Recension:Test av Sony Xperia XZ2 Premium

Postat:
06:44 - 2018-09-30
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
57

Sony har en mångårig erfarenhet på Androidmarknaden och har tillverkat Androidtelefoner längre än många av konkurrenterna. Det började lite skakigt med Xperia X10 som hade fått ett ambitiöst och snyggt gränssnitt som dessvärre var alldeles för tungdrivet för dåtidens hårdvara.

Sony kämpade tappert vidare och inom några år hade de gått från det kanske trögaste gränssnittet på marknaden till ett av de allra snabbaste och mest följsamma. Mjukvaran har enligt vår åsikt efter de första årens trevande start alltid varit en styrka hos Sonys Xperia-telefoner.

Länge har vi sett ett i grunden princip oförändrat designspråk från Sony, kallat Omni-Balance, som såg dagens ljus första gången 2013, när Xperia Z lanserades. Ett snyggt, stramt och elegant designspråk som tydligt skilde Sonys telefoner från konkurrenterna. Med åren började designspråket dock kännas lite gammalt och även om det fortfarande var elegant så andades det en lite konservativ rädsla för nyskapande.

Med Xperia XZ2 Premium, XZ2 och XZ2 Compact har Sony äntligen släppt taget om det gamla designspråket. Fronten ser fortfarande ut som en klassisk Xperia-telefon, om än med mer mjukt rundade hörn och skärmkanter, medan bakstycket har fått en snudd på total makeover med ett välvt bakstycke av glas (XZ2 Premium samt XZ2) eller plast (XZ2 Compact). Sony kallar det nya designspråket ”Ambient Flow”, och vi lär få ser mer av det under de kommande tre till fem åren då Sony tenderar att hålla hårt i sin design när de väl har gjort sitt val.

Designen är i år alltså ny, men hur ser det ut om vi dristar oss att gräva lite djupare? Har Sony även tagit rejäla kliv framåt under skalet? I den här recensionen tar vi oss an syskonskarans toppmodell Xperia XZ2 Premium för att se om vi kan hitta guldkorn även under den fagra ytan.

Kartong och hårdvara



XZ2 Premium levereras precis som det mindre kostsamma syskonet Xperia XZ2 i en snygg mellangrå kartong med strama linjer och vassa kanter. De flesta telefonkartonger har för all del kanter, men Sony tycks ha beslutat sig för att göra dem näst intill knivskarpa. På lockets ovansida ser vi ”XPERIA” i kromad text, samt ”ZX2 Premium” i vit text strax nedan. Längst ned på kartonglocket sitter Sony-logotypen.

Inuti kartongen finner vi telefonen i sig, i färgen ”Chrome Black”, i ett eget fack allra högst upp inslagen i skyddsplast. Nedan telefonens övre fack återfinns en svart snabbladdare på max 16,2W (12V och 1,35A), en svart USB-kabel (cirka 1 meter), en kort adaptersladd för USB Typ C till 3,5 mm (cirka 8 centimeter) samt en kartong med dokumentation (garantiinformation och snabbstartguide).

Kartongens innehåll kan variera beroende på region, operatör och återförsäljare, samt i särskilda kampanjer, och vi kan inte svära på att innehållet är detsamma i just er kartong.

Sonys val av glas för bakstycket är kanske inte det bästa vad gäller stryktålighet, men telefonen andas samtidigt, mycket tack vare materialvalet, en gedigen lyxkänsla. Xperia XZ2 Premium känns som en solid bit mjukt utformat glas.

Kombinationen av högblankt glas och fettavstötande ytbehandling, både på skärmglas och bakstycke, gör att telefonen är oerhört halkig. Jämte syskonet XZ2 är detta sannolikt den halkigaste telefonen vi har testat. Att lägga telefonen på en bordsskiva är förenat med vissa risker om bordsskivan lutar minsta lilla åt något håll. Telefonen börjar då långsamt krypa millimeter för millimeter till dess att den riskerar falla av bordet. Vi rekommenderar innerligt ett skal eller ett fodral för den här dyrgripen.

En bonus som den mycket påtagliga fettavstötande ytbehandlingen på bakstycket medför är att XZ2 Premium är skapligt resistent mot fingeravtryck, något som inte hör till vanligheterna med telefoner med glasbakstycken.

XZ2 Premium har tre fysiska knappar som alla sitter på telefonens högra långsida. Uppifrån och ned finner vi volymknapp, strömknapp och kameraknapp. Kameraavtryckaren har som vanligt med Sonys telefoner två lägen; halvtryck för att fokusera och heltryck för att ta bilden.

Precis som lillebror Xperia XZ2 som vi inte ansåg hade tillräckligt motstånd i strömknappen så bjuder XZ2 Premium på ett alldeles för svagt motstånd i strömknappen, medan volymknappen däremot är ypperlig; mer distinkt och kräver ett mer bestämt tryck. Kameraavtryckaren är i XZ2 Premium lika lös som i lillebror XZ2, vilket vi inte är helt nöjda med då det är lite för lätt att råka trycka av misstag vid oavsiktlig beröring eller att trycka av en bild då vi egentligen bara avsåg att fokusera.

Centrerat i fotänden finner vi USB Typ C-porten och strax till vänster om denne hittar vi den primära samtalsmikrofonen. Sony har till vår glädje placerat den primära högtalaren i skarven mellan skärmglaset och lättmetallramen, där den där gör mycket större nytta än då den sitter infälld i metallramen i fotänden som på de flesta konkurrenterna. I huvudänden finner vi den sekundära mikrofonen till höger och SIM-kortluckan till vänster. Den vänstra långsidan är slät och saknar knappar, luckor och anslutningar.

Under den 5,8 tum stora skärmen finner vi Qualcomms i dagsläget snabbaste chipp Snapdragon 845, bestående av en åttakärnig processor och den mycket kraftfulla grafikkretsen Adreno 630. Till sin hjälp har Snapdragon 845 fått 6 GB arbetsminne (RAM) av LPDDR4X-typ, och 64 GB lagringsminne av UFS 2.1-typ.

Batteriet är på skapligt väl tilltagna 3 540 mAh. Telefonen mäter 158 x 80 x 11,9 millimeter och väger i relation till skärm- och batteristorleken smått makabra 236 gram – hela 30 gram mer än Samsungs Galaxy Note 9 som har en 0,6 tum större skärm och ett nästan 500 mAh större batteri.

Xperia XZ2 är en av de största telefonerna vi har testat under de senaste åren och inte minst telefonens bredd gör att den känns enorm i handen. Lägg därtill den mycket höga vikten så känns XZ2 Premium smått gigantisk i handen, även om telefonens stora tjocklek (nästan 12 millimeter) och det mjukt rundade bakstycket gör att den åtminstone är tämligen bekväm att hantera. Detta är inte en telefon för små händer.

Sony har gett Xperia XZ2 Premium damm- och vattenresistens i form av en IP68-klassificering, och vi finner därtill till vår belåtenhet stöd för trådlös batteriladdning via Qi-standarden.

Xperia XZ2 Premium säljs i dagsläget i blott två olika färgalternativ, en silverfärgad variant kallad ”Chrome Silver”, vilket är färgen vi har, och en svart version kallad ”Chrome Black”. Prislappen är i skrivande stund från cirka 9 500 kronor.

Specifikationer Sony Xperia XZ2 Premium
ReleasedatumSommaren 2018
Processor2,7GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 845
GrafikkretsAdreno 630
RAM-minne6GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm5,8" / UHD - 2160x3840 pixlar / 760PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 92,74 cm² / ~73,4% av fronten
Kamera19MP
Främre kamera13MP
Vikt236g
Höjd, bredd, djup158 x 80 x 11,9mm
Batteri3540mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
SensorerGPS+GLONASS+Galileo+BDS+QZSS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 18
IP-klassningIP68
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Dubbla bakre kameror (19MP + 12MP).
Mer infoMer info om Sony Xperia XZ2 Premium på Androidenheter.se

Bildskärm


Bildskärmen är 5,8 tum stor, av IPS LCD-typ och ur Sonys Triluminous-familj. Bildskärmen har stöd för HDR, har en upplösning om 2 160 x 3 840 pixlar (ofta även kallat UHD och 4K) och har en pixeltäthet på smått fantastiska 765 PPI. Fullkomligt knivskarpt, inte minst i kombination med skärmens RGB-matris.

Sony har ännu inte hoppat på trenden med att minimera ramarna runtom telefonen, utan vi finner en stor panna och en redig haka ovan och nedan skärmen. Skärmen utgör faktiskt blott 72 % av telefonens totala frontyta och de flesta konkurrenterna ligger idag närmare 85 %, vissa närmare 90 %. Xperia XZ2 Premium ser kort sagt lite gammaldags ut, trots att det är en nästan helt ny modell.

Färgåtergivningen är bra och betraktningsvinklarna är relativt goda för att vara en LCD-skärm, även om vi tydligt ser att ljusstyrka och färgmättnaden avtar ur vinklar större än 45 grader. Svärtan är som alltid med LCD-paneler tämligen dålig, men det är bara ett problem i mörka omgivningar då panelen inte kan producera svarta nyanser, utan att de framstår som ljusgrå.

Vi noterar en viss så kallad eftersläpning där bildskärmens svarstid inte är riktigt snabb nog vid skrollning på exempelvis webbsidor med svart text mot vit bakgrund. Texten ser kort beskrivet lätt utsmetad och blek ut under sådana förhållanden.

Den maximala ljusstyrkan är acceptabel och även om den inte kan matcha exempelvis den briljant ljuse LG G7 ThinQ så är det ljus nog för att telefonen skall kunna användas utan större ögonansträngning även i fullt dagsljus utomhus. Direkt solljus bär dock som alltid undvikas för acceptabel läsbarhet.

Pekskärmen är som sig bör år 2018 av toppklass och reagerar på alla våra kommandon snabbt och med precision, oavsett om det är pek, svep eller nyp. Skärmglaset är av Gorilla Glass 5-typ och är ytbehandlat med ett fettavstötande (oleofobiskt) lager som håller det värsta fingeravtryckskladdet borta och ger våra fingertoppar en härligt halkig yta att dansa på.

Allt som allt är både bild- och pekskärm i Xperia XZ2 Premium en mycket trevlig bekantskap och dess enda svagheter är egentligen en bristande svärta (ofrånkomligt med LCD-skärmar) och en medioker maximal ljusstyrka. Skärpa, färgåtergivning och pekskärm är alla av toppklass.

Trådlöst och ljud


Numera är det sällsynt med betydande mottagningsproblem via mobilnät och Wi-Fi. Alla olika telefonmodeller har förvisso sina individuella egenheter, och i specifika situationer kan en modell ha mottagningsproblem på en plats där en annan fungerar utmärkt, och tvärtom. Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att testa alla dessa otaliga och ytterst specifika scenarion.

I våra recensioner mäter vi upp den testade enhetens signalstyrka på en given plats, med en välbeprövad telefon som referens på samma mobilnätverk och på samma Wi-Fi-nätverk, för att se om de presterar likvärdigt. Numera presterar nästan alla telefoner från etablerade tillverkare likvärdigt under givna förutsättningar, och vi fördjupar oss därför endast om vi noterar en betydande skillnad i signalstyrka och nätverksstabilitet.

Vidare testar vi den testade enhetens känslighet för dödsgreppet i alla våra telefonrecensioner, där vi kort beskrivet greppar telefonen med båda händerna och gör vårt bästa att med varierande grepp täcka över de interna antennerna för att se om vi kan framkalla ett osedvanligt stort signalfall.

Alla telefoner uppvisar en viss känslighet för dödsgreppet; utan undantag kan signalfall framkallas i alla telefoner, men lyckligtvis är dessa signalfall numera sällan av betydande art. Vi fördjupar oss endast i ämnet om vi stöter på större signalförluster än normalt.

Xperia XZ2 Premium presterar både via mobilnätverk och Wi-Fi precis som förväntat, och vi noterar ingen större känslighet för det så kallade dödsgreppet. Räckvidden via Wi-Fi, både 5 GHz och 2.4 GHz, är hart när identisk med våra referenstelefoner bestående av Googles Pixel 2 XL och Samsungs eminenta Galaxy Note 9.

Vi noterade då vi testade lillebror Xperia XZ2 att telefonen precis som Samsung Galaxy Note 9 behövde två eller tre sekunder för att ansluta till vårt 5 GHz-nätverk, vilket är en god bit långsammare än Google Pixel 2 XL och OnePlus 6 som båda ansluter på under en sekund. Lyckligtvis tycks Xperia XZ2 Premium inte lida av samma långsamma anslutning som lillebror XZ2, utan ansluter precis lika snabbt som Pixel 2 XL och OnePlus 6.

Ljudet via de inbyggda högtalarna är förvånansvärt bra, bättre än i lillebror XZ2 som vi testade i somras, vilket vi inte hade förväntat oss då de tu telefonerna är ytterst snarlika. Kanske lade Sony helt enkelt lite mer krut på högtalarna i XZ2 Premium för att ytterligare motivera den större prislappen.

Vi mäter upp en maximal ljudstyrka på 85 decibel mätt 50 centimeter från telefonens primära högtalare vilken precis som på XZ2 sitter nästan osynligt infälld i glipan mellan skärmglaset och lättmetallramen i telefonens fotände, och 84 decibel 50 centimeter rakt från telefonens front. Detta är förvisso bara någon decibel högre maxvolym än XZ2, men ljudet som sådant bjuder på mer djup och vi föredrar utan någon tvekan XZ2 Premium vad ljudet berör.

Det måste påpekas att även om XZ2 Premium bjuder på mer djup än lillebror XZ2 via den interna högtalaren så räcker det inte till mot de bästa, såsom LG G7 ThinQ och Pixel 2 XL. Dessa två telefoner bjuder delvis på mer djup, i synnerhet G7 om man nyttjar den inbyggda resonanskammaren, men även på ett mer nyanserat ljud och mer klarhet. Kort sagt: Xperia XZ2 Premium har en riktigt bra, men inte ypperlig, högtalare.

Bonuspoäng för att Sony har valt att utnyttja samtalshögtalaren ovan skärmen som en sekundär högtalare och därmed gett XZ2 Premium stereoljud. Stereo är i sig inte speciellt viktigt för oss vad telefonhögtalare berör, man bjuds ändå inte på en betydande stereoupplevelse med två högtalare placerade blott något dussin centimeter från varandra, men vi är mycket nöjda med att få ljud från två olika källor vilket minimerar risken att av misstag täcka över båda högtalarna då man håller telefonen i landskapsläge, eller då den ligger i en väska eller ficka.

Mjukvara och användande


Mjukvaran består i skrivande stund av Android 8.0 Oreo, och släpar därmed hela två Androidversioner efter den senast tillgängliga skarpa versionen, 9.0. Säkerhetspatchen är dock mer aktuell, med augusti månads uppdatering installerad. Ovanpå Android har Sony som sig bör lagt in sitt eget gränssnitt Xperia UI, version 11.3, som vi på redaktionen traditionellt är ganska förtjusta i.

Gränssnittets design kan för all beskrivas som aningen tråkigt jämfört med vissa mer ”flashiga” konkurrenter, men vi uppskattar att det är mycket snabbt och responsivt, inte minst i kombination med ursnabba Snapdragon 845. Gränssnittet är intuitivt, lättanvänt, och bjuder på en hel del bra funktioner. Den som har haft en Sony Xperia de senaste åren känner sig genast hemma på Xperia XZ2 Premium och dess syskon ur XZ2-familjen.

Det mesta i mjukvaran är sådant som vi finner i hart när alla moderna Androidtelefoner och vi fördjupar oss därför inte i detta, utan nöjer oss med att konstatera att allt som vi förväntar oss av en modern telefon finns där, och mjukvaran är därtill tämligen väloptimerad och snabb.

Nedan följer en rad skärmdumpar från telefonens gränssnitt och inställningsmenyer.

Kamera


Kameran i Xperia XZ2 Premium skiljer sig åt från lillebror XZ2, då Sony har gett XZ2 Premium en dubbelkamera. Huvudkameran består precis som i XZ2 av en 19-megapixelsensor, precis samma sensor ur IMX-serien som i lillebror, men Sony har i Premium gett huvudkameran en bättre optik med en större bländaröppning på f/1.8 att jämföra med f/2.0 i XZ2. Detta ger Premium ett större ljusinsläpp vilket åtminstone på pappret innebär att foto i mörker bör vara snäppet bättre.

Huvudkameran har sensorpixlar på skapliga 1,22 mikrometer; ett steg framåt kontra de 1-1,12 mikrometerna Sony under många år erbjöd i majoriteten av sina telefonkameror. Vidare finner vi fasdetekterande autofokus och laserautofokus mensmått ofattbart ingen optisk bildstabilisering. Avsaknaden av optisk bildstabilisering kan komma att göra i synnerhet mörkerfoto en utmaning vid foto utan stativ.

Den sekundära kameran är på 12 megapixlar och fotograferar endast i svartvita nyanser. Bländaren är här på finfina f/1.6 och sensorpixlarna på väl tilltagna 1,55 mikrometer, vilket i kombination med bländaröppningen bör gynna mörkerfoto markant, och vi finner att även den sekundära kameran har fått fasdetekterande autofokus och laserautofokus.

Sony kombinerar vid mörkerfoto huvudkameran med den sekundära kameran och slår samman de två bilderna för att, i teorin, ge användaren en optimal mörkerbild. Vårt kameratest här nedan får avgöra hur väl Sony har lyckats med såväl detta som med dagsljusfoto, bokeh och frontkameran (13 megapixlar, f/2.0, autofokus, och sensorpixlar på 1,12 mikrometer).

Kameramjukvaran


Sonys kameramjukvara är ur kartong som sig bör inställd på automatläget, på svenska lite avigt kallat ”Bättre Autojustering” (”Superior Auto” på engelska), och precis som hos nästan alla konkurrenter tar kameramjukvaran hand om alla inställningar åt användaren; man siktar och skjuter, kameramjukvaran gör resten. För den som föredrar att själv ta kontroll över fotograferingen finns det även ett läge mer logiskt kallat ”Manuellt” (”Manual” på engelska), under vilket vi kan justera en rad parametrar såsom fokusläge, ISO, vitbalans och exponering.

Dessvärre kan det vara lite svårt att navigera kamerans alla funktioner, då exempelvis bokeh-foto, panorama och Google Lens nås via separata separat appar inbakade i en separat vy i Sonys kameramjukvara, snarare än genom lättillgängliga knappar direkt i kamerans bildsökarvy.

Även det i övrigt trevliga slow motion-läget för videoinspelning är lite lurigt att hitta till, och att använda, om man inte är bekant med Sonys gränssnittslogik i kameramjukvaran. Vi hade önskat ett lite mer naturligt och intuitivt upplägg för slow motion och bokeh, men när man väl har lärt sig gränssnittets logik, eller brist därav, är det inte längre ett problem.

Ett plus i kanten för Xperia XZ2 Premium då vi i slow motion-läget tillåts spela in video i 1 280 x 720 pixlar (720p) i hela 960 FPS. Som jämförelse kan Pixel 2 XL endast spela in i upp till 240 FPS, blott en fjärdedel av Xperia XZ2 och inte tillnärmelsevis samma fantastiska slow motion-effekt som Sonyn.

Ett problem som gör slow motion-läget tämligen svåranvänt är att endast ytterst korta klipp kan spelas in i 960 FPS, i regel några tiondelars sekund, maximalt en sekund, vilket gör det väldigt svårt att tajma inspelningen perfekt. Det hela görs än mer komplicerat av att slow motion-inspelningen har en viss fördröjning från det att man trycker på avtryckaren till dess att inspelningen i 960 FPS påbörjas.

Det krävs allt som oftast en handfull misslyckade försök innan vi lyckas tajma det hela rätt och aktivera 960 FPS vid precis rätt tillfälle. Svårigheten att tajma rätt och att man kan spela in maximalt en sekund i 960 FPS gör att vi utan tvekan föredrar OnePlus 6 slow motion-läge som låter oss spela in en hel minut i 480 FPS. Visst, 480 FPS istället för 960 FPS innebär en halvering av bildfrekvensen, men är samtidigt så mycket mer praktiskt användbart än att vara begränsad till maximalt en sekund.

Se videoklipp i galleriet nedan för ett slow motion-exempel inspelat med syskontelefonen Xperia XZ2, även den med inspelning i 960 FPS.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En god fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Sony Xperia XZ2 Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy Note 9 (t.h.)


I det första bildparet, på fågelholken, ser vi två bilder som är oerhört snarlika vad gäller allt från exponering, färgåtergivning och detaljrikedom. I fullstorlek ser vi att Xperia XZ2 Premium bjuder på aningen mer skärpa än samsungen, men det rör sig om artificiell skärpa som i vissa bildpartier går till överdrift och resulterar i en viss grynighet. Båda kamerorna har problem med överexponering där den ljusa himlen lyser igenom trädkronorna. Det är mycket svårt att hitta en vinnare i den här tvekampen, och vi dömer ronden som oavgjord.

I bildpar två möts vi av ytterligare en mycket tät match de tu emellan. XZ2 Premium kan inte matcha detaljrikedomen i bilden tagen med Samsungs Galaxy Note 9, i synnerhet i barrträden i bakgrunden, men samtidigt bjuder XZ2 Premium på en aning mer korrekt exponering och ljushantering än Note 9 vars bild är lite för ljus och saknar den fina dynamiken som xperian bjuder på. Färgåtergivningen är ett dött lopp. Vi ger dock ronden med en hårfin marginal till Note 9 på grund av den bättre detaljrikedomen. Förlorad detalj kan aldrig återskapas, medan en aningen inkorrekt exponering lätt kan justeras i ett bildbehandlingsprogram.

Det tredje bildparet, på forsen, är ännu en väldigt jämn match. Som i bildparet ovan lyckas XZ2 Premium bättre med exponeringen och ljushanteringen och producerar en bild med bättre dynamik mellan ljusa och mörka partier, medan samsungen är lite för ivrig med ljuskorrigeringen vilket resulterar i en lite plattare bild med mindre dynamik. Skärpan är ett dött lopp men tack vare en bättre exponeringshantering av sonyn bjuds vi på noterbart mer detaljrikedom i de ljusa delarna av vattenströmmen. Ronden till XZ2 Premium.

I bildparet på maträtten presterar båda telefonerna mycket väl, med utmärkt färgåtergivning, skärpa och detalj. Samsungen bjuder sin vana trogen på en lite högre exponering, men det är inte lika påtagligt som i vissa andra bilder. XZ2 Premium har en lite mer naturlig ljushantering och därmed aningen mer dynamik. Skärpan är som sagt utmärkt i båda bilderna, men vi noterar att XZ2 Premium har lite större problem att bibehålla skärpan i bildens ytterkant, exempelvis de röda lingonen ute till höger. Vi ger ronden, med mycket liten marginal, till Note 9 då den förlorade skärpan i bilden tagen med XZ2 Premium inte kan återskapas, medan den lätt bristande dynamiken i bilden tagen med Note 9 till stor del kan återskapas i ett bildbehandlingsprogram.

Xperia XZ2 Premium har hittills i vårt dagsljustest presterat utmärkt och matchar den ypperliga kameran i Samsung Galaxy Note 9 mycket väl, men i bildpar fem och sex misslyckas XZ2 Premium totalt och producerar två bilder som, rent utsagt, är totala fiaskon. Sonyns mjukvara lyckas inte alls lösa situationen med byggnaderna mot en ljus himmel och resultatet är den kanske värsta överexponeringen vi har sett i våra kameratest på Swedroid. Enda ljuspunkten för XZ2 Premium är en bra skärpa och detalj på byggnadernas fasader, medan exponering, ljusbalans och dynamik är mycket bristande. Färgåtergivningen är utöver den felaktiga exponeringen även den svag. Vi vill vidare påpeka att vi tog flertalet bilder med XZ2 Premium på dessa motiv, och vi har i den här recensionen valt ut de två bästa bilderna sonyn mäktade med. Två utklassningsronder för Samsung Galaxy Note 9.

I vårt dagsljustests sista bildpar, på tegeltornet, återtar Xperia XZ2 Premium en hel del av den förlorade hedern från de två bildparen ovan. Bilden tagen med Sony Xperia XZ2 Premium är, kort sagt, fantastisk. Färgåtergivning, dynamik, skärpa, detaljrikedom och exponering är alla i princip felfria. Möjligen en halv minuspoäng för ett lite för påtagligt mörker i vissa delar av bilden. Samsung Galaxy Note 9 tar i sin tur även den en mycket bra bild, som nästan alltid, men ställd mot XZ2 Premiums bild framstår Note 9:s alster som medioker på sin höjd. När allt klaffar, i dagsljus, tar XZ2 Premium fullkomligt fantastiska bilder. Utklassningsrond för Sony Xperia XZ2 Premium.

Sammantaget konstaterar vi i vårt dagsljustest att Sony har gett XZ2 Premium en mycket kompetent kamera som då allt klaffar kan vara den bästa kameran vi någonsin har testat. Dessvärre brister XZ2 Premiums kameraautomatik rejält i vissa ljusscenarion, och på grund av de två fiaskobetonade bilderna i motljus förlorar Xperia XZ2 Premium den i övrigt jämna dagsljuskampen mot den bittra rivalen från Samsung med två vunna ronder mot fyra, och en oavgjord rond.

Vi noterar slutligen att den medvetna fotografen som är bekväm med att växla till det manuella kameraläget och själv ta kontroll över exempelvis exponering och vitbalans har väldigt mycket att vinna med Xperia XZ2 Premium som fotokompanjon. Kameran som sådan är oerhört kompetent i dagsljus, men den sviks av ett ibland kraftigt bristande autoläge.

Mörkerbilder
Sony Xperia XZ2 Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy Note 9 (t.h.)


I det första bildparet, på en liten damm med en fontän, ser vi två väldigt annorlunda bilder från de tu kombattanterna. Sony Xperia XZ2 Premium lyfter fram väldigt mycket artificiellt ljus i en vid fototillfället mycket mörk omgivning, medan Samsung Galaxy Note 9 istället bjuder på en mer balanserad bild, dock med betydligt mer mörker. Dessvärre för XZ2 Premium är brusnivån, i synnerhet då den artificiella ljusstyrkan vrids upp så här mycket, smått katastrofal. Sonyn må lyfta fram mer ljus, men bilden som helhet är dålig och överexponeringen i skenet från gatubelysningen på andra sidan dammen är påtaglig. Ronden med lätthet till Note 9.

I det andra bildparet, på fontänen, lyckas Xperia XZ2 Premium mycket bättre och bjuder på god färgåtergivning, en bra dynamik mellan mörka och ljusa partier och skaplig skärpa. Vi ser dock överexponering i fontänens skummande vatten där finare detaljer försvinner i en helvit soppa. Galaxy Note 9 lyckas inte riktigt like väl som sonyn vad gäller färgåtergivningen, i synnerhet gröna nyanser som är lite för bleka, men samtidigt hanterar Note 9 exponeringen bättre och vi ser påtagligt mindre tendenser till överexponering i fontänens skummande vatten. Även skärpan är aningen bättre i bilden tagen med samsungen. Ronden till Note 9.

I det tredje bildparet på en kullerstensbelagd gata ser vi ett skapligt bidrag från XZ2 Premium, med hygglig färgåtergivning, skaplig detaljrikedom och endast mindre problem med brus. Problemet för sonyn är bara att Note 9 gör det mesta ännu bättre, inte minst exponeringen, där vi i bilden tagen med sonyn ser en rejäl överexponering på den gula husväggen till höger, mitt emot gatubelysningen. Ronden till Galaxy Note 9.

I det sista bildparet, på Domkyrkan i Lund, ser vi för Sonys del dessvärre ytterligare en svag insats. Skärpan brister markant då vi jämför med bilden tagen med Galaxy Note 9, och vi ser även ett påtagligt gulstick som inte motsvarar verkligheten. XZ2 Premium lyckas dock bra med att hålla bruset nere och detaljrikedomen är trots an bristande skärpa skaplig. Galaxy Note 9 bjuder på den klart bättre bilden, och vinner ronden.

Då mörkerfotomatchen summeras ser vi en enkel seger för Galaxy Note 9. Även om Xperia XZ2 Premium inte gör bort sig så kan mörkerprestandan inte mäta sig med den utmärkta mörkerkameran i Galaxy Note 9. Vi tillskriver den här klasskillnaden delvis en bättre automjukvara i samsungen, men framför allt betydligt större sensorpixlar, 1,4 mikrometer i Note 9 mot 1,22 mikrometer i XZ2 Premium. Större sensorpixlar innebär i regel en bättre ljusupptagningsförmåga, och vi gissar att det är här xperian halkar efter trots de rejält tilltagna pixlarna i den sekundära svartvita kameran.

Bokeh
Sony Xperia XZ2 Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy Note 9 (mitten) vs Google Pixel 2 XL (t.h.)


Vi gick in i bokehtestet med en viss skepticism efter det smärre praktfiaskot som lillebror Xperia XZ2 presterade vid vårt bokehtest. Till skillnad från Xperia XZ2 har dock XZ2 Premium fått en dubbelkamera på baksidan, vilket gör det mycket lättare för kameramjukvaran att kunna skilja förgrund från bakgrund. Google lyckas trots en enkelkamera mycket bra med detta, men övriga tillverkare har ännu inte lyckats knäcka den här nöten ordentligt.

I galleriet ovan har vi även inkluderat Google Pixel 2 XL, som en extra referenspunkt för bokeh hos moderna smarta telefoner.

Vi ser genast att bakgrundsoskärpan i bokehläget i bilder tagna med XZ2 Premium i dess grundinställning – vi använder alltid grundinställningarna i våra kameratest – är mycket blygsam, nästan obefintlig. Man kan dock justera oskärpan i bokehinställningarna och det är således inte ett större problem, annat än att mjukvaran inte minns vår senaste bokehinställning vilket innebär att det krävs några extra skärmtryck varje gång bokehläget startas, vilket är lätt enerverande.

XZ2 Premium gör ett mycket bra jobb med att separera förgrund från bakgrund, där vi ser en tydlig separation och väldigt lite spill. Därtill, och till skillnad från Samsung Galaxy Note 9, lyckas XZ2 Premium lite bättre med exponeringen. Galaxy Note 9 missar exponeringen inte minst på tygdjurets huvud där vi ser en viss överexponering. Jämte exponeringen i bilden tagen med Googles Pixel 2 XL och dess smått fantastiska HDR-läge bleknar emellertid både XZ2 Premium och Galaxy Note 9.

Vi ser en aningen blek färgåtergivning från xperian på tyghunden, där Note 9 och i synnerhet Pixel 2 XL lyfter fram en mer korrekt nyans, medan den grönmörka bakgrunden däremot är utmärkt renderad i alla tre kamerornas bilder. Skärpan och detaljrikedomen är bra men inte helt optimal i bilden tagen med Xperia XZ2 Premium och utmärkt i bilden tagen med Galaxy Note 9, medan Pixel 2 XL precis som XZ2 Premium producerar en markant mjukare bild med mindre skärpa mitt på tyghundens panna, där vi med manuell pekfokus lade fokusen för alla tre kamerorna.

Detta är en mycket svårdömd rond då alla tre kameror briljerar på sitt eget vis; Pixel 2 XL med överlägsen exponering och HDR, Galaxy Note 9 med klart bäst skärpa och detalj och Xperia XZ2 Premium med bäst separation av förgrund och bakgrund, utan spill. Det känns lite som den fege diplomatens val att döma den här ronden som oavgjord, men vi kan efter mycket stötande och blötande på redaktionen inte enas om en segrare. Oavgjord rond, eller tre segrare.

Frontkamera
Sony Xperia XZ2 Premium (t.v.) vs Samsung Galaxy Note 9 (t.h.)


Sony har gett Xperia XZ2 Premium en på många vis mycket imponerande frontkamera. I vår miniduell ovan ser vi att XZ2 Premium bjuder på en imponerande skärpa och detaljrikedom med frontkameramått mätt. Faktum är att när ljusförhållandena är goda kan XZ2 Premiums frontkamera slå vissa andra telefoners primära kameror.

Allt är dock inte frid och fröjd, utan vi ser ibland i kraftigt ljus och motljus tendenser till överexponering, något som i bilden ovan tydligt framträder på tyghundens huvud. Samsungs Galaxy Note 9 har dock ännu större problem med detta, och kan därtill inte på långa vägar bjuda på samma skärpa och detaljrikedom.

Färgåtergivningen är lätt bristfällig i båda kamerornas bilder: Xperia XZ2 Premium har ett visst grönstick som breder ut sig över hela bilden och ger tyghunden och bordsskivan en nyans som inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Samsung Galaxy note 9 å sin sida bjuder på ett lätt rödstick, om än inte lika påtagligt som sonyns grönstick.

Allt som allt vinner Xperia XZ2 Premium trots ett visst problem med felaktiga färgnyanser med lätthet frontkameramatchen, tack vare fenomenal skärpa och detalj och en hygglig exponering.

Sony Xperia XZ2 (slow motion, 960 FPS)

Batteritid och prestanda

[bench]23battery|sony xperia xz2 premium[/bench]
Batteritiden har under våra veckor med Sony Xperia XZ2 Premium varit riktigt bra. Sony har gett telefonen en viss knuff uppåt vad batteristorleken berör i jämförelse med företrädaren XZ Premium från i fjol, från 3 230 till 3 540 mAh, men framför allt tycks Sony ha optimerat mjukvara och bildskärm bättre i år, och XZ2 Premium presterar mycket bättre än fjolårets tämligen bleka batteriprestanda.

Vi har sällan några som helst problem att klara oss hela arbetsdagen, från det att vi lämnar hemmet till dess att vi kliver in genom ytterdörren igen, på en och samma laddning. I regel har vi då det är läggdags runt 20 procent batteri kvar. Vi har dock, skall påpekas, vid ett fåtal tillfällen tvingats nödladda i ett femtontal minuter under dagar då telefonen har använts extra flitigt. Inte minst ser vi att batteriet dräneras relativt snabbt då skärmens ljusstyrka är på max, då vi befinner oss utomhus längre stunder.

I vårt syntetiska batteritest ser vi ett relativt svagt resultat som inte riktigt matchar våra intryck vid normalt, verkligt, användande. Med en totaltid i PCMark Work Battery Life 2.0 på 471 minuter, eller 7 timmar och 51 minuter, placerar sig Xperia XZ2 Premium en god bit ned på vår topplista. Jämfört med fjolårets Xperia XZ Premium som fick se sig besegrad efter strax under sex och en halv timme är närmare åtta timmar dock ett rejält kliv framåt.

Laddning går via den i kartongen medföljande snabbladdaren (16,2W max) mycket snabbt upp till cirka 85 procent batteriladdning, då tempot avtar kraftigt. Alla telefoner reducerar laddhastigheten kraftigt de sista 15 procentenheterna, men Sony tycks dra ner tempot mer än de flesta. Vi mäter upp en laddtid från 0 procent till 100 procent på 133 minuter, eller 2 timmar och 13 minuter. Inte lika snabbt som de allra snabbaste, men ett rejält steg fram jämfört med XZ Premium som behövde nästan en halvtimme ytterligare.

Sony bjuder i Xperia XZ2 Premium på trådlös laddning via Qi-standarden, något som vi på redaktionen verkligen uppskattar. Det är helt enkelt behagligt bara behöva lägga ned telefonen på laddplattan istället för att koppla i och ur en laddkabel 10 gånger om dagen. Tack vare den trådlösa laddningen är telefonen, trots att trådlös laddning i regel är relativt långsam, i princip alltid fulladdad.

Allt som allt är vi tämligen nöjda med batteritid i och laddning av Xperia XZ2 Premium. Inte minst efter företrädaren Xperia XZ Premiums svaga insats i fjol. Vi gissar att de allra flesta utom de allra värsta batteriförbrukarna kommer bli mer än nöjda med batteritiden i XZ2 Premium.

Syntetiska prestandatest
[bench]23system|sony xperia xz2 premium[/bench]
[bench]23cpu|sony xperia xz2 premium[/bench]
[bench]23gpu|sony xperia xz2 premium[/bench]
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande.

Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen. Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggig” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Med ovanstående sagt vill vi ändå nämna att Xperia XZ2 Premium trots sin nästan larvigt höga skärmupplösning om 2 160 x 3 840 pixlar, även kallat UHD och 4K, är oerhört följsam i gränssnitt och appar. Få telefoner kan matcha flytet och följsamheten i XZ2 Premium. Tack vare gott om RAM, 6 GB av LPDDR4x-typ, är det i regel heller inga problem att frekvent växla mellan stora och krävande appar utan fördröjning. XZ2 Premium är kort sagt en mycket snabb telefon med mycket väloptimerad mjukvara.


Vid spelande blir vi heller inte besvikna, utan XZ2 Premium presterar precis så väl som vi förväntar oss av en telefon med Qualcomms Snapdragon 845, och grafikkretsen Adreno 630, under skalet. I princip alla spel vi kastar på telefonen sväljs utan knot och med hög bildfrekvens. Endast i enstaka fall med osedvanligt många objekt i vy samtidigt har vi kunnat se ett visst ”hackande” med en låg bildfrekvens, men det har aldrig varit ihållande nog, max några tiondelars sekund åt gången, för att på allvar påverka spelbarheten.

Vi noterar heller ingen tendens till hög värmeutveckling, inte ens då telefonen laddas samtidigt som vi spelar tyngre spel. Kanske är detta en positiv bieffekt av att Sony har gjort XZ2 Premium osedvanligt tjock, nästan 12 millimeter, vilket är cirka 50 % tjockare än konkurrenter som Samsung Galaxy S9 Plus och OnePlus 6.

Sony Xperia XZ2 Premium – Summering

Sony fortsätter med XZ2-familjen sin vana trogen att gå sin egen väg istället för att slavlikt hoppa på än den ena trenden efter den andra. Vi ser under en tidsera då i princip alla konkurrenter satsar på telefoner med maximalt skärmutnyttjande av telefonens frontyta att Sony inte alls bryr sig om tunna ramar. Tvärtom är ramarna i princip lika tjocka som de alltid har varit.

Vi ser vidare att Xperia XZ2 Premium har fått en skärm med bildförhållandet 16:9, och inte 18:9 eller ännu bredare som majoriteten av konkurrenterna. Sony har heller inte hakat på de andra tillverkarnas iver att bygga tunna telefoner: tvärtom är XZ2 Premium närmare 12 millimeter tjock, det vill säga runt 50 % tjockare än de flesta flaggskeppskonkurrenterna. Vi ser mer av detsamma med telefonens vikt som med hela 236 gram är den tyngsta telefonen vi någonsin har testat.

Kort sagt: Sony går sin egen väg i mångt och mycket och det som vissa kanske ser som svagheter ser andra som styrkor, egenheter som får Sonys telefoner att stå ut från mängden. Sony tycks låta kunderna själv bestämma vad som är bra eller dåligt, och litar självsäkert på att isen kommer bära.

Sony har i år gett Xperia-serien ett helt nytt designspråk, kallat ”Ambient Flow”, vilket vi är mycket glada åt då det föregående formspråket ”Omni-Balance” hade över fem år på nacken. Telefonen ligger trots dess bredd och tyngd bra i handen tack vare det mjukt formade bakstycket, och bygg- och materialkvaliteten är snudd på perfekt. XZ2 Premium är en mycket solid och rigid telefon som förmedlar premiumkänsla.

Skärmen är med 4K-upplösning fullkomligt knivskarp och ingen annan telefon på marknaden, undantaget Sonys egna tidigare 4K-telefoner, kan mäta sig. Färgåtergivningen är bra, men vi noterar som alltid med LCD-skärmar en bristande kontrast och svärta och aningen begränsade betraktningsvinklar. Den maximala ljusstyrkan är skaplig, dock inte i klass med de bästa, och läsbarheten utomhus är hygglig.

Mjukvaran består av Android 8.0 Oreo, en över ett år gammal Androidversion, med version 11.3 av Sonys egenutvecklade gränssnitt Xperia UI ovanpå. Android 8.0 innebär att XZ2 Premium släpar efter hela två Androidversioner, men lyckligtvis är Sony betydligt mer aktuella med säkerhetsuppdateringen vilken i skrivande stund är daterad augusti 2018.

Som alltid är Sonys gränssnitt rappt och följsamt att använda och är med undantag av vissa funktioner i kameramjukvaran mycket intuitivt och enkelt att använda. Telefonen har ett fantastiskt flyt i gränssnitt, menyer, appar och spel.

Kameran är en blandning av absoluta toppresultat och en del bottennapp. När allt klaffar, det vill säga i fullt dagsljus och utan svåra ljuskontraster, kan Xperia XZ2 Premium ta bilder som ingen av våra tidigare testade telefoner kan matcha. Dessvärre ser vi samtidigt stora problem med kamerans autoläge som många gånger, i synnerhet vid motljus och svåra ljuskontraster, inte alls lyckas lägga rätt exponering. Därtill brister mörkerprestandan ibland påtagligt.

Vi konstaterar att XZ2 Premium är ett enormt attraktivt val för den medvetne fotografen, som hellre använder det manuella kameraläget där fotografen själv kan ta full kontroll, än att förlita sig på den bristande automatiken. Xperia XZ2 Premium är en mycket kompetent kameratelefon, men i autoläget är det tyvärr lite av ett lotteri med lite för många bottennapp. Dessa bottennapp beror nästan utan undantag på kameramjukvarans automatiska läge.

Frontkameran är, åtminstone i dagsljus, en av de bästa på marknaden vad skärpa och detalj berör. Faktum är att XZ2 Premiums frontkamera kan matcha många konkurrenters huvudkameror så länge ljuset är adekvat. Mycket imponerande, och XZ2 Premium torde tilltala den som ofta och gärna använder frontkameran.

Då vi summerar Sony Xperia XZ2 Premium som helhet, alla faktorer inräknade, finner vi att Sony har lyckats bra. Telefonen har sina egenheter och brister, precis som alla andra telefoner, men den har även styrkor som bitvis sätter konkurrenterna på plats.

Vi rekommenderar Sony Xperia XZ2 Premium och vi är övertygade om att de av er som slår till blir mer än nöjda. Smakar det så kostar det, dock: prislappen ligger i skrivande stund på cirka 9 500 kronor.

Bland konkurrenterna finner vi telefoner som:

[P_REVIEW post_id=166293 visual=’full’]