Så här fungerar Googles nya bildsökningsfunktion

Circle to Search

Postat:
15:40 - 2024-02-06
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
1

Google introducerade nyligen en ny form av bildbaserade sökningar. Finessen heter ”Circle to Search”, bygger på Google Lens och kan startas varsomhelst i systemet. Efter att finessen aktiverats kan användare markera skärminnehåll de vill veta mer om.

Google gör därefter en bildbaserad internetsökning utifrån markeringen och visar hemsidor och bilder på internet som matchar innehållet. Eftersom funktionen hittar matchande bilder behöver Lens inte nödvändigtvis veta vad det är för något markeringen föreställer, men genom att jämföra själv med bildresultaten går det oftast att få svar.

Så här går det till. Exemplen är baserade på bilder hämtade från internet.

Circle to Search startas genom långtryck på strecket längst ned på skärmen för de som använder gestnavigering, eller genom långtryck på hemknappen för de som utnyttjar knapparna. Efter att finessen startats fylls skärmen av en mängd små prickar och kontrasten dämpas.

Om du vill söka baserat på hela skärmens innehåll – vilket kan lämpa sig om du exempelvis bara har en bild framme – räcker det att trycka på skärmen. Men det går även att klottra över delen av skärmen du vill fokusera sökningen på, eller ringa in objekt. Markeringen kan flyttas runt i efterhand till andra delar av skärmen.

Det går även att zooma in genom att göra en omvänd nyprörelse på skärmen, för att bättre kunna markera. Längst ned visas en Google-widget. Om den är i vägen för markeringen kan du ta tag i widgeten och flytta den till en annan plats på skärmen. Av resultaten i exemplen ovan kan vi sluta oss till att bilderna föreställer ett mandelträd och Karljohanssvamp.

Circle to Search fungerar som sagt överallt – även i videor. Om någon exempelvis bär ett plagg, en accessoar, ett par skor, eller en manick du är nyfiken på i en video kan du markera den delen av skärmen. Du kan även lägga till kompletterande text till bildsökningen, men Europa får inte svar genom en chattbott än så länge.

Funktionen kan dessutom utnyttjas för översättningar och för att markera och kopiera text i bilder. I skrivande stund är Circle to Search bara tillgängligt på Galaxy S24-serien och på Googles senaste telefoner Pixel 8 och Pixel 8 Pro, men vi gissar att alla tillräckligt moderna Androidenheter kommer få nyheten på sikt.