Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Galaxy S6 och S6 Edge – Samsung satsar på design

Postat:
01:21 - 2015-04-03
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Innan Galaxy S6 och S6 Edge presenterades skrevs det spaltmeter om hur Samsung var på väg att modernisera sitt designspråk, använda nya material och förbättra sitt TouchWiz-gränssnitt. Både rykten och officiella uttalanden pekade på en ny typ av flaggskepp i Galaxy S-serien.

När de två telefonerna presenterades under Mobile World Congress såg de dock vid en första anblick ut ungefär som tidigare S-modeller, inklusive gränssnittet. Först vid en närmare inspektion kommer skillnaderna fram på allvar.

Samsung har till sist övergivit plasten till förmån för mer exklusiva material som glas och metall. Kontrasten infinner sig så fort Galaxy S6 plockas upp och även om byggkvaliteten även varit hög för föregående flaggskepp känns nya mobilerna mycket mer påkostade i handen.

Tillverkaren började experimentera med nya typer av AMOLED-paneler i och med Galaxy Round hösten 2013 och följde upp med Galaxy Note Edge i höstas. Senaste exemplet på Samsungs nytänkande är Edge-varianten av Galaxy S6, vars skärm sluttar ner över både vänster- och högerkanten.

Innebär Galaxy S6 och Edge den nytändning för Samsung många väntat på? Är Edge mest en gimmick? Vi reder ut saken i vårt test nedan.

Specifikationer Samsung Galaxy S6
ReleasedatumVåren 2015
Processor2,1GHz octa-core
PlattformSamsung Exynos 7 Octa 64-bit
GrafikkretsMali-T760
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32/64/128GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,1" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 576PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 71,7 cm² / ~70,9% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera5MP
Vikt138g
Höjd, bredd, djup143,4 x 70,5 x 6,8mm
Batteri2550mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.1, IR, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), HT80 MIMO(2x2) 620Mbps, Dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, fingeravtrycksläsare, pulsmätare, halleffektsensor
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Stödjer trådlös laddning. Nano-SIM. Skärmen skyddas av Gorilla Glass 4.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy S6 på Androidenheter.se

I kartongen

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-2samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-3samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-5

I den vita och avlånga kartongen för både Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge ryms ett par hörlurar, en USB-kabel och laddare, ett verktyg för att öppna SIM-kortluckan samt manual- och informationshäften.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-4

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-10samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-13samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-45

Tillverkare avviker ogärna från sitt inpräntade designspråk då det är som ett slags varumärke – folk ska direkt kunna se vem som gjort telefonen. Därför är det inte konstigt att Samsung trots alla spekulationer valt en design för S6:orna som de flesta redan är bekanta med.

Därmed inte sagt att det saknas stora nyheter i konstruktionen. Mest uppenbara förändringen är helt nya material, som Samsung började med i och med Galaxy Alpha i förra året. Baksidorna täcks av glas istället för plast och kanterna består av fasad aluminium.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-21samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-26samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-24

Telefonernas knappar är också tillverkade av metall. Både skärmen och bakstycket skyddas av Gorilla Glass 4 – senaste versionen av Cornings skyddsglas som både motverkar repor och fallskador.

Vissa användare föredrar plast framför metall och glas. Samsungs senaste inlägg i S-serien inger dock en helt annan premiumkänsla än tidigare modeller och är i vår mening även mer eleganta. När de två mobilerna betraktas rakt bakifrån ser de exakt likadana ut.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-30samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-28samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-29

Högt upp sitter en centrerad kamera med blixt och pulsmätare parallellt till höger. En Samsung-logotyp är placerad i mitten strax under kameran. Bortsett från en knappt synbar informationstext längst ner är baksidan i övrigt bara en stor skiva glas.

Mobilerna har även gemensam design för undersidan, bortsett från en smärre skillnad i rundningen. Där återfinns 3,55mm-jacket, micro-USB-porten samt högtalaren. På ovansidan sitter IR-sändaren och Edge har även SIM-kortfacket där, då det inte får plats längs kanten.

På S6 sitter istället SIM-kortluckan strax under strömknappen på högersidan. Knapparna har för övrigt en mycket gedigen utformning i metall med bra motstånd och ett litet klickljud. Strömknappen sitter perfekt till för tummen för oss, strax ovanför mitten på högerkanten.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-34

Volymknapparna är placerade upptill längs vänstersidan. Deras position är inte fullt lika optimal. Om de suttit snäppet längre ner hade de varit enklare att nå men när samtal genomförs med telefonerna i vänsterhanden ligger de å andra sidan perfekt för tummen.

Först när vi kikar på enheterna framifrån och från sidan framkommer olikheterna. Båda telefonerna har Samsung-logga, LED-indikator, högtalare för samtal, främre kamera och sensorer ovanför skärmen. I vanlig ordning sitter en avlång fysisk hemknapp (med fingeravtrycksläsare) under skärmen med kapacitiva tangenter för att gå tillbaka och öppna multikörningsmenyn intill.

Så långt är enheterna fortfarande lika varandra men Galaxy S6 har som bekant en platt traditionell panel, medan Edge har en skärm som sluttar ner längs kanterna. Särskilt när skärmen är aktiv ger Edge ett smått futuristiskt intryck jämfört med vanliga S6 – det ser läckert ut.

Ur en ren konstruktionsaspekt för dock sluttande panelen med sig nackdelar. Edge är betydligt vassare längs kanterna, då de är smalare och skarpare. Kanterna skär in i handflatan (om den inte bara hålls med fingrarna under bakstycket). Edge är inte lika ergonomisk som S6 som vi anser ligger bättre i handen.

Kontentan är att vi imponeras av både byggkvalitet, material och design. Särskilt Galaxy S6 ligger ovanligt fint i handen och de två telefonerna är de mest välbyggda vi testat hittills i S-serien.

htc_one_m9_samsung_galaxy_s6_size_comparison
Av tabellen nedan framgår att Galaxy S6 Edge är 0,4mm bredare, 1,3mm kortare på höjden, 0,2mm tjockare och väger 6 gram mindre än systertelefonen Galaxy S6. Det senare är lite förvånande då Edge har fått ett batteri med snäppet större kapacitet.

Om vi jämför Galaxy S6 med HTC One M9, som lanserades samtidigt, kan vi konstatera att M9 är 0,8mm smalare på bredden men 1,2mm respektive 2,8mm större på höjden respektive djupet. M9 väger 157 gram medan S6 väger 138 gram och S6 Edge 132 gram.

TillverkareSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram) Batteri (mAh)
Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683159.310.11843220
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z35.272146.57.31523100
Samsung Galaxy S65.170.5143.46.81382550
Samsung Galaxy S6 edge5.170.1142.171322600
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M95.069.7144.69.611572840
HTC One M85.070.6146.47.61602600

Skärmen

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-56

För de som snabbt vill gå vidare till nästa avsnitt: Galaxy S6 har en av de bästa skärmarna som någonsin suttit i en smartphone. Först och främst har Super AMOLED-panelen en nästintill onödigt hög upplösning: 2560 x 1440 pixlar fördelade över 5,1 tum vilket ger 576PPI. Pixeldensiteten är således snäppet högre än i tidigare svenska rekordhållaren LG G3 (534PPI).

Innehållet är inte oväntat ruskigt skarpt, även om skillnaden mellan Full HD och WQHD på så här små skärmar är subtil vid vanligt användande. Tidigare problem med ökända subpixelmönstret PenTile är som bortblåst i och med att pixlarna helt enkelt sitter så tätt.

Hög upplösning innebär naturligtvis inte automatiskt att själva skärmen är bra. Panelen erbjuder dock utmärkta betraktningsvinklar, god kontrast och färgåtergivning. Det är inte ett vetenskapligt utlåtande men innehållet ser helt enkelt ovanligt inbjudande ut. Färgerna är livfulla utan att vara övermättade, något som varit ett problem när standardläget använts på föregående modeller.

Svärtan är djup som sig bör för AMOLED-skärmar, rentav snäppet svartare än tidigare. Även när ljusstyrkan maximeras imponerar svärtan. Panelen ror dessutom hem återgivning av vita färger men här blir skillnaden mellan AMOLED och LCD-panelen i Xperia Z3 tydlig.

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-55

Xperia Z3 har en ovanligt kall skärm åt det blåaktiga hållet när vitbalansen inte ändrats manuellt. När en bild med en vit sida (#ffffff) och en svart sida (#000000) visas framstår vita sektionen som betydligt renare på Z3, medan det vita lutar åt det varmare hållet på Galaxy S6. Det gäller oavsett vilket skärmläge som används i Samsungs gränssnitt.

Å andra sidan når Galaxy S6 en markant djupare svärta. Det sjoket i bilden framstår som nattsvart på S6 och detta med högsta ljusstyrkan aktiverad. Något vi avslutningsvis gillar med panelen är att den kan nå både riktigt hög och låg ljusstyrka och erbjuder god läsbarhet soliga dagar utomhus.

Att skärmen kan bli ovanligt mörk är en fördel vid sängläsning i släckta rum. När ljusstyrkan skruvas ner till lägsta nivån går det knappt att se något av skärmen inomhus i dagsljus. Precis som vi noterade i testet av Galaxy Note 4 kan dock eftersläpningar uppstå vid scrollning i listor eller nyhetsflöden med svart bakgrund när lägsta ljusstyrkan används. Innehållet blir suddigt tills skärmen övergår i statistiskt läge igen, vilken är en av få negativa aspekter med panelen.

Galaxy S6 Edge

Ovanstående utlåtanden gäller även för S6 Edge. De två telefonerna har samma skärmkvalitet, skärmteknik och upplösning. Skillnaderna är estetiska. Kontentan är egentligen att skärmen i Edge ser häftig och science fiction-liknande ut.

När vanliga gränssnittet visas verkar innehållet rinna ner längs kanterna. Denna flytande effekt är intressant då vi inte sett den tidigare. Effekten blir särskilt påtaglig i vissa lägen, som när en ikon flyttas mellan hemskärmar och ikonen du håller i nästan ser ut att hamna utanför skärmen.

Kanten är även väldigt len och behaglig att glida över med tummen. Utöver estetiken har kantskärmen även en viss praktisk funktionalitet som nås från kategorin ”Kantskärm” bland inställningarna. Användare kan ange fem favoritkontakter för sidoskärmen genom att svepa över en liten flik som visas upptill längs högerkanten på hemskärmen.

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-2samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-3

Samsung kallar finessen ”People Edge”. När Edge ligger vänd nedåt på ett bord och en av de fem kontakterna ringer lyser kanterna upp i just deras färg. På så vis kan du se vem som ringer utan att bli störd av ringsignal och välja om du vill svara eller inte. Vi ser dock ingen större fördel i detta, men funktionen kan säkert komma väl till pass för vissa användare. Kantskärmen kan även agera aviseringslampa för mejl, SMS och missade samtal.

En annan kantfiness är en nattklocka som under angivet intervall (max 12 timmar) visas när övriga skärmen är släckt. Sista funktionen är en informationsström som bland annat kan visa tid, aviseringar, väderuppgifter och rubriker från diverse nyhetskällor som Yahoo. Flödet aktiveras genom att svepa snabbt fram och tillbaka över kanten när skärmen är släckt. Det är svårt att få till svepet och den här funktionen fungerar långt från optimalt i nuläget.

Ljud- och samtalskvalitet

samsung-galaxy-s6-s6-edge-test-swedroid-29

Högtalaren i Galaxy S6 och Edge sitter på undersidan – i vår mening en bättre placering än på baksidan men naturligtvis inte lika bra som framifrån i stereo. Ljudet kan nå betydligt högre nivåer än BoomSound-högtalarna i HTC One M9 men det är också enda fördelen.

Högtalaren i Galaxy S6 erbjuder mindre detaljrikedom och frekvensomfång och är dessutom åt det vassare hållet, särskilt vid maxvolym. Användare behöver dock inte oroa sig för att missa aviseringar eller samtal då ljudet som sagt kan nå relativt höga decibel.

Samtalskvaliteten har som väntat varit god, med tydligt ljud för båda parter även i områden där täckningen inte varit optimal.

Mjukvaran

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-13samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-12

TouchWiz har länge varit en omdiskuterad punkt i Samsungs mobiler – älska eller hata. De mer högljudda i debatten har varit lagda åt det senare hållet. Redan i slutet av 2013 sa Samsung att deras mjukvara inte är lika bra som deras hårdvara och att en modernisering stod på tapeten.

Några radikala förändringar kom dock inte i och med fjolårets Galaxy S5. Inför lanseringen av Galaxy S6 talades det via rykten om ett nytt, enklare, renare, snabbare och mer optimerat TouchWiz. Bjuder S6 och Edge på den förändring vissa väntat på?

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-10samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-24

Både ja och nej. TouchWiz ser fortfarande ut som TouchWiz. Det finns fortfarande inställningar för inställningarna. Flera av ikonerna ser ut som kvarlevor från 2008. När telefonerna startas för första gången hörs en herrans massa vattensdroppseffekter och blippande. Samtidigt har S6:orna på flera vis ett enklare, snabbare och snyggare gränssnitt än tidigare år.

Det flesta inslag är platta och moderna och relativt i linje med Lollipops ”Material Design”, vilket är passande då mjukvaran baseras på Android 5.0.2. Det är även ett mycket rappt och lent gränssnitt – ett av de snabbaste vi stött på.

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-11samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-41

Samsung har minskat antalet förinstallerade applikationer (bloatware). Det gäller särskilt företagets egna appar. Några av de program som är installerade från början är en anteckningsapp, en filhanterare, ett röstinspelningsverktyg, en universalfjärrkontroll, S Health, S Voice, Smart Manager, Galaxy Apps, Samsung UPick, Instagram, Facebook och Facebook Messenger.

I en Microsoft-mapp ligger titlarna OneDrive, OneNote och Skype. Det låter kanske som en lång lista men den är betydligt kortare än tidigare. Smart Manager ger för övrigt användare en översikt över batterianvändning, lagring, ledigt RAM-minne samt säkerheten för enheten.

Röstassistenten S Voice kan hjälpa dig även när skärmen är släckt och telefonen låst. Tjänsten stödjer inte svenska men är ett praktiskt tillskott för de som har engelska som andraspråk. Genom att säga valfri initieringsfras, som ”Yo, Galaxy” väcks assistenten och du kan därefter ringa kontakter, ta bilder, spela upp musik, ställa frågor och genomföra andra kommandon med hjälp av rösten.

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-28samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-27

När Galaxy S6 ligger låst på skrivbordet kan du exempelvis säga ”Yo, Galaxy – what’s the weather in Stockholm?”. En prognos visas därefter på skärmen samtidigt som en röst läser upp vad dagen kommer bjuda på för väder. Därefter släcks skärmen igen.

Utvalda appar kan köras i flerfönsterläge så två applikationer kan vila ovan och under varandra samtidigt på skärmen. Funktionen startas enklast från multikörningsmenyn. Appar med stöd för att köras i fönster har en särskild ikon intill ”stäng”-knappen.

I och med Lollipop försvann det klassiska ljudlösa läget i Android vilket ersattes av ett mer intrikat system för ljudaviseringar. Förändringen har inte uppskattats av alla och i Galaxy S6 har Samsung gjort det kloka valet att strunta i Googles lösning. Det går att växla mellan ljud, vibrationer och ljudlöst läge med samma klassiska indikationsikoner som tidigare. Bra, Samsung!

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-33

En temafunktion låter användare ändra utseendet på delar av gränssnittet. Det finns dock inte tillnärmelsevis lika många möjligheter att anpassa gränssnittet som i HTC One M9, som erbjuder god manuell kontroll över de olika inslagen. Temapaketen som går att ladda hem har ofta en rätt vild och fantasifull design och är inte lika eleganta som standardtemat.

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-15samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-14

Som fotnot kan vi nämna att vi inte hittat något alternativ för att endast visa kontakter med telefonnummer i adressboken. Om inställningen finns är den ordentligt gömd. En petitess som ändå kan vara värd att nämna.

Fingeravtrycksläsare och sensorer

galaxy-s6-fingeravtryck

Galaxy S-serien fick fingeravtrycksläsare i och med S5 förra året. Sedan dess har Samsung implementerat tekniken i ett flertal telefoner med mestadels frustrerande resultat. Läsarna har krävt att ett finger sveps över sensorn på helt rätt vis vilket försvårat upplåsningen.

I nya toppmodellerna har Samsung till sist gått över till en aktiv läsare som registrerar fingeravtrycket så fort fingret läggs på hemknappen. När funktionen aktiveras får du lägga fingret på hemskärmen ett 20-tal gånger.

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-17samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-18

En visuell representation av ditt fingeravtryck på skärmen fylls sakta ut tills mjukvaran anser att tillräckligt mycket av ditt finger registrerats. Därefter kan du autentisera dig med fingeravtryck när enheten låses upp, vid utvald webbinloggning, för att verifiera Samsung-konto och för att betala med PayPal.

Främsta användningsområdet är naturligtvis att låsa upp själva telefonen. Det räcker inte med att lägga fingret på sensorn när skärmen är släckt, som på Huawei Ascend Mate 7. Användare behöver först trycka på knappen.

Eftersom fingret redan ligger på knappen efter trycket innebär det dock i regel att systemet låses upp direkt därefter. Vissa gånger har vi behövt justera tummen för att sensorn ska registrera avtrycket men de flesta gånger har det fungerat på första försöket. Samsungs implementering av tekniken är nu riktigt användbar och praktisk.

Övriga sensorer

galaxy-s6-puls

Utöver fingeravtrycksläsaren har S6-modellerna pulsmätare på baksidan, vilken även kan användas för att utlösa självporträtt. Pulsregistreringen sköts från S Health-appen. Telefonerna har även IR-sändare vilket gör att de kan agera universalfjärrkontroll.

Kameran

galaxy-s6-kamera

Samsung började hajpa kameran i Galaxy S6 redan innan mobilen presenterades. Företaget utlovade en ”intelligent och fantastisk” kamera som skulle kunna ta bra bilder under alla förhållanden. De två S6-enheterna har fått en 16MP-kamera (F2,2 → F1,9) med optisk bildstabilisering och en främre 5MP-kamera (F2,4 → F1,9).

Enligt Samsungs marknadsföring släpper huvudkameran in 34% mer ljus än tidigare och främre kameran hela 60% mer ljus. Ett dubbeltryck på hemknappen startar kameran, även när skärmen är släckt och när fingeravtrycksautentiseringen är aktiv. Kamera-appen startar mycket snabbt och det är en intuitiv lösning (nästan bättre än en dedikerad kameraknapp), vilken gjorde att vi plockade fram kameran oftare.

Något vi gillar med kameran i S6 är att den i stil med senaste Iphone-modellerna ofta tar en fin bild på första försöket. Under bra ljusförhållanden är det bara att dubbeltrycka på hemknappen, eventuellt ange fokus, trycka av och lita på att mjukvaran sköter resten – vilket oftast var fallet. Bilder tas ovanligt snabbt, nästan ögonblickligen, till skillnad mot föregångaren.

Mjukvaran har tre olika lägen för HDR: ett automatiskt läge som själv avgör när HDR ska användas samt lägen då HDR alltid är på eller av. En handfull effekter kan appliceras på fotografierna, som ”tecknat” och ”antik”, vilka syns i realtid i sökaren. Fler går att ladda hem separat.

Det finns självutlösning via timer och det går naturligtvis att välja upplösning och bildförhållande. En finess Samsung tog upp i sin marknadsföring är möjligheten att hålla ett rörligt objekt i fokus automatiskt, exempelvis någon som cyklar.

För de som föredrar manuell kontroll finns ett ”Pro”-läge där bland annat ISO och exponering kan kalibreras. Mjukvaran innehåller bland annat även lägen för selektiv fokus, för slowmotion-video och panoraman.

HTC One M9 —————————- Galaxy S6 —————————- Galaxy S6 Edge

Samsung menar att de förbättrat fjolårsmodellens bildkvalitetsmässigt skapligt kompetenta kamera. När vi analyserar bilderna kan vi inte annat än instämma. Bilderna imponerar, även om vi i sällsynta fall uppfattar en viss överexponering och ett visst brus.

Skärpan är klart bättre än vad HTC One M9, den just nu närmaste konkurrenten i Androidvärlden, kan leverera. Även mindre detaljer på stora avstånd, såsom kvistar, grässtrån och blad, går i regel att urskilja då bilderna betraktas i fullstorlek. Något som alltså inte gäller för One M9.

Samsung tycks vidare ha lyckats förhållandevis väl med linsen och vi kan se att fokus och skärpa bibehålls relativt väl även ut i bildens ytterkanter och hörn. Detta är annars ett vanligt problem i mobilkameror, där skärpan ofta blir sämre ju längre ut från bildens mittpunkt man kommer. Färgåtergivningen är kraftfull och bra men vi upplever att HTC One M9, som levererar lite mindre mättade bilder, i vissa lägen är den mer realistiska av de tu.

Samsung har som vi nämner några stycken högre upp i recensionen inte gjort om samma tabbe som när de lanserade föregångaren, vilken ofta var förtretligt långsam att finna fokus men framför allt att ”ta” bilden (även om detta senare fixades med en mjukvaruuppdatering). Där Galaxy S5 ofta behövde 5-6 sekunder innan den var redo att ta nästa bild, även med HDR inaktiverat, är S6 och systern S6 Edge blixtsnabba — kanske de snabbaste vi har testat på Swedroid.

När vi sammanfattar kvaliteten på bilderna tagna med Samsung Galaxy S6 samt S6 Edge är det tydligt att Samsung har lyckats tämligen väl. Konkurrenten HTC får se sig slagen med en klar marginal och den som värderar kameran högt, och står i valet mellan Samsung och HTC, gör sannolikt klokt i att välja den förstnämnda.

Buggar och problem

Vi har lyckligtvis inte stött på några nämnvärda buggar eller bekymmer under testperioden.

Batteritiden

samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-20samsung-galaxy-s6-skarmdump-swedroid-21

Batteriet i Galaxy S6 har lustigt nog lägre kapacitet än det i föregångaren – 2550mAh jämfört med 2800mAh. Galaxy S6 är 1,3 millimeter tunnare och sju gram lättare än Galaxy S5 och Samsung verkar ha prioriterat en smidig konstruktion framför maffigt batteri.

Chippet är mer energisnålt än i föregångaren och har bland annat 14nm tillverkningsteknik, vilket till viss del väger upp. Många ser förmodligen den markant högre upplösningen som potentiell energibov men de 2560 x 1440 pixlarna tycks inte ha någon större negativ inverkan med tanke på vad som ändå går att få ut av milliamperetimmarna.

Mjukvaran har ett energispararläge som bland annat begränsar processorns högsta prestanda, sänker skärmens ljusstyrka och bildfrekvens och stänger av vibrationer. Användare kan välja ifall de vill att läget ska vara aktivt helt tiden eller om det ska slås på automatiskt när batteriet sjunkit till en viss nivå.

Att ha batterispararläget aktivt konstant innebär inga större nackdelar och kan vara värt för de som är måna om batteritiden. Det finns även ett ”ultra”-energispararläge som med fördel kan användas när det verkligen krisar och du behöver kunna bli nådd.

Vad innebär då allt detta för batteritid vid vanligt användande? Med vårt mönster har vi kunnat ta oss igenom en dag på en laddning, ibland ett dygn. Vid tyngre användning med strömmande av videor och musik över mobildata, aktiva bakgrundsuppdateringar, spelande och flera samtal har det dock blivit ont om energi redan framåt kvällen. Just batteritiden är en av få punkter där Galaxy S6 inte kan stå sig gentemot bästa konkurrensen, en akilleshäl?

Något som definitivt inte kommer tilltala alla är att Samsung den här gången både valt bort minneskortsplats och löstagbart och enkelt utbytbart batteri. IP67-certifieringen från Galaxy S5 har även fått stryka med.

Bonusen kommer i form av snabbladdning som kan ge upp till fyra timmars användande efter bara 10 minuter. Galaxy S6-enheterna har även inbyggt stöd för inte bara en utan två olika standarder för trådlös laddning, inklusive Qi.

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220mAh
1016Minutes
Sony Xperia Z3C 2600mAh
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100mAh
912Minutes
LG G2 3000mAh
862Minutes
Samsung Note 3 3200mAh
852Minutes
Google Nexus 6 3220mAh
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200mAh
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800mAh
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600mAh
739Minutes
Sony Xperia E4 2300mAh
660Minutes
Galaxy S6 2600 mAh
581Minutes
LG G3 3000 mAh
579Minutes
Sony Xperia Z1 2000mAh
560Minutes
HTC One M8 2600 mAh
555Minutes
Google Nexus 5 2300 mAh
505Minutes
HTC One M7 2300 mAh
483Minutes
HTC One M9 2840 mAh
450Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh
360Minutes
LG Nexus 4 2100 mah
325Minutes
300
600
900
I vårt videouppspelningstest, där ett klipp upprepas i flygplansläge, nådde S6 581 minuter innan den dog.

Prestandan

Precis som nyligen recenserade HTC One M9 är Galaxy S6 en av de snabbaste telefoner vi testat. Båda telefonerna har 64-bitarschipp, 3GB arbetsminne och kör 64-bitarssystemet Android 5.0.

Vilken telefon som är allra snabbast vid vardagligt användande (bortsett från benchmarks) är mycket svårt att säga, men om någon av modellerna har en smärre fördel är det Galaxy S6. Särskilt multikörningsmenyn kommer överlag fram snabbare i TouchWiz än i Sense 7.0 på One M9.

Samsung valde den här gången bort Qualcomm-chipp till förmån för egna lösningen Exynos 7 Octa. Det har 14nm tillverkningsteknik (FinFET) och lyckas med konsten att erbjuda både högre prestanda (20%) och lägre energiförbrukning (30%-35%) jämfört med föregående generationen.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
ZenPad S 8.0 4GB
3907MB
OnePlus 2 4GB
3708MB
Galaxy S6 Edge+
3663MB
Google Nexus 6 3GB
2970MB
Elephone P8000 3GB
2920MB
Ulefone BeTouch 2 3GB
2893MB
Sony Xperia Z3 Plus
2822MB
Sony Xperia Tablet Z4
2805MB
Huawei Honor 7
2792MB
Huawei P8
2792MB
Sony Xperia Z5 S810 3GB
2792MB
Huawei Mate S
2791MB
Samsung Galaxy Note 4
2782MB
Sony Xperia Z2
2778MB
LG G4
2770MB
Sony Xperia Z3
2748MB
HTC One M9
2727MB
Huawei Nexus 6P
2702MB
Galaxy S6
2698MB
Moto X Style
2528MB
Samsung Note 3
2440MB
Xiaomi RedMi Note 2
1877MB
LG Nexus 4
1872MB
Samsung Galaxy S5
1856MB
LG Nexus 5
1855MB
LG G2
1853MB
LG G3
1840MB
Sony Xperia Z
1839MB
HTC One M8
1827MB
Samsung Galaxy S4
1821MB
LG Nexus 5X
1813MB
Sony Xperia Z5 Compact
1807MB
Samsung Galaxy Note 2
1791MB
Sony Xperia Z3 compact
1732MB
Sony Xperia Z1
1157MB
Moto G 3
898MB
800
1600
2400
3200
Mängden tillgänglig RAM är enligt CPUz 2695MB medan lagringsutrymmet som finns tillgängligt är ca 25,4GB. Eftersom även Galaxy S6-serien blivit utrustad med DDR4-minnen förväntade vi oss ett bra resultat i AnTuTu Benchmark.

Mycket riktigt presterar telefonen utmärkt och hamnar i topp på listan. Inför lanseringen av S6 passade Samsung på att skryta om sina nya eMMC 5.0-kretsar med upp till 2,5 gånger så hög prestanda. I praktiken verkar det som att Samsung gått till underdrift då vi mäter upp 322MB/s respektive 142MB/s vid sekventiell läsning/skrivning och över 20000IOPS. Vid lite tuffare slumpmässig skrivning/läsning sjunker hastigheterna en del, men Samsung behåller fortfarande rejält avstånd till närmaste konkurrent med respektabla 78MB/s respektive 20MB/s.

Geekbench 3 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
Galaxy S6 E7420 4x2.1GHz
5116p
Galaxy S6 Edge+ E7420 4x2.1GHz
5011p
Huawei Nexus 6P S810 4x2GHz
4921p
Sony Xperia Z5 S810 4x2GHz
4580p
Xiaomi RedMi Note 2 MT6795 8x2GHz
4542p
OnePlus 2 4x1.8GHz S810
4501p
Xperia Tablet Z4 4x2Ghz S810
4345p
Ulefone BeTouch 2 8x1.7GHz MT6752
4151p
HTC One M9 4x2GHz S810
4109p
Huawei Mate S 4x2.2GHz GHz
4079p
Sony Xperia Z5 Compact S810 4x2GHz
3909p
Sony Xperia Z3 Plus 4x2GHz S810
3660p
LG Nexus 5X S808 2x1.8GHz
3539p
Huawei Honor 7 K935 4x2.2GHz
3514p
Moto X Style s808 2x1.8GHz
3475p
LG G4 S808 2x1.8GHz
3458p
Huawei P8 K930 4x2GHz
3366p
Galaxy Note 4 4x2.7GHz S805
3314p
Nexus 6 4x2.7GHz S805
3184p
HTC One M8 4x2.3GHz S801
2904p
Apple iPhone 6 2x1.4GHz
2787p
Google Nexus 5 4x2.2GHz S800
2775p
Xperia Z3 4x2.5GHz S801
2743p
Xperia Z2 4x2.3GHz S801
2685p
Elephone P8000 MT6735 8x1.3GHz
2676p
Galaxy S5 S800 4x2.5GHz
2672p
Xperia Z3 compact 4x2.5GHz S801
2472p
LG G3 4x2.5GHz S801
2439p
ZenPad S 8.0 Z3580 4x1.83GHz
2096p
Moto G 3 4x1.4 GHz
1610p
500
1000
1500
2000
2500
3000
3500
4000
4500
5000
Samsungs Exynos 7420-plattform presterar mycket bra i Geekbench såväl som AnTuTu 64-bit. HTC One M9 tillsammans med Snapdragon 810 får se sig omsprunget med stor marginal. Vi imponeras också av resultatet i Qualcomms benchmark Vellamo Metal liksom Vellamo Chrome/HTML som mäter prestandan vid rendering av webbsidor. Tyvärr fungerar inte 3DMark Slingshot tillsammans med Samsung Galaxy S6 i dagsläget på grund av att telefonen inte stödjer samtliga av de OpenGL-funktioner som används i testet.

Totalt sett tar Galaxy S6 med Exynos 7420-plattformen över prestandatronen gällande CPU- och minnesprestanda.

GFXBench GL Benchmark 3.1 OpenGL ES 3.0 Manhattan native resolution

Sony Xperia Z5 Compact 720p
47FPS
Sony Xperia Z5 1080p
26FPS
Sony Xperia Z3 Compact 720p
26FPS
OnePlus 2 1080p
21FPS
HTC One M9 1080p
20FPS
Sony Xperia Z3 Plus 1080p
18FPS
Huawei Nexus 6P WQHD
16FPS
LG Nexus 5X 1080p
16FPS
Xperia Tablet Z4 WQHD
16FPS
Galaxy S6 Edge+ WQHD
15FPS
Galaxy S6 WQHD
13FPS
HTC One M8 1080p
13FPS
Sony Xperia Z2 1080p
12FPS
Google Nexus 6 WQHD
12FPS
ZenPad S 8.0 WQHD
10FPS
Huawei Mate S 1080p
9FPS
Moto X Style WQHD
9FPS
LG G4 WQHD
9FPS
Huawei P8 1080p
9FPS
Xiaomi RedMi Note 2 1080p
8FPS
LG G3 WQHD
8FPS
Ulefone BeTouch 2 1080p
6FPS
Elephone P8000 1080p
5FPS
Moto G 3 720p
4FPS
Huawei Honor 7 1080p
4FPS
8
16
24
32
40
Till skillnad från Qualcomm har Samsung inte utvecklat en egen grafikdel utan istället använt sig av ARMs Mali-T760 MP8-krets med en klockfrekvens på upp till 772 MHz. I AnTuTu kan vi se att Galaxy S6 har en klar fördel kontra Adreno 430 som sitter i Qualcomms Snapdragon 810-plattform.

I GFXBench hamnar Samsung däremot på efterkälken, men resultatet är inte helt rättvisande då detta test renderar grafiken i respektive enhets standardupplösning; HTC One M9 har 1080p medan Galaxy S6 har WQHD-upplösning. I 3DMark Ice Storm som delvis renderar grafiken i 1080p ”off screen” är resultatet jämbördigt med liten fördel till One M9/Adreno 430.

Slutsats

s6-slutsats-test

Trots kompetent hårdvara och ett överflöd av funktioner har Samsung tidigare inte kunnat mäta sig med tillverkare som HTC och Apple när det gäller material och design. I och med Galaxy S6 och Galaxy S6 Edge har Samsung försökt skapa en mer exklusiv konstruktion –- och dessutom lyckats. De två telefonerna har inte bara hög byggkvalitet utan bör även tilltala skaran som är ute efter premiumkänsla.

…Samsung har försökt skapa en mer exklusiv konstruktion – och dessutom lyckats.

Inget mer konstläder eller plastkanter som försöker efterlikna metall – Samsung har den här gången istället använt material som glas och aluminium. Främsta framsteget är hur Galaxy S6 känns i handen och hur den ser ut. Särskilt Galaxy S6 är behaglig att hålla i, något som tyvärr inte gäller för Edge-modellen då dess kanter är tunnare och vassare.

Ett annat kliv i rätt riktning för Samsung är att företaget till sist implementerat en vettig fingeravtrycksläsare som faktiskt fungerar som den ska. Läsaren är aktiv, sitter i hemknappen och även om det ibland har krävts två försök för att låsa upp systemet är användarupplevelsen smidig överlag.

swedroid-rekommenderar-bast-i-test-samsung-galaxy-s6Tillverkaren har även lyckats med kameran, vars automatiska läge tar bra bilder i de flesta situationer med en enkel knapptryckning. Kamera-appen går att starta genom ett dubbeltryck på hemknappen och fångar bilder ovanligt snabbt. Även om det går att lämna över ansvaret till mjukvaran finns ett Pro-läge för de som föredrar större manuell kontroll.

Skärmen är en av de bästa på marknaden, om inte den allra bästa, med sin överdrivet höga pixeldensitet, goda betraktningsvinklar, djupa svärta och naturtrogna färgåtergivning. Panelen är även ljusstark så det räcker och blir över. Vitt är dock fortfarande inte lika vitt som i de bästa LCD-panelerna och vid lägsta ljusstyrkan kan en viss eftersläpning uppstå vid scrollande i listor.

Personliga preferenser spelar alltid in angående gränssnitt, design, byggmaterial och fysiska knappar kontra virtuella motsvarigheter. Rent objektivt är det dock svårt att hitta en mer attraktiv helhet för smarta mobiler på Androidmarknaden idag. Samsung Galaxy S6 har nästan allt men inte riktigt.

Galaxy S6 och Edge får smäll på fingrarna av konkurrenter som Xperia Z3 och Z3 Compact gällande batteritid och IP-certifiering. HTC One M9 har bättre högtalare och kanske snäppet bättre gränssnitt. Gällande byggkvalitet och material är det mer eller mindre dött lopp mellan S6 och telefoner som HTC One M9 och Sony Xperia Z3.

Vi rekommenderar Galaxy S6 framför Edge, främst för att den är betydligt mer behaglig att hålla i. Vanliga S6 är även mindre kostsam. De som väljer Edge får en unik och futuristisk design och en samling aviseringsfinesser men vanliga S6 bör passa de flesta bäst.

Samsung Galaxy S6

6 990kr
Samsung Galaxy S6
8.6666666666667

Gränssnitt

8/10

    Byggkvalitet

    9/10

      Bildskärm

      10/10

        Kamera

        9/10

          Prestanda

          10/10

            Batteritid

            7/10

              Styrkor

              • Suverän skärm
              • Kompetent kamera
              • Välfungerade fingeravtrycksläsare
              • Prestandan
              • Trådlös laddning

              Svagheter

              • Högtalare på undersidan
              • Ingen minneskortsplats
              • Fast batteri
              • Ej IP-certifierad
              • Kostsam
              Processor: 2,1GHz octa-core
              Plattform: Samsung Exynos 7 Octa 64-bit
              RAM: 3GB
              Skärm: 5,1" / WQHD / 576PPI
              Skärmtyp: Super AMOLED
              Kamera: 16MP
              Processor: 2,1GHz octa-core
              Plattform: Samsung Exynos 7 Octa 64-bit
              RAM: 3GB
              Skärm: 5,1" / WQHD / 576PPI
              Skärmtyp: Super AMOLED
              Kamera: 16MP

              Aktuellt

              YouTube Premium och YouTube Music har kommit till Sverige.

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy S9
              Sony Xperia XZ2 Compact
              Sony Xperia XZ2
              Samsung Galaxy S9 Plus
              Google Pixel 2
              Google Pixel 2 XL
              8.5

              Test av Nokia 7 Plus

              8.8

              Test av OnePlus 5T

              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              7.8

              Test av Essential Phone PH-1

              8.6

              Test av Nokia 8

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Hur viktigt är det för dig att en smartphone är IP-klassad?
              2. Kan det här vara Sonys nästa mobilflaggskepp?
              3. Så här snabbt skickade de olika tillverkarna ut Android Oreo
              4. Google lanserar YouTube Music och YouTube Premium i Sverige
              5. OnePlus 6 såldes i över en miljon exemplar på 22 dagar
              6. Rykte: Samsung Galaxy Note 9 har större batteri, snabbare trådlös laddning

              Mest läst

              1. Kan det här vara Sonys nästa mobilflaggskepp?
              2. Google uppdaterar designen för kontoinställningarna i Android
              3. Hur viktigt är det för dig att en smartphone är IP-klassad?
              4. Senaste uppdateringen av SVT Play åtgärdar Chromecast-buggar
              5. Sony slutar utveckla hemskärmsappen Xperia Home
              6. Android 9 sätter stopp för Oreos inofficiella temamotor

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Hur viktigt är det för dig att din smartphone är IP-klassad? [2018]

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar

              Sponsrat

              Annons