Note II ger ifrån sig fler dissonanser heller och ljudbilden får överlag betraktas som välbalanserad med tanke på förutsättningarna. Att lyssna på en podcast eller ljudbok i ett tyst rum fungerar för vår del utmärkt. Ringsignalen är betydligt högre än på Galaxy Nexus och vi har endast vid ett fåtal tillfällen missat något samtal till följd av att vi inte hört signalen.

Wolfson WM1811 block diagram

Wolfson WM1811 – ljudkretsen i Note II / S III

Glädjande nog har Samsung än en gång satsat på en ljudkrets från Wolfson Microeletronics som i sin tur publicerar källkoden för drivrutinerna, vilket ger tredjepartsutvecklare möjlighet att ta fram applikationer som lyfter bort ljudnivåbegränsningen och justerar ljudet på olika vis. Ett exempel på detta är utvecklaren Supercurio med ljudprogrammet Voodoo Sound avsett för Wolfson WM8994-utrustade Galaxy S och Nexus S. Tyvärr kräver den här typen av applikationer i regel root-behörighet, varför det inte heller är för alla.

Chippet Samsung valt för både Galaxy Note II och Galaxy S III har modellbeteckningen WM1811 och skiljer sig på ett par punkter från WM8994. För det första kan ljud skickas direkt till A/D-omvandlaren framför att först konverteras till 48000Hz. För det andra har chippet endast en stereo-DAC framför två stycken, men detta vägs upp av en förstärkardel på 2x2W till skillnad från 2x1W. Vidare är chippet något mindre än föregångaren till följd av förfinad tillverkningsteknik och är samtidigt lite energisnålare.

Vid musikuppspelning upplever vi att det låter i princip identiskt med vad Galaxy S III presterar – helt i linje med vad vi förväntat oss givet att de delar samma ljudkrets. I våra referenshörlurar, AKG-420 samt Nocs NS200, låter det bra med en ljudnivå som motsvarar vad exempelvis One X presterar. Faktum är att våra otränade öron har svårt att skilja de två telefonerna åt från varandra vad gäller den sammantagna ljudbilden. Öronsnäckor fungerar bäst medan vi erfar att hörlurar med lite större element inte riktigt kommer till rätta.

Jämför vi med Sandisk Sansa Clip+ kan vi konstatera att klivet till en dedikerad Mp3-spelare blivit något mindre på senare tid, men skillnaden är fortfarande påtaglig. Den dedikerade MP3-spelaren har ett helt annat tryck i ljudet och spelar med större dynamik och mer kontroll. Detta är framför allt tydligt i mer tungdrivna hörlurar. Vi är tveksamma till om det kommer att bli så mycket bättre än så här i framtiden med tanke på ljudnivåbegränsningen vi tidigare nämnt och som är ett resultat av EU-policy. Detta drabbar inte bara Android utan i princip alla portabla ljudspelare som säljs inom EU inklusive senaste generationen Apple-enheter.

Frekvensomfånget enligt Rightmark Audio Analyzer

I detta moment ansluter vi telefonen till en 3,5mm stereo-y-adapter som vi in sin tur ansluter till dels line-in-ingången på ett Audigy XiFi-ljudkort i en jordad dator bakom UPS till ett par AKG 420-hörlurar (32 ohm, 125 dB/mW). Vi spelar därefter upp ett ljudklipp som vi i sin tur spelar in och analyserar med hjälp av mjukvaran RightMark Audio Analyzer. Eventuell ljudprofil/equalizer stängs av för respektive enhet före inspelningen.

I grafen ovan illustreras frekvensomfånget som anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges – speciellt intressant är intervallet mellan 20 Hz till 20 kHz eftersom människan hörsel sträcker sig mellan dessa frekvensband. Idealkurvan är i det här fallet plan och ligger på +0 dB. Samsung Galaxy Note II presterar med undantag från frekvensintervallet 50-100 Hz samt 10-20 khz en relativt jämn kurva. I jämförelse med Sony Xperia S/Acro S är resultatet bättre även om det fortfarande är en bit kvar till vår referensenhet Sandisk Sansa Clip+.

Test Galaxy Note II Samsung Galaxy S3 Sony Xperia S Sandisk Sansa Clip+
Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB: +2.22, -0.93 +2.20, -0.91 +2.89, -3.22 +0.02, -0.14
Noise level, dB (A): -88.0 -84.5 -86.8 -86.3
Dynamic range, dB (A): 84.3 84.6 86.7 86.3
THD, %: 0.097 0.096 0.163 0.034
IMD + Noise, %: 0.234 0.242 0.475 0.053
Stereo crosstalk, dB: -56.6 -56.3 -57.0 -56.0

GPS och positionering

Galaxy Note 2 blå, Galaxy Note Röd

Galaxy Note 2 blå, Galaxy Note Röd

I det här momentet har vi med bil kört en sträcka i stadsmiljö/tätbebyggt område med enheterna placerade ovanpå instrumentbrädan. Rutten spelas in med hjälp av Google MyTracks och innan vi börjar ser vi till att stänga av eventuella hjälpmedel så som positionsbestämning genom 3G/WiFI.

Galaxy Note II är liksom föregångaren utrustad med en GLONASS-kompatibel GPS-enhet. Vi har i våra tidigare tester gång på gång sett hur enheter med GLONASS-stöd presterat bättre än enheter utan och Note II är naturligtvis inget undantag. Jämför vi med Galaxy Note

Efter att till dags dato testat fyra enheter som direkt ur kartong levererades med GLONASS-stöd; Samsung Galaxy Note och Galaxy S III, Sony Xperia S samt HTC One S, ser vi en tydlig trend som talar till fördel för GLONASS. Resultatet har i samtliga fall varit bättre än bland enheter med endast GPS-stöd.

[Se hela rutten]

Enligt GPS Test ansluter Note II till fler satelliter vid testtillfället

I applikationen GPS Test kan se att Note II låser mot fler satelliter än vad Note gör under identiska förutsättningar. Vi noterar också att signalstyrkan är starkare. Tiden för att låsa position pendlar från 1 till 10 sekunder för bägge enheter beroende på signalförhållanden – med datauppkoppling aktivt låser enheten i regel omedelbart.

Bildskärmen och digitizern


Bildskärmen, av HD Super AMOLED-typ, är på 5,5 tum, vilket är ett litet steg upp från företrädarens 5,3 tum. Upplösningen är på 720×1280 pixlar (720p) och till skillnad från tidigare HD Super AMOLED-skärmar (t ex i Galaxy S III, ”gamla” Note och Galaxy Nexus) så har Samsung lyckats undvika det ofta bespottade PenTile-subpixelmönstret.

I Note II ser vi istället ett subpixelmönster som Samsung kallar S-Stripe RGB, där subpixlarna precis som i vanliga RGB-skärmar är dedikerade sin pixel. I PenTile-matriser kan två intill varandra liggande pixlar inte tändas och släckas helt individuellt då de delar den röda och den blå subpixeln, vilket resulterar i oskärpa och en lägre faktisk upplösning än vad specifikationsbladet anger.

Det hela kan te sig tämligen invecklat och är svårt att beskriva i ord, men resultatet är omedelbart uppenbart för blotta ögat då vi jämför Note II sida vid sida med företrädaren. Borta är oskärpan, pixligheten som så ofta uppstod på vissa typer av skärmelement (exempelvis text och ikoner), och borta är det märkliga ”schackmönstret” med röda pixlar mot svart bakgrund som uppstod i bland annat röda fält.

Även om vi tycker oss ana att skärpan vid horisontella grafiska element är aningen sämre än på traditionella RGB-skärmar så är S-Stripe RBG ett rejält fall framåt, och det känns som att vi nu kan börja på att lägga det trista kapitlet PenTile bakom oss. Härligt.

Galaxy Note II till vänster och Galaxy Note till höger

Vad färgåtergivning berör så är det mycket små skillnader mellan Note II och företrädaren – båda uppvisar kraftiga och livliga färger. Möjligen anar vi att Note II ger en aningen kraftfullare färgmättnad i röda nyanser. Gamla Note har som ni kan se i bilderna ovan ett hårdare kontrastläge, vilket på artificiell väg trollar fram en aningen bättre skärpa på bekostnad av mer pixlighet.

Betraktningsvinklarna är mycket bra, förmodligen de bästa vi har sett, och är en nivå bättre än på gamla Note som även den, med ett år på nacken, är mycket bra. Då vi betraktar Note II och Note bredvid varandra, ur kraftiga vinklar, så ser vi en svag tendens till att vita fält gulnar och färgerna mattas på gamla Note, medan Note II bibehåller nyanserna nästan till perfektion.

Exempel på hur color banding kan se ut (till vänster).

Exempel på hur color banding kan se ut (till vänster).

En av bristerna i den gamla Note-skärmen var att det ofta uppstod en slags color banding vid gradienter. Istället för en mjuk och till synes steglös övergång mellan exempelvis grått i skärmens överkant och mörkgrått i skärmens nederkant så framstod gradienten i abrupta steg där varje nyans tydligt framträder (se bild ovan). I Note II så är det här problemet om inte helt borta så åtminstone näst intill. Gradienterna är betydligt mjukare och framstår nästan som steglösa och vi ser tydligt att detta leder till en betydligt bättre bild i Note II än i företrädaren vid exempelvis mörka scener i filmer.

Vad gäller skärmena ljusstyrka så är det dessvärre inte en förbättring i Note II. Tvärtom upplever vi rent subjektivt det som att gamla Note är bråkdelen av ett snäpp vassare och levererar aningen höre ljusstyrka. Ute i fullt dagsljus är det svårt att se någon skillnad dock – båda klarar jobbet skapligt, men kan inte mäta sig med de allra ljusstarkaste LCD-skärmarna.

Digitizern, pekskärmen, håller som vanligt när det gäller Samsungs telefoner hög klass. Vi mäter förvisso upp blott med dagens mått mätt blygsamma 60 Hz i uppdateringsfrekvens, men skärmen erbjuder trots det en av de bästa och mest responsiva touchskärmarna som vi hittills har använt.

Tack vare en teflonbehandlad yta så avvisas feta fingeravtryck och smuts effektivt och den hala ytan leder även till att skärmen upplevs vara än mer rapp – fingertopparna glider fram som på is. Vad multitouch berör så har vi heller inget att klaga på – vi mäter med appen Input Benchmark upp 10 simultana tryckpunkter utan problem – mer än nog för alla praktiskt användbara typer av multitouchimplementeringar.

Som sammanfattning så konstaterar vi att det är svårt att inte imponeras av den här skärmen – den är sammantaget den i vårt tycke bästa skärmen som någonsin (hittills) har suttit i en androidtelefon.

Mjukvaran

Samsung Galaxy Note II skeppas med den vid tillfället för artikeln senaste versionen av Samsungs  TouchWiz-gränssnitt, som i sin tur körs bredvid Android 4.1/Jelly Bean. Samsungs modifikationer av Android är precis som tidigare djupgående och vi hittar egentligen inga spår alls av Androids ”Halo-gränssnitt”. Trots detta känner vi oss i rask takt som hemma eftersom layout och grundfunktioner är snarlika grundversionen av Android.

Samsung TouchWiz UI bjuder på det mesta vi vant oss vid från tillverkargränssnitten – en salig blandning av mycket nyttiga funktioner och funktioner som ibland kan upplevas som överflödiga eller rentav så kallad ”bloatware”. Smarta nytillkomna funktioner som möjlighten att se batterinivån i procent, att ta skärmdumpar genom ett ”helhandssvep” eller den numera rejält utökade ”quick settings”-menyn (som för övrigt påminner mycket om quick settings-menyn i Samsungs androidtablets) i det neddragbara statusfältet är välkomna tillskott.

Telefonen känns som helhet mycket rapp, även i Samsungs egna launcher (”hemskärm”), vilket delvis förklaras av att enheten till skillnad från Galaxy Note eller Samsung Galaxy S III (EU 3G) blivit utrustad med 2GB arbetsminne framför 1GB. En rejäl uppgradering som innebär att fler applikationer kan lagras i minnet och att en del permanent kan reserveras för ständigt återkommande delar som exempelvis hemskärmen.

Tyvärr verkar det extra arbetsminnet göra lite nytta vad gäller tiden för att få fram låsskärmen från det att vi tryckt på låsknappen. Det tar i princip lika lång tid som på Galaxy S III med standardinställningarna aktiva – det vill säga omkring 1-2 sekunder. Om vi stänger av S-Voice observerar vi en viss förbättring, men fördröjningen är fortfarande längre än vad vi önskat oss.


Vi kan i vanlig ordning byta dels bakgrund och dels genvägar på låsskärmen, men förvånansvärt nog dyker inga snabbkontroller för musikspelaren upp när vi spelar musik i standardspelaren. En funktion vi blivit vana att se från andra tillverkare.

För att skapa mappar på hemskärmen måste vi först trycka på menyknappen och därefter välja alternativet ”Skapa mapp”. Det går exempelvis inte att placera ikoner ovanpå varandra för på ett mer intuitivt vis skapa en mapp. Vi kan däremot placera mappar både på hemskärmen och i dockan i fotändan av skärmen. Vi konstaterar också att antalet hemskärmar är begränsat till sju stycken och att hemskärmen inte är kompatibel med vykorts-läget.

Programmenyn låter oss välja mellan tre vyer: Alfabetisk lista, alfabetiskt rutnät eller ett användarkonfigurerat rutnät samt ”nedladdade applikationer”. I det användarkonfigurerade rutnätet kan vi sortera appar i den ordning vi själv vill och i samtliga vyer kan vi välja att dölja applikationer från listan.

I statusfältet hittar vi snabbgenvägar för att sätta på/stänga av Wi-Fi, GPS, ljud, automatisk skärmrotation, strömbesparing, meddelandeljud, Bluetooth, körläge och automatisk synkronisering. Vi finner också, som ett arv från Android 4.0, en genväg till inställningsmenyn, vilket är praktiskt.

MultiView ger Android bättre stöd för multitasking

Android har i grundversionen av operativsystemet inte stöd för någon fönsterhantering. Detta har Samsung försökt råda bot på – till viss grad i alla fall – via en funktion som kallas för ”Multiview”. Funktionen aktiveras/avaktiveras genom att trycka på bakåt-knappen i ett par sekunder varvid en utdragbar list dyker upp på skärmen. Listen innehåller i sin tur en rad programgenvägar vars fönster, precis som bilden ovan illustrerar, går att placera bredvid varandra. Tyvärr går det inte att lägga till fler program än det dussin som finns där från första början: Google Talk, Chrome, Internet, Maps, YouTube, S-Note, Galleri, Meddelanden, Gmail och Navigation.

Telefonappen och kalendern

Vad gäller kontaktboken och nummerplattan finner vi inga spännande funktioner utöver möjligheten att ringa en kontakt genom att föra telefonen till örat samtidigt som en kontaktprofil är öppen, vilket också fungerar om vi gör detsamma i en SMS-konversation.

Samsungs kalender liksom flertalet medföljande Samsung-applikationer har inte mycket gemensamt vad gäller design och formspråk. Det ser rörigt ut och vi hade hellre sett att Samsung höll sig till samma designriktlinjer för samtliga egenutvecklade program.

Kalenderapplikationen som följer med grundversionen av Android finns numera att hämta hem via Google Play. Tänk dock på att inget stöd för S-pen medföljer – exempelvis möjligheten att förhandsgranska händelser genom att sväva med pennspetsen ovanför dem.

Webbläsaren

Den medföljande webbläsaren gör ett bra jobb, men om vi själva får välja föredrar vi Chrome

Note II erbjuder en både snabb och solid webbuppelvelse i den medföljande webbläsaren. Till skillnad från många andra tillverkare har Samsung smugit in ett menyalternativ för att justera panelens ljusintensitet uteslutande för webbläsaren.  Anledningen till detta beror rimligtvis på att AMOLED-tekniken drar som mest ström när den återger vitt – något det finns gott om på webben. Vidare finns en snabbgenväg i samma meny för att växla mellan telefon- och skrivbordvy.

I Chrome för Android upplever vi prestandan som vassare än vad Samsung Galaxy S III (3G) och Tegra 3-bestyckade HTC One X visar upp. Det flyter på fint och vi anar vare sig ryckighet eller något hackande när vi panorerar i höjd- och sidled på relativt tunga webbsidor. Flash för Android är numera nedlagt och stöds stöds inte av Android 4.1+/Jelly Bean.

Mest kommenterat

  1. Vilka sociala medier använder du regelbundet idag?
  2. Nya renderade bilder på Google Pixel 4 XL baserat på rykten
  3. Pressbilder på Xiaomi Mi A3 – ny telefon med Android One
  4. Rykte: Samsung Galaxy Note 10 får instegspris på 999 euro
  5. Mängder av pressbilder på Samsung Galaxy Note 10+
  6. Samsung Galaxy Note 10+ dyker upp hos FCC, saknar 3,5mm-jack

Mest läst

  1. Sverigelansering av Huawei P Smart Z, kostar 2990kr
  2. Ni som har Samsung: använder ni Bixby?
  3. Pressbilder på Xiaomi Mi A3 – ny telefon med Android One
  4. Mängder av pressbilder på Samsung Galaxy Note 10+
  5. Nya Samsung Galaxy Note 10-bilder läckta
  6. OnePlus fortsätter att förbättra ”7 Pro”

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilka av dessa sociala medier använder du regelbundet idag (går att välja flera)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey