Recension:Test av Google Nexus One

Postat:
08:59 - 2010-01-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
112
Produkt: Google Nexus One Tillverkare: HTC Operativsystem: Android 2.1 (Eclair, inte Flan Froyo) Tillgänglighet: Google Pris: Cirka 5500 kronor Specifikationer: Google Produktens hemsida: Google

Introduktion
Google Nexus One är den första telefonen att säljas av Google själva som en konsumenttelefon. De har tidigare sålt sina så kallade ”Android Dev Phone” vilket är telefoner avsedda för utvecklare av applikationer och annan mjukvara, men Nexus One är alltså till skillnad från ADP-serien avsedd för allmänheten.

Nexus One tillverkas av HTC på uppdrag av Google och finns för närvarande bara i ett färgalternativ: gråbrun matt metall och svarta plaststycken i en ganska anonym men i vårt tycke behaglig design och gör sig som så många andra telefoner bättre i verkligheten än på bild.

Nexus One kommer i en tillsynes oansenlig förpackning och Google har inte lagt många kronor på en lyxig unboxingupplevelse.

Utseende och byggkvalitet
Fronten domineras av den 3.7 tum stora AMOLED-skärmen i WVGA-upplösning (480 x 800 pixlar) och nedanför skärmen ser vi styrkulan samt de fyra touchknapparna: tillbaka, meny, hem och sök. Meningarna går isär vad gäller nyttan med en styrkula och det handlar förstås i stort om personliga preferenser, men vi på Swedroids redaktion är rörande överens om att vi inte vill ha en telefon utan, inte minst då styrkulan gör textredigering betydligt lättare. Ett styrkors är en god kompromiss, men vi vill ogärna vara utan något fysiskt styrdon alls.

På bakstycket är den utskjutande kameralinsen i överkant det mest iögonfallande och ser mer ut som något som har lagts till i sista sekund än en medveten del av designen i övrigt. Straxt till höger om kameralinsen ser vi den lilla LED-blixten. Vidare ser vi en Google-logga och straxt under den en HTC-logga. Man kan vid beställning (via Google) välja att få en personlig ingravering på baksidan, men vi valde att hoppa över detta. Batteri, minneskortplats och SIM-kortsplats finner vi bakom den borttagbara övre delen av bakstycket.

Den högra sidan av telefonen saknar allt vad knappar, anslutningar och slots heter, och på den vänstra sidan ser vi volymknappen (+/-). Ovansidan har en 3.5 mm-utgång för hörlurar och en powerknapp. På fotänden av telefonen finner vi microUSB-jacket för synkning och laddning, samt ett antal guldbläck vilka är för den till Nexus One hörande dockningsstationen (vilken kostar extra).

Telefonen ligger bra i handen och konstruktionen, av unibody-typ, är minst sagt gedigen. Chassit är konstruerat i ett enda formfräst stycke metall och baksidan består av plast med en typ av teflonbehandling som enligt HTC skall stå emot både repor och fingeravtryck. I relation till tidigare Android-telefoner som vi testat så spelar Nexus One definitivt i en högre division – telefonen känns lyxig. Måtten är 119 x 59,8 x 11,5mm och den väger 130 gram, en vikt som motsvaras av 18 st enkronor.

Utöver telefonen medföljer följande: En laddare (amerikansk typ, adapter erfodras), ett garantikort, en MicroUSB-kabel, ett MicroSD-minne på 4 GB, ett batteri på 1400 mAh, en användarguide, ett textilfodral samt ett stereoheadset.

Telefonen har en enkel och sober design samt ger ett gediget intryck.

Kameran
HTC har utrutat Nexus One med en kamera på 5 megapixlar som ackompanjeras av en ack så välbehövlig LED-blixt. Historiskt sett har HTC-telefoner producerat riktigt usla bilder, speciellt i jämförelse med telefoner från Nokia eller Sony Ericsson, men i det här fallet blev vi glatt överraskade. Med Nexus One har man lyckats betydligt bättre än vid tidigare försök, även om man skall komma ihåg att en mobilkamera är en mobilkamera och inte ens den bästa mobilkameran tar bilder som kan mäta sig med vad ens en billig digital kompaktkamera av modernt snitt kan prestera. Här har tillverkarna fortfarande en lång väg att gå.

En observation vi har gjort är att även om kameralinsen sticker ut en del så skapar den inga större problem – förutom att kanten på linsen är sylvass. Vi tvivlar inte på att linsen utan vidare kan ge otäcka repor på bord och andra underlag om man inte är försiktig.

Kameran på 5MP med LED-blixt tar riktigt bra bilder, men akta fingrarna för den sylvassa linskanten.

Kamerabilder
I en jämförelse med HTC Magic står sig Nexus One mycket bra, vilket för all del inte är någon större överraskning. Där kameran i Magic endast uppfattar en suddig sörja och urvattnade färger så lyckas Nexus One fånga betydligt mer detaljer och djupare färger. Ett bra exempel på Nexusens skärpa och färgåtergivning är grenverket i mittenbilden i nedanstående exempelbilder.

Översta raden Nexus One-bilder är tagna utomhus och i god belysning medan den nedersta raden är tagen inomhus med sämre belysning och med blixten aktiverad. Det skall också tilläggas att Nexus One har en bättre autofokus som är både snabbare och ger ett bättre resultat. Om detta är något som kan tillskrivas hårdvaran eller Android 2.1 lämnar vi öppet för diskussion, men skulle vi gissa rör det förmodligen om det förstnämnda.

Google Nexus One

HTC Magic

(Högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för att se bilderna i full upplösning)

Videoinspelning
Nexus One presterar också bättre än tidigare Android-telefoner vad berör videoinspelning. Faktum är att filmerna blir riktigt användbara och under skapliga ljusförhållanden kommer tittaren inte att ha några problem med att urskilja vad som händer. Dessutom erbjuder den nya kameraapplikationen en hel del inställningsmöjligheter – mer om detta längre ned i artikeln. Olyckligtvis var ljusförhållandena inte de bästa då vi spelade in exempelvideon nedan, men resultatet är likväl skapligt.

Inspelade filmer sparas i 3GP-format med bithastigheten 2000kbps i upplösningen 720x480px. De flesta moderna mobiltelefoner klarar av att spela upp filmer i 3GP-format, men än smidigare är att ladda upp filmen på YouTube vilket är enkelt gjort direkt genom telefonen och den i Android medföljande YouTube-appen. Det går förstås också bra att föra över filmerna till datorn för att därifrån ladda upp dem till valfri videotjänst.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=h5BfoM2eTgg

Knappsats/styrdon
Den taktila knappsatsen verkar gå samma öde till mötes som dronten, i varje fall vad berör telefoner med rörelsekänsliga skärmar. Nexus One är inget undantag och endast on/off-knappen respektive volymknappen samt styrkulan i sig går att klicka med. De övriga fyra knapparna, bak, meny, hem och sök är av kapacitiv touchtyp och ger därmed ingen annan feedback än att telefonen vibrerar när man rör vid dem.

Fungerar då touchknapparna lika bra som den taktila knappsatsen på exempelvis HTC Hero eller Galaxy Spica? Kort sagt, nej. Det är inte varje gång telefonen uppfattat att man tryckt och riktigt jobbigt blir det om telefonen ligger på något plant underlag. Vidare är det lätt hänt att man råkar komma åt knapparna av misstag om man exempelvis flyttar tummen för att byta grepp, och tycker man om att i blindo kunna känna sig fram över knapparna så skapar touchknappar av förklarliga skäl en viss frustration. Inget av detta är för all del någon dealbreaker men det är likväl ett irritationsmoment.

Styrkulan är mindre sladdrig och känns bättre att använda än tidigare versioner av samma styrdon från HTC. Vidare skall styrkulan kunna blinka i olika färger för att upplysa användaren om olika händelser, exempelvis blinkar den vitt om man har ett oläst SMS eller lyser med ett fast blått sken då man är ansluten via Bluetooth. Vi har dock inte lyckats med att få styrkulan att blinka/lysa i andra färger än vitt och vi förmodar att Google arbetar på en lösning som vi hoppas skall ingå i nästa uppdatering av mjukvaran.

Vi hittar fyra toucknappar och en styrkula i foten.

Skärmen
En av telefonens bästa egenskaper är den  3.7″ stora AMOLED-skärmen. Detta är en ny skärmteknik vilken bygger på att varje enskild pixel i sig också utgör en ljuskälla, något som i relation till TFT-tekniken ger upphov till ett mycket bra kontrastomfång. Problem som ljusläckage, färgskiftningar i relation till betraktningsvinkel och svårigheter med att återge svart och gråtoner är som bortblåsta med AMOLED-tekniken. Till övriga fördelar hör en minskad strömförbrukning och som resultat av att man inte längre behöver någon bakgrundsbelysning kan telefonerna förstås göras tunnare. Detta förklarar med andra ord Nexus Ones ringa tjocklek om 11,5mm.

Den stora skärmen har WVGA-upplösning (800 x 480px) vilket innebär att den allt som oftast kan visa hela sidbredden på en hemsida i liggande läge och i jämförelse med en HVGA-upplöst telefonen är det mycket bekvämare att surfa runt på nätet. I övrigt är allting betydligt skarpare och detta bidrar också till att telefonen känns mer bekväm att använda, ibland kan vissa apps se suddiga ut och i dessa fall beror det på att utvecklaren inte hunnit anpassa sin applikation för den högre upplösningen.

När vi testat Acer Liquid, HTC Magic och Hero så har vi noterat att samtliga telefoner haft dålig rörelsekänslighet utmed skärmens kanter. Några sådana problem märker vi inte av när vi använder Nexus One och kan bara konstatera att man gjort ett bra jobb på denna punkt. Skärmen uppfattar allt som oftast var vi tryckt och att skriva SMS eller trycka runt på hemskärmen fungerar problemfritt. För den som är intresserad så har Moto Labs har genomfört ett mer ingående test mellan flera olika telefoner där man granskar just rörelsekänsligheten och man verkar dra samma slutsats som vi gör.

Vi är lite förvånade över all kritik AMOLED-skärmen har fått bland andra recensenter vad berör synbarheten i solljus. Utifrån våra egna tester så upplever vi det blott som aningens sämre gentemot TFT-skärmen som följer med HTC Magic. Den svenska vintersolen kanske biter sämre än den Nordamerikanska, även om videojämförelser mellan Nexus One och telefoner med TFT-skärmar inte styrker detta. Tvärtom ser Nexus One ut att prestera aningen bättre än sin TFT-utrustade konkurrent Motorola Droid.

Skärmen är fantastisk och måste upplevas i person.

Ljudkvalitet och mottagning
Nexus One har i USA fått mycket kritik för att den har svårt med att falla tillbaka till 3G-nätet när den väl anslutit till 2G-nätet. Vi har testat telefonen med Tele 2 för att undersöka detta och stötte inte på några sådana problem och med operatören Tre var det naturligtvis inget problem eftersom Tre inte har ett 2G-nät för luren att falla tillbaka på. I jämförelse med HTC Magic eller Sony Ericsson K850i var mottagningen för både Tre och Tele 2 varken sämre eller bättre, det fungerar helt enkelt som man kan vänta sig.

Samtalskvaliteten är för motparten något i hästväg på grund av att Nexus One kan sortera bort bakgrundsljud med hjälp av en extra mikrofon i kombination med en ljudbehandlingsprocessor från företaget Audience. För att testa det hela satte jag på en dammsugare med full effekt och försökte därefter att att föra ett samtal någon meter från, det gick utmärkt och mottagaren menade att han inte kunde höra något särskilt förutom min röst. Lyssna gärna till dessa exempel på Audience hemsida för att själva höra hur det kan låta. Själv kunde jag höra motparten bra och tydligt och även på denna punkt tycker vi att den varken presterar bättre eller sämre än övriga telefoner vi testat.

Den externa högtalaren sitter liksom den externa mikrofonen på telefonens bakstycke och ger ett bättre ljud än HTC Magic. Det kan förvisso uppstå missljud om man drar på för fullt, men överlag är det godkänt även om ringsignaler ljuder i minsta laget, speciellt om man förvarar telefonen i det medföljande textilfodralet.

Högtalaren fungerar bra och de dubbla mikrofonerna gör att din samtalspartner uppfattar dig klart även i bullriga miljöer.

Mjukvaran/Android 2.1
Med Nexus One följer version 2.1 också känd som Eclair. Det verkar som att Android 2.5 kommer att kallas för Flan Froyo. Gissningsvis valde Google att behålla Eclair-beteckningen då det är mycket lite som skiljer 2.0 och 2.1 åt.

Hemskärmen rymmer en extra rad tack vare den högre upplösningen och den gamla appdrawern är ersatt av en ny variant som endast är klickbar. Även låsskärmen har fått ett nytt utseende och fungerar i vår mening betydligt bättre än tidigare.

Webbläsaren och Car Home
Webbläsaren är uppdaterad och bättre anpassad för den högre upplösningen, dessutom har man uppdaterat bokmärkeshanteringen som nu visar en förhandsvy för alla sidor.

Bilden längst till höger visar applikationen ”Car Home” som följer med Android 2.0 och introducerar mer avancerade funktioner för GPS-navigering och fungerar som vilken GPS-navigator som helst. Problemet är att tjänsten för närvarande endast fungerar i USA. Google planerar emellertid att rulla ut Navigation även i Europa så snart man kan.

Kameran
Kameraapplikationen är numera riktigt kompetent och låter användaren ställa in det mesta. Bland annat kan man välja blixtläge, ställa in vitbalansen/ISO, använda färgeffekter samt välja huruvida man vill geotagga sina bilder eller ej.

Mail
I Android 2.1 har du möjlighet att lägga till flera e-postkonton som dessutom kan dela en och samma inkorg. Merparten av de riktigt stora e-posttjänsterna så som Hotmail, Yahoo m.fl. kräver ingen större ansträngning för att fungera än att man anger e-post och lösenord.

Det går även utmärkt att synkronisera ett Microsoft Exchange-konto utan att förlita sig på tredjepartsapplikationer, man skall dock ha klart för sig att implementationen är långt från komplett och för konfigurationer med hårdare säkerhetspolicies kommer det förmodligen inte att fungera.  Dessutom synkroniseras inte kalender, anteckningar eller dylikt utan det är bara kontakter och e-post som gäller.

Hemskärmen och nyhets- samt väderwidgeten
Nytt är också en praktisk nyhets- och väderwidget som kan visa antingen vädret, nyheter eller både och. Se bilden i mitten nedan för hur de tre olika presentationsalternativen ser ut.

Klickar man på widgeten dyker en väderrapport upp och klickar man därefter på i-ikonen så ser man en mer detaljerad prognos över regn och luftfuktighet. För att sedan växla växla mellan olika nyhetskategorier så stryker man bara med fingret åt vänster eller åt höger, det hela är mycket smidigt. Bland inställningsmöjligheterna finns alterantiv för hur ofta nyheter skall uppdateras,  vilka nyhetstyper man är intresserad av att se och om man vill använda aktuell position för att visa vädret eller själv ange en plats.

Nyhetskällorna varierar och oftast får man nyheter från BBC, Times, Telegraph UK, Inquirer samt Reuters och AFP m.fl.

Google Voice Search
Google har uppdaterat röstigenkänningsfunktionen som först dök upp med Android 1.6/Donut och numera är tjänsten molnbaserad. Förändringarna har gett resultat och tjänsten är betydligt bättre på att förstå vad man säger i denna version. Inte sagt att det inte finns utrymme för stora förbättringar, det är fortfarande ofta hänt att den blir förvirrad och söker på något som inte ens liknar det man sagt och svenska förstår den absolut inte.

Systemuppdateringar (OTA)
Telefonen är enkel att uppdatera då den har stöd för OTA-uppdateirngar (over-the-air) vilket innebär att användaren blir meddelad så snart en uppdatering finns tillgänglig och därefter har möjlighet att både ladda hem och installera uppdateringen i en knapptryckning. Det krävs med andra ord inget krångel med anslutning till en dator för att installera några telefonuppdateringar.

På mittenbilden framgår det vilken version vår telefon under testets gång kört och på bilden till höger ser ni hur minnesåtgången ser ut direkt efter uppstart.

Prestanda
Av våra syntetiska test nedan kan man konstatera att Nexus One med en stor marginal ligger långt före sina konkurrenter. Detta visar sig också under användning av telefonen, den laddar kvickt webbsidor, startar applikationer fort och att växla mellan aktiva program sker allt som oftast ögonblickligen. Detta till trots så känns inte gränssnittet varken mjukt eller så snabbt som det borde vara, och till och med vår gamla Magic har ett noterbart bättre flyt vid växling mellan hemskärmarna. Det är med andra ord något som inte stämmer.

Vi förstår att detta är ny hårdvara och vi vet att Qualcomm haft problem med att leverera riktigt bra drivrutiner, men med dessa hästkrafter bör Google definitivt kunna producera ett gränssnitt som är minst lika mjukt som på exempelvis en iPhone. Vi sätter som alltid vårt hopp till nästa uppdatering.

Nexus One vs Magic hemskärmprestanda
I videon nedan kör vår HTC Magic Android 1.6/Donut och samma antal widgets som Nexus One och på bägge telefoner har vi stängt av allt vad animationer heter genom applikationen Spare Parts. Som parantes kan nämnas att vi inte märker någon större skillnad med eller utan live wallpaper, med eller utan aktiva program i bakgrunden, med eller utan widgets vad berör hur snabb Nexus One är med att växla mellan hemskärmarna.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=P8U9f3UVLec

Nexus One vs Magic webbläsarprestanda
Skillnaden är väldigt stor de två telefonerna emellan i detta test till Nexus One fördel.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=zNncqHmhMAc

Snapdragon
Det har jämfört med den gamla generationen androidtelefoner (HTC Magic, Hero, Samsung Galaxy i7500 t.ex.) hänt väldigt mycket under skalet och till den största nyheten hör att telefonen är utrustad med en högt klockad Snapdragon-processor från Qualcomm med modellbeteckningen QSD8250. Snapdragon är namnet som Qualcomm har valt att använda på sin processorserie som bygger på ARM:s Cortex A8-arkitektur. Vi finner för övrigt samma arkitektur i Motorolas Milestone, men där är det Texas Instruments, inte Qualcomm, som är tillverkare.

Läs mer om ARM Cortex A8.
Läs mer om Qualcomms Snapdragon på wiki.


Vi ser här vad Qualcomms Snapdragon i kombination med Android 2.1 kan göra. Nexus One fullkomligt mosar alla konkurrenter och får till och med Motorola Milestone och Acer Liquid att se ut som sniglar.


Vad gäller tillgängligt virtuellt minne så är detta lite av en besvikelse, men det förklaras av en bugg (eller feature?) i nuvarande kerneln vilken inte kan hantera alla 512 MB RAM som Nexus One levereras med. En uppdatering är på gång men är inte riktigt redo för release ännu. Gissningsvis dröjer detta till Android 2.5.


Här ser vi återigen ett nedslående resultat för den nya generationen hårdvara. Trots grafikkapacitet långt utöver vad den gamla MSM7200-plattformen kan prestera så får Nexus One ett ganska uselt reslutat. Detta förklaras av det faktumet att NeoCore 3D är framtagen och optimerad just för att visa vad MSM7200-plattformen kan göra, vilket i praktiken gör dessa resultat mer eller mindre värdelösa. Men, vi tar med dem ändå.


Här ser vi återigen Snapdragon och Android 2.1 visa framfötterna – konkurrenterna har inte skuggan av en chans när Nexus One trycker gaspedalen i botten. Vi ser dock att Milestone är betydligt effektivare per MHz räknat än Nexus One. Beror detta på att Texas Instruments version av Cortex A8 är effektivare per cykel än Qualcomms Snapdragon, eller är det bara som så att arkitekturen inte skalar speciellt väl i högre hastigheter?


Än en gång ser vi den nya generationens telefoner få duktigt med stryk av betydligt äldre hårdvara. Återigen misstänker vi att det beror på att benchmarkappen är skriven för och avsedd att köras på MSM7200-plattformen och därtill i lägre upplösning än WVGA.


Ovanstående graf visar hur Nexus One står sig vad gäller RAM-prestandan. Det skiljer inte mycket mellan de tre telefonerna i topp, vilket får oss att tro att busshastigheten för minnesmodulerna ligger väldigt nära sitt max, oavsett hur högt eller lågt processorn har klockas.


Det sista testet mäter hur effektivt filsystemet är, samt hur snabbt lagringsminnet i telefonen är. Detta verkar påverkas mycket av vilken typ av SD-kort man har i telefonen, varför dessa resultat bör tolkas med en viss försiktighet, men en indikation är onekligen att den nya generationen hårdvara ger sina äldre kusiner rejält på nöten.

Batteri
Batteriet är på 1400mAh och Google specificerar taltiden till 10 timmar i 2G och 7 timmar i 3G, samt en standbytid på 290 timmar i 2G och 250 timmar i 3G. Den oerhört kraftfulla processorn till trots så är batteritiden riktigt imponerande. Vi har tidigare testat Acer Liquid som trots samma typ av processor slukar batteriet mycket snabbare, trots att processorn i Liquid är betydligt lägre klockad. Vi uppskattar att batteritiden på Nexus One är minst 30% bättre än såväl HTC Magic som Acer Liquid, även om vi inte har utfört några regelrätta batteritest ännu.

Vad beror då den förbättrade batteritiden på? Ett skäl är förstås AMOLED-skärmen. AMOLED som teknik uppskattas dra mellan 25 och 60% mindre ström än motsvarande TFT-skärm, och ju högre ljusstyrka du använder desto större blir skillnaden till AMOLEDs fördel. En andra orsak till den förbättrade batteritiden är sannolikt Android 2.1 och förbättrade drivrutiner för Snapdragon-processorn. Optimerade drivrutiner och effektivare kod rent allmänt hjälper till både vad gäller prestanda och effektivitet, vilket ni tydligt kan se lite längre upp i artikeln i våra prestandatest där Acer Liquid som även den har en Snapdragon-processor får sig en rejäl omgång.

Bluetooth och A2DP
Vid anslutning av ett A2DP headset från Plantronics stötte jag inte på några problem och anslutningen fungerade fint. Även mediaknapparna för att styra uppspelning fungerade utmärkt i kombination med exempelvis Spotify och likaså volymkontrollen samt knapparna för att svara och lägga på.

Sammanfattning
Google Nexus One känns bra i handen och kvalitetsmässigt spelar den i en egen division i förhållande till tidigare Android-telefoner. Detsamma kan sägas om kameran som både vad berör stillbilder och videoinspelning för närvarande är bäst i klassen. LED-blixten innebär dessutom att man får riktigt användbara bilder även vid mindre goda ljusförhållanden.

När det rör sig om AMOLED-skärmen har vi svårt att hitta nog med superlativ för att beskriva hur bra den är och vi nöjer oss med att även här kort och gott konstatera att den är bäst i klassen.

Prestandan är fantastisk och man formligen flyger fram i webbläsaren eller när man startar program samt växlar mellan aktiva applikationer. Däremot noterar vi en viss tröghet i gränssnittet när man t ex växlar mellan aktiva hemskärmar, en tröghet som är svår att förklara med tanke på den kraftfulla hårdvaran som finns att tillgå. Vi hoppas och tror att Google kommer åtgärda detta i en framtida uppdatering då våra syntetiska test visar att hästkrafterna finns där.

Android 2.1 bjuder på en hel del nya och användbara funktioner där stödet för exchange server och möjligheten till en gemensam inbox för flera e-postkonton utmärker sig. Vi får även ett nytt och betydligt bättre galleri, ny version av voice search som numera är molnbaserad och mer precis än tidigare, samt en riktigt användbar nyhet- och väderwidget. Ej att förglömma är förstås GPS-navigeringen vilken tråkigt nog inte fungerar i Europa ännu.

Telefonen får 4.5/5 droidhuvuden – ett halvt droidhuvud i avdrag från en perfekt poäng på grund av det något sega gränssnittet och okänsliga touchknappar. I vår mening är Nexus One med god marginal den bästa Android-telefonen man för tillfället kan äga – det vill säga om man klarar sig utan ett fysiskt QWERTY-tangentbord.

BetygBetyg 4.5/5

Plus för:
* AMOLED-skärmen och dess upplösning samt förbättrade rörelsekänslighet
* Standardversion av Android borgar för snabba och frekventa uppdateringar
* Bra ljudkvalitet vid musikuppspelning
* Kameran med LED-blixten
* Bra batteritid
* Solid konstruktion och hög kvalitetskänsla
* Fantastisk prestanda, både vid syntetiska test och vanligt användande

Minus för:
* Skärmen är jämfört med de bästa TFT-kusinerna aningen sämre i direkt solljus
* Viss tröghet i gränssnittet
* Externa högtalaren kunde vara bättre
* Touchknapparna