Recension:Test av Sony Ericsson Xperia X10 mini

Postat:
22:40 - 2010-06-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
198
Tillverkare: Sony Ericsson Modell: Xperia X10 mini Operativsystem: Android 1.6/Donut, med UX-gränssnittet Tillgänglighet: I butiker, hos operatörer Pris: Cirka 3 000 kronor - se Prisjakt Specifikationer: Sony Ericsson Produktens hemsida: Sony Ericsson

Introduktion
Xperia X10 mini är Sony Ericssons andra androidtelefon, efter X10, och deras första försök på en androidtelefon som är tänkt att tilltala ett lite bredare kundsegment. Till skillnad från storasyster X10, vilket är en telefon i det absoluta toppsegmentet såväl vad gäller prestanda som prisnivå, så har den svensk-japanska tillverkaren med X10 mini siktat på en prisnivå och utrustningsnivå som kanske bättre matchar normalkonsumenten.

Storleksmässigt har Sony Ericsson med X10 mini tagit klivet in i en helt ny marknad vad gäller androidtelefoner. Minin är liten, mycket liten, och betydligt mindre än någon annan androidtelefon vi har testat. Lägger vi ett vanligt kreditkort ovanpå minin så döljer detta hela telefonen.

Att Sony Ericsson har lyckats skapa en androidtelefon vars storlek är unik kunde vi konstatera i samma ögonblick som vi öppnade kartongen, men hur fungerar telefonen i övigt? Kan X10 mini bli den storsäljande succén som Sony Ericsson – och många svenskar med dem – hoppas på? Följ med oss då vi gör ett försök att svara på den frågan.

I kartongen
I den färgglada kartongen finner vi som sig bör själva telefonen, en USB-kabel (microUSB -> standard-USB), adapter för laddning i vägguttag, trådburet stereoheadset med svarsknapp, skal/bakstycken i olika färger (tillgängliga färger varierar beroende på operatör/återförsäljare), microSD-kort på 2 GB samt en snabbstartsguide och garantiinformation.

Utöver de färgglada skalen så överraskar Sony Ericsson inte med innehållet, men de gör oss för all del inte speciellt besvikna heller. Det som vi förväntar oss skall följa med en telefon i den här prisklassen hittar vi i kartongen. Däremot hade vi gärna sett ett headset med fjärrkontroll för att kunna styra musikspelaren, något som inte är möjligt på det medföljande där endast en svarsknapp finns att tillgå.

Telefonen kommer i en kompakt och miljövänlig förpackning

Utseende och byggkvalité
Utseende är som alltid en fråga om personliga preferenser, det finns inget rätt eller fel, men vi känner ändå att vi är positivt överraskade av X10 mini. Som så ofta förr så gör sig telefonen betydligt bättre i handen än på bild. Att minin med sina 16 millimeter är ganska tjock är inget som rent estetiskt stör oss, men somliga kan tänkas ha rent praktiska invändningar mot detta. För den som vill ha något att jämföra med så motsvarar tjockleken ungefär 8 stycken enkronor staplade på varandra.

På bredden mäter telefonen 50 millimeter och på höjden 83 millimeter, vilket innebär att den går att gömma bakom ett kreditkort. Vikten ligger på 88 gram, motsvarande 13 st enkronor, och den känns lagom tung för en telefon i den här storleken. Viktfördelningen är ganska neutral även om vi anar en viss framtunghet.

Xperia X10 mini ser onekligen ynklig ut bredvid X10

Byggkvalitén och känslan håller ungefär samma nivå som storasyster X10, vilket innebär att den är bra men ej enastående. Vi förnimmer ett visst knarr när vi klämmer på telefonen, men den känns mer rigid än storasyster, kanske främst på grund av att telefonen helt enkelt är mindre. Skarven mellan bakstycket och fronten är föredömligt liten och passformen finfin. Detta kan variera en del mellan de olika medföljande skalen men rent generellt så har vi inget att anmärka på här.

Knappsatsen håller precis som på X10 bra kvalité och ger ett behagligt motstånd följt av ett tydligt, men ej särskilt ljudligt, klick. Det råder aldrig någon tvekan om huruvida man verkligen tryckte på knappen eller inte. Avtryckaren för kameran har inte riktigt samma distinkta känsla, men så har den också till skillnad från övriga knappar två lägen – ett för fokus och ett för att ta bilden. Mer om knappsatsen i stycket nedan.

X10 mini har ett utbytbart bakstycke, vilken färg är din favorit?

Knappsats/styrdon/anslutningar
På fronten av telefonen, nedanför skärmen, finner vi tre knappar i kromad plast. Det låter kanske lite billigt när man säger kromad plast, men känslan och kvalitén är föredömlig. Från vänster till höger finner vi knapparna ”Meny”, ”Hem” och ”Tillbaka”. På telefonens högersida finner vi volymknappen (+/-) och nedanför den har vi kameraknappen. Båda dessa är precis som knapparna på fronten kromade. Telefonens vänstersida är helt slät och saknar knappar och anslutningsportar.

I fronten hittar vi meny-, hem- och bakåtknappen

På telefonens ovansida finner vi strömknappen vilken även extraknäcker som låsknapp och i fotänden har vi microUSB-porten, där även laddning sker, samt ett 3.5mm-uttag för hörlurar/headset. Värt att tillägga är att 3.5mm-uttaget har en extraport som är kompatibel med mer avancerade stereoheadset från Sony Ericsson med fjärrkontrollsfunktionalitet, som Sony Ericsson MH810. Dolt bakom telefonens bakstycke finner vi microSD-sloten samt SIM-kortsplatsen.

Ljud- och samtalskvalitet/mottagning
Under vår testperiod hade vi inga problem med mottagningen på vårt exemplar av X10 mini och telefonen presterade i det närmaste identiskt med storasyster X10. Vi kan inte säga att X10 mini är vare sig bättre eller sämre än någon annan telefon vi testat, det fungerar helt enkelt som man kan förvänta sig. Vi stöter inte på några ovälkomna ekon eller samtal som plötsligt kopplas ned eller problem med att hoppa mellan GSM- och 3G-nätet.

Datahastigheten motsvarar inte riktigt vad vi sett bland den senaste generationen telefoner. Över Wi-Fi så mäter vi med minin upp en hastighet om 5 Mbit/s ned och 2.5 Mbit/s upp med en latens på 20ms. Snabbare än så här kommer det med stor sannolikhet inte att gå över 3G heller, och vi misstänker att det är den lite klenare hårdvaran som sätter stopp för högre överföringshastigheter. Över 3G med HSPA är siffrorna 3 Mbit/s ned respektive 1 Mbit/s upp med en latens på 99ms, men här är det sannolikt 3G-nätet som sätter stopp, inte telefonen.

Ljudkvalitén vid samtal är mycket bra och fungerar utmärkt även för de med lite sämre hörsel, och på den punkten anser vi att X10 mini överträffar storasyster X10. Det ljuder klart, brusfritt och högt. För motparten låter det också bra och vi har inte hört några klagomål på att vi inte hörs eller att på att ljudet skulle vara dåligt, men inte heller att det är exceptionellt bra.

Den externa högtalaren som vi hittar på baksidan av telefonen vill vi påstå spelar i en liga för sig. Bland samtliga telefoner som vi tidigare testat här på Swedroid så saknar den externa högtalaren på X10 mini motstycke; det låter högt och klart och tydligt och det går fint att exempelvis avnjuta en podcast i parken utan att sitta med några hörlurar på. Hatten av för Sony Ericsson vad gäller detta.

Det stereoheadset som Sony Ericsson skickar med telefonen fyller sin funktion och låter bra i jämförelse med de headset som exempelvis HTC skickar med sina telefoner, men finsmakaren kommer i vanlig ordning vilja byta ut lurarna mot något annat. Detta innebär förstås inget problem då telefonen som tidigare nämnt är utrustad med en 3.5 mm-stereoutgång.

Vad berör frekvensomfånget så får Xperia X10 mini godkänt

I vårt syntetiska ljudtest så presterar minin inte riktigt lika bra som storasyster X10 vad berör de lägre frekvenserna, vid en belastning på 50 ohm, men annars är kurvan jämn och fin och från 50Hz presterar telefonen i paritet med Xperia X10 och nära inpå iPhone 3GS. Hur testet går till framgår under stycket metodik här.

Frequency Response/frekvensomfånget anger med vilken exakthet frekvenserna återges och speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz. Det är mellan dessa frekvensband som människans hörsel sträcker sig. Idealkurvan för frekvensomfånget är helt plan mellan 0-20KHz och ligger på exakt +0dB.

[Se hela jämförelsen]

[Detaljerade testresultat för X10 mini]

Bildskärmen
Sony Ericsson har utrustat X10 mini med en kapacitiv (läs om vad detta innebär här) TFT-skärm på 16 miljoner färger och QVGA-upplösning (240×320 pixlar), utan stöd för multi-touch. På grund av den låga upplösningen kombinerat med den fysiska skärmstorleken så är dpi-värdet (antalet pixlar per tum) låga 160, vilket innebär att skärmen upplevs som pixlig och aningen oskarp. Tyvärr innebär QVGA-upplösningen också att utbudet av applikationer på Android Market är begränsat och det beror på att utvecklare inte specificerat om deras applikation är QVGA-kompatibel eller ej, något vi hoppas att det blir ändring på framöver då fler och fler QVGA-upplösta telefoner lanseras.

Om vi jämför med storasyster X10 och dess betydligt mer högupplösta skärm så kan vi konstatera att det går hela 2.25 st X10-pixlar på varje X10 mini-pixel – en betydande skillnad som verkligen märks. Vi hade med bakgrund av detta föredragit en HVGA-upplöst (320×480 pixlar) skärm på minin, men vi inser att detta skulle höja priset ytterligare.

Pekskärmen svarar ganska bra och i jämförelse med X10 så tycker vi att den är både känsligare och mer exakt, och den reagerar dessutom snabbare. Vi stöter emellertid ibland på patrull när vi försöker dra ned statusfältet/notification bar, vilket för all del inte händer regelbundet men tillräckligt ofta för att skapa en viss irritation.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OgFxmtrBNLQ

I videon ovan utsätter vi X10, X10 mini respektive HTC Desire för dagsljus och filmar därefter telefonerna ur olika vinklar för att se hur tydlig displayen är under sådana ljusförhållanden. Överlag tycks telefonerna prestera på ett likartat vis och vi har svårt att se X10 mini som varken sämre eller bättre än X10 eller Desire.

Bluetooth och A2DP
Bluetooth-stödet i Xperia X10 mini fungerar bra och med programmet ”Bluetooth File Transfer” som finns att hämta gratis på Android Market så kan man föra över filer telefoner emellan utan problem. Det finns dock inget inbyggt stöd för filöverföringar och ej heller finns något stöd för att dela med sig av kontakter över bluetooth, något som för övrigt introducerades med Android 2.2/Froyo.

X10 mini fungerar bra med Sony Ericssons bluetooth-heaset MW600

Anslutning av bluetooth-headset fungerar fint och vi stöter inte på några problem varken med ljudkvalité, räckvidd eller med att styra musikspelaren vid anslutning av Sony Ericsson Mw600 eller Nokia BH-503. Det går också fint att styra tredjepartsprogram så som Spotify med hjälp av fjärrkontrollen på respektive headset.

Sony Ericssons UX-gränssnitt och Widgets
Xperia X10 mini har Android 1.6 installerat i botten men använder Sony Ericssons egenutvecklade UX-gränssnitt (User eXperience). Detta gränssnitt skiljer sig åt från standardgränssnittet i Android och man har utvecklat det speciellt med den lilla och lågupplösta skärmen i åtanke.

På hemskärmen hittar vi fyra stycken ikoner, en i varje hörn, som gör det enkelt att komma åt de vanligaste och mest använda funktionerna: SMS, musikspelare, telefonens knappsats och kontaktbok. Om man önskar byta ut någon av dessa genvägar så går det fint och görs genom att dra upp programlådan och gå in på menyknappen under ”ordna ikoner” och sedan långtrycka på respektive genväg som man vill flytta.

En annan sak som skiljer sig från standardgränssnittet i Android är att man inte kan placera programgenvägar på hemskärmarna. Dessa är nämligen helt och hållet reserverade för widgets. På bilderna ovan syns följande widgets: Digital klocka, strömkontroll och Timescape.

Var och en av alla widgets som man lägger till placeras på en egen hemskärm och antalet hemskärmar/widgets som man totalt kan ha är begränsat till tjugo stycken.

Att lägga till en ny widget/hemskärm är enkelt, tryck på menyknappen och välj ”Ordna widgets” och sedan ”Lägg till widget”. Man kan som tidigare nämnt inte ha mer än en widget per hemskärm och det går inte heller att styra över placeringen av widgets, utan de centreras alltid på respektive hemskärm. Det här är lite tråkigt och vi hade gärna sett möjligheten att kunna ha fler widgets på varje skärm då det som ni ser på bilderna ovan ofta finns gott om utrymme kvar.

Det går också fint att byta skrivbordsunderlägg eller att sortera programgenvägar genom att trycka på menyknappen. Mer om detta längre ner.

Programgenvägarna hittar vi i programlådan. För att få fram programlådan så har man två alternativ, dels kan man trycka på pilen i botten på hemskärmen eller trycka på hem-knappen på telefonens fysiska knappsats.

En indikator i toppen av programlådan visar hur många skärmar med genvägar som existerar och på vilken skärm man för tillfället befinner sig. Vill man flytta en programgenväg från en del av programlådan till en annan så är detta enkelt gjort, tryck på  menyknappen och därefter ”Ordna ikoner” – sedan är det bara att hålla inne fingret på valfri programgenväg för att markera att man vill flytta den och därefter placera genvägen där man önskar. Detta gäller förstås också för snabbstartsgenvägarna.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9qNgbiKNlEY

Kontaktbok / nummerplatta
Nummerplattan startar man snabbast genom att trycka i det nedre vänstra hörnet på hemskärmen och kontaktboken i det nedre högra hörnet.

Nummerplattan är i enklaste laget och låter dig slå nummer samt titta på samtalshistoriken och mycket mer än går inte att göra från detta program. Det går exempelvis inte att hoppa till kontaktboken från nummerplattan utan att först lämna programmet. Detta är i vår mening inte särdeles smidigt och något som Sony Ericsson bör åtgärda.

I kontaktboken kan man välja att titta på favoriter genom att trycka på stjärnfliken, eller att bläddra och söka bland inlagda kontakter genom att trycka på personfliken.

Klickar man på en på en kontakt så syns en bild (om man lagt in en sådan), nummer, e-post och adress etc. Härifrån kan man enkelt välja att kontakta personen genom att ringa den eller genom att skicka SMS/e-post.

Det finns även en knapp som Sony Ericsson kallar för ”Infinite button” (∞) och trycker man på denna knapp så syns all samtalshistorik, meddelandehistorik och Facebook- samt Twitter-aktivitet knuten till kontakten. Det går även fint att skicka ett facebook-meddelande eller att twittra direkt från infinite-skärmen.

Tangentbord/SMS
Applikationen för SMS är lättanvänd och har alla basfunktioner som man kan tänkas behöva.

Sammanfattningsvis är vi överraskade över att det faktiskt fungerar så bra som det gör med att skriva i snabbtextläget med bara tummen, trots att skärmen är relativt liten. Tangentbordet är inte heller långsamt och skärmen uppfattar allt som oftast var vi trycker och att vi tryckt – inget inmatningslagg. Läget för vanlig textinmatning fungerar med bra och efter lite övning kommer vi också upp i riktigt hyggliga hastigheter och totalt sett så är vi nöjda med hur Sony Ericsson designat tangentbordet för X10 mini.

Vid uppstart ser man SMS-historiken och knappen ”Nytt meddelande”. I fönstret för nytt meddelande väljer man enkelt en kontakt genom att trycka på ”Lägg till mottagare” och att bifoga en bild, film eller ljudfil kräver bara ett klick på mediaikonen.

Här lägger vi till en bild och klickar sedan i meddelanderutan varvid tangentbordet dyker upp.

Tangentbordet har samma layout som vi är vana vid från våra äldre dumbphones, den så kallade T9-layouten. Nämnas bör att någon full QWERTY-layout inte existerar överhuvudtaget, sannolikt för att det helt enkelt inte är praktiskt användbart på en så liten skärm. Om man absolut vill ha ett fullt QWERTY-tangentbord så finns det att hämta hem på Android Market, så vi upplever inte att det är en katastrof att Sony Ericsson har utelämnat detta.

Så länge orden finns i ordlistan så går det att skriva riktigt snabbt i snabbtextläget, men så fort ett ord saknas och måste skrivas in bokstav för bokstav så tar det betydligt längre tid och är aningen frustrerande. Vill du t.ex. komma åt bokstaven ”f” och därför trycker på ”def”-tangenten så dyker en lista upp i det vänstra hörnet med bokstäverna ”d” och ”e” som man i sin tur måste expanderas för att presentera bokstaven ”f” (se tredje bilden till höger). Väldigt tungjobbat, men lyckligtvis kan man själv lägga till och spara ord som saknas i takt med att man använder telefonen, så problemet torde bli mindre och mindre ju mer telefonen används.

Det går att byta inmatningsläge till ”vanlig textinmatning” varvid alla automatiska ordförslag inaktiveras och du ges möjligheten att i stället knappa in bokstav för bokstav. Här fungerar det åter igen precis som på de äldre telefonerna och det går att arbeta upp en hygglig skrivfart även i detta läge.

För att komma åt specialtecken, siffror eller smileys, så drar man i flikarna till höger respektive vänster om tangentbordet.

Webbläsare
Sony Ericsson har anpassat webbläsaren i Android för att fungera bättre med lågupplösta skärmar.

Standardvyn låter dig knappa in en URL, bläddra bland öppna flikar samt att bläddra bland bokmärken/favoriter.

Ovan har vi öppnat Svenska Dagbladets hemsida och trots att skärmen är liten så fungerar det att hänga med i nyhetsflödet. Med hjälp av zoom-knapparna är det enkelt att förstora/förminska innehållet och för den som vill få en snabb överblick över hela sidan, så finns en knapp för detta ändamål till vänster om zoom-knapparna.

Det går fint att ha flera webbläsarfönster öppna samtidigt och i exemplet ovan är de fem till antalet. Vi upplevde inte att telefonen blev noterbart långsammare av att ha fem fönster öppna, och det var heller inga problem att snabbt växla mellan dessa.

Trycker man på menyknappen kan man välja att läsa in en sida på nytt, spara som favorit, dela med sig av länk eller granska listan över filer man tidigare hämtat.

Kamera och bildgalleri/album
Kameran är liksom många andra delar av Sony Ericsson UX-gränsnitt anpassad för enhandsanvändning och på startskärmen så finner vi fyra ikoner,  en i vardera hörn på skärmen.

I fotoläget kan man ställa in om blixten skall vara på eller ej samt välja fotoprofiler, i videoinspelningsläget så kan man ställa in inspelningskvalitet samt om LED-belysningen skall vara påslagen under inspelning eller ej.

Vill man sedan dela med sig av en bild eller ett videoklipp från albumfunktionen så räcker det med ett tryck på meddelandeikonen i det övre vänstra hörnet.

Albumet är inte särskilt avancerat och låter en varken sortera eller söka efter bilder, det går däremot rätt smidigt att ta bort bilder.

Musikspelaren
Xperia X10 mini har en kraftigt nedbantad musikspelaren från den variant som följer med Xperia X10.

På uppspelningsvyn hittar vi i det övre högra hörnet en knapp för att titta på den aktuella spellistan och till vänster en ikon för att bläddra bland musikbiblioteket. Vi hittar också en infinite-knapp (∞), mer om den längre ner.

I vyn för musikbiblioteket kan du bara se artister -> album, spellistor och låtar. Det går med andra ord inte att exempelvis bläddra bland album och du kan inte heller söka efter låtar, vilket givetvis är en stor brist i en musikspelare. Det finns ej heller någon equalizer och ingen funktion för att göra egna spellistor i telefonen etc.

Infinite-knappen tar oss vidare till YouTube-klipp som är relaterade till artisten man för närvarande lyssnar på och drar man i fliken nere till höger så hamnar man i Sony Ericsson e-butik ”PlayNow”, där det allt som oftast går att köpa mer musik från en och samma artist.

I X10 kunde man genom att trycka på infinite-knappen även få fram en Google-sökning på artisten och att man i X10 mini har slopat detta tycker vi är lite synd.

Videospelare
Videospelaren hanterar inga videoformat utöver standardformaten för Android (H.263, H.264, MPEG2, MPEG4) och spelar enligt våra erfarenheter upp video i QVGA-upplösning mjukt och utan att tappa några bildrutor.

Du kan inte sortera filmer i mappar utan allting som ligger i video-mappen travas bara i en enda alfabetiskt sorterad listvy. Videospelaren i sig har en seekbar och en play/pause-knapp och bjuder inte på någon övrig funktionalitet.

Sony Ericsson PlayNow
Sony Ericsson har en egen e-butik för mobiltelefoner som man kallar för ”PlayNow” och denna tjänst finns integrerad i X10 mini.

PlayNow innehåller annat än bara musik som syntes i musikspelaren och det går fint att handla spel och applikationer där också. I exemplet ovan tittar vi på Raging Thunder 2 från svenska Polarbit som går att köpa genom kreditkort eller genom SMS. Notera dock att SMS alltid är lite dyrare. Som en parantes kan tilläggas att Raging Thunder flyter utmärkt på X10 mini.

Sony Ericsson Sync
För den som inte har ett Gmail-konto eller som av andra anledningar inte vill synkronisera telefoninnehåll med Google, så erbjuder Sony Ericsson en egen molntjänst för ändamålet.

Skapa ett konto, knappa in dina uppgifter och välja vad du vill synkronisera och hur ofta. Synkroniseringen sköter därefter sig själv i bakgrunden.

Det går utmärkt att sedan logga in på molntjänsten genom valfri webbläsare och granska det synkroniserade innehållet, eller för den delen införa förändringar bland kalender eller bland kontakter.

Övriga program
Sony Ericssons skickar också med RoadSync för exchange-synkronisering (kontakter, kalender och e-post) och en rad andra applikationer.

Till dessa hör ett program för att lyssna på FM-radio, TrackID och en fullversion av spelet ”Peggle”.

PC Companion och Media Go
För den med Windows finns möjlighet att installera Sony Ericssons PC-mjukvara för att synkronisera telefonen med innehåll på datorn och för att hålla telefonen uppdaterad med den senaste mjukvaran.

Genom PC Companion kan man komma åt MediaGo, Sony Ericsson Sync och även Sony Ericssons supportcenter för Xperia X10 mini som även går att hitta här.

MediaGo gör det enkelt att lägga över musik och film på telefonen, de filmer som inte är i rätt format konverteras automatiskt till något som telefonen kan hantera när man gör en synkronisering. Programmet är inte helt olikt iTunes till upplägget och borde passa de flesta som söker ett lättarbetat synkroniseringsprogram.

Timescape
Timescape är ett program från Sony Ericsson som tjänar till att samla in och presentera data från dels sociala nätverk, SMS och e-post till övriga aktiviteter som du utfört på telefonen i en och samma vy.

Timescape visar precis den information som man förväntar sig och det följer även med en widget, men då det inte går att sortera informationen eller att söka bland den så förlorar programmet i vår mening en del av sitt syfte.

Rent funktionsmässigt mäter sig inte Timescape på långa vägar med den officiella Twitter– eller Facebook-klienten heller. Du kan göra två saker i Timescape med hänsyn till sociala nätverk, antingen uppdatera din status för FB och/eller Twitter (utan möjlighet att bifoga en bild eller en länk på något smidigt vis), eller komma till Twitters eller FB:s mobila webbsida om man vill svara på ett inlägg som dykt upp i Timescape-flödet.

Det går med andra ord inte att svara på inlägg, skicka direktmeddelanden, skicka någon en bild eller länk direkt genom själva Timescape, vilket gör att det blir långsamt och stelarbetat vilket i sin tur gör att vi aldrig känner oss hemma i Timescape. Det här kan mycket väl vara en smaksak, men för sociala nätverk är Timescape i våra ögon inte särledes användbart.

Till tjusningen med Timescape hör dock att allt indexerat innehåll sorteras under berörda kontakter och finns att tillgå från kontaktboken, dock inte genom Timescape själv.

Kameran
Kameran i X10 mini är på fem megapixlar och är utrustad med såväl autofokus som LED-blixt. Liksom hos storasyster X10 så tar kameran i X10 mini bilder med hög färgmättnad, och bilderna står tack vare detta ut då vi jämför med många andra mobilkameror. Denna höga färgmättnad som Sony Ericsson har valt ställer emellertid ibland till det, vilket ni tydligt kan se på bilden på tomaterna här nedan, tagen med storasyster X10.

Som alla andra mobilkameror så är det lite si och så med skärpan i fullstorlek samt med mörkerbilder. Bilderna duger i allmänhet finfint för webbpublicering men man undviker gärna utskrifter och bildframkallningar i något större än vykortsstorlek.

För att vara en mobilkamera så presterar X10 mini bra, betydligt bättre än exempelvis HTC Tattoo, Huawei U8220 och LG GW620 vilka må vara lätt åldersstigna nu men är de närmaste konkurrenterna sett till prisnivån. Vi kan inte göra annat än att konstatera att Sony Ericsson har gjort ett bra jobb med kameran i X10 mini.

Sony Ericsson Xperia X10 mini
(Högerklicka och välj ”Öppna i nytt fönster/ny flik” för att se bilderna i fullstorlek)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Gjz6ioX8W6Y

Sony Ericsson Xperia X10
(Högerklicka och välj ”Öppna i nytt fönster/ny flik” för att se bilderna i fullstorlek)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=amKWL9rsN_Y

Systeminformation
Sony Ericsson Xperia X10 mini bygger på en SoC-plattform (system on a chip) från Qualcomm vid namn MSM 7227 och detta är en nyare version av den gamla MSM 7201-plattformen som exempelvis HTC Hero, Magic och Samsung Galaxy bygger på.

Till de stora skillnaderna hör en annan grafikprocessor vid namn Adreno 200 som är OpenGL 2.0-kompatibel kontra föregångaren som bara var OpenGL ES 1.1-kompatibel. Vidare har man utrustat processorn med en L2-cache och höjt klockfrekvensen från 528MHz till 600Mhz, ett drag som ger fina utslag i våra syntetiska prestandatester.

Mängden ROM reserverat för Android är 211,75MB och av detta så finns ca 120MB tillgängligt för användaren från start. Det kan bli lite trångt med minne för den som gillar att spela på sin telefon eller för den som installerar väldigt många applikationer. Från och med Android 2.2/Froyo så går det utmärkt att installera applikationer på minneskortet, så om X10 mini erhåller denna uppdatering så slipper man bekymra sig över mängden ledigt ROM. Mängden RAM är totalt 165MB och minneskortet som följer med telefonen är på 2GB.

Vår testtelefon kör Android 1.6 med ROM-version 1.0.A.1.36 och basbandsversion framgår tyvärr inte.

Prestanda
I våra prestandatester nedan så ser vi att Xperia X10 mini har en hel del att ge trots det faktum att den inte bygger på den allra värsta hårdvaran på marknaden.


Telefonen har 166MB arbetsminne som finns tillgängligt för användaren. Det är en respektabel minnesmängd för en telefon i den här prisklassen och mer än vad HTC Magic och Acer Liquid eller Galaxy Spica har. Vi gissar med stöd av detta att den totala RAM-mängden är 256 MB, då mellan 90 och 110 MB brukar vara reserverat för Android.


I det här testet ser vi med vilken frekvens den rörelsekänsliga skärmen känner av var fingret befinner sig och i relation till X10, som vi noterade hade en ovanligt låg uppdateringsfrekvens, så ligger Xperia X10 mini på ett mer normalt värde om 37Hz. Från vad vi upplever när vi använder skärmen så känns den också mer följsam och mer precis än skärmen på storasyster.


I Neocore 3D presterar Xperia X10 väldigt bra och den uppdaterade grafikkärnan, som skall vara av samma typ som vi hittar i Nexus One (Adreno 200), i kombination med den låga QVGA-upplösningen ger hela 41 FPS – ett nytt rekord här på Swedroid. Det skall tilläggas att vi med Nexus One och Android 2.2 inte noterar någon skillnad i detta test kontra resultaten som vi erhöll med Android 2.1.


Xperia X10 mini kvalar i detta test in på 2.8MFLOP/s vilket är en förbättring på ca 20% i relation till HTC Magic/HTC Hero och Huawei U8220. Detta är som förväntat då det sitter en aningen snabbare processor i X10 mini än i Hero, Magic och U8220.


I BenchmarkPi mäter vi upp 10 100ms vilket även det är bättre siffror än vad vi mäter upp med HTC Magic/Hero eller Huawei U8220.


I SunSpider så testar vi hur snabbt webbläsaren kan exekvera javascript och X10 mini presterar ett resultat om 46 065ms, något som med rätt stor marginal är bättre än vad Magic/Hero presterar. Vi anar här att den större cachen i minins processor, MSM7227, gör underverk.


Än en gång lägger sig X10 mini någonstans i mitten och överglänser de lite äldre telefonerna.


Det här testet har sedan Android 1.6+ uppvisat svaga resultat oavsett vad för telefon som vi testat. Hur som helst så lägger sig X10 mini högst upp bland den senare generationen telefoner.


I det här testet mäts skriv- och läsprestandan för arbetsminnet och på denna front får den äldre generationens lurar se sig omsprungna ännu en gång, X10 mini presterar riktigt bra i detta test.


I detta test mäts skriv- och läsprestandan för minneskortet och naturligtvis påverkas resultat av vad för minneskort man har i telefonen. Xperia X10 mini gör oss inte besvikna här heller och kvalar in på den 6:e plats av totalt 11 testade telefoner.

Sammanfattning
Sony Ericsson har gjort ett bra jobb med att anpassa gränssnittet för en liten och lågupplöst skärm. Gränssnittet är lättnavigerat med bara en hand och det mesta känns följsamt och snabbt tack vare den lågupplösta skärmen. Vidare fungerar även tangentbordet bra i förhållande till skärmstorleken och användare som byter upp sig från en lite äldre telefon med T9-knappsats kommer snabbt att känna sig hemma. Vi är dock besvikna över de ytterst begränsade möjligheterna att konfigurera hemskärmar och på många vis känns X10 mini mer som en smart men stel featurephone än som en riktig smartphone. Detta kan för all del tilltala många konsumenter, då Android av många kan upplevas som allt för avancerat.

Timescape och musikspelaren är precis som i storasyster X10 en god tanke, men är i X10 mini alldeles för begränsat vad gäller funktionalitet och därmed användbarhet. Tills vidare så finns det betydligt bättre alternativ för bland annat Twitter, Facebook, musik- samt videospelare på Android Market.

Telefonens formfaktor och storlek är ett stort plus, inte minst för folk med små händer och tighta fickor. Minin ligger mycket bra i handen och det sträva bakstycket gör att greppet är finfint. Vi tror att Sony Ericsson är inne på rätt spår här, och de kommer kunna sälja många telefoner tack vare storleken och formfaktorn. De saknar för närvarande all form av konkurrens i det här androidsegmentet.

Under våra dagar med minin så har vi vidare kunnat konstatera att telefonens framsida är känslig för repor och man bör därför vara aktsam med hur man hanterar den. Att placera telefonen i en ficka tillsammans med en nyckelknippa är definitivt ingen god idé och kommer att lämna märken på telefonen, därför är någon typ av skydd att rekommendera.

Den interna högtalaren är riktigt bra och slår alla tidigare testade telefoner med hästlängder. Ljudet är högt och klart och det är inga problem att lyssna på musik eller podcasts även i lugna utomhusmiljöer. Detta innebär också att risken att du inte skall höra när telefonen ringer är ytterst liten.

Vi har under testperioden imponerats av batteriet som allt som oftast har mäktat med 36-48 timmar. Att klara ett dygn har inte varit några problem alls – något som inte alltid är fallet med större och kraftfullare androidtelefoner. Däremot har X10 mini en akilleshäl och det är röstsamtal, ett samtal på två timmar kan dränera närmare halva batteriet och talar man mycket och länge så blir batteritiden absolut lidande.  Att batteriet inte är utbytbart är sannolikt inte ett problem för majoriteten av alla användare, men vi tycker ändå att det är tråkigt att Sony Ericsson har valt den här ”köp och släng”-lösningen.

Kameran håller hög klass vad gäller stillbilder, ungefär i nivå med storasyster X10, fast med en bättre skärpa. Färger återges med hög mättnad utan att vara översaturerade som X10:s bilder ibland blir och videoinspelningen i VGA (640×480 pixlar) är godkänd, men inte mer. Vidare är ljudupptagningen vid videoinspelning lite dov och burkig.

Vi är efter vår dryga vecka med Sony Ericsson Xperia X10 mini lite småförälskade. Telefonen har sina brister som smartphone, inte minst då man jämför med större och dyrare androidtelefoner, men den har lyckats charma både oss på redaktionen och nästan alla som vi har visat upp den för. Slutbetyget blir finfina 4 av 5 droidhuvuden, och det finns utrymme för mer om Sony Ericsson löpande arbetar på att utöka funktionaliteten av främst hemskärmar och timescapefunktionen.

Uppdatering 2/6 11:24: Rikard Skogberg, produktansvarig på Sony Ericsson, meddelar att det följer med ett trådburet stereoheadset med fjärrkontroll (MH810) samt ett displayskydd i förpackningen. Tack också ni som påpekade detta i kommentarerna.

Betyg:

Plus för:
* Snabb och kvick i det mesta
* Bra extern högtalare
* Bra känsla och kvalité
* Bra och ljusstark display
* Den fysiska knappsatsen
* Batteritid i standby
* Kompakt och liten utan att för den delen vara långsam eller sakna funktioner
* Kameran tar bra stillbilder och okej video
* Lättarbetat gränssnitt som lämpar sig väl för enhandsanvändning

Minus för:
* Framsidan av telefonen är alldeles för lätt att repa
* Lågupplöst skärm med aningen dålig skärpa som följd (160 dpi)
* Musikspelare i enklaste laget
* Widgethanteringen med endast en widget per skärm
* Telefonen reagerar inte alltid på beröring i överkant av skärmen
* Ej utbytbart batteri
* Timescape är inte särdeles användbart
* Dålig batteritid vid röstsamtal (ca 4h)
* Android 1.6

Stöd Swedroid och köp Sony Ericsson X10 mini via din favoritoperatör:

Tre
Sony Ericsson Xperia X10 mini  – Svart
Sony Ericsson Xperia X10 mini  – Vit

Halebop
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart

Tele 2
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Vit

Telenor
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart

Telia
Sony Ericsson Xperia X10 mini – Svart