Så blev kameran största prestigepunkten i mobiler för tillverkarna

Postat:
21:22 - 2022-06-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
34

Att skapa en kompetent, mestadels buggfri smartphone är en väldigt svår sak, men vissa delar är svårare än andra att ro hem. Alla tillverkare kan sätta i kraftfulla chipp och rejält med RAM och lagring.

De kan beställa högupplösta AMOLED-paneler med höga uppdateringsfrekvenser och integrera stora batterier. Mjukvaran består mestadels av Androids öppna fria källkod och telefonerna som designats monteras i asiatiska fabriker.

Alla tillverkare kan även beställa kompetenta bildsensorer, kameror, men till skillnad från flera andra komponenter kräver kamerorna betydligt mer av tillverkaren. Det räcker inte med hårdvaran eftersom mjukvaran och beräknande fotografi har fått allt större betydelse.

Ett exempel är hur Google en period lyckades göra mer med bara en enda bakre kamera än vad andra tillverkare gjorde med flera kameror, tack vare en överlägsen beräknande fotografi, med bättre bildbearbetning, algoritmer och artificiell intelligens.

Det är anledningen till att portningar av Googles kameraapp ibland resulterat i bättre bilder på andra tillverkares telefoner, trots att appen inte optimerats för just den hårdvaran. Ett annat exempel är hur Sony, en expert på kamerahårdvara, ofta ansetts ha fått mindre ut av sina egna kameror än konkurrenterna på grund av mjukvaran.

Redan 2015 arbetade icke mindre än 800 personer på kameran i Iphones. Mindre tillverkare eller nystartade aktörer som numera nedlagda Essential, samt Osom och Nothing som kommer släppa sina första smartphones i år, har inte de resurserna.

En orsak till att kamerorna blivit kanske den största prestigepunkten i smartphones är därför helt enkelt att det är så pass svårt att få till en riktigt bra kameralösning. Varenda tillverkare lägger stor fokus på att berätta om kamerorna under presentationer och försöker framhäva hur bra enheterna tar bilder och spelar in video.

En annan anledning till att kameran är en stor prestigepunkt för tillverkare är att vi tar bilder och filmar som aldrig förr. Mänskligheten uppskattas fånga runt fem miljarder bilder om dagen, vilka ofta delas på tjänster som Instagram, Snapchat, WhatsApp och Facebook.

Videodelningstjänster som TikTok har dessutom blivit enormt populära, för att inte tala om allt material som delas på YouTube dagligen (över 500 timmar laddades upp varje minut 2019). Många prioriterar därför bra kameror i telefoner, vilket även speglas i de enorma resurser teknikjättarna lägger på kamerorna i sina telefoner.

Hur viktigt anser ni en bra kameralösning är när ni ska skaffa ny telefon?