Alla förknippar inte Google med integritet då företaget kan använda insamlad data för att leverera riktade annonser och personanpassad funktionalitet. Google erbjuder samtidigt en viss kontroll över vad som samlas in och sparas, samt insyn i uppgifterna.
Här kommer några tips på hur integriteten för Google-konton kan förbättras och vilka inställningar och överblickar som erbjuds.
1. Stäng av riktade annonser
Googles riktade annonsering kan stängas av härifrån. När inställningen är avstängd används inte din aktivitet i appar och på webben för att visa riktade annonser i Googles annonsnätverk.
De som har alternativet igång kan se en något kuslig lista med sådant algoritmen tror du är intresserad av. Det går att klicka på enskilda punkter i listan och säga åt Google att de fått intresset om bakfoten.
2. Inaktivera platshistorik
Som standard sparar Google en platshistorik för användare. Detta kan ha funktionella fördelar då det går att se var man varit och det blir lätt att hitta tillbaka till exempelvis en viss butik eller ett kafé, eller så kan historiken bara vara till allmän hjälp för minnet.
Finessen används även för att visa anpassade kartor och rekommendationer i Maps. För att minska insamlingen kan dock platshistoriken med fördel stängas av härifrån. Ett alternativ till att stänga av platshistoriken helt är att göra så att historiken raderas automatiskt efter en viss tid, vilket ställs in från samma sida.
3. Stäng av historik för webb, appar och YouTube
Ännu ett sätt att minska uppgifterna Google har om dig är att stänga av historiken för aktivitet på webben och i appar. Även den historiken kan ha praktiska fördelar då Google kan personanpassa tjänsterna utifrån ditt användande.
YouTube-historiken kan även stängas av, men då vet inte YouTube längre vilka videor du redan tittat på och kan heller inte återuppta uppspelning.
Aktiviteten kan annars raderas automatiskt efter tre månader, 18 månader eller 36 månader. Den automatiska raderingen blåser dock inte hela historiken, utan endast uppgifter som är äldre än den angivna gränsen.
4. Kolla aktivitetsöversikten, radera manuellt
Från den här sidan går det att få en översikt över din aktivitet och de uppgifter Google sparat, i en tidslinje. Från samma sida går det att radera historiken – antingen enskilda objekt eller allt på en gång för alla angivna Google-tjänster.
5. Radera enskilda tjänster eller radera hela kontot
Enskilda tjänster kan raderas från kontot om du inte använder dem, likt YouTube eller Gmail, vilket görs från den här sidan på webben. Hela Google-kontot kan även raderas från samma sida, och din data kan exporteras.
6. Ange vad som ska hända med inaktivt konto
Du kan berätta för Google vad som ska hända med ditt konto om det blir inaktivt. En annan person kan exempelvis meddelas och data kan delas med angiven person. Det går även att göra så att ett inaktivt konto rätt och slätt raderas.
Gränsen för när inaktivitets-åtgärderna ska träda i kraft kan anges, mellan tre och 18 månader. För att inställningarna ska fungera krävs dock att Google har ditt telefon-nummer. Användare kontaktas flera gånger via både SMS och mejl för bekräftelse innan åtgärderna utförs.