EU når avtal angående USB-C som obligatorisk standard

Postat:
12:51 - 2022-06-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

Nu ska till sist USB-C bli obligatorisk standard inom EU för mobila enheter som telefoner, surfplattor, e-läsare och digitalkameror. Ambitionen att göra USB-C till framtvingad standard presenterades redan för 2,5 år sedan.

Regelverket omfattar även en harmoniserad standard för snabbladdningsteknik, samt att laddare inte ska skickas med varje såld enhet. Reglerna avser bara enheter som laddas med kabel. Enheter kan alltså erbjuda endast trådlös laddning, utan USB-C-port.

Ett Twitter-inlägg anger att ett avtal har nåtts och att fler uppgifter kommer meddelas under en presskonferens som pågår i skrivande stund. Målet är att förenkla för konsumenter samt att minska mängden elektroniskt avfall.

EU uppskattar att reglerna kan hjälpa konsumenter att spara sammanlagt upp till 250 miljoner euro om året genom att vi inte behöver köpa laddare i onödan, samt att mängden e-avfall kan minskas med 11 000 ton varje år. Laddare går väldigt sällan sönder. Idén är att vi ska kunna ha kvar samma laddare år efter och år och ladda alla våra manicker med samma laddare och kabel, utan att få nya laddare med varje ny enhet.

Reglerna kommer framförallt påverka Apple, som fortsatt med Lightning-porten i Iphones långt efter att Androidtillverkare anammat USB-C. Enligt rykten kommer Apple implementera USB-C i nästa års Iphones. Apple använder redan tekniken i flera andra produkter.

I ett pressmeddelande skrivs att USB-C kommer bli obligatorisk standard senast hösten 2024.

Ett skrivfel i texten har korrigerats

Senaste artiklarna om USB-C

→ Se fler artiklar om ämnet