Recension:Test av Acer Liquid S100

Postat:
06:56 - 2009-12-18
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
873
Produkt: Acer Liquid S100 Tillverkare: Acer Operativsystem: Android 1.6 Tillgänglighet: Prisjakt Distributör: GadgeTec Pris: Cirka 3500 - 4 500 kr. Specifikationer: Acer Produktens hemsida: Acer

Introduktion
Först och främst vill vi tacka GadgeTec som också är svensk distributör av Acer Liquid för att ha sänt oss ett utvärderingsexemplar av telefonen. Vi vill också tacka Ulvhamne och er övriga i forumet som bidragit med både bilder och erfarenheter från telefonen.

Acer är ett företag som många kanske främst förnkippar med både bärbara och stationära datorer, de har dock sedan en lång tid tillbaka tillverkat handdatorer och sedermera smartphones baserade på Windows Mobile. Nu har turen kommit till Android och Acer försöker att stå ut i myllret av konkurrenter genom att erbjuda kraftull hårdvara till en billig penning.

Acer Liquid är först ut bland samtliga Android-telefoner på den svenska marknaden att ha den nya Snapdragon-processorn från Qualcomm, en efterföljare till den drygt fem år gamla processorarkitektur (ARM11) som HTC Hero, Magic och Samsung Galaxy samt Spica bygger på.Vidare är telefonen också först ut med att erbjuda en 3.5″ stor skärm med WVGA-upplösning (480x800px) kontra de 3.2″ HVGA-upplösta (320×480) skärmar vi finner bland tidigare nämnda konkurrenter.

I övrigt har telefonen 256MB RAM, 512MB ROM och en 5 MPix kamera helt utan någon form av blixt eller belysning. I knappväg så har telefonen en kameraknapp på sidan, ett par volymknappar, samt en powerknapp. På framsidan hittar vi fyra touchknappar, dessa är home, search, back och menu. Med andra ord inga dedikerade knappar för att svara och lägga på. För den som inte gillar den vita modellen på bilden ovan finns telefonen även att tillgå i både svart och röd färg.

01.liquid-box

Kartongen telefonen kommer i är kompakt och ser tjusig ut.

02.liquid-box-white

Den vita, röda och svarta varianten av Liquid S-100 syns på kartongen.

04.liquid-box-open

Telefonen är det första som möter dig när du öppnar kartongen.

05.liquid-box-contents

Stereoheadset, minneskort+MicroSD->SD-adapter, Micro-USB-kabel, laddare

Utseende och känsla
Telefonen finns som sagt i tre olika färgutföranden: Svart, vit och röd. Samtliga modeller har en svart framsida och antingen vita, röda eller svarta kanter baksidan inräknat. Formmässigt är telefonen i vår mening rätt intetsägande och den tjocka ramen med tillhörande rundade sidor ger telefonen ett aningens klumpigt intryck. Lustigt nog ser den betydligt bättre ut när man väl håller i den än vad vi lyckats fånga på bild.

På ovansidan av telefonen sitter det en rad med indikatorer, en för batteri, en för meddelanden och mail och slutligen en för samtal. På samma kant finns det också en 3.5mm ljudutgång, vilket är högst välkommet då undertecknad har levt med en HTC Dream innan, som helt saknade dylik lyx. På underkanten sitter ett miniUSB-uttag för laddning och inkoppling i datorn. Skyddet som sitter över denna kontakt känns tyvärr billigt, inte för att det vore någon katastrof om det skulle lossna, så bidrar det ej heller till helhetsintrycket.

Luren kändes tyngre än vad jag hade väntat mig även om den inte är tung. Vikten om 135 gram motsvaras av cirka 18 stycken enkronor och i relation till andra telefoner så väger den exakt lika mycket som en HTC Hero eller två gram mer än en iPhone (133 gram).

Chassit är med undantag för skärmen konstruerat av hårdplast och detta känns också när man håller i telefonen, den känns förvisso stabil, men när man böjer lite på den knakar chassit en del. Vid mer normalt handhavande stöter vi dock inte på några knarrande eller gnisslande ljud från chassit.

08.liquid-front-03

Uppstartsskärmen är tyvärr inte vidare vacker.

10.liquid-front-05

Som ni ser tar ramen en hel del plats i anspråk.

17.liquid-magic-03

Acer S100 är även något tjockare än HTC Magic

15.liquid-magic-01

Liquid S100 är även bredare och längre än Magic

Knappsats/styrdon
Telefonen är utrustad med fyra touchknappar på framsidan, hem, sök, bakåt och en meny-knapp och på höger sida finner vi en kameraknapp respektive en volymkontroll och på vänster sida en låsknapp. Tocuhknapparna i fronten är inte riktigt lika bekväma som rejäla fysiska knappar och det är lätt hänt att man råkar komma åt fel knapp eller att telefonen inte förstår att man tryckt om man som undertecknad har lite större händer.

Avsaknaden av ett styrkors eller en styrkula gör sig dessutom ständigt påmind för den som ofta skriver mail eller SMS, det är nämligen stundvis hemskt svårt att sikta rätt mellan bokstäver så att markören lägger sig rätt. Med ett styrdon är det ingen konst att hoppa runt bland texten och korrigera eventuella missar, varför ni som är riktigt flitiga e-post och SMS-skribenter verkligen borde prova på telefonen innan ni gör ett köp – en sak som är lättare sagt än gjort då få butiker saluför och än mindre har telefonen på display.

Följande knappar hittar du på telefonen:

  • Home-knappen: Tar dig omedelbart till startskärmen, håller man inne home-knappen dyker en aktivitetshanterare upp
  • Sök-knappen: Plockar fram en relevant sökruta beroende på var du befinner dig, befinner du dig exemeplvis blandkontakter och trycker på knappen dyker en sökruta upp för specifikt kontakter.
  • Back-knappen: Tar dig till föregående skärm.
  • Meny-knappen: Tar fram telefonens huvudmeny.
  • Volymknapp: Justerar volymnivån.
  • Kameraknapp: Sätter igång kameran och låter dig kvickt ta bilder.
  • Upplåsningsknapp: Låser upp telefonen genom att man håller den inne i drygt 2-3 sek.
07.liquid-front-02

På fronten finns fyra knappar, hem, sök, bakåt och en meny-knapp

14.liquid-back-volrocker

På sidan hittar vi en volymkontroll samt en kameraknapp


Skärmen

Liquid har en LED-bakgrundbelyst kapacitiv 3.5″ skärm med WVGA-upplösning (480x800px) som har stöd för att visa upp till 256k färger, men tråkigt nog har Android 1.6 bara stöd för att visa 65k – något en uppdatering till Android 2.x löser. Den högre upplösningen innebär att man får plats med en extra rad ikoner på hemskärmen i höjdled (totalt 5 rader eller 20 ikoner) och dessutom blir det en helt annan upplevelse när man surfar genom telefonen. Webbsidor framträder på ett betydligt bättre sätt om man slipper att ständigt zooma in och ut för att navigera runt på dem.

Vid videuppspelning ser det riktigt bra ut, bilden är skarp och vi märker varken av rörelseoskärpa eller färgsmetningar till följd av dålig svarstid. I jämförelse med en AMOLED-skärm är färgerna inte riktigt lika klara och svärtan är inte på samma nivå, men för att vara en TFT-skärm presterar den riktigt bra och överträffar definitivt HTC Magic.

En del användare har i forumet här på Swedroid rapporterat att de får trycka hårdare runt kanterna av skärmen för att den skall svara, men detta är inget vi märkt av under testperioden.

18.liquid-magic-04

Acer Liquid S100 bredvid HTC Magic

Kameran
Med telefonen följer en kamera med 5MP upplösning samt autofokus. Tråkigt nog saknar kameran blixt eller LED-belysning vilket gör att den tar rätt dåliga inomhusbilder, är inomhusbelysningen inte god är det svårt att få fram användbara bilder. Acer har även skickat med en egen kameraapplikation som vid en första undersökning verkar mer kapabel än den inbyggda i android. Man kan ställa in vitbalans, brightness och kontrast, alterantiv som inte finns tillgängliga i standardapplikationen som följer med Android 1.6/Donut.

Man kan också spela in video i MPEG4 (H263) i VGA eller QVGA-format och utifrån de tester vi gjrot kan vi konstatera att kameran verkar hantera rörelse bra och filmerna blir relativt skarpa så länge ljuset är bra.

Bilderna blir hyggliga och betydligt bättre än för HTC Magic (se galleriet nedan) och jag tycker att Liquid är jämförbar med exempelvis Samsung Galaxy i7500 vad berör kameran. För att vara en billigare telefon är det med andra ord en godkänd kamera, men vi hade förväntat oss mer.

Testbilder från Acer Liquid S100

liquid_bild 1 liquid_bild 2 liquid_bild 3 liquid_bild 4

liquid_bild 5 liquid_bild 6 liquid_bild 7 liquid_bild 8

Testbilder från HTC Magic

magic_bild 1 magic_bild 2 magic_bild 3 magic_bild 4

Ljudkvalitet och mottagning
Kvaliteten på samtalsljudet hade kunnat vara bättre, den interna högtalaren håller inte riktigt måttet och det är tråkigt att Acer verkar ha snålat in på denna punkt. Det medföljande stereoheadsetet har inte riktigt lika bra ljud som de lurar vilka följer med Samsung Spica eller Galaxy i7500 och är snäppet sämre än de lurar som följer med en iPhone. Ansluter man ett par bättre lurar i stil med ett par Koss Porta Pro så låter det betydligt bättre och maxar man volymen hörs inga missljud.

Vad gäller mottagning har vi inte kunnat hitta något att anmärka på, det fungerar som förväntat. Wi-Fi fungerade bättre än på tidigare Android-telefoner som vi testat, framförallt mottagningen verkar vara förbättad.

Mjukvaran
Acer har med några få undantag valt att skicka med en standardversion av Android 1.6/Donut. Till undantagen hör ett par program och widgets som man skickar med samt stöd för att synkronisera sina kontakter med Facebook. Man kan också dela ut media på nätverket genom Wi-Fi-anslutningen och för den som vill synkronisera över ActiveSync så följer mjukvaran Roadsync med.

På den första bilden som ni ser nedan syns widgeten ”Web Player” som visar bokmärken du lagt in på telefonen och tjusningen med denna widget är att du enkelt kan bläddra mellan dem. Problemet är dock att det inte är vidare praktiskt och dessutom tar widgeten upp halva hemskärmen. Det följer även med en annan widget som fungerar på precis samma vis, fast för musik, filmer och bilder i stället som heter ”Media Player”.

På den andra bilden ser ni Acers version av knappsatsen för att ringa samtal med och på den tredje bilden ser ni applikationen ”Documents To Go” som kan visa DOC, XLS, PPT samt PDF-filer.

liquid_bookmarkwidget liquid_dialer liquid_documentstogo

Acer har också skicka med en mediaspelare för både musik, film och foto vid namn Nemo Player. Spelaren slukar fler format än standardspelaren som följer med Android och vi tycker att den fungerar riktigt bra. Det finns även en widget som är kopplad till NemoPlayer med standardkontroller samt låtinfo m.m.

Applikationen Spinlets, som ni ser i mitten nedan, är en applikation för att strömma gratis musik. Utbudet är tyvärr väldigt tunt, men av det lilla vi provat appliaktionen verkar den fungera bra och ljudkvaliteten är godkänd.

På den tredje bilden ser ni Acers nya aktivitetshantaren för Android, den dyker upp om man håller inne hemknappen och man kan då växla mellan aktiva applikationer och får dessutom fram en förhandsvisning för var och en av dem.

liquid_nemoplayer liquid_spinlets liquid_taskmanager

På den första bilden ser ni Acer Settings som är en förenklad meny framplockad av Acer för att snabbt komma åt de mest behövliga inställningarna. Övriga två bilder visar information om telefonen.

liquid_acer_settings liquid_aboutphone liquid_vendorinfo

Med telefonen följer också stöd för OTA-uppdateringar (over the air), något som innebär att man kan uppdatera telefonen trådlöst genom en knapptryckning.

Övriga två bilder visar dels minneanvändningen och applikationen ”Tasks” för ärendehantering.

liquid_otaupdates liquid_memtotal liquid_tasks2

Prestanda
Telefonen bygger på en ARM Cortex-baserad processor med modellbeteckningen QSD8250 tillverkad av Qualcomm och ingår i en produktserie som man kallar för ”Snapdragon”. Klockfrekvensen är på 768MHz, men samma CPU är kapabel till en klockfrekvens om 1GHz. Acer har dock valt att sänka klockfrekvensen något till förmån för en bättre batteritid. Mängden RAM är 256MB och detta lämnar drygt 151MB till övers för operativsystemet, vid uppstart finns mellan 50-60MB tillgängligt för användaren.

För att testa den nya Snapdragon-processorn så har vi valt att använda oss av dels programmet BenchmarkPi samt Benchmark från softweg, bägge program finns tillgänglig på Android Market. För att hitta ett användbart värde kör vi applikationerna upprepade gånger på en fabriksåterställd och nystartad telefon utan några aktiva widgets.

Mycket mer att tillägga finns inte och vi låter graferna nedan tala för sig själva.

Liquid visar här att den är betydligt snabbare än sina åldrande konkurrenter, men mot Milestone står den sig slätt. Vi gissar att det ligger någon slags inkompatiblitet bakom det i jämförelse med Milestone något nedslående resultatet.

Liquid visar här att den är betydligt snabbare än sina åldrande konkurrenter, men mot Milestone står den sig slätt. En förklaring till detta kan vara att Android 2.0 är bättre optimerat för Cortex-baserade processorer.

Här ser vi tydligt att även om Liquid har hyggligt med minne tillgängligt så är det ändå långt mycket mindre än den hårdvarumässigt närmaste konkurrenten Milestone.

Grafen visar den mängd minne som respektive telefon har reserverat för operativsystemet, resterande minne är reserverat för bland annat grafikprocessorn, kameran, radio etc. Värdet hämtas under ”MemTotal” genom att i ett terminalfönster köra följande kommando: cat /proc/meminfo memtotal.

Här ser vi tydligt hur den nya Cortex-arkitekturen i Milestone och Liquid fullkomligt mosar den gamla ARM11-kärnan.

Här ser vi tydligt hur den nya Cortex-arkitekturen i Milestone och Liquid fullkomligt mosar den gamla ARM11-kärnan.

Här ser vi något väldigt märkligt - såväl Milestone som Liquid släpar av okänd anledning långt efter sina uråldriga konkurrenter vad gäller 2D-rendering. Gissningsvis handlar det om att benchmarkapplikationen inte har stöd för den högre upplösningen, vilket ger ett felaktigt resultat.

Här ser vi något väldigt märkligt - såväl Milestone som Liquid släpar av okänd anledning långt efter sina konkurrenter vad gäller 2D-rendering. Här handlar det nog om brister i testprogrammet som inte verkar kunna hantera den högre upplösningen.

Även vad gäller minneshastigheten ser vi en rejäl ökning och som väntat så står den in fin relation till processorhastigheterna. Snabb processor - hög FSB - snabbare minne.

Även vad gäller minneshastigheten ser vi en rejäl ökning och som väntat så står den i fin relation till processorhastigheterna. Snabb processor - högre FSB - snabbare minne.

Det här testet säger ärligen minst lika mycket om hur snabbt ditt minneskort är som hur snabb telefonen är, men det ger i vilket fall som helst en indikation på att Acer Liquid är betydligt snabbare än konkurrenterna - Milestone undantaget.

Det här testet säger ärligen minst lika mycket om hur snabbt ditt minneskort är som hur snabb telefonen är, men det ger i vilket fall som helst en indikation på att Acer Liquid är betydligt snabbare än konkurrenterna - Milestone undantaget.

Batteri
Specifikationerna för batteriets varaktighet är i vanlig ordning fullkomliga fantasier. Möjligtvis stämmer fem timmar taltid, men standbytiden som man anger skall vara 400h stämmer inte. Tyvärr verkar Liquid vara väldigt strömhungrig, något man kanske kan beskylla den nya och kraftfullare processorn för. Räkna med andra ord med att ladda telefonen varje kväll om ni under dagen lyssnar någon timme på Spotify och läser lite mail samt surfar runt på några sidor. Låter man bara telefonen vara håller den med all säkerhet i ett par dagar, vi hade dock inte tid att själva testa detta.

Bluetooth och A2DP
Vid anslutning av ett A2DP headset från Plantronics stötte jag inte på några problem och anslutningen fungerade fint. Även mediaknapparna för att styra uppspelning fungerade utmärkti kombination med exempelvis Spotify och likaså volymkontrollen samt knapparna för att svara och lägga på.

Barnsjukdomar och tips
Det verkar som om telefonen är lite förvirrad över tangentbordet. Ibland klipper det av skärmen till hälften (Som när tangentbordet visas) men den visar inget tangentbord, något som brukar rätta till sig om trycker på back-knappen. Sedan har telefonen fått för sig att visa landskapstangentbordet på min homeskärm ett par gånger. Jag har inget på home där man kan fylla i text, samt att resten av homeskärmen INTE är i landscape när det tangentbordet kommit upp. Ett tryck på back plockar bort tangentborden och halva svarta skärmen.

Ni som köper telefonen kanske inte gillar nummerformatet som är efter amerikansk modell. För att lösa detta hänvisar vi till den här forumtråden på Swedroid.

Sammanfattning
Acer Liquid är i relation till priset en mycket kompetent telefon och den ger årets Android-lurar en rejäl omgång i våra prestandatester. Må hända att man snålat in lite på kvalitetskänslan, kameran och den interna högtalare – men i relation till prislappen är dessa brister definitivt överkomliga. Vad som kan stoppa en köpare är i vår mening främst utseendet samt det faktum att ett styrdon saknas, detta är dock typiska faktorer där personliga preferenser styr och där vi bara kan råda er till att själva testa telefonen.

Att Acer Liquid är en så kallad ”underdog” som håller på att bli mycket populär bland er läsare skvallrar populariteten på Prisjakt om. Om man slår ett öga på vår prisjaktbanner i högerspalt på sajten så har vi kunnat se att Liquid på en dryg vecka har klättrat från åttonde till fjärde plats. En gissning är att den inom kort passerar Sony Ericssons X10 och tar in på toppduon Tattoo och Hero.

Den större skärmen om 3.5″ samt den högre upplösning är också en fantastisk fördel kontra årets övriga Android-telefoner och underlättar enormt mycket vid webbsurfning eller om man sitter och läser långa mail. Den är dessutom knivskarp vid bildvisning eller om man tex ser på YouTube-filmer.

Det är också väldigt bra att Acer valt en separat 3.5 mm hörlursingång så att man kan ladda mobilen samtidigt som man lyssnar på musik eller sitter på tåget och tittar på film. Vad gäller minnet i telefonen känns det lite snålt med enbart 256 MB RAM, men det är helt i linje med konkurrenterna.

Vi är på det stora hela mycket nöjda med den här telefonen och ger den därför 4/5 Droid-huvuden i betyg.
Betyg: Betyg 3/5

Plus för:
* Otroligt snabb
* Stöd för OTA-uppdateringar (over the air)
* Praktiska indikationsdioder
* 3.5 mm hörlursingång
* Bra kameraapplikation
* Trevlig medföljande mediaspelare
* Android 2.0 på väg
* Medföljande skärmskydd

Minus för:
* Ingen kamerablixt
* Aningens plastig
* Interna högtalaren
* Några barnsjukdomar