Recension:Test av LG G7 ThinQ

Postat:
19:06 - 2018-09-04
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
29

För fem år sedan under hösten 2013 gjorde LG stor, och bland många oväntad, succé med modellen G2, en mycket prisvärd och för tiden tämligen välutrustad telefon. G2 utsågs till årets telefon 2013 av både Swedroid-redaktionen och Swedroids läsare, och vann därtill en rad årets telefon-utmärkelser på olika tekniksajter och teknikbloggar internationellt.

Vi och många med oss trodde då att LG på allvar hade etablerat sig som en av de allra bästa tillverkarna av Androidtelefoner, och att framtiden såg ljus ut. Med en fullträff som G2 hade de minst sagt ett utmärkt grundrecept att bygga en framgångssaga på.

Dessvärre lyckades LG aldrig återupprepa succén med G2 utan den ena felsatsningen efter den andra satte käppar i hjulen, och försäljningsframgångarna på telefonmarknaden uteblev.

I den här recensionen sätter vi tänderna i LG G7 ThinQ, den sjunde generationens G-telefon från LG, en telefon som vi, och naturligtvis LG, hoppas kunna vända trenden och återetablera LG som en Androidtillverkare att räkna med.

Specifikationer

Specifikationer
ReleasedatumSommaren 2018
Processor2,8 GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 845
GrafikkretsAdreno 630
RAM-minne4 GB
Lagringsminne64 GB
Skärm6,1" WQHD+ - 1440x3120 pixlar / 563PPI
SkärmtypIPS LCD, 19.5:9, 83% frontyta
Kamera16 + 16 MP
Främre kamera8 MP
Vikt162 g
Höjd, bredd, djup153,2 x 71,9 x 7,9 mm
Batteri3000 mAh
KommunikationUSB Typ C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS+BDS, accelerometer, gyro, proximity, magnetometer, närhetssensor, ljussensor, fingeravtrycksläsare, barometer
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid- / -
MobilnätverkFyrbands GSM / HSxPA / LTE Cat16
Övrigt3,5mm-jack, vattenresistens (IP68), glasbakstycke, trådlös laddning

Kartong och hårdvara


LG G7 ThinQ levereras i en kvalitativ svart, eller snarare en ytterst mörkgrå, kartong med texten ”G7 ThinQ” tryckt i silver mitt på kartonglockets ovansida. Enkel och elegant. Kartongen i sig är av bra kvalitet, vilket för all del spelar mycket liten roll men som samtidigt bjuder konsumenten på ett gott första intryck.

Då locket lyfts av möts vi av en svart skärmduk som vilar ovanpå telefonen som i sin tur är inslagen i skyddsplast och placerad i ett eget utrymme överst i kartongen. Nedan detta övre utrymme finner vi övrigt innehåll, vilket i vårt testexemplar är en vit snabbladdare av QC 2.0-typ (max 9V och 1,8A, eller strax över 16W), en vit USB-kabel på dryga metern, trådburna svarta hörlurar, ett SIM-stift för SIM-kortsläden, två vita USB-adaptrar (USB Typ C till USB Typ A, USB Typ C till MicroUSB) samt dokumentation i form av en snabbstartguide och säkerhetsinformation.

LG G7 ThinQ har fått en ganska intetsägande design som känns lite identitetslös, något som såväl vi på redaktionen som människor i vår omgivning är eniga om. Detta är i sig inte nödvändigtvis en dålig sak, åtminstone ett par redaktionsmedlemmar föredrar diskreta och subtilt formgivna telefoner framför lite mer aggressivt designade telefoner som kan upplevas som lite för ”flashiga”.

Oavsett vad man personligen tycker om den diskreta formgivningen och de diskreta färgvalen så kan varken vi eller någon vi har tillfrågat förneka att G7 ThinQ ligger mycket bra i handen, tack vare ett välvt glasbakstycke och en mjukt rundad ram av lättmetall. Vikten, 162 gram, ger telefonen en gedigen tyngd utan att kännas för tung. På den vänstra långsidan sitter högst upp två volymknappar, volym upp och volym ned, och strax nedan dessa hittar vi en knapp för bland annat Google-assistenten. En lösning inte helt olik Samsungs Bixby-knapp. På högersidan hittar vi en ensam strömknapp på den övre halvans nederdel.

I fotänden sitter USB Typ C-porten centrerad, omgiven av en monohögtalare, en perforering för den primära samtalsmikrofonen samt, till mångas glädje, den långsamt utdöende 3,5-millimetersporten. I huvudänden finner vi den sekundära mikrofonen.

Ett glasbakstycke möjliggör trådlös laddning, och till skillnad från OnePlus som inte gav oss trådlös laddning i OnePlus 6 trots ett glasbakstycke, så bjuder G7 på inte bara trådlös laddning utan även trådlös snabbladdning. Applåder! Vidare finner vi till vår glädje att G7 har fått vatten- och dammresistens i enlighet med en IP68-klassificering.

Som bonus bjuder LG utöver IP68 även på MIL-STD 810G, vilket kort sagt är en standard som åtminstone på pappret utlovar en viss resistens mot exempelvis krosskador vid fall mot ett hårt underlag. MIL-STD 810G är dock helt och hållet av tillverkaren självrapporterat och ingen certifiering för att säkerställa att telefonen verkligen uppfyller kriterierna existerar.

Mjukvaran består av den årsgamla Androidversionen 8.0 Oreo, med vid publicering juli månads säkerhetsuppdatering. Att ett flaggskepp redan vid lansering släpar strax över ett år vad gäller Androidversionen är ganska tragiskt, men LG har sagt att Android 9.0 Pie kommer. Oklart när.

Telefonens yttermått är enligt LG på 153,2 x 71,9 x 7,9 millimeter och vikten, som tidigare nämnt, är på 162 gram. Det inbyggda batteriet är dessvärre på blygsamma 3 000 mAh, vilket i kombination med den 6,1 tum stora och ytterst ljusstarka LCD IPS-skärmen med en upplösning på 1 440 x 3 120 pixlar skapar en hel del oro för enhetens batteritid. Vi återkommer till detta i batterikapitlet.

Skärmen har för övrigt fått en ytterst trendig så kallad sensorhaka i överkant, där telefonens frontriktade sensorer och den frontriktade kameran samt samtalshögtalaren sitter. Först ut med en i skärmens överkant utskuren plats för sensorer och kamera var den eleganta Essential Phone PH-1, men det var Apple som gjorde sensorhakan trendig, i och med iPhone X.

Kameran är av trendriktig ordning av dubbelkameratyp, med två 16-megapixelkameror på baksidan, ena med en normal lins och den andra med vidvinkeloptik. På fronten finner vi en så kallad ”selfiekamera” på åtta megapixlar.

Under skalet finner vi det ursnabba åttakärniga systemchippet Qualcomm Snapdragon 845 som har parats samman med grafikkretsen Adreno 630 och 4 GB arbetsminne av LPDDR4X-typ. Den europeiska versionen av LG G7 ThinQ har fått 64 GB internt lagringsutrymme av UFS 2.1-typ, varav cirka 49 GB finns tillgängligt för användaren. För den som behöver mer lagringsutrymme finns en MicroSD-kortplats med ett teoretiskt stöd för upp till 2 TB lagringsminnesexpansion.

Endast en SIM-kortplats finns tillgänglig i den europeiska versionen av G7, något som inte är ett problem för de allra flesta, men som kan vara en dealbreaker för andra. Vi finner istället för en sekundär SIM-kortplats istället en kortplats för lagringsminnesexpansion.

Lg G7 ThinQ säljs i Sverige endast i en bestyckningsversion; 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme (plus en plats för MicroSD-kort), och vi bjuds på två olika, ytterst diskreta, färgval i form av mörkblå (kallad ”Moroccan Blue”) och svart (kallad ”Aurora Black”).


Upplåsningsmetoder

Fingeravtryckaren är, som vi på redaktionen föredrar men till vissa andras förtret, placerad på telefonens bakstycke strax nedan kameralinserna. Läsaren är rund, stor nog och lagom försänkt för att vara lätt att hitta, och svarar därtill mycket snabbt på inläsning.

Vi noterat dessvärre ibland en viss mjukvarutvekan från det att fingeravtrycket har lästs in till dess att hemskärmen är inläst och telefonen är redo att användas. Det är ingen längre fördröjning då det sker, uppskattningsvis en dryg sekund, men då vi är vana vid blixtsnabba upplåsningar i Google Pixel 2 XL och OnePlus 6 så är det ändå olyckligt och tråkigt att G7 har en fördröjning.

Ovanstående kan med största säkerhet fixas via en mjukvaruoptimering, men tiden får utvisa om så kommer ske. Allt vi kan säga med säkerhet är att just nu, och i vårt exemplar, är upplåsningen ibland lite långsammare än vad vi skulle önska.

Ansiktsidentifieringen är snabb att programmera och tycks fungera ganska väl. Upplåsningen är snabb, dock ej lika snabb som OnePlus 6, men vi kan inte svara på hur hög säkerhet det är. Vi testade funktionen på några familjemedlemmar och vi kunde inte lura systemet, men vi gissar att två snarlika syskon mycket väl kan komma att vara lika nog för att lura telefonen, precis som OnePlus 6.

Vi finner ibland att upplåsningen misslyckas i dunkla förhållanden och vi tvingas då att nogsamt hålla telefonen rakt framför ansiktet och hålla handen och huvudet så stilla vi bara kan. Vi finner snart att vi, i vanlig ordning, återgår till den mer pålitliga, snabbare och säkrare upplåsningsmetoden via fingeravtrycksläsaren även om det som nämnt ovan i sällsynta fall tycks vara någon sekunds tvekan från inläsning till dess att telefonen är upplåst och redo.

Bildskärm


Bildskärmen är av LCD IPS-typ, har en RGBW-matris, mäter 6,1 tum på diagonalen och har en upplösning på 1 440 x 3 120 pixlar, även kallat 1440p+. Upplösningen i kombination med skärmstorleken ger G7 en pixeltäthet på knivskarpa 564 PPI. Skärmen har som sig bör numera ytterst tunna ramar, och skärmen täcker hela 87 % av telefonens totala frontyta.

Vi är inte helt glada i att LG har valt en LCD-skärm, även om det är ganska bra sådan, då tekniken som sådan har en hel del brister. Bland bristerna finner vi en dålig svärta, relativt svara kontraster och mediokra betraktningsvinklar. En av få fördelar med LCD-skärmar är en längre livslängd och mindre risk för så kallad ”inbränning”, som i varierande grad förr eller senare drabbar alla OLED-skärmar.

Skärmens trumfkort är ett extremt ljusstarkt läge där man under en begränsad tid, tre minuter, kan vrida upp ljusstyrkan till strax över 1 000 cd/m2, vilket är en nästan dubbelt så hög ljusstyrka som vissa konkurrenter. Detta ger G7 ThinQ en ypperlig läsbarhet även under soliga dagar, men som alltid, och trots detta, gör man klokt i att undvika direkt solljus. Inte ens 1 000 cd/m2 är nog för att bjuda på god läsbarhet i direkt sommarsolljus.

Färgerna är bra, med en ordentlig ”kick”, utan att kännas alldeles för överdrivna. LG bjuder därtill på vissa justeringsmöjligheter för skärmens färgåtergivning, vilket vi uppskattar. Skärmens kanske största svaghet är att den är av LCD-typ och därmed har en svag svärta som inte minst blir påtaglig då telefonen används i mörker, där svarta bildpartier kan framstå som ilsket ljusgrå.

Att skärmens färgåtergivning och ljusstyrka snabbt försämras ur vinklar, även om den fortfarande är fullt läsbar även ur kraftiga vinklar, är ytterligare ett problem som är typiskt för LCD-tekniken som sådan. OLED-skärmar lider för all del av detta också, men i betydligt mindre grad.

Pekskärmen är utmärkt och LG har gett det yttre skärmglaset, av Gorilla Glass 5-typ, en ordentlig oleofobisk (fettavstötande) ytbehandling som håller de värsta fingeravtrycken borta och ger skärmen en härligt halkig yta. Skärmen svarar snabbt och med hög precision på alla våra pek, svep och nyp. Pekskärmen håller kort sagt toppklass, precis som sig bör år 2018.

Trådlöst och ljud


Kapitlet ”trådlöst” blir ett allt tråkigare kapitel att skriva om, helt enkelt för att nästan alla nya telefoner presterar utmärkt och hart när identiskt med varandra. Sällan stöter vi på en modell med noterbart sämre mottagning, datahastigheter och stabilitet än samtida konkurrenter. Tiden för skakiga 4G-uppkopplingar och korkat designade interna antenner är sedan länge förbi, och LG G7 presterar precis så bra som vi önskar och helt i paritet med konkurrensen oavsett om det gäller mobilnätverk, Wi-Fi eller Bluetooth.

Ljudet vid telefonsamtal samt ljudet via den interna högtalaren skiljer sig dock åt markant de olika konkurrerande telefonerna emellan. LG har i marknadsföringen för G7 lagt stor vikt vid just den interna högtalaren som genom att använda telefonens interna utrymme som en resonanskammare (något de kallar ”Boombox”) sägs kunna bjuda på ett kraftigt ljud som kan fylla ett helt rum.

LG använder liksom andra tillverkare chassit som en resonanslåda, en resonanslåda som dock är betydligt större än hos konkurrenterna, och drar särskild nytta av detta om telefonen vilar på ett plant underlag. I jämförelse med Note 9 blir ljudet G7 ThinQ presterar både fylligare och snäppet högre med telefonerna sida vid sida vilandes på ett plant underlag. I handen är det däremot Note 9 som har övertaget och låter både fylligare och något högre, och dessutom bjuder på stereoljud.

För att ”Boombox”-finessen skall komma till sin fulla rätt krävs det alltså att man placerar telefonen på exempelvis en bordsskiva, säg ett vardagsrumsbord, varpå G7 använder sin inre resonanskammare för att sätta bordsskivan i vibration på ett sådant vis att hela rummet fylls på ett sätt som andra telefoner inte kan matcha.


Ansluter vi ett par hörlurar låter G7 ThinQ tack vare en mycket högkvalitativ DAC suveränt, speciellt med hörlurar som är något tungdrivna. LG erbjuder också gott om ljudinställningar. Utöver en 10-bandequalizer finns möjlighet att välja mellan tre olika ljudfilter: ”Short”, ”Sharp” och ”Slow”. ”Short” ger ett mer spatialt och omgivande ljud, ”Sharp” ett naturligare ljud och ”Slow” ett klarare ljud.

Den största skillnaden när vi aktiverar LG:s Quad DAC finner vi i rumskänslan. Ljudet låter mer levande och omgivande än utan DAC:en aktiverad. Mest framträdande blir effekten med mer påkostade hörlurar, och för den som redan har välljudande lurar och lägger stor vikt vid ljudkvalitet är G7 ThinQ ett ytterst bra val.

Vid telefonsamtal är ljudet bra i vår ände, och mycket bra i motpartens ände. Eller låt oss förtydliga: ljudkvaliteten är väldigt bra i vår ände, men totalbetyget dras ned av att maxvolymen är ganska låg, vilket kan göra det svårt att föra ett telefonsamtal i bullriga miljöer. Vindbrus filtreras effektivt bort och motparten har inte haft några klagomål annat än i hård blåst.

Mjukvara och användande


Mjukvaran bygger på Android 8.0 Oreo, och vi finner därmed att LG släpar efter ganska rejält. Android 8.0 lanserades i augusti 2017 och är därmed över ett år gammal. LG har sagt att G7 skall få Android 9.0 så småningom, men det är oklart när. Sannolikt mot slutet av året. Säkerhetsuppdateringen, daterad juli 2018, är lyckligtvis betydligt mer aktuell.

Ovanpå Android har LG förstås lagt in sitt eget gränssnitt LG UX, tidigare kallat Optimus UX, vilket bjuder på en egen design, en annorlunda layout och en hel del funktioner som Android i grundutförande saknar. Detta är kanske inte vårt favoritgränssnitt, men det är mestadels snabbt, följsamt och enkelt att använda.

Det är kanske lite fult att säga, men vi anar att LG har sneglat mer än bara en gång på Samsungs gränssnitt då de utvecklade sitt eget. Kanske vill de göra det så enkelt som möjligt för kunder som har varit trogna Samsung länge att byta till LG.

LG G7 ThinQ har inte helt olikt vissa Samsung-telefoners Bixby-knapp en dedikerad knapp för att bland annat starta Google-assistenten. Ett tryck startar Google-assistenten, två tryck startar Google Lens och långtryck startar Google-assistentens Walkie Talkie-funktion. Dessvärre tycks LG inte ha gjort det möjligt att själv programmera knappen med valfria funktioner eller appar, åtminstone inte utan tredjepartappar.

Walkie Talkie-funktionen är inte riktigt vad det låter som; det är inte för direktkommunikation mellan två personer så som i traditionella Walkie Talkies, utan fungerar istället som en metod för användaren att tala med Google-assistenten till dess att knappen släpps. Detta kan komma väl till hands om man exempelvis vill lägga in en längre kalenderpåminnelse och inte vill att assistenten tolkar ett kortare uppehåll i din röstinmatning som att du har talat färdigt.

Kameran

Kameran är som trenden påbjuder av dubbelkameratyp, med två sensorer på 16 megapixlar vardera. Huvudkameran har fått optik med en bländare på f/1,6 och en lins på 71 grader, medan den sekundära kameran har fått optik med en bländare på f/1,9 och en vidvinkellins på fina 107 grader.

Båda sensorerna har sensorpixlar på 1,0 mikrometer vilket år 2018 får betraktas som väldigt blygsamt. De flesta konkurrenterna bjuder idag på sensorpixlar på mellan 1,22 och 1,5 mikrometer, vilket skapar en mellan 50 och 125 % större yta och därmed mycket bättre teoretisk ljusupptagningsförmåga.

På pappret antyder detta att G7 kan komma att ha en ytterst svag mörkerprestanda, men det är samtidigt ingen garanti. Smarta funktioner som ”pixel binning” och kombinationen av två kameror som arbetar tillsammans i mörker kan göra en stor skillnad. Vårt fototest nedan får avgöra om så är fallet. Till sin hjälp i dunkla förhållanden finner vi även en dubbel LED-blixt. Frontkameran är slutligen på 8 megapixlar och har en bländare på f/1,9.

Kameramjukvaran


LG har länge haft en finess- och layoutmässigt bra kameramjukvara som i Manuellt läge ger användaren relativt stor kontroll över sin fotografering. Gränssnittet är snabbt, lättnavigerat och snyggt utformat och uppmuntrar till att ta fler foton snarare n färre – precis som en bra kameramjukvara skall.

Allt är dessvärre inte hallon och solsken, utan vi finner att kameramjukvaran har en del brister under skalet, vad gäller bildbehandlingen. I synnerhet HDR-läget som dessvärre inte alls fungerar som förväntat eller lever upp till förväntningarna på grund av stora problem med kraftig överexponering i svåra ljuskontraster. Mer om detta nedan i vår kameraanalys.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning, med vissa undantag för bildförhållande, för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar någon roll, det vill säga närbilder, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning, slutartid och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i vissa fall, kamerans ”point and shoot”-duglighet. En medveten fotograf kan manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad kamera kan alltså med en god fotograf vara bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
LG G7 ThinQ (t.v.), Google Pixel 2 XL (t.h.)


I de två första bildparen har vi ställt kamerorna inför två måttligt svåra ljuskontraster, med träd och grönska mot en ljus himmel. Dessvärre hanterar G7 dessa ljuskontraster kort sagt uselt, trots att HDR aktiverades, med resultat att delar av himlen helt och hållet försvinner i en vit soppa genom kraftig överexponering. Google Pixel 2 XL har marknadens sannolikt bästa HDR-funktion och utklassar G7 ThinQ med två mycket välbalanserade bilder.

G7 ThinQ lyckas bättre med färgåtergivningen än med exponeringen och levererar i det första bildparet en aning mer korrekt grönnyans än Pixel 2 XL, men en lite för illgrön grönnyans i det andra bildparet. Skärpan är slutligen aningen bättre i bilderna tagna med Pixel 2 XL och vi räknar in två ganska enkla rondsegrar för Pixeln.

I det tredje bildparet på den röda blomman ser vi en riktigt bra bild från G7 ThinQ. Exponering och färgåtergivning är utmärkt, snäppet bättre än Pixel 2 XL, men Pixel 2 XL bjuder på mer dynamik och en bättre skärpa. Det är snudd på oavgjord rond men vi ger G7 ThinQ segern.

I det fjärde bildparet, på vattendraget och gångbron, är resultatet snarlikt bildparet ovan; G7 ThinQ lyckas aningen bättre med en mer realistisk färgåtergivning, men vi ser här en lätt tendens till överexponering på gångbrons brädor. Pixel 2 XL bjuder på bättre dynamik och bättre detalj och skärpa. Ronden till Pixel 2 XL.

I det sista bildparet tar G7 ThinQ sin bästa bild i vårt kameratest, med utmärkt detaljrikedom, fin färgåtergivning och bra exponering. Problemet är bara att Pixel 2 XL tar en ännu bättre bild, med mer dynamik och skärpa, men aningen mindre korrekt färgåtergivning. Ronden till Pixel 2 XL.

Som synes vinner Pixel 2 XL dagsljuskampen med fyra ronder av fem, med en rondseger för G7 ThinQ. Detta kan lätt tolkas som en utklassningsseger, men så är inte riktigt fallet. Ja, Google Pixel 2 XL har den bättre kameran, men G7 bjuder på bra motstånd med undantag för en smått usel HDR-funktion där LG har mycket att jobba på.

Mörkerbilder
LG G7 ThinQ (t.v.), Google Pixel 2 XL (t.h.)


Vi befarade innan vi påbörjade vårt kameratest att G7 ThinQ skulle vara hart när obrukbar för fotografering i mörker, på grund av sensorpixlar på låga 1,0 mikrometer. Små sensorpixlar innebär en i teorin mycket sämre ljusupptagningsförmåga än exempelvis Pixel 2 XL med sensorpixlar på 1,4 mikrometer, men vi vet att smart trolleri med så kallad pixel binning, där sensorpixlar slås samman för att öka ljusupptagningsförmågan, kan göra en viss skillnad och kompensera för små pixlar till viss del.

LG har till vår glädje lyckats riktigt bra med detta, och G7 ThinQ presterar betydligt bättre i mörker än vad vi befarade. Mot den utmärkta mörkerkameran i Pixel 2 XL räcker det inte till, men G7 gör ingalunda bort sig heller. Färgåtergivningen är inte en fullträff för endera telefonen; Pixel 2 XL går för mycket åt det blå hållet för den mörka himlen, medan G7 ThinQ å sin sida inte lyckas lyfta fram tillräckligt med färg för just molnen vilka upplevs som näst intill gråa. Skärpan och detaljen är klart bättre i bilderna tagna med Pixel 2 XL.

Mörkersegern går till Pixel 2 XL, men vi kan inte göra annat än att respektera hur väl G7 lyckas trots på pappret ganska dåliga förutsättningar. Imponerande!

Bokeh
LG G7 ThinQ (t.v.), Google Pixel 2 XL (t.h.)


Med två kamerasensorer har LG G7 på pappret betydligt bättre möjligheter än Pixel 2 XL och dess enkelkamera att skapa attraktiva bokehbilder, där förgrund och bakgrund effektivt separeras utan missar. Dessvärre ser vi att så inte riktigt är fallet, utan vi ser att G7 ThinQ har stora problem at separera den röda blommans blad – det vill säga förgrunden – från dess bakgrund.

Delar av bakgrunden mellan blommans blad är som resultat i fokus, tvärt emot vad vi vill se. Google Pixel 2 XL lyckas heller inte perfekt, men separationen av förgrund och bakgrund är betydligt bättre. Därtill bjuder Pixeln på en vida överlägsen skärpa och detalj mitt på blomman, där vi med pekfokus medvetet lade fokuspunkten.

Segern till Pixel 2 XL.

Frontkamera
LG G7 ThinQ (t.v.), Google Pixel 2 XL (t.h.)


Frontkameran i LG G7 ThinQ visar sig snabbt i vårt minitest vara av god kvalitet, betydligt bättre än den skapliga men mediokra frontkameran i Pixel 2 XL. Allt från ljusupptagningsförmåga till färgåtergivning och skärpa och detalj är en enkel seger för G7 ThinQ som enkelt besegrar 2 XL. Imponerande frontkamera och en klar seger för G7 ThinQ.

Vidvinkel
LG G7 ThinQ normalvinkel, LG G7 ThinQ vidvinkel

En egenskap som separerar LG G7 från majoriteten av konkurrenterna är att de har försett G7 med ett vidvinkelobjektiv på utmärkta 107 grader. Detta möjliggör att på relativt kort avstånd få plats med ett väldigt brett synfält, något som exempelvis kan komma väl till pass vid inomhusfoto där men vill få plats med hela rummet, eller vid mat- och gruppfoto.

Vi har i bildgalleriet ovan tagit bilder på samma motiv med först huvudkameran och dess normalvinkelobjektiv och sedan med vidvinkelkameran och vi låter bildresultaten tala för sig själv. Vi konstaterar kort att det är en i många lägen mycket behändig funktion som vi önskar fler telefoner bjöd på. Nackdelen är, förstås, att man istället går miste om ett telefotoobjektiv (zoom) som exempelvis Nokia har satsat på i 8 Sirocco. Vilket är mest behändigt och av störst nytta? Det kan bara du svara på.

Batteritid och prestanda

[bench]23battery|lg g7 thinq[/bench]
Batteritiden har under testfasen dessvärre inte levt upp till vare sig våra förväntningar eller till konkurrenternas telefoner. Batteritiden är förvisso trots ett betydligt mindre batteri än i fjolårets G6, 3 000 mAh mot 3 300 mAh, noterbart bättre, men detta säger i all ärlighet inte speciellt mycket då G6 hade en riktigt svag batteritid.

Vi mäter i vårt batteritest, utfört med PCMark Work Battery Life 2.0, upp mediokra 411 minuter, eller 6 timmar och 51 minuter. Detta placerar G7 ThinQ långt ned på topplistan och inte alls i nivå med dagsaktuella flaggskepp som Samsung Galaxy S9, OnePlus 6 och Sony Xperia XZ2.

Vid verkligt användande, så som vi alltid använder våra telefoner, ser vi mer av samma sak. Batteritiden är för all del inte rent dålig, men det är med nöd och näppe vi klarar en hel arbetsdag inklusive jobbpendel på en och samma laddning. Vi har i regel mindre än 10 % batteri kvar då vi kommer hem och kliver innanför ytterdörren, vilket inte känns bra. En avvikare för fika med kompisarna eller en tur till matbutiken är ofta nog för att batteriet skall tömmas och telefonen stängas av. Inte helt idealt.

Laddning går lyckligtvis snabbt via den i kartongen medföljande snabbladdaren, och vi mäter uppladdning från helt tomt till helt fullt på 99 minuter, eller 1 timme och 39 minuter. Inte rasande snabbt, men klart godkänt. Vad viktigare är noterar vi att vi laddar från tomt till 70 % på under en timme. Bra!

Som bonus bjuds vi på stöd för trådlös batteriladdning via Qi-standarden, vilket vi på Swedroid verkligen uppskattar. En trådlös laddare medföljer inte i kartongen, men ingen annan större tillverkare bjuder idag på en medföljande trådlös laddare heller, annat än i undantagsfall vid särskilda kampanjer.

Allt som allt är vi aningen besvikna på batteritiden i G7 ThinQ, men för mindre intensiva användare än oss tvivlar vi inte på att batteritiden är mer än nog. Att ta med sig en snabbladdare och stödladda i 15 eller 20 minuter vid behov är dessutom allt som behövs för att ge batteriet de 20–25 procentenheterna som behövs för ett par timmars extra användande.

Prestanda

LG har precis som flertalet konkurrenter utrustat sitt flaggskepp med Qualcomms Snapdragon 845. Detta är en åttakärnig processorplattform tillverkad i en 10-nanometerprocess bestående av fyra huvudkärnor på upp till 2,8 GHz (Kryo 385 Gold) och fyra sekundära kärnor på upp till 1,7 GHz (Kryo 385 Silver). För grafiken svarar kretsen Adreno 630. Vidare finner vi 4 GB LPDDR4X-RAM och 64 GB lagringsminne av UFS2.1-typ.

Även om batteritiden är en besvikelse så är prestandan däremot ypperlig. G7 ThinQ bjuder på ett mycket fint flyt i gränssnittet med mjuka animationer och övergångar nästan helt utan mikrolagg eller tvekan. Även operationer som appinstallationer, appstarter och spelande går precis så snabbt och följsamt som vi förväntar oss av en telefon med Qualcomm Snapdragon 845 under skalet.

Vi kan precis som i alla andra telefoner med Snapdragon 845 i ytterst specifika scenarion i synnerliga krävande spel, med osedvanligt många objekt i bild samtidigt, notera en viss tendens till bildfrekvensfall, men det är alltid ytterst kortvarigt och aldrig i en omfattning som enligt vår uppfattning gör det hela svårspelat eller frustrerande.

Enda plumpen i prestandaprotokollet är att vi ibland noterar att 4 GB RAM inte riktigt räcker till med LG:s gränssnitt. Sporadiskt tvingas telefonen stänga av även frekvent använda processer istället för att hålla dem vid liv i arbetsminnet, med en viss fördröjning som följd då appen tvingas kallstarta appen då vi växlar tillbaka. 6 GB RAM hade mest sannolikt råda bot på detta, men tyvärr får vi alltså nöja oss med 4 GB.

Värmeutvecklingen har varit blygsam, precis som de allra flesta konkurrenterna med samma chipp, Snapdragon 845. Vid hård belastning, i synnerhet samtidigt som telefonen laddas, kan vi naturligtvis framkalla en del värme, men telefonen känns aldrig obehagligt varm eller ger oss oro för att den eventuellt kan ta skada av värmen.

Möjligen gynnas G7 ThinQ även av den osedvanligt stora resonanskammaren för telefonens högtalare som utöver att ge ett fylligare ljud även bjuder på en extra luftspalt som andra telefoner saknar. Detta kan, i teorin, gynna telefonens förmåga att leda av värme.

Allt som allt är prestandan i G7 ThinQ som förväntat två tummar upp och en telefon vi kort sagt tycker om att använda, till stor del på grund av dess fina prestanda och hur behaglig den är i handen.

Syntetiska prestandatest
[bench]23system|lg g7 thinq[/bench]
[bench]23cpu|lg g7 thinq[/bench]
[bench]23gpu|lg g7 thinq[/bench]

Vi låter graferna ovan tala för sig själv, men vi vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan eller aldrig säger hela sanningen om en enhets prestanda. Sammantaget kan syntetiska mätningar ge oss ett hum om hur en telefon presterar, men det är inte ovanligt att en telefon med blygsam syntetisk maxprestanda ändå upplevs lika snabb som på pappret kraftfullare konkurrenter, vid verkligt användande.

Slutsats

Som sig bör är G7 ThinQ den bästa G-modellen någonsin. Tekniken går ständigt framåt och det är naturligt att årets telefon är bättre än året dessförinnan, och så vidare. Men G7 ThinQ är mer än bara så. Årets modell är mer än bara en putsning av G6 och G5, och även om vi vill gå så långt som att säga att det här är årets telefon, så är LG äntligen på rätt väg igen, och det med besked.

Till det yttre har LG skapat en tilltalande och diskret telefon med ypperlig bygg- och materialkvalitet. Heltäckande glasstycken på front och baksida och ett lättmetallchassi är en vinnande kombination som många andra tillverkare numera använder, och LG gör det hela mycket väl. Telefonen känns dyr och välbyggd, utan att för den skull vara lika tung som många konkurrenter.

Prestandan är mycket god och gränssnittet flyter utmärkt. Faktum är att gränssnittet är mer följsamt än i Samsung Galaxy S9, exempelvis. En viss tvekan kan ibland uppstå när telefonens arbetsminne blir fullt och operativsystemet tvingas stänga av och kallstarta processer, men i övrigt är G7 på det stora hela en behaglig upplevelse prestanda- och mjukvarumässigt.

Kameran är överlag bra, men vi ser stora problem med HDR-läget som inte alls lyckas hantera svåra ljuskontraster. Mörkerprestandan kunde vara bättre och når inte riktigt hela vägen mot de bästa men G7 gör ändå ett ganska bra jobb de ytterst små sensorpixlarna (1,0 mikrometer) till trots. Kameramjukvaran är snabb och lättanvända och bjuder på bra funktionalitet, men att det ibland tar upp till två sekunder att kallstarta kameran är ett litet minus i kanten. Det borde ta mindre än en sekund, varje gång.

Bildskärmen är en mycket trevlig bekantskap men vi finner det lite olyckligt att de har valt att använda en LCD-skärm istället för en OLED-skärm. LCD-skärmar har för all del en längre livslängd och mindre problem med inbränning, men OLED-skärmar är överlägsna på i princip alla andra sätt. Det är lite svårt att acceptera att ett flaggskepp har fått en LCD-skärm år 2018, även om det är en bra LCD-skärm.

Batteritiden är dessvärre G7:s kanske svagaste gren. Med en 6,1 tum stor LCD-skärm och ett batteri på låga 3 000 mAh lyckas G7 ThinQ aldrig matcha vare sig konkurrenterna eller våra förväntningar. Vi klarar för all del i regel hela arbetsdagen ut på en och samma laddning, men det är med alldeles för små marginaler. En enda avstickare på väg hem från jobbet kan vara allt som behövs för att inte hinna hem till laddaren.

En och annan brist till trots är G7 ThinQ när allt summeras en mycket bra telefon som torde göra de flesta nöjda, och en telefon som i skrivande stund kan fås till mycket förmånliga priser via olika kampanjer. Exempelvis har telefonen sålts i en kampanj där man får två G7 ThinQ till priset av en – en smått fantastisk deal om man kan hitta en vän eller familjemedlem som vill köpa en telefon samtidigt och dela på kostnaden.

Vi rekommenderar G7 ThinQ, med en prislapp på cirka 6 300 kronor och uppåt, som ett prisvärt alternativ till konkurrenter som Samsung Galaxy S9 (från 7 990 kr) och HTC U12+ (från 7 990 kr).

[P_REVIEW post_id=163906 visual=’full’]